Skip to content

12 Comentarii

  1. Victor
    februarie 20, 2015 @ 10:38 pm

    Felicitări pentru articol! Incurajator. Nu pot decat sa zic: „mai vreau”. Mulțumesc!

    Reply

  2. Claudiu Balan
    februarie 21, 2015 @ 9:11 am

    Ideea articolului este de a vă încuraja pe toți să gustați din bucuriile familie și de a vă dori din toată inima să vă întemeiați o familie.

    Gustați și vedeți că bun este Domnul!
    Gustați și vedeți că bună și frumoasă este familia!

    Reply

  3. adrianc
    februarie 22, 2015 @ 10:30 am

    „Pentru că familia reglează excepțional ieșirile înspre egosim ale fiecărui om, și-l obligă moral să împartă, să îngăduie, să accepte pe celelălalt așa cum e, să conviețuiescă sub același acoperiș cu persoane atât de diferite de el însuși, să se unească în definitiv.”

    Daca ar fi asa, nu ar mai exista „familie cu probleme” mentionata mai sus in articol, nu-i asa?

    Reply

  4. Dan Tudorache
    februarie 22, 2015 @ 1:46 pm

    Familia este școala ubirii. Cei mai mulți învață ceva din ea, ”absolvă” clasele dar mai sunt și unii repetenți. Nu e vina familiei ca instituție ci a repetenților. Ca și la școală.

    Reply

  5. adrianc
    februarie 22, 2015 @ 3:13 pm

    @Dan

    Nu stiu exact la ce te referi cand zici „Familia este școala ubirii”.

    Poate ai putea sa-mi explici care e diferenta intr-un cuplu casatorit, un cuplu casatorit doar la primarie, deci fara biserica, si un cuplu intr-o relatie de concubinaj.

    Sunt curios cum vezi tu si autorul diferenta intre aceste 3 variante si cum ar creste un copil diferit in fiecare dintre aceste 3 variante.

    Personal cred, ca atat timp cat cei doi oameni se iubesc, ce e scris pe foaie sau modul de celebrare sau lipsa lui, al acestei uniuni intre barbat si femeie este complet irelevant.

    De ce este irelevant? Pentru ca casatoria nu poate sa opreasca pe nimeni sa fie neloial, sa inceteze sa-l mai iubeasca pe celalalt si sa faca divort.

    Reply

  6. Elena
    februarie 22, 2015 @ 6:08 pm

    Pr. Iustin Parvu spunea: „Temelia societatii a fost dintotdeauna familia. Toti copiii din lume ar trebui sa creasca si sa prinda aripi in familia aceea traditionala, pe care cu totii o stim…
    Vedeti dumneavoastra, daca copiii isi vor vedea parintii facandu-si cu evlavie rugaciunile, apoi vor face si ei o inchinaciune, o matanuta si uite-asa invata urcusul rugaciunii. Sa stiti ca cel mai bun pedagog nu este urechea, este ochiul.”
    Dau slava lui Dumnezeu ca m-am nascut intr-o familie traditionala, bazata pe respect, armonie si intelegere. Nadajduiesc ca bunul Dumnezeu sa-mi ajute sa-mi intemeiez o familie crestina.

    Reply

  7. Dan Tudorache
    februarie 23, 2015 @ 9:06 am

    Salut Adrian!

    Nu m-am referit la nimic altceva când am spus că familia este școala iubirii. Dacă nu ai realizat până acum în familia ta faptul că de acolo înveți să iubești, mi-e teamă că orice explicație este de prisos.

    Deși nu te cunosc personal, cu atât mai puțin familia ta, risc să fac presupunerea că însăși ridicarea acestei întrebări este dovada eșecului familiei tale. Poate că presupunerea mea e nefondată iar familia ta este trainică, armonioasă, iar tu ești într-o bună relație cu părinții tăi, fapt pentru care îmi cer scuze în avans dar dacă nu ai simțit până la vârsta aceasta că în familie înveți în fiecare zi să iubești, mă simt nevoit să recunosc că niciodată nu voi reuși să te fac eu să simți asta din argumente, chiar dacă ți-aș scrie cât o carte.

    Cât privește explicarea diferenței dintre ”un cuplu casatorit, un cuplu casatorit doar la primarie, deci fara biserica, si un cuplu intr-o relatie de concubinaj.”, cred că explicațiile acestea ar fi trebuit să ți le dea părinții tăi. Deci întreabă-i pe ei în primul rând, că ei sunt dascălii tăi principali de viață. Sau… așa ar trebui să fie părinții.

    Dacă curiozitatea ta vis-a-vis de aceste trei variante este reală, și nu doar o provocare la polemici sterile, atunci poți să cauți studii sociologice și statistice pe net în care să observi:
    a) rata despărțirilor la un cuplu căsătorit înaintea lui Dumnezeu și înaintea oamenilor, față de unul căsătorit doar înaintea oamenilor și față de un cuplu de concubini.
    b) gradul de comunicare între soți/parteneri în cele trei variante
    c) gradul de siguranță financiară în cele trei variante
    d) efectele asupra copiilor în cele trei tipuri de relație bărbat-femeie. De pildă, pe acest subiect, găsești aici o sinteză: http://sanatatesiviata.ro/familie-si-educatie/109-familie/140-concubinajul-si-efectele-asupra-copiilor-concubinajul-coabitarea-casatoria-de
    Apoi te poți documenta despre implicațiile legale ale tutelei asupra copiilor după divorț/despărțire,

    Ai susținut că ”ca atat timp cat cei doi oameni se iubesc, ce e scris pe foaie sau modul de celebrare sau lipsa lui, al acestei uniuni intre barbat si femeie este complet irelevant.”, dar eu mă întreb sincer dacă ai citit vreodată ce scrie pe un certificat de căsătorie și dacă ai luat la cunoștință de implicațiile juridice ale căsătoriei civile. Dacă ai citit legislația, atunci zic eu pardon, dar dacă n-ai citit… atunci… din avion… multe blocuri ni se par fire de iarbă.

    Una peste alta, te invit să discuți mai întâi cu părinții tăi despre dilemele tale și să-i chestionezi de ce s-au căsătorit (religios ori civil, ori ambele), ori de ce nu s-au căsătorit. Și apoi să-i întrebi și pe bunicii tăi, dacă-i mai ai în viață. De ce să nu înveți din experiența lor de viață, dacă este cea mai la îndemână sursă de informare, și mai ales cea pe care deja ai verificat-o pe pielea ta ca și consecințe.

    O zi cu inima caldă și spor la cercetare îți doresc.

    Reply

  8. Alexandrus
    februarie 20, 2016 @ 12:16 pm

    ElenaM ma bucur ca esti dintr-o familie traditionala, eu am ajuns la constatarea ca sunt pe cale de disparitie aceste familii…asa ca ma rog fii amabila si spune-mi de unde esti?

    Reply

  9. Claudiu Balan
    februarie 22, 2016 @ 11:05 am

    Eu sunt din Galați.

    Reply

  10. brindau cristina
    aprilie 27, 2017 @ 12:37 pm

    Hristos a Inviat! Foarte frumos articolul si rupt din realitate. Este scris de cativa ani dar eu astazi l-am citit si m-am regasit in el. Am o familie frumoasa si ii multumesc bunului Dumnezeu ca ne-a ajutat sa trecem peste multe greuteti care le-am intampinat in decusrul celor 9 ani si 8 luni de cand suntem casatoriti. Mi-am dorit un sot credinicos care sa ma inteleaga pe calea asta si Dumnzeu mi-a dat, mi-am dorit copii si am 4 care sunt sufletul familiei, nu avem casa stam cu chirie, greutati sunt dar decat o casa si goala mai bine asa poate ca Dumnezeu stie ce este mai bine pentru noi, cu rabdare si multa rugaciune o sa avem si noi casuta noastra. Credinta intr-o casnicie conteaza enorm, duhovnicul are un rol important si este de un real ajutor. La inceputul casniciei noastre mai exact la un an dupa ce ne-am casatorit am trecut printr-un hop si toti cei din jurul nostru parintii, fratii cativa prieteni, cunoscuti ne-au sfatuit sa ne despartim si noi am zis ca poate asa este mai bine dar nu inanite sa ne sfatuim si cu parintele duhovnic care nu a fost deacord cu decizia noastra si ne-a vorbit foarte mult despre ce inseamna o familie crestina. Acum dupa aproape 10 ani ne aducem aminte ce greseala puteam sa facem si de ce? pentru ca s-a ajuns ca divortul sa fie rezolvarea ce-a mai la indemana ,uitam de Dumnezeu, de sfintii Parinti, Maica Domnului. Familia este un dar frumos de la Dumnezeu si noi trebuie sa avem grija de el. Doamne Ajuta!

    Reply

  11. Maria
    aprilie 29, 2017 @ 2:58 pm

    Asa e, familia e o mare binecuvantare.Astazi, insa, e foarte greu sa mai gasesti pe cineva care sa gandeasca asa, sa-si doreasca cu adevarat o familie.Asa ca, sa fiti fericiti voi toti cei care aveti familie si sa aveti grija de ea!

    Reply

  12. Merla Bogdan
    mai 7, 2017 @ 2:58 pm

    Hristos a inviat dragi prieteni… mi se pare foarte frumos articolul, insa nu sunt total de acord cu el pt ca mi se pare usor nerealist. Pe timpul parintilor si bunicilor nostrii erau alte vremuri. Oamenii se casatoreau pe la 15-20 de ani si pana la 25 deja aveau cativa copii. Insa atunci era alta societate. Vremurile in care traim noi azi te obliga la ceva ce nu exista atunci: dezvoltarea persoanala. Daca esti un tanar sau o tanara sincer(a) si naiv(a), cu minte de copil nu mai faci absolut nimic in viata. Si nici persoanele de sexul opus nu se vor uita ever never la tine. Toate fetele cu care am incercat sa fiu m-au trimis la plimbare din acest motiv: imaturitate si lipsa de experienta la scoala vietii, desi m-am purtat foarte frumos cu ele si le-am declarat iubire sincera din tot sufletul meu. Bine nici eu nu sustin idee de a fi om de cariera, este o prostie sa te dedici total carierei, pentru ca familia este mult mai importanta si mai frumoasa decat viata si implinirile sociale si profesioanle. Si eu visez la familie. Dar in zilele noastre pentru a te casatorii trebuie sa fii om matur, cu mintea coapta si inteleapta si cu o anumita conditie sociala, umana si materiala. Cel mai bun moment pentru casatorie dupa mine este sfaritul faculatatii, pe la 25-27 ani cand ambii tineri sunt maturi si copti, stiu ce vor de la viata si pot trai in mod indepenedent pe picioarele lor.

    Mai sunt 2 lucruri cu care nu sunt de acord in articol.

    1) din ele spune ca daca nu te casatoresti de tanar si nu faci parte mereu dintr-o familie, vei cadea in pacatele vietii si ale tineretii. Nu sunt de acord. Daca il ai pe Hristos cu tine si esti crestin… chiar ortodox, poti trai o tinerete frumoasa in care sa te bucuri de viata in mod curat, sa iti dezvolti sufletul si personalitatea si sa socializezi cu cei de varsta ta cu mult discernamant si intelepciune. Cunosc si tineri care reusesc sa tina calea dreapta si sa aibe o tinerete curata si frumoasa fara a fi casatoriti.

    2) scrie undeva acolo ca instinctul sexual este cel care genereaza atractia intre tineri si duce la nasterea de prunci o data ce ei se casatoresc. Iarasi mi se pare ciudat. Nu putem reduce relatia dintre tineri, inainte si dupa casatorie, la sex si la nasterea de prunci. Multi tineri se iubesc nu pentru atractia dintre ei ci pentru comuniunea sufleteasca. Isi pun in comun trairile sufletesti, gandurile, visele, emotiile, ideile, cultura si sentimentele. Asta mi se pare frumos. Adica viata si familia nu inseamna doar servici, cratita, sex si nastere si crestere de prunci. In viata poti face multe alte lucruri frumoase alaturi de cel drag.

    Cam asta este treaba…. o mica opinie persoanala, supusa greselii. Iertare de deranj si de interventie, o zi frumoasa va doresc. Doamne ajuta.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *