Florentina, George și cei 3 copii ai lor au nevoie de ajutorul nostru

Pentru a vedea oamenii buni e nevoie doar să deschizi ochii și să observi că sunt lângă tine. Împrejurările îi fac pe unii mai vizibili, iar pe alții îi țin ascunși. Pitiți după „rucsacul” plin cu încercările vieții, după kilometri de drumuri lăturalnice, după simplitatea aparentă a vieților lor. Prin intermediul acestor oameni găsești multe din cele pe care le cauți, sau de care ai nevoie. Forță ascunsă sub fragilitate, demnitate, leacuri pentru problemele tale, reorânduirea veridică a lucrurilor care contează, modestie, sprijin, delicatețe, luptă, încredere, bucurie… pe toate ajungi să le cunoști întâlnindu-i.

Ascunși într-un sat de la marginea Călărașiului, nici prea departe și nici tocmai aproape de București sunt și Florentina și George, împreună cu cei doi –de fapt trei- copii ai lor. Sunt tineri și cam tot ce au se rezumă la familie, pe cale de a se mări, și la valori. Stau într-o cameră din casa părintească. O cameră friguroasă, într-o casă în care lipsurile au ajuns să modeleze unele comportamente către despotism… Doar unele. Cei doi nu se plâng, deși uneori ar avea motive, ci încearcă să lupte. Pentru imensul lor mic univers.

Flori a plecat în viață cu educația și… cam atât. Străbunica, apoi unchii și mătușile au crescut-o. Acum poartă de grijă fetei de 5 ani și jumătate, băiețelului de 2 ani și 8 luni și lui bebe, din burtică. Apa e rece, gălețile grele, însă nevoia de curățenie e mai importantă, așa că suportă dureri puternice și ia tratamente, ca să poată merge și ea și să-l apere și pe bebe. George vine și el dintr-un mediu sărac, însă are în el conștiința familiei și responsabilității. Lucrează în București ca alpinist utilitar, cu contract de muncă, însă în peroiada rece lucrările sunt sporadice. A mai lucrat și în construcții. A învățat să facă multe, și lucrează în continuare atunci când găsește oferte. De altfel nu se dă în lături de la nicio muncă cinstită, atâta timp cât știe că poate pune o pâine pe masă, un lemn pe foc, un zâmbet pe chipul celor dragi.

Acum însă e frig. Lucrul e rar și totul costă. Lemne nu mai sunt, nici butelie, mâncare… uneori. El caută mereu. Cum găsește ceva se și duce. Drumul costă și el: 10 lei dus, 10 înapoi… iar ziua de lucru se plătește cam cu 50 de lei. Fac amândoi tot posibilul ca să se descurce. Cer ajutorul rar și foarte discret, pentru a-și proteja copiii, atunci când cuțitul ajunge la os. Când situația e tare gravă se mai refugiază la un unchi care nu are prea mult, dar măcar are căldură. O zi, două… nici el nu poate mai mult, iar ei nu vor să împovăreze pe nimeni.

Cel mai mult își doresc ca, prin lucrul lor, cât se poate, să aibă căsuța lor, să se cunune și să-și crească minunățiile de copiii. În privința casei lucrurile atârnă de un fir de ață: s-au dat de la primărie locuri de casă și au primit și ei unul. 500 mp… dar sunt niște bani de achitat și acolo. Au plătit parțial. Cât au putut. Dacă nu vor achita luna aceasta diferența vor pierde respectivul loc. Apoi mai sunt actele notariale… dar până acolo pare să mai fie mult.

Am primit de la Flori și George lecția privirii înainte și a trăirii azi. Dacă te uiți la fețele lor o să vezi bucuria și nădejdea (și asta nu pentru că nu i-ar lupta deznădejdea, ci pentru că îi fac față). Familia lor este șansa mea de a cunoaște bunătatea și frumusețea ne hedonistă a vieții. Frumusețea autentică a comunității. Este șansa fiecăruia dintre noi. Șansa din prezent, căci au acum nevoie de ajutor.

Dacă vreți să le dați o mână de ajutor puteți să donați alimente, haine, lemne de foc, bănuți. Pe aceștia îi puteți trimite direct în contul lui George: RO50 BTRL RONC RT02 4759 6301 Stoica George Ionuț. În privința celorlalte mă puteți contacta la numărul de telefon 0749 162 113 (Ștefania Hălăucă) și vă voi da toate detaliile necesare.

(Visited 14 times, 1 visits today)