Skip to content

60 Comentarii

  1. marcel
    mai 21, 2011 @ 9:46 am

    nu stiu ce sa zic de articol dar as vrea sa mai puneti articole legate de muzica de toate genurile sa fie fiindca am vazut ca nu prea aveti si [u]as avea mare nevoie[/u]. Doamne ajuta!

    Reply

  2. Claudiu Balan
    mai 21, 2011 @ 10:34 am

    Cred că veţi putea înţelege ce am scris aici doar dacă veţi asculta ce cântă.
    Eu am creat acest articol dupa 3 ore de audiat şi vizualizat filmuleţe pe YouTube cu Florin. Doar aşa veţi putea percepe în mod real ce am simţit cunoscându-l.

    Am pus atât suflet în acest articol cât în 100.

    Doamne ajută!

    Reply

  3. Radu
    mai 21, 2011 @ 1:57 pm

    Foarte frumos si bine gandit articolul! Felicitari!

    Reply

  4. Arion Alin
    mai 21, 2011 @ 7:28 pm

    hmmm…sunt cateva de zis asupra articolului…nu sunt impotriva manelelor,ascult manele,insa doar cele care au ca tema asa cum ai scris si tu iubirea,parinti,copii etc…insa articolul imi pare mai mult o ”reclama” a manelelor si a lu salam.faptul ca i-a murit sotia nu trebuie sa ne faca sa il compatimim in sensul ca trebuie sa il acceptam asa cum este el,in melodiile lui gasim foarte multe lucruri negatine cum ar fi:banii,”smecheria”,norocul(idolul noroc),ploaia de bani(idolatrii) si multe altele,daca vroiai intradevar sa schimbi mentalitatea oamnenilor asupra manelelor te puteai rezuma doar la atat,insa din articol reiese clar ca indemni intr-un anumit fel subtil.mare atentie dragi crestini la unele articole,fiti cu bagare de seama ca ”nu orice zboara se mananca”.Doamne Ajuta!

    Reply

  5. Cristina
    mai 22, 2011 @ 12:43 am

    Dragilor,
    Daca as avea 17 ani m-ar cam confuza putin articolele voastre:
    Ma intreb ce poate intelege cineva din articolul despre nunta lui Virgil Maxim (care mi-a mers la inima)in care se spune ca nunta a fost in casa, fara galagie, simpla si modesta, apoi citeste acel cineva cele doua articole cu fotografiile de rigoare despre nunta printului si a printesei… stiti voi, dupa care citeste acest articol si are curiozitatea sa dea click pe primul video pus aici in care se spune ca domnul salam a avut o nunta care a costat numai 500 000 de euro. pai oare domnul salam(e nume sau porecla asta?) a auzit de copiii de Valea plopului? Nu sunt austera insa ma gandesc ca parca e pacat sa arunci chiar 500 000 de euro pe o nunta (de cel mai prost gust, dupa umila mea parere) cand un preot se chinuie sa intretina 300 de copii lasati de izbeliste si cand atatea familii din Romania o duc de azi pe maine.
    Ma scuzati, dar e putin prea mult pentru creierasul meu . Nu mai inteleg nimic. Oare ce ar spune parintele Tanase de aceasta cheltuiala ? Ar aproba-o?
    Nu ar strica daca v-ati hotari si voi ce ne recomandati, o nunta simpla modesta, o nunta ca in povesti, o nunta ca la mama Omida. .. Altfel se zapaceste omul.
    Imi pare foarte rau de mama fetitei si mai ales de fetita.

    Reply

  6. Claudiu Balan
    mai 22, 2011 @ 5:40 am

    Imi pare rau daca am transmis alt mesaj decat cel pe care l-as fi vrut intial.
    Cateva lucruri am vrut sa scot in evidenta in acest articol:

    – ca suferinta l-a schimbat pe Florin si l-a apropiat de Dumnezeu
    – ca dupa acest necaz el a inceput sa cante altfel, sa puna mult mai mult suflet si daruire. Mi-as dori ca eu si toti oamenii din jur sa punem la fel de mult suflet in ceea ce facem… la fel cum pune Florin.
    – suferinta cauzata de moartea sotiei lui a sensibilizat multi oameni, care au inceput sa nu mai priveasca manelele si manelistii ca scursura societatii.
    – darul lui de a canta este un talant dat de Hristos, chiar daca nu-l foloseste uneori asa cum trebuie.

    Sfantul Vasile ne recomanda sa luam din tot ceea ce vedem ceea ce e mai bun si mai frumos. Atat la articolul cu nunta regala cat si la articolul acesta am evitat sa scot in evidenta partea negativa, pentru ca n-am vrut sa judec.

    Stiu foarte bine ca Florin prin unele din cantecele lui promoveaza si pacate.
    Stiu ca viata lui nu e una sfanta, dar totusi e un om care s-a schimbat de la rau in spre bine. Eu am postat acel reportaj de la Acasa TV nu ca sa promovam emisiunea sau nunta lui Florin ci doar pentru a-i intelege mai bine povestea.

    Daca in reportaj apar foarte multe masini de lux asta nu inseamna ca noi indemnam spre o viata luxurianta plina de placeri.

    Ca sa inchei, as vrea sa va spun, ca si la acest articol si la cele care vor urma, vom incerca sa luam doar ce-i mai bun de la o persoana sau un eveniment, fara sa judecam ce-i rau in viata si sufletul lor.

    Reply

  7. Claudiu Balan
    mai 22, 2011 @ 5:47 am

    E musai sa vedem chipul lui Dumnezeu in fiecare om, atfel vom ajunge nistre monstri. Oamenii buni nu-i gasim doar la manastire sau in biserici.
    La judecata vom avea surprize, vazandu-i pe cei pe care noi in consideram pacatosi mai in fata decat cei pe care noi i-am crezut cu viata sfanta.

    E oare asa de greu de inteles?

    Nu avem oare voie sa vedem binele din noianul de pacate pe care ni-l ofera societatea?

    Daca un om e plin de pacate e oare rau ca ma straduiesc sa vad doar ce-i bun in el?

    Voi, cititorii nostri, stiti foarte bine ce promovam noi aici pe Ortodoxia Tinerilor, de trei ani prin articolele noastre am lasat usor de inteles asta. Si de aceea m-am gandit ca mesajul articolului este destul de clar, fara sa va considerati ca noi promovam desfraul, smecheria, iubirea de bani, etc.

    Oare daca Hristos Domnul a stat la masa cu toti fariseii, carturarii si vamesii oare El prin asta incuraja stilul lor de viata si slabiciunile lor?

    Nicidecum, ci vroia doar sa dea un exemplu de iubire tuturor celor care-i judecau, vroia sa-i castige si pe ei si sa-i mantuiasca.

    Cum vom putea noi oare sa ne iubim vrajmasii daca noi intr-un astfel de om, cum e Florin Salam, nu putem vede o raza de lumina.

    Va multumesc pentru faptul ca ne atentionati si ne criticati, asta ne ajuta pe viitor.

    Reply

  8. fotini
    mai 22, 2011 @ 6:49 pm

    O muzica buna nu tine numai „de suflet”! E optiunea Domnului Bregovic, dar ca sa ajunga un manelist la talia unui mare cantaret, cum este cel putin Domnul Goran Bregovic (care personal consider ca se injoseste), e cale lunga… Infinit de lunga. Chiar si acel roman care a castigat consursul de muzica clasica in Spania, a avut nu numai buna voce si foarte mult talent – cu adevarat de necontestat, dar si o munca depusa pentru a transmite ceva mai inalt, decat niste simple unduiri, pe fond manelist… Si ca sa nu mai zic de latura „duhovniceasca” a ceea ce propovaduieste acest…”salam”… Spune-mi si mie, cel care ai scris acest articol, profund impresionat vizibil de latura emotionala si talentul incontestabil al unui manelist ca Florin Salam, in ce sfera de traire duhovniceasca te transpun strigatele prost interpuse in linia melodica (de care, ca un manelist ce este, nu se putea detasa…), pe langa improvizatiile care denota nimic altceva decat permisivitatea caracteristica acestui gen muzical – si inadmisibila, pentru un gen de muzica de calitate superioara… Inteleg, gusturile nu se discuta, pana la urma!.. Dar un ultim aspect: daca prin muzica ta nu poti transmite ceva net-superior stilului de viata (cum au fost marile personalitati ale lumii, „salvati” de marile opere – poate Dostoievski, sau Beethowen etc.), atunci, cum poti pretinde ca poti transmite, prin modul tau de a afirma – prin stilul personal sau atitudine de viata care se stie care este – in fata unui public (care e format din oameni ale caror valori de presupune a fi respectate in intregime – adica, nu propovaduiesti acum despre familie, iar apoi despre cat de „smecher” esti ca arunci cu bani in oameni…), o creatie artistica de valoare, pentru care oamenii dau bani sa asculte si sa se „hraneasca” eventual cu rodul muncii tale? Comentariul lui CriCri mi se pare cel mai pe „subiect”, daca al meu va deranja cumva… Nu pot sa-mi cer scuze totusi, daca va produce aceasta! …Doamne-ajuta!

    Reply

  9. Claudiu Balan
    mai 23, 2011 @ 7:09 am

    Fotini, e usor sa arunci cu noroi si sa judeci.
    Sfintii au vazut si in Satana lucruri extraordinare:

    https://www.ortodoxiatinerilor.ro/tinerii-in-biserica/109-raiul-si-iadul/17961-satana-creatura-extraordinara-la-inceput.html

    Reply

  10. fotini
    mai 23, 2011 @ 10:46 am

    Claudiu, dincolo de aspectul de judecata, al comentariului meu, retine macar ultima parte: „Cum poti pretinde ca poti transmite, prin modul tau de a afirma – prin stilul personal sau atitudine de viata care se stie care este – in fata unui public (care e format din oameni ale caror valori de presupune a fi respectate in intregime – adica, nu propovaduiesti acum despre familie, iar apoi despre cat de „smecher” esti ca arunci cu bani in oameni…), o [b]creatie artistica de valoare, pentru care oamenii dau bani sa asculte si sa se „hraneasca” eventual cu rodul muncii tale?[/b]”
    Si spune-mi si mie, astazi cu ce-ar trebui sa se hraneasca oamenii? Cu ramasitele satanei, pe acest pamant? Adica, in alti termeni, tu ce-mi propui, sa aleg jumatati de masura, sau nici atat?… Sa nu mai zic ca, orice contact cu rautatea diavolului, nu-mi sfinteste cu nimic sufletul, din contra! – una e sa privesti „din afara” o anumita evolutie duhovniceasca a unei persoane, alta e s-o propovaduiesti pe un site…
    P. S. Nu zic ca manelistii sunt diavolul in persoana, dar daca muzica lui te odihneste cu adevarat… Alegi si apoi vezi care sunt efectele in sufletul tau! Sunt sigura ca articolul este cel putin interesant, dar nu se leaga dorinta ta de a-i lua apararea unui manelist, cu modul in care stau, cu adevarat, lucrurile…
    [b]Si eu zic ca prin refuzul de a participa chiar si la un concert cu Gorna Bregovic ar trebui luata o atitudine de sabotare a manelistilor si manelelor!! [/b] Da, am ceva cu manelele si imi asum chestia asta! Pe tigani ii admir, pe cei care stiu CINE sunt – adica chip al lui Hristos – si care nu violenteaza prin modul de a se manifesta, si a-si propovadui crezul…oricare ar fi acela!..

    Reply

  11. Claudiu Balan
    mai 23, 2011 @ 11:20 am

    Da Fotini, nu recomand oamenilor sa asculte manele ci doar le recomand sa nu considere manele scursura muzicii pentru facand asa ii vor cataloga si pe oamenii care o canta la fel.

    Reply

  12. Claudiu Balan
    mai 23, 2011 @ 1:14 pm

    Pe Facebook, Michael Cioata a lasat un comentariu care argumenteaza mai bine ideea articolului. Eu n-as fi stiut sa spun acest lucru, dar el a expus lucrurile excelent:

    „Eu zic ca e foarte bine sa iesim un pic din ipocrizie… sa facem noi primul pas spre întelegere… spre întelegerea a ce este diferit de noi… e mai uman asa decât sa aruncam prima piatra nu? sub pretext de crestinatate putem deveni niste extremisti periculosi… istoria lumii e ca o un cerc, aceleasi intrigi si idei se repeta la infinit… pacat ca nu învatam mai nimic din trecut. în mod particular : fiecare stil muzical exprima sentimente, trairi, idei… fiecare stil muzical e o expresie culturala… ma bucur sa stiu ca exista oameni care înteleg muzica lui Bach si Mozart, Dvorak sau Mahler, si care apreciaza versurile lui Eminescu sau simbolismul din strofele lui Minulescu… cu siguranta ca aceeasi oameni au capacitatea de a întelege muzica lui Florin Salam. e vorba doar de inteligenta. din pacate, de cele mai multe ori snobismul câstiga în fata inteligentei! ca naiba? doar nu avem nevoie sa-l judecam pe Salam sau stilul sau de viata!! (satanic :))) ). putem însa accepta ca e un artist si talentat. cei ce sunteti dezamagiti de subietul tratat, sunteti capabili sa intonati macar un cor, cel putin la o slujba duminica în biserica??? si mie îmi place sa fiu extremist – si de aceea afirm aici ca ascult manele, în afara de preferintele pentru exemplele muzicale enuntate. si uneori chiar ascult si în masina la maxim, si nu îmi este rusine stil „oare cum ma vede lumea????”…. pot sa ma bucur de orice, atât cât nu deranjez pe nimeni… manelistii s-au afirmat pentru ca au avut un loc, un gol, lasat în spatiul cultural românesc…etc etc etc…..”

    Reply

  13. Ana
    mai 23, 2011 @ 4:34 pm

    Nu ascult manele si m-a uimit articolul. Am avut insa rabdarea sa vizionez primul clip video si sa citesc tot articolul si…am inteles despre ce este vorba.

    Da, omul are talent si mai este si foarte muncitor. [b]Daca vreunul din cei care-l asculta, o sa-si aprecieze mai mult sotia si o sa aiba o casnicie mai buna, atunci mesajul cantecului sau a facut misiune.[/b]

    Sa dea Domnul

    Reply

  14. fotini
    mai 23, 2011 @ 7:19 pm

    Daca e vorba de cultura care sa exprime ceva cu adevarat, valoros, scuza-ma dar aberatii mai mari n-am auzit… De cand manelele au „umplut” spatiul gol ramas in CULTURA ROMANEASCA! Si sunt eu oarba, sau e vorba de culturi „oarece” diferite… Fratilor, fiecare sa se bucure de ce-i umple sufletul de har si bucurie – sfanta, as adauga… Te priveste in ce semi-cultura alegi sa traiesti! Dar la concertul cu manelisti, tot nu merg… Si sper ca nici Romanii sa nu aleaga, sa mearga… Sunt atatea alte optiuni!… E ultimul comentariu!
    Hristos a Inviat!

    Reply

    • Viorel
      mai 31, 2011 @ 9:13 pm

      [quote name=”fotini”]Daca e vorba de cultura care sa exprime ceva cu adevarat, valoros, scuza-ma dar aberatii mai mari n-am auzit… De cand manelele au „umplut” spatiul gol ramas in CULTURA ROMANEASCA! Si sunt eu oarba, sau e vorba de culturi „oarece” diferite… Fratilor, fiecare sa se bucure de ce-i umple sufletul de har si bucurie – sfanta, as adauga… Te priveste in ce semi-cultura alegi sa traiesti! Dar la concertul cu manelisti, tot nu merg… Si sper ca nici Romanii sa nu aleaga, sa mearga… Sunt atatea alte optiuni!… E ultimul comentariu!
      Hristos a Inviat![/quote]

      Bine faci fotini, manelele raman manele.

      Reply

  15. Mihai
    mai 24, 2011 @ 4:27 am

    FOTINI –> cum e ultimul tau comentariu, nici nu are rost sa mai adaugam ceva…. e ultimul tau comentariu, dar nu înseamna ca ai si ultimul cuvânt. „Hristot a Inviat!” e o urare traditionala de Sfintele Paste. Perioada a trecut, tu esti probabil decalata în timp…. scuza-ma pentru agresivitate dar cred ca esti un fel de pitbull si încerc sa gasesc un limbaj comun tie…. si înca ceva daca cumva îmi permiti : sunt foarte tentat sa te descriu dupa un portret bazat doar pe prejudecati… chiar mi-ai permite asa ceva aici?

    Reply

  16. fotini
    mai 24, 2011 @ 5:51 am

    Mihai, nu ma deranjeaza ca ma cataloghezi drept „pitbull” si nu cred ca se pune problema sa-ti mai permit ceva… Eu am vorbit dintr-un anumit considerent. Cand am vazut reportajul cu Florin Salam si Gorna Bregovic, aceeasi impresie am avut-o (ca si voi) despre „omul” care o fi luptat si el, in mediul sau, pentru ceea ce-i place sa faca… Dar e vorba de atitudinea la care adera, el si toti manelistii pe care ii gasesc de prost gust… Dar gusturile nu se discuta, ca sa nu deviez discutia incontinuu!
    Si inca se saluta, crestinii, cu Hristos a Inviat! – pana la Inaltare! Acum depinde din ce zona esti, si ce traditii ai!…

    Reply

  17. Dan Tudorache
    mai 24, 2011 @ 6:46 am

    Mihai, sa stii ca eu m-am intristat mult pentru catalogarea facuta Fotinei. E foarte urat sa spunem unei fete ca e ca un „pitbull” oricata dreptate am avea. Totusi vorbim cu un om si mai ales cu o domnisoara/doamna. Cand te adresezi pe net cuiva, tine cont de faptul ca vorbesti cu persoana din spatele monitorului nu cu monitorul. Daca ai fi stat fata in fata la discutii cu Fotini nu cred ca i-ai mai fi spus asa. Cred ca ai fi avut rabdare si tact ca sa nu ranesti, sau cel putin ca sa nu lasi o impresie neplacuta.

    Fotini, incearca te rog sa faci un efort si sa observi ca in articol nu este vorba despre promovarea generala a manelelor, ci despre un manelist care este un om…un om in care s-a vazut ceva bun, o schimbare in bine datorata suferintei care l-a adus mai aproape de Dumnezeu…ceva care ar trebui sa dea de gandit tuturor.
    Ia te rog in consideratie aceste cuvinte care ar fi trebuit sa linisteasca pe toata lumea: „Nu mi-am propus să promovez manelele ci vreau doar să susțin…”

    PS: „sfanta” manie proletara nu ne ajuta cu nimic in atitudinea noastra ci mai mult ne raceste unii de altii.

    Reply

  18. fotini
    mai 24, 2011 @ 7:11 am

    Dan, eu mi-am dat seama de la inceput, despre ce este vorba. Nu m-am certat cu nimeni, chiar daca s-a „interpretat” atitudinea mea de la un moment dat. Chiar nu era nevoie sa-i faci poliloghia comportamentului de bun simt lui Mihai, pentru ca nu m-a jignit cu nimic.
    P.S. O sa iau in considerare, in mod special PS-ul! 🙂

    Reply

  19. Mihai
    mai 24, 2011 @ 12:53 pm

    Dan –> daca spui tu ca am dreptate atunci sa stii ca-ti multumesc si chiar apreciez maniera diplomatica prin care o faci. Încerci sa pastrezi echilibrul si cred ca esti un romantic incurabil. Un fel de cavaler Jedi. Am remarcat ca în general (oamenilor), ne este greu, sa vedem esenta lucrurilor netinând cont de aparente. Dar în schimb e atât de pasionant sa aperi aceste aparente. Nu stiam ca e ocrima sa te adresezi direct unei persoane si sa-i spui destul de clar ce crezi…. bineînteles cu tot respectul de rigoare. Internetul are într-adevar un avantaj, chiar si cei ce nu au nimic de zis pot lasa un text, o linie, un comentariu. Pot sa accept destul de multe lucruri dar nu o lectie de educatie comportamentala. Si aici spun înca ceva foarte important pentru eventualii comentatori care ar fi tentati sa apere o fragila domnisoara/doamna : fotini are aici cel putin 5 comentarii pe acest subiect. înteleg daca exprimi un dezacord cu autorul unui articol, dar chiar sa revii cu 5 atacuri violente e chiar mai grav decât un pitbull. Extrase alese : „…ar trebui luata o atitudine de sabotare a manelistilor si manelelor!!” / „…Te priveste in ce semi-cultura alegi sa traiesti!…” / „…un manelist la talia unui mare cantaret, cum este cel putin Domnul Goran Bregovic (care personal consider ca se injoseste)…” etc. Si eu care chiar credeam când a zis ca e ultimul comentariu…. Pai dupa cum vezi draga Dan lumea asta virtuala e un pic diferita, chiar tu o spui… deci ajung la o concluzie : tot ce se spune aici nu trebuie luat chiar ca litera de carte. 😉 Oricum o simpla constatare : vad ca în ultimul comentariu fotini a devenit mult mai pacifista. O fi servit la ceva toata polemica asta? Si înca ceva : nu promovez nici eu manelele!!!! În schimb îmi place sa ascult uneori.

    Reply

  20. fotini
    mai 24, 2011 @ 1:04 pm

    Mihai, n-am devenit deloc mai pacifista. Ai inteles tu aiurea, maniera in care mi-ai citit comentariile… Dar, poate ajungem la un consens: Nu tot ce se spune trebuie luat ca litera de carte… In rest, multumesc pentru aprecieri… Pe viitor, te rog sa nu eziti sa te exprimi daca va (mai) fi cazul!

    Reply

  21. Mihai
    mai 24, 2011 @ 1:15 pm

    a sasea interventie…. cred ca devine chiar o chestie personala :)))) ideea e ca daca esti mai bun, mai întelegator, mai PACIFIST – te apropii mai mult de sacru, de divin… de Dumnezeu… pentru mine e chiar ultimul comentariu aici. exceptie cazul în care sunt atacat în mod direct!

    Reply

  22. Maxineanu
    mai 26, 2011 @ 9:17 am

    Mi-a placut tare mult articolul…te felicit Claudiu…cine nu a trecut printr-o asemenea drama nu are cum sa inteleaga .Florin este exemplu de statornicie si daruire…se vede din fiecare gest ..din lumina ochilor din trairea si daruirea cu ,care canta…cu siguranta si-a iubit mult sotia.Personal nu pot spune ca imi plac manelele, dar nu-i condamn pe cei care le asculta,se pune problema de gusturi, fiecare e liber sa asculte ce vrea ….dar… cateodata mesajul transmis in suflet de o manea este foarte semnificativ.Manelistii sunt si ei oameni ..buni, rai ..nu stam sa-i judecam, este loc sub soare pentru fiecare.In numele omeniei si al respectului pentru suferinta aproapelui nostru sa nu aruncam cu pietre si noroi …si ..ce este mai important sa retinem SA NU JUDECAM…BUNUL DUMNEZEU S-AI ODIHNEASCA SUFLETUL STEFANIEI .

    Reply

  23. Claudiu Balan
    mai 26, 2011 @ 9:29 am

    Mă bucur Daria că ai înţeles ce-am simţit şi ce-am vrut să zic.
    În articol am făcut o greşeală, Florin are doi copii, nu unul. Pe lânga fetiţa lui frumoasă are şi un băieţel de care trebuie să aibă grija.

    Ca tată de doi copii înţeleg drama ce-ar putea fi în sufletul lui, măcar parţial.

    Doamne ajută!

    Reply

  24. Dan Tudorache
    mai 26, 2011 @ 9:50 am

    As vrea sa atrag si eu atentia asupra unui aspect. Dumnezeu ne cerceteaza cu suferinta pentru a ne aduce mai aproape de El si asta stim cu totii. Uneori ne ia pe cineva drag de langa noi ca sa ne determine sa apreciem mai mult pe cei din jurulul nostru, sa-i iubim mai mult si mai deplin.
    Multi oameni care au ratacit in patria pacatului s-au intors mai apoi la Dumnezeu datorita suferintei.

    Florin Salam a primit si el o chemare de la Dumnezeu prin suferintele vietii. Imi aduc aminte aici si de Tudor Chirila. A fost un fiu risipitor ca atatia altii dintre noi. Acum s-a schimbat si [b]este in schimbare[/b]. La fel suntem toti cei care ne-am intors la Dumnezeu din ipostaza de necredinciosi sau razvratiti fata de Dumnezeu: [b]suntem in schimbare[/b] chiar daca ne-am intors.

    Florin Salam este si el [b]in schimbare[/b]. Deja s-a vazut o schimbare dar, la fel ca si in cazul nostru, este loc de o schimbare permanenta in bine…pana la sfarsitul vietii.

    Daca imi aduc bine aminte, tanara actrita Monica Fermo care a trait zbuciumul unei „tinereti inglodite de patimi”, a devenit mai tarziu maica Ecaterina Fermo: [url]http://www.ziarullumina.ro/articole;539;0;9053;0;De-pe-scena-teatrului-in-chilia-manastirii.html[/url]

    Fericitul Marturisitor Daniil Sandu Tudor, mai inainte de a ajunge unul dintre cei mai mari mucenici ai prigoanei comuniste, a fost un fiu risipitor. A iubit placerile vietii, traind si consecintele unei vieti tumultoase (3 divorturi din cate imi amintesc). Dar uite ca Dumnezeu a facut vas ales din el: [url]http://www.fericiticeiprigoniti.net/parintele-daniil-sandu-tudor/721-smerenia-parintelui-daniil-orice-vei-auzi-rau-despre-mine-sa-crezi-ca-am-fost-un-mare-pacatos[/url]

    Ceea ce vreau sa subliniez pe final este urmatorul aspect: sa nu ne mire faptul ca peste cativa ani (poate 10, 20 sau 30 de ani)…vom vedea vreun manelist celebru devenit calugar. Nu o spun ca un apropo pt Florin Salam. Stie el cum isi asterne calea, dar totusi…nebanuite sunt caile Domnului. Dumnezeu nu a judecat oamenii doar din privinta a ceea ce sunt ci mai ales din privinta a ceea ce ar putea deveni oamenii.

    Reply

  25. SB
    mai 31, 2011 @ 6:08 pm

    si pentru ca tot mi-am facut cont, mi-am amintit ca as fi vrut sa zic ceva mai demult, legat de mesaje muzicale si despre oameni care s-au schimbat. va recomand si cateva melodii de-ale lui Ombladon (unul din membrii formatiei Parazitii), un tip foarte inteligent care, desi la inceputurile carierei sale profesionale poate avea o agresivitate mai … negativa, unele melodii de-ale lui sunt foarte realiste. va recomand:

    http://www.youtube.com/watch?v=rpnO99h2JKc&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=9iGQ2emkdig
    http://www.youtube.com/watch?v=msjJDyO7eXA&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=V_0sYffMxlM&feature=related

    Desigur, sunt si altele pe care nu le recomand, cu limbaj vulgar si obscen, insa sper sa judecati cu discernamant ceea ce am vrut sa zic prin acest mesaj…

    Reply

  26. Administrator
    mai 31, 2011 @ 8:04 pm

    Foarte interesant SB,

    Ai dreptate…cu totul alte versuri decat cele cu care eram invatat. Vorbeste cu Dumnezeu, vorbeste de supararile din societate, vorbeste de moralitate, de rautate, vorbeste de Iisus…

    „Ma rog la Dumnezeu mereu si-l intreb oare: Tu vezi ce vad si eu?”

    Da. Multumesc.
    Chiar m-a suprins.

    Reply

  27. daniel
    iunie 1, 2011 @ 8:35 pm

    @SB
    Cei doi baieti de la Parazitii sunt atei declarati. Majoritatea referirilor muzicale la D-zeu si in special la Biserica sunt profund negative. E drept exista 2-3 piese in care d-zeu apare cu referiri pozitive, daca nu ma credeti voi reveni cu citate din piesele lor, foarte inteligente de altfel.

    Reply

  28. Carol
    august 15, 2013 @ 7:50 pm

    Claudiu, am citit articolul tau si am vazut ca ai incercat sa scoti in evidenta partile bune ale manelistilor, si eu cred ca manelistii nu sunt asa de satanizati precum rockerii, si alti ascultatori de muzica satanica, dar maneaua produce un fenomen de tembelizare in masa.

    Aveam un profesor de filofozie, in clasa a 11 fusese balul de sfarsit de an, majoritatea au cerut manele, el se aratase inversunat si a interzis asta. L-am vazut apoi la o emisiune TV acum un an, unde un prezentator de lșa televizunea locala, i-l intreba de manele si manelisti, iar el zicea ca nu trebuie sa ne umplem de energie negati-va critican-dui, e treaba lor, ei au ales modul asta de viata, si ca au si ei valorile lor, vorbesc de fetele lor, isi arata iubirea fata de ele,de nevestele lore,tc. Gasim insa manele foarte oribile unde zic ca Dumnezeu le da noroc de bani, femei, ca au mirul in frunte, sunt facuti sa-i faca pe fraieri, le canta la interlopi la petreceri unde i-i lauda ca sunt alesii lui Dumnezeu, ca le-a dat Dumnezeu noroc si har si alte aberatii. Maneaua asta promoveza , norocul de bani, femei, masini de lux, mai sunt unii care au familii si chiar exprima in ele dragostea de familie, dar pe aceeasi interpreti in alte piese i-i vezi cum se contrazic de la o melodie la alta !

    Eu studiez fenomenul, si recunsoc ca o vreme, prin scoala generala ascultam manele mult de tot, mai ales acelea live, atunci cand ma imbatam, cautam poezia, sentimentalismul, si alte trairi de genul asta. Acum ma uit si am amuz pe taraf la ce nume au interpretii, ce versuri au, ce aere isi dau, si fac o analiza sociala a celor sedusi de aceste curente, Am apropiati care ma roaga sa le fac CD cu manele, si nu pot sa fac treaba asta, le dau unora care stiu ca asculta sa mi le faca. Cand le dau CD, multumiti nevoie mare…..

    Am retinut ce ai vrut sa zici, ai incercat chiar sa scoti in evidenta mai mult unele calitati ale manelistilor ! Si sincer sa fiu, sunt cateva care imi plac, care ma faceau sa plang, cand vorbeau de dorul de tata, copiii despartiti de parinti, dorul copiilor farta de parintii lor, distanta, si acum daca am o anumita stare le ascult si imi vine sa plang.

    Stii de unde a luat anstere la noi maneaua? Primul partizat, Anton Pan, sentimentalist, protopsalt, canta si cantece ami deoacheate, a scos el maneaua desprinsa din decaderea bizantului, spunea T Gheorghe ca are ceva bizantin in ea prima manea, ritumuri desprinse din muzica religioasa, a celor cuprinsi de duhul lumesc, desfranat , desprins din traditia ortodoxiei.

    Reply

  29. sharbinsk
    august 15, 2013 @ 9:34 pm

    Maneaua zice-se că ar fi venit de la turci, pe ritmuri de dans cadânesc.

    Poate are origini bizantine, dar laice nu psalmodice.

    Muzica lăutărească deşi era cântată de ţigani analfabeţi în mare parte, era o reprezentaţie ad-hoc, în care interpretul simţea pulsul ascultătorului şi se adresa sufletului său.

    Manelele slăvesc mai mult duhul lumii acesteia.

    Maneaua e ca telenovela un îndemn săpunos la sentimentalism şi instinctualitate.

    Majoritatea pieselor dau impresia că sunt purtate de arivistul complexat ajuns peste noapte la masa desfătărilor.

    Doar un om cu mentalitate de inferior, ţine să-şi epateze nimicul şi nu mă refer la tragedia lui Salam aici, e vorba de mesajele globale reluate mereu şi mereu până la intoxicaţie.

    Reply

  30. sharbinsk
    august 15, 2013 @ 9:53 pm

    „Ce a văzut Goran Bregovic la Florin Salam? O voce extraordinară însufleţită de ceva ce nu poate fi numit decât har.”

    Nu cred că a contestat cineva că ţiganii nu au voce, să nu uităm că o parte din ei au fost lăutari pe la casele domneşti şi trăiau din asta.

    Problema e mesajul promovat, versurile, tendinţele.

    Faptul că unul la suferinţă mai scapă câte o melodie sensibilă nu înseamnă că restul melodiilor nu rămân imprimate pe sute de cd-uri, în sute de mii de case şi nu continuă să smintească în continuare .

    Reply

  31. sharbinsk
    august 15, 2013 @ 10:04 pm

    [quote]După moartea soţiei sale, cariera lui a avut un boom extraordinar, cu mai mult de 20 de concerte şi petreceri pe lună, cu invitaţii din toată lumea, cu dueturi cu diferiţi artişti. Toată viaţa lui s-a schimbat, moartea Ştefaniei cauzându-i foarte multă suferinţă, cu atât mai mult atunci când priveşte la fetiţa lui rămasă fără mamă.
    [/quote]

    Am impresia că ai pierdut mult prea mult timp urmărind viaţa manelistului .

    [quote]Vă spun sincer că n-am văzut atât [b]har[/b] şi atât dedicare în melodiile vreunui cântăreţ până acum. [/quote]

    De curiozitate ştii ce confesiune au majoritatea maneliştilor ?

    Există har şi în afara ortodoxiei ?

    [quote]Sunt manele care vorbesc de iubirea de mamă, de copiii, de familie, de relaţia cu Dumnezeu, de probleme ale vieţii, şi multe alte lucruri frumoase.[/quote]

    Sunt melodii cântate de neo-protestanţi, „care vorbesc de iubirea de mamă, de copiii, de familie, de relaţia cu Dumnezeu, de probleme ale vieţii, şi multe alte lucruri frumoase.”

    Înseamnă că ar trebui să ascultăm genul respectiv ?

    [b]Nu ţi se par nişte năvoade aruncate pentru a manipula omul prin punctul său sensibil ?[/b]

    Reply

  32. sharbinsk
    august 15, 2013 @ 10:16 pm

    Aşa învăţau unii duhovnici :

    „Dumnezeu NU e teatral, diavolul e.”

    Chiar şi expunerea suferinţei şi a tragediei pentru exploatarea ei în scop mercantil ca o rampă de propulsare e tot o dovadă de teatralitate.

    Inclusiv tendinţa otevistă a românului de a face din cununie,botez şi înmormântare, subiect de cancan.

    Hristos chiar şi în suferinţă a rămas smerit !

    Reply

  33. Carol
    august 15, 2013 @ 10:59 pm

    Au un dar extraordinar de a ajunge la slufeltul omului, nu duhovniceste, ci sa ni sa para ca sunt in duh crestin, dar e fals !

    Am mai scris la o postare un comentariu despre duhul ortodoxiei, spus de parintele Marcel de la man Oasa, fost rocker satanist, atazi preot ortodox, are a tinut o conferinta despre duhul ortodoxiei, si ne-a avertizat despre inselarile luemesti de astazi, despre faptul ca multi eretici, folosesc chiar religii vechi in stil protestant sa poata cuceri masele, iar acel fenomen numit manea este unul dintre ele !Au laturi bune, te pot face sa plangi, dar totusi, ne ferim de ele ca de niste duhuri inselatoare ! Trebuie sa spunem clar de la inceput ca sunt in duh satanic, pagan, e de ajuns sa te uiti cu o mitne lucida o ora pe postul taraf TV, sa fi intreg la minte, si sa iti dai seama de duhul acestor cantece , videoclipurile,imaginile ultrasexuale promovate ca in clipuri hip hop si dance americanesti, sa vezi ce duh sau in spatele lor. Vei vedea in trecere aluzii si la viata de familie, la fetele lui tata, ce mult iubesc nevasta si fetele, dar vei vedea aceeasi interpreti cum vorbesc de amante, bani, masini de lux, si alte non valori.

    Si sa va mai zic ceva. Acum 7 ani eram in Herculane cu o fosta coelga de scoala in vacanta. Facem cunostinta cu un baiat de prin zona pe la 1 noaptea, foarte de treaba prietenos, incepe sa ne spuna ca a cunsocut oep florin salam,pe nevasta lui, pe stefania, care inca nu murise, ca era credincioasa, ca merge la manastiri, etc. Dupa care, de la altcineva din orasul meu aflu ca ei erau certati deja inainte sa moara ea cu multi ani, ca se vedeau la cateva luni datorita copiilor, el nu mai era cu ea ca si barbat, doar formal, pelcat prin tara tot timpl, drogat, desfrau, vagabonteala si alte mizerii. Ea, Stefania lua in ultima vreme supradoze, din cauza asta a murit, ca era nefericita si folosita daor ca o femeie care sa aiba grija de copiii, in schimbul a banilor pe care-i trimetea el, luxul contra nefericii…. impresarii i-au facut aceasta imagine sa aiba si mai multi fani, si mai multi bani, si mai multa priza la public, si mai ales ca televiziunile gen pro tv au seriale cu amre priza la public nemanelist pariu cu vaita, unde promoveaza maneaua si manelismul in ras bagand in sufeltul publicului acest curent nenorocit ! Totul e doar o afacere, bani, priza la public, fenomen de michael jackson , transformat in idol !

    Reply

  34. Carol
    august 15, 2013 @ 11:05 pm

    @sharbinsk

    e drept ca au mare har, dar si lucifer are voce frumoasa, poate transmite harul asta ingerilor decazuti, ne pot insela usor ! Acum o sa vina Claudiu si dan, si o sa zica ca nu au zis asta, si intr-adevar nu au zis asta, dar au lasat loc unor concluzii care arata ca si manelismul are har care poate duce la mantuire ! Eu zic ca are un duh asemanator protestantismului, multi protestanti folosesc la intrunirile lor sentimentale maneaua, dedica manele lui Hristos, gen „are putere sangele lui Iisus Hristos”, poate transmite un mesaj pesudoevanghelic protestant, sa atraga masele, dar totusi, trebuie sa distingem duhul !!!!

    Acel Bregovici, era invitatat acum cativa ani la televiziunea basista B1tv, ridicat in slavi de Morar si promova ecuemnsimul, ca el a mers la nus tiu ce intruniri cu islamul, ca are simpatii fata de noul curent care uneste islamul si crestinismul in Serbia, si multe alte lucruri care ducea intr-acolo, se vedea clar o propaganda ecumenista, poate sa ma conteste cine vrea, eu am pe sfintii parinti de partea mea care am ajuta sa scot la iveala adevarul si sa disting duhurile !

    Reply

  35. Carol
    august 15, 2013 @ 11:18 pm

    Orasul meu este unul mic, vestile bune circula repede. Salam a venit odata la clanul Butoane, celebrul clan de asasini, drogat in ultimul hal, era sa fie chiar linsat, primise o gramda de bani si nu mai era in stare sa le cante….. am vazut de curand ce inseamna credinta la tigani, cu obiceiurile lor de Sfanta Marie sa vina la curtea de Arges sa faca gratare…. si cand erau luati la intrebari, toti invocau motive mistice, ca au venit cu totii la sfanta, ca ei petrec in cinstea sfintei, cu icoane dupa ei….probabil si vrajitoare, despre care stim ca merg in biserica sa isi atraga energii, altele iau sfanta impartasanie, o poarta in gura pana acasa si o scuipa, ne spuneau parintii de la Antim, casa faceau vrajitoarele pe acolo, tigancile !!!!!!! Fenomene incredibile, doar isi trag obarsia de prin India, unde samanii se drograu si intrau in incantanii, multi manelisti recunosteau chair la TV ca au vrajitoarele lor care-i ajuta si merg la ele sa aiba noroc, sa le fie bine….. ASta e fenomenul manea, are intr-adevar multe personaje si fenomene spirituale, coregrafii care le prezinta minunat, si pe scena, in spatele lor sta dracii !!!

    Reply

  36. Carol
    august 15, 2013 @ 11:23 pm

    Mai facuse Claudiu articol cu Beatles in care le spunea ca ei sunt de buna credinta, ca viziunea lor e a oamenilor departati de biserica, care nu vad voia lui Dumnezeu pe pamant, si alte explciatii, dar ei era adeptii lui Cromwell, satanisti, asta era raspunsul ca 1+1 = 2, nu cu mii de cercetari, argumente si explicatii, ca de aia ne complicam inutil, ei au recunscut ca sunte adeptii lui Cromwell , care e satansim si al carui adept posteaza si el pe acii, asta e tot raspunsul, rockul si muzica lor sunte curente satanice, facem jocul satanei sa vorbim cu el, sa acceptam ispritele lui de a comunica cu el, in lco sa zicem piei de aici satano,eu cred in Hristos, ca facem jocul sa-i dam prea amre atentie !

    Reply

    • Dan Sorin
      august 16, 2013 @ 7:12 am

      Uite, am șters ce am scris. Ideea era că oricât de creștinesc ar fi motivul tulburării totuși orice tulburare e de la vrăjmaș.

      Reply

  37. sharbinsk
    august 15, 2013 @ 11:29 pm

    [quote]Au un dar extraordinar de a ajunge la sufletul omului, nu duhovniceste, ci sa ni sa para ca sunt in duh crestin, dar e fals ![/quote]

    Mă bucur că din ce în ce mai mulţi oameni sesizează asta.

    Ca o recomandare, editează prin ştergere paragrafele cu ce se spune, nu cred că e interesant ce spunea un interpus despre alţii, mai ales că nu se poate verifica.

    Ţin să menţionez că prin postările mele nu am vrut să atac la persoană nici pe manelist, nici pe autorul articolului nici pe cei ce au comentat anterior sau pe ascultători.

    Psihologia arivistului a fost nuanţată prin scrieri celebre cum ar fi ce a lui Nicolae Filimon- Ciocoii vechi și noi sau descrierea personajului Trimalchio din Satyiricon.

    Am remarcat o tendinţă în creştere de a admira oamenii care au pornit din talpa ţării dar au ajuns sus tot prin compromisuri şi s-au integrat în sistem perfect, preluîndu-le pe cele ale sistemului.

    Astfel de oameni nu sunt modele, atât am vrut să subliniez.

    Ei pot fi capabili de pocăinţă, doar, că adevărata pocăinţă nu se va intui de pe sticlă.

    Mai ales când repertoriul muzical fluctuează după tendinţele vulgului.

    Ţiganii talentaţi pot cânta oricând un alt gen muzical în care să-şi pună în valoare talentul artistic.

    Chiar şi Iulian Canaf a depăşit aşteptările la unele melodii, chiar dacă a falsat în final.

    Reply

  38. Dan Tudorache
    august 16, 2013 @ 6:46 am

    Băieți, v-ați chinuit să demonstrați ceea ce era afirmat de la bun început: ”Ne ferim de manele pentru că promovează desfrâul prin mâncare, băutură şi femei dar ascultăm cu drag în cluburi şi la radio melodia „Justify Sex” a lui Dan Balăn şi multe ale cântece a căror versuri în limba engleză ascund pentru publicul român, atent mai mult la linia melodică, mari păcate şi urâciuni.

    Nu cred că manelele şi maneliştii sunt mai păcătoşi decât ceilalţi artişti, la fel cum nu cred că melodiile lor promovează răul mai mult decât o fac alte genuri de muzică. Sunt de acord că fiecare gen are plusurile şi minusurile lui şi nu putem spune la general că rock-ul sau jazz-ul sunt stiluri frumoase iar maneau nu poate fi defel.

    Sunt manele care vorbesc de iubirea de mamă, de copiii, de familie, de relaţia cu Dumnezeu, de probleme ale vieţii, şi multe alte lucruri frumoase.

    Nu mi-am propus să promovez manelele ci vreau doar să susţin că uneori suntem ipocriţi catalogând manele şi maneliştii ca fiind scursura societăţii şi a muzicii.”

    Reply

  39. Dan Tudorache
    august 16, 2013 @ 6:55 am

    Carol, în ultimul tău comment ai spus că ”Mai facuse Claudiu articol cu Beatles in care le spunea ca ei sunt de buna credinta”. Acesta este articolul: [url]https://www.ortodoxiatinerilor.ro/analogii/19479-john-lennon-imagine-intuitii-teologice[/url]
    L-am recitit și nu am găsit nicăieri această idee pe care i-o impuți lui Claudiu.

    Reply

  40. Dan Tudorache
    august 16, 2013 @ 9:05 am

    Dan-s, nu este de niciun folos duhovnicesc să aducem acuzații subversive.

    Reply

  41. sharbinsk
    august 16, 2013 @ 1:24 pm

    [quote]Băieți, v-ați chinuit să demonstrați ceea ce era afirmat de la bun început: ”Ne ferim de manele pentru că promovează desfrâul prin mâncare, băutură şi femei dar ascultăm cu drag în cluburi şi la radio melodia „Justify Sex” a lui Dan Balăn şi multe ale cântece a căror versuri în limba engleză ascund pentru publicul român, atent mai mult la linia melodică, mari păcate şi urâciuni.[/quote]

    Mai era ceva important de zis, faptul că teme precum iubirea de mamă, religie etc sunt folosite şi de protestanţi ca reclamă la cultul lor şi pentru a aduce un capital de simpatie printr-o hypersensibilizare a celorlalţi.

    Stiţi şi dumneavoastră cum stă treaba cu turnatul cenuşei în cap în văzul lumii.

    Întâmplător şi Salam, se pare că se integrează într-un cult neo, de aceea mă aşteptam ca apologia la pocăinţa lui, să fie făcută de un astfel de cult,nu să apară pe un site ortodox.

    Eventual membrii cultului respectiv vor profita de acest articol pt a se îndreptăţi în rândul ortodocşilor spunând „iată şi ortodocşii au observat această schimbare şi harul artistului.”

    Dumnezeu dă talanţi tuturor chiar şi păgânilor, dar Har ştim că sigur că există în principal în ortodoxie, la celelalte culte e discutabil şi aproximativ şi nu putem folosi neaparat termenul de Har, altfel ar trebui să presupunem că botezul lor e valid şi riscăm să ajungem la teoria ramificaţiilor şi a bisericilor surori, anatemizată de Biserica Ortodoxă Rusă din Afara Graniţelor în 1983 .

    În realitate e greu să cuantifici pocăinţa cuiva, mai ales de pe sticlă, bazându-te doar pe observaţia unui segment din viaţă, când omul respectiv era oricum labil emoţional.

    Nu vreau să întinez în vreun fel memoria familiei lui, sunt sigur că există multe suflete mari şi la ei în etnie.

    Ideea era să nu ridicăm pe un piedestal un astfel de personaj cu tragedia lui pentru că nu reprezintă un model.

    [quote]Nu mi-am propus să promovez manelele ci, vreau doar să susţin că uneori suntem ipocriţi catalogând manele şi maneliştii ca fiind scursura societăţii şi a muzicii.”[/quote]

    Maneliştii-artişti – câştigă mai mult decât majoritatea populaţiei şi-şi trimit copii la studii pe bani grei,nu ştiu cât de scursuri sunt, problema e că ei ţin mentalul colectiv într-un ţarc involutiv prin majoritatea temelor promovate.

    Ei au influenţa asupra maselor, pe care o are rock-ul în alte ţări şi rockerii cântă balade de dragoste, şi încă ce balade.

    Deasemenea, trebuie criticată şi ideea ce s-a înpământenit de la moartea maestrului Ion Dolănescu încoace, aceea de a transforma o tragedie într-un subiect de presă şi într-o reclamă mascată pt a impresiona cetăţenii să pactizeze cu cauza, în goana după rating şi vânzări substanţiale de albume .

    Reply

  42. Dan Tudorache
    august 16, 2013 @ 2:26 pm

    Ioan, harul lui Dumnezeu ține toată creația, inclusiv pe cei mai mari păcătoși. Fără harul lui Dumnezeu nimeni nu poată trăi, viața nu se susține. Nicio viață nouă de om, animal, insectă sau plantă, nu apare fără harul lui Dumnezeu (ca energie necreată și ca lucrare)
    A reduce harul lui Dumnezeu doar în spațiul ortodox, înseamnă a spune că ceea ce este in afara lui, este curat satanism, opera diavolului. Ori este evident că nu este așa.

    Reply

  43. sharbinsk
    august 16, 2013 @ 2:58 pm

    [quote]A reduce harul lui Dumnezeu doar în spațiul ortodox, înseamnă a spune că ceea ce este in afara lui, este curat satanism, [b]opera[/b] diavolului[/quote]

    Nu văd cum ar putea duce la concluzia asta, pt că diavolul nu creează doar distruge.

    Ar putea duce eventual, la concluzia că unele forme spirituale şi culte sunt nedesăvârşite, „adevăruri” fragmentare şi oamenii îşi riscă mântuirea în ele.

    Şi implicit la faptul că ortodocşii vor fi judecaţi mult mai aspru pt că au avut revelaţia completă.

    La fel şi cei care au făcut parte din ortodoxie şi au abandonat cauza.

    Reply

  44. Dan Tudorache
    august 16, 2013 @ 3:16 pm

    Dar Ioan, ai pierdut din vedere faptul că vorbim despre oameni, nu despre credințe. În particular Claudiu a vorbit despre Florin Salam, nicidecum despre protestantism sau alte credințe.

    Reply

  45. sharbinsk
    august 16, 2013 @ 7:41 pm

    Da ai dreptate, dar involuntar s-a creat un culoar favorabil lor, deşi intenţia autorului era alta.

    Am vrut să semnalez că există şi ispite de-a dreapta în muzică pe nişte lucruri aparent inofensive.

    Reply

  46. Dan Tudorache
    august 17, 2013 @ 5:17 am

    Da Ioan, așa este, mulțumim pentru completări, mai ales pentru cele legate de psihologia arivismului.

    Reply

  47. sharbinsk
    august 17, 2013 @ 7:37 am

    Mulţumesc şi eu pentru că m-aţi suportat.

    Chiar asta e şi farmecul de pe Ortodoxia Tinerilor că se poate vorbi deschis despre nişte lucruri fără să o luăm personal,atunci când se aduc argumente.

    Sper ca proiectul Ortodoxia Tinerilor să spargă bariera timpului şi oamenii să se bucure de el şi peste o sută de ani.

    Slavă Domnului pentru toate !

    Reply

  48. Carol
    august 17, 2013 @ 9:23 am

    Doamne ajuta fratilor, fie ca sarbtoarea Sfintilor Brancoveni sa ne dea dea lumina tuturora si de a lupta pentru credinta si neam intr-un veac al secularizarii si al luptei impotriva duhului ortodoxiei prin toate mijloacele, acum nu ne mai pun sabia la cap, dar de Sfanta Marie ne dau chiar si liber, organizeaza la Constanta Ziua MArinei, unde lumea se strange cu miile si zecile de mii , si sunt filmati spre a fi aplaudati actorii princpipali, zeul Neptun cu nimfele lacerii cum le numesc ei, pitipoance in costul de baie, batjocorind ziua de Sfanta Marie. In loc sa mearga la biserica, lumea e ademenita cu alte mari ispite acum, mai rele decat cele care te fortau sa te lepezi de credinta, sau din perioada comunista cand organizau tot felul de evenimente la care erai chemat,in zilele marilor praznice crestine, ca sa nu mergi la biserica, acum e mai grav ca multi merg la taiere de buna voie.

    Acum ceva timp,la postul Acasa Tv, la aceea emisiune, luasera interviu familiei lui Sile Camataru, un reportaj despre familia lui, cu fetele lui, nevasta, traind intr-o casa cu un lux exorbitand, si toate incepeau sa se planga ca de cand a plecat taicasu n mai au bani ca inainte, ca trtaiesc in modestie, ca nu au mai mers la mare, ca sunt asa de credincioase, pocaite, merg la biserca, ca sunt o familie model,nu sunt fete de bani gata, ba chiar oameni care sufera, iar taicasu e un om sufelist, credincios, cum rar mai gasesti…….. daca stateai sa te uiti in gura lor, era foarte usor sa crezi ca aia sunt o familie model, oameni cu frica de Dumnezeu, care le-a inscenat cineva ceva….. cu ajutorul televiziunii, cu o regie minunata, toti sunt cu frica de Dumnezeu, toti au har de la Dumnezeu.

    Ne ferim Dan, si de muzica si de mesaj, de toate, ca e foarte nociva. LA ei mai mult suntele care le scot au amre impact, factul cum sunt transime, ca si in muzica aia de care spuneai tu mai sus, ca in alt context nimeni nu da din fund asa ca aude 3 cuvinte, ci si muzica dni club, decorul, animatorii,toate astea sunt un context magic de a evada din lumea reala si a intra in lumea asta vrajita si in care ne penetreaza subconstientul spre rau. Omul daca are un necaz, vrea ceva ca o pastila sa-i treaca, asculta o manea , plange putin, bea un pahar eventual, si uita temporar de grija, asta e lasitate. Este vorba de revrajirea lumii, cum bine observa Virgiliu Gheorghe, toate sunt nocive, nu doar versurile si muzica, totul, totul e magie,decor de revrajire, intelegi?

    Reply

  49. Dan Tudorache
    august 17, 2013 @ 9:45 am

    Ioan, cum să nu suportăm bucuria de a vorbi unii cu alții? 🙂
    Cât privește acest proiect, nu știu care-i va fi soarta dar eu nu sunt atât de optimist în ceea ce privește durata. Ca orice lucru care se folosește cele ale lumii (o platformă virtuală) are sfârșitul său. Important este ca ce-i frumos și duhovnicesc aici să se reflecte în faptele noastre. Și acesta este câștigul care merge în veșnicie. Restul va fi suflat și risipit de timp. Nu este motiv de tristețe asta, ci realitatea că suntem vremelnici pe pământ, că ținta e să ne bucurăm dincolo veșnic, deplin, fără teama vreunui sfârșit.

    Reply

  50. Dan Tudorache
    august 17, 2013 @ 9:45 am

    Înțeleg Carol, înțeleg 🙂

    Reply

  51. cristirg
    august 18, 2013 @ 10:35 pm

    Noul vocal al trupei Phoenix, a declarat ca „Manelele sunt o forma de subcultura si este pacat ca au luat atata amploare. Cred totusi ca este vorba si de spiritul de turma. Asa cum anturajul te poate deraia de la drumul tau si nu neaparat intr-o directie buna, asa unii asculta manele pentru ca acestea sunt la moda”
    ………..

    Una din caracteristicile confesiunilor crestine neoprotestante este aceea de folosi muzica in scop de propaganda si prozelitism. Asa se face ca, in adunarile lor, adeptii acestor culte il lauda pe Domnul intr-un chip extrem de variat din punct de vedere muzical, pentru a avea posibilitatea de a atrage noi aderenti din zone diverse ale societatii. De aceea, nu putine sunt cazurile in care unii membri ai acestor culte, se gasesc in biserica nu pentru a-L afla pe Hristos, ci pentru ca sunt fani ai muzicii folk, pop, rock etc.

    Cand maneaua devine muzica de cult

    Cei de etnie roma au, la randul lor, posibilitatea de a se exprima muzical in adunare intr-un mod specific, prin intermediul muzicii lautaresti si, mai nou, al manelelor crestine. „Pentru noi s-a ivit mantuirea”, „Vreau sa spuna cel ce-i slab”, „Doamne am necazuri”si „Da-ti solzii de pe ochi, azi crestine”, sunt numai cateva din manelele cu caracter crestin, ce se gasesc astazi pe internet, la numai un click distanta.

    Pentru multi dintre noi, toate aceste manifestari cultice sunt de nagandit sau tin de sfera sacrilegiului, dar trebuie sa constientizam ca s-a putut ajunge aici, pentru ca, in viziunea acestor culte, accentul cade pe mesaj, forma pe care o acesta o imbraca fiind neglijata. Nu trebuie sa ne mire insa, din moment ce toate acestea se intemeieaza pe o invatatura doctrinara ce respinge Sfanta Traditie.

    Reply

  52. Mihai Puiu
    august 21, 2013 @ 11:06 am

    Ieri am postat un comentariu care prezenta versuri indecente ale lui Florin Salam. Mentionam ca nu il consider un exemplu de urmat.
    Commentul mi-a fost sters. Sunt profund dezamagit de moderatori. Credeam ca aceasta este o comunitate deschisa.
    Domnul sa va lumineze mintea.

    Reply

  53. Dan Tudorache
    august 21, 2013 @ 11:50 am

    Salutare Mihail!
    Dacă ai prezentat versuri indecente, în condițiile în care nici noi nu l-am prezentat ca un exemplu de urmat pe Florin Salam și cu atât mai puțin nu ne-am propus să promovăm manelele, atunci de ce ești profund dezamăgit că am șters reproducerea unui mesaj indecent?

    Reply

  54. Mihai Puiu
    august 21, 2013 @ 1:00 pm

    Sa imi fie cu iertare.

    Reply

  55. Dan Tudorache
    august 21, 2013 @ 1:05 pm

    Să nu-ți fie cu supărare Mihai 🙂 pentru că îți doresc inima senină în Domnul!

    Reply

  56. sdaniel
    august 22, 2013 @ 8:15 pm

    Claudiu, eu te consider un intelectual. Nu inteleg de ce tot scrii articole in care promovezi infractori si analfabeti (Gigi Becali si Florin Salam). De ce ai scris articole elogioase despre Gigi Becali si Florin Salam? Doar pentru simplu fapt ca urla in gura mare ca sunt ultracredinciosi si dau bani la biserica?
    E pacat sa pierdem timpul discutand/elogiind asemenea jeguri ale societatii in conditiile in care exista atatia romani credinciosi si care au si moralitate si decenta.

    Reply

  57. Dan Tudorache
    august 23, 2013 @ 7:16 am

    Daniel, acum Claudiu este plecat în tabără, deci nu îți poate vedea comentariul. De aceea voi încerca să răspund eu.
    Dacă ai citit articolul despre Gigi Becali, bănuiesc că ai observat cum Claudiu nu a negat lucrurile negative despre persoana sa, dar s-a rezumat în a apreciat latura pozitivă. Deci asta nu înseamnă că a adus un elogiu întregii sale personalități ci că a adus în atenție și a lăudat faptele lui bune, ca exemple de urmat.
    De la toți oamenii avem câte ceva de învățat: fie cum să facem, fie cum să nu facem.
    Așadar, și de la Gigi Becali avem de învățat cum să facem faptele bune dacă ne uităm la virtuțile sale și avem de învățat cum să nu facem dacă ne uităm la greșelile sale.
    Așa e cu toți oamenii din jurul nostru. Și de la cei mai mari păcătoși avem ceva de învățat. Dacă 90 % din faptele unui om cunoscut sunt rele (utopică apreciere), fie că e rudă sau vecin, avem o diversitate de exemple din viața sa despre cum să nu facem.
    Pe de altă parte ai spus că Gigi Becali și Florin Salam sunt ”jeguri ale societății”. Ei bine, mai înainte de această apreciere sunt oameni făcuți după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Deci în această optică ar trebui să-i privim, nu ca pe niște scursuri irecuperabile. Ortodoxia nu are pe nimeni de pierdut, de aruncat la groapa de gunoi a moralității. În plus, din calitatea de creștini se cade să-i înțelegem pe toți oamenii și să avem o minimă compasiune, oricât de păcătoși ar fi. Spre exemplu, dacă ai avea un fiu care ar ajunge afacerist ca Gigi sau cântăreți ca Florin și ar face și fapte bune dar și fapte rele deși tu ca tată i-ai dat cea mai bună educație, l-ai mai numi ”jeg al societății”? Te-ar lăsa inima? Desigur că nu! De ce? Pentru că e fiul tău, carne din carnea ta, și tot ce ai avut mai bun ai pus în el. Te-ar durea inima pentru fiul tău, pentru rătăcirile lui dar nici măcar o secundă nu ai gândi că e un jeg. Ba chiar dacă ai ști toate faptele lui rele și ai vedea că alți oameni îl critică pe bună dreptate tot ai suferi. Te-ar durea inima când știi că e fiul tău, că îi dorești tot binele dar mai mult de-atât nu poți să faci că el nu vrea. Asta e iubirea lui Dumnezeu față de păcătoși și la aceeași iubire suntem invitați și noi: să avem inimă de mamă față de toți oamenii și inimă de judecători față de noi înșine. Asta nu va însemna că vom deveni irealiști, că nu vom mai vedea lucrurile așa cum sunt dar va însemna că răul celorlalți nu ne va răci față de ei până la a ne birui iubirea de oameni, până la a începe să-i disprețuim, ci înseamnă că-i vom răbda și iubi dezinteresat și-i vom câștiga pe cei rătăciți pe valurile vieții.

    Reply

  58. marcel
    august 23, 2013 @ 11:08 am

    Bai oameni buni da mai iesiti din casa, de cateva zile vad ca numai la articolul cu Florin Salam si UE comentati incontinuuu, mai luati o gura de aer, si mai lasati dezbaterile, live your life :)) sunteti de groaza

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *