Fotografii și impresii de la prima întâlnire a Asociației Ortodoxia Tinerilor la Putna (17-20 august 2012)
Prima Tabăra de Vară a Asociației Ortodoxia Tinerilor s-a terminat și cu părere de rău ne-am despărțit unii de alții. Totul a ieșit foarte bine, neașteptat de bine. Îi mulțumim lui Dumnezeu și Maicii Domnului care ne-a ocrotit și a deschis inimile altor oameni să ne ajute și să completeze lipsurile noastre organizatorice.
Au participat 39 de persoane cu vârste între 18 și 32 de ani.
Ne-am înțeles foarte bine unii cu alții și ca organizator vă spun cu mâna pe inima că nu au creat probleme. Au fost liniștiți, s-au comportat decent, au fost răbdători și au urmat programul așa cum îl stabilisem. N-am auzit nici măcar un cuvânt urât din gura lor, nici un gest ne-la-locul lui, totul s-a desfășurat în limitele bunei-cuviințe, și Slavă lui Dumnezeu că a fost așa.
Prima zi, vineri – 17 august 2012
De dimineață și până seara au sosit tinerii, unii chiar de joi noaptea, alții pe la 4 dimineața au ajuns în Suceava, alții la 1 după-amiază, alții seara. După ce în final ne-am adunat, am reușit să începem prima sesiune de discuții în jurul orei 20.00. Deși era puțin cam frig, locul în care ne adunasem era frumos, în mijlocul unei livezi de meri, pe bănci de lemn, cu aer curat și liniște.
Tema a fost Prezentarea Asociației Ortodoxia Tinerilor și a proiectelor noastre. Prezentarea a durat cam trei ore și accentul a căzut în principal pe ajutorarea copiilor din orfelinate și pe proiectul Fericiți cei Prigoniți. N-a fost nimic premeditat, poate așa a vrut Dumnezeu să accentuăm aceste două acțiuni ale asociației noastre. Nimic întâmplător! Pe viitor vom cugeta mai mult la aceste două aspecte.
Dintr-o stângăcie a mea, am uitat să-i îndemn pe participanți să se prezinte unii la alții pentru a se cunoaște și poate din acest motiv discuțiile au fost firave, dezbaterea rămând doar în mâinile noastre, ale prezentatorilor.
Mai jos puteți vedea primul calup de fotografii din toate zilele:
A doua zi sâmbătă – 18 august 2012
Dis de dimineață, la ora 8, cu forțe noi am plecat într-o mică drumeție pe munte, către Crucea de la Putna. Vremea a fost minunată, nici prea cald, nici frig, ci numai bine. Traseul până sus e unul pitoresc, ușor de parcurs și-ți oferă o priveliște minunantă spre împrejurimi. Pe drum tinerii au început să se apropie între ei, să discute mai multe, să socializeze, să se deschidă.
Odată ajunși sus, atmosfera între noi era una relaxată și veselă. Ca să repar greșeala de aseară, am început o mică discuție în care fiecare să se prezinte în fața celorlalți, pentru a ne cunoaștea mai bine. După 30 de minute, am început coborârea pe un alt traseu, de data aceasta mai anevoios puțin…. dar foarte util în legarea relațiilor de grup. Fetele alunecau iar băieții, puternici ca-n totdeauna, ofereau ajutorul necesar :)
La ora 11.00 am luat masa la Mănăstirea Putna, prin bunăvoința părinților de acolo, care ne-au primit cu bucurie.
După ora 12.30 am plecat la drum spre Chilia Sfântului Daniil Sihastru, care se află la doar un kilometru de mănăstire. Era cald, eram cam obosiți, și până la urmă, deși mai greu, am ajuns. Aici, am intrat, ne-am închinat icoanei Sfântului Daniil, ne-am uitat puțin în împrejurimi, și apoi Părintele Iustin, care se afla acolo în chilie pentru a binecuvânta pe vizitatori, ne-a ținut un mic cuvânt de învățătură istorică. Îmbinând legendele cu informațiile din izvoarele istorice, părintele a reușit să ne introducă puțin în atmosfera acelor locuri, făcând mereu referire la faptele Sfântului Ștefan cel Mare, la Sfântul Daniil, duhovnicul voievodului, și la cei care s-au nevoit întru Dumnezeu pe acele meleaguri.
De aici ne-am întors la Mănăstirea Putna unde Părintele Teofan, ne-a prezentat muzeul acestui sfânt locaș, după care a răspuns la întrebările tinerilor. A fost o întâlnire plăcută, părintele reușind repede să intre în inimile celor prezenți.
Se făcuse deja ora 16.00 și obosiți am plecat fiecare la locurile noastre.
Seara, la ora 19.30 am început a doua sesiune de discuții cu tema: Familia ortodoxă – soluție la toate problemele lumii. A fost cea mai ”aprinsă” sesiune din cele trei, discuțiile decurgând foarte bine. De data aceasta întâlnire a avut loc în foișorul pensiunii unde eram cazați. Frigul n-a fost așa un mare impediment, mai ales că pe la jumătatea discursului ne-am încălzit și cu câte un ceai fierbinte.
Față de prima seară când am discuțiile au fost conduse de mine și Dan, acum și Bogdan Munteanu a ținut un discurs despre stadiul familiei în Marea Britaniei, pentru a înțelege mai bine care sunt ispitele occidentului și de ce trebuie să ne ferim.
A treia zi, duminică – 19 august 2012
Fiind zi sfântă, începând cu ora 9.00 am participat la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Putna. A fost o slujbă deosebită, mai largă decât cele din bisericile de parohii, cu o cântare mai dulce și mai frumoasă, terminându-se totul cu o predică captivantă.
Imediat după, am mers toți la masă în incinta mănăstirii. Apoi ne-am dus la pensiune, care pe cât de frumoasă și primitoare era, pe atât de departe era de mănăstire, la 4 kilometri în sat.
La ora 14.30 am început discuțiile în grădina de lângă livadă cu tema: Sexualitatea umană în perspectiva Bisericii Ortodoxe. La prezentare au participat și Bogdan Munteanu, care a reușit mereu să ne atragă prin multele exemple acumulate din experiența vieții trăită în UK, dar și Ionuț Brumă care ne-a vorbit despre proiectul Fundației Arsenie Boca, prin care se dezbate problema sexualității în fața tinerilor din licee.
A fost o dezbatare interesantă și captivantă prin problemele ridicate.
În jurul orei 17.00 am plecat spre poienița unde urma să luam masa în natură. Deși inițial stabilisem alt loc, cu ajutorul lui Dumnezeu și prin rânduiala Lui am ajuns într-o poiană frumoasă, cu umbră și soare, cu aer curat și cu un peisaj frumos și liniștitor.
Fiind deja a treia zi, prieteniile se legaseră mai strâns, atmosfera dintre noi părea acum atmosfera unei frumoase familii de tineri. Băieții s-au apucat să facă focul și fetele au pregătit masa. Ne-am jucat, am râs, am alergat, am mâncat caș dulce de oi de la stână cu roșii de țară, am mâncat pepene, ne-am fotografiat, ne-am lăsat mesaje pe agende unii altora…
Sofia, Ilinca și Mihai, copilașii noștri dragi, au fost bombonicile de pe tortul bucuriei, amestecându-se mereu printre noi și zburdând inocent prin iarbă.
Spre înserate au început să apară regretele, părerea de rău că se termină și ne despărțim unii de alții. Din păcate în aceste zile abia ne-am cunoscut unii cu alții, și ar fi fost mult mai frumos să stăm încă 3-4 zile. Prieteniile dintre noi ne-ar fi ajutat și mai mult la discuțiile noastre despre Dumnezeu și Biserica în care suntem membri
Mai jos puteți vedea al doilea calup de fotografii din toate zilele:
A patra zi, luni – 20 august 2012
În noaptea spre 20 august au plecat deja 4 participanți, duminică mai plecaseră 5. Luni dimineață eram cu nouă mai puțin, dar eram bucuroși că mai avem încă cinci-șase ore de stat împreună.
Hotărâsem de cu seară să mergem la Mănăstirea Sihăstria Putnei, pe care n-am avut timp s-o vizităm. Am mers cu mașinile până acolo, nu mai aveam timp de drumeții, deși peisajul era unul foarte frumos.
Am ajuns în jurul orei 9, am intrat în biserica mare a mănăstirii, unde se săvârșea Sfânta Liturghie. Biserica era aproape goală, dar picturile minunate, lumina soarelui și duhul din acel loc îți dădea acea fericire pe care cu greu o vei întâlni la oraș.
La sfârșit, am rugat pe unul din părinți să ne țină un cuvânt de învățătură. Acesta ne-a trimis la alt părinte care era locțiitor de egumen, iar acesta a acceptat, și ne-a spus să așteptăm. După câteva minute a venit altcineva, un ieromonah mic de statutură, blând, și cu un zâmbet pe care n-o să-l uit ușor. A început să vorbească…încet, lin, fără grabă și smerindu-se că n-are cuvinte mărețe pe care să ni le spună. Ne-a vorbit 20 de minute și cred că e primul om sfânt pe care l-am întâlnit în viața mea. Pentru mine n-a spus lucruri noi dar avea așa un duh de sfințenie pe care-l simțeam. Ardea sufletul meu stând lângă el… Ne-a povestit apoi că a fost orfan, părăsit de părinții lui într-o casă de copii și a dus o viață grea. I-a plăcut mult viața în Biserică și își dorea să ajungă preot. A crescut din clasa a 5-a într-o mănăstire și uite așa ajuns astăzi să fie monah la Sihăstria Putnei. Are peste 40 de ani, și îl cheamă Părintele Grigorie.
Ce am trăit în prezența lui n-am simțit niciodată lângă niciun om de pe pământ. Ce frumoasă e sfințenia!
Am plecat de acolo rănit și supărat că s-a terminat. Mi-ar fi plăcut să rămân acolo în mănăstire, să nu mai plec niciodată, să gust mereu Harul lui Dumnezeu, să mă bucur continuu de aerul curat, de munți, de cerul înstelat, de răcoarea serii, de toată viața mănăstirii.
Am plecat spre pensiune, ne-am luat bagajele și am plecat fiecare spre casa. Unii aveau tren mai devreme, alții mai târziu.
Toți am ajuns cu bine acasă și nădăjduim că întâlnirea noastră ne-a ajutat să sporim în credință și să ne apropiem de Dumnezeu, și asta în mare parte datorită acelor locuri sfinte și părinților care viețuiesc în acele mănăstiri.
Putna, ca locație a fost foarte departe, la granița de nord a României, un loc greu accesibil, dar ne-a oferit duhovnicește ceea ce n-am fi găsit aproape de orașele noastre.
Mai jos voi așeza câteva mărturii ale tinerilor despre această întâlnire:
„Nu mă așteptam să cunosc atât de multe persoane cu suflet atât de bun. Îmi pierdusem speranța că mai pot găsi băieți cuminți, bine educați care știu să respecte fetele. În aceste zile am învățat multe lucruri noi, importante în viitor, dar m-au și încurajat să merg mai departe pe calea spre Dumnezeu. Mi-a modul de abordare a subiectelor, faptul că ne rugam în grup și ne comportam toți ca o mare familie.” (Iuliana Nicolae, Constanța)
„Pentru mine a fost o bucurie a sufletului. Am întâlnit persoane cu care am avut ce să vorbesc, în fața cărora am putut să fiu sincer. Subiectele au fost foarte actuale și m-a bucurat receptivitatea tuturor. Pe scurt, s-a format o familie în Hristos.”
“Au fost zile foarte frumoase, în spirit ortodox, alături de oameni pe care nu aș fi crezut că îi puteți aduna astfel încât grupul să fie mixt, voie bună și mult schimb de experiențe duhovnicești care ne-au ajutat să nădăjduim că mulți sunt ca noi și își doresc o familie în spirit ortodox și își pun viața în mâinile lui Dumnezeu.”
„Pe mine unul toate acțiunile” mi-au scos din rutina și din problemele și îndatoririle de zi cu zi. Toate acțiunile m-au întărit în credință și au constituit o sistematizare a cunoștințelor mele. Pot spune că în aceste zile prin asistarea la slujbele de la Putna și toate discuțiile, am crescut duhovnicește.”
„Mi-a plăcut atmosfera caldă (chiar și-n zilele reci :)), prieteniile legate, ideile împărtășite, dar și cunoștințele noi dobândite despre proiectele Ortodoxia Tinerilor, familie, sexualitarea în perspectiva Bisericii Ortodoxe.”
“Mi-a plăcut atmosfera creată de organizatori, atmosfera dintre participanți, temele discutate, plimbările, drumețiile, învățăturile de istorie ale celor doi părinți de la Mănăstirea Putna, masa în natură și discuțiile, deschiderea organizatorilor și a participanților.”
Mărturiile sunt nesemnate pentru că noi am uitat să trecem numele pe formularul de feedback. Oricum în câteva zile aflăm exact numele fiecăruia.
Au fost și minusuri ale taberei pe care le-au semnalat participanții: mănăstirea prea departe de locul de cazare, perioada prea scurtă și programul prea încărcat, discuțiile ar fi trebuit să-i implice mai mult pe participanți, participanții n-au fost cazați în același loc ci în 2 grupuri mari, n-a fost timp de odihnă, ar fi fost frumos să participăm mai mult la slujbe, și alte mici detalii.
Per total toată lumea a fost fericită și dăm Slavă lui Dumnezeu pentru această primă întâlnire a noastră!
A fost tare frumos, și asta datorită Maicii Domnului și a Sfintei Filofteia care ne-au ocrotit și ne-au așezat lucrurile tare bine.
Sperăm ca până la sfârșitul anului, cu ajutorul lui Dumnezeu să mai organizăm o întâlnire, probabil în luna noiembrie.
Doamne ajută!
Claudiu Balan președinte Asociația Ortodoxia Tinerilor
elena
august 22, 2012 @ 11:58 am
Doamne ajuta! Va apun ca de ieri am tot intrat pe site sa vad daca nu cumva v-ati intors, eram nerabdatoare mai rau ca un copil :D, ma bucur ca totul a iesit bine dar imi pare rau ca nu am fost si eu printre voi… Ma gandeam chiar de cate ori am trecut prin Putna, cat am fost acasa, ca nu stiu ce-o sa faceti voi si cu ce o sa circulati de la pensiune pana la manastire si imprejur, desi si eu m-am incumetat vacanta aceasta sa merg pe jos pana sus la cruce si la Chilie si apoi inapoi spre casa vreo 15km 😀
Pacat ca n-au reusit toti sa mearga pana la schit ,era minunat daca se putea chiar pe jos drumul dinspre manastire spre schit , dar inteleg ca era deja mult prea obositor din pricina cazarii asa distante.
M-am intors in IT. doar de cateva zile si deja mi-e dor de parintii de la Sihastrie si de acele locuri!….
PS. poate la anul ,daca o sa se organizeze alta tabara prin august, o sa fiu si eu 🙂
Claudiu Balan
august 22, 2012 @ 12:11 pm
Doamne ajută, Elena!
Avem timp să ne vedem. Poate chiar anul acesta, dacă ne ajută Dumnezeu.
Am circulat pe jos de la pensiune peste tot, mai puțin ultima zi când eram în grabă.
A fost cam departe într-adevăr, dar am făcut mișcare, sătui de atât calculator și sedentarism, merge și puțină mișcare.
Distanțele mari au și un avantaj: cresc dorința de a ajunge la destinație.. Distanțele mici n-au provocarea depășirii lor și destinația nu mai pare așa atrăgătoare.
alexandra
august 22, 2012 @ 12:54 pm
ce frumos….poate in noiembrie voi merge si eu….acum au fost probleme financiare si nu s-a putut…
imi imaginez atmosfera aceea de familie ortodoxa care ati trait-o,cred ca fiecare….cred ca a fost placut.
Claudiu Balan
august 22, 2012 @ 1:25 pm
Te așteptăm cu drag în noiembrie, Alexandra.
Cred că atmosfera aceea frumoasă de familie în Hristos pe care am simțit-o s-a datorat și faptului că eram în niște locuri sfinte, unde mulți oameni și-au jertfit viața pentru Dumnezeu, fiind plin pământul de mireasma moaștelor lor.
Dacă ne întâlneam undeva în oraș, sunt sigur că ar fi fost altceva.
De aceea aș vrea ca mereu întâlnirile noastre să aibă loc lângă o mănăstire.
madalina
august 22, 2012 @ 1:26 pm
A fost o experienta greu de uitat…zile minunate datorita faptului ca am fost langa niste oameni minunati abia astept urmatoarea tabara :D:D:D:D
Eugen-Ionut Jercan
august 22, 2012 @ 2:07 pm
Felicitari pentru reusita si sa va ajute Dumnezeu sa faceti cat mai multe asemenea tabere! Va doresc ca [i]intalnirile din aceasta intalnire[/i] sa sporeasca energia si entuziasmul cu care lucrati pentru tineri.
[i]P.S. Am o observatie care e pe langa subiectul taberei si e legata de o fraza din articol – ati scris ca [quote] Sofia, Ilinca și Mihai, copilașii noștri dragi, au fost [b]bombonicile de pe tortul bucuriei[/b], amestecându-se mereu printre noi și zburdând inocent prin iarbă.[/quote] De obicei pe tort gaseam cirese. Imi cer iertare daca observatia nu-si are rostul.[/i]
Georgiana Ionela Tofoleanu
august 22, 2012 @ 3:53 pm
Superbe fotografii, mă bucur că totul a ieşit bine şi că aţi rămas cu amintiri frumoase.
La următoarea sper să vin şi eu. Doamne ajută!
Ioicaliuc Petre
august 22, 2012 @ 5:39 pm
Foarte frumos a iesit. Frumoase poze. Sa dea Domnul Dumnezeu sa se faca cat mai multe organizari. Din pacate nu am putut ajunge. Sper din tot sufletul ca la urmatoarea tabara sa ajung si eu. Doamne ajuta!
Mihai Aurelian Gogonea
august 22, 2012 @ 6:06 pm
Doamne ajuta tuturor,
am ajunst in Timisoara de ieri de la ora 13 dupa un drum de aproape 15 ore, in care vi-am simtit lipsa voua si locurilor minunate in care timp de cateva zine am iesit din rutina zilnica.
Mi-e dor, de voi de toti si de toate clipele petrecute impreuna. Mi-e dor de parintii monahi de la Putna care prin a lor voci m-au facut sa traiesc si sa simt altfel slujbele bisericii (o parte din privegerea de sambata dupamasa, Acatistul de multumire, Ceasurile si Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie de Duminica dimnieata de la Manastirea Putna).
Mi-e dor de vorbele de istorie si Duh ale Parintilor Iustin si Teofan, dar mai ales de invataturile Parintelui Grigorie pe care la-si fi ascultat fara intrerupere. Am simtit ceva special la acest parinte si impartasesc si eu cu Clautiu, si cred ca toti cei prezenti luni la Sihastria Putnei sunt in asentimentul nostru, ca Parintele Grigorie este un om Sfant, un om care reuseste prin prezenta sa sa-ti transmita pacea sa interioara. Pe scurt nu se poate descrie in cuvinte ceea ce am simtit langa acest parinte.
Mihai Aurelian Gogonea
august 22, 2012 @ 6:43 pm
Doresc sa va impartasesc de asemene caci impreuna cu Madalina din Constanta, Sorin din Zalau si pentru o scurta perioada de timp si cu Anca din Siret am vizita si centrul Radautiului (Statuia ecvestra a lui Bogdan I, Manastirea Bogdana unde ne-am inchinat la moastele Sfantului Leontie de la Radauti si a Sfantului Ierarh Mucenic Teodosie de la Manastirea Brazi , precum si la Biserica Pogorarea Sfantului Duh) precum si orasul Suceava (Biserica Sf. Dumitru, Manastirea Sfantul Ioan cel nou din Suceava unde ne-am inchinat Moastelor Sfantului Ioan cel nou, Biserica Invierea Domnului, precum si cetatea de scaun a Voievodului Stefan cel Mare si Sfant.
Ma bucur in continuare de acest plus de bogatie duhovniceasca si nu numai, astept cu nerabdare intalnirile ce vor sa vina, astept cu nerabdare sa primesc si alte poze de la cei ce a-ti facut. Poze din Radauti si Suceava ve-ti primi cu siguranta de la Madalina.
Si cum i-mi place de fiecare data sa aduc aminte si de Sfantul Siluan Athonitul sa luam aminte la ce i-a spus Insusi Iisus Hristos: „Tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui”.
Eu
august 23, 2012 @ 7:45 am
ai cui sunt copii aia frumosi?!! 2 printese blonde! vor frange multe inimi :X :X
Claudiu Balan
august 23, 2012 @ 10:58 am
Doamne ajută Roz,
Sunt fetițeke noastre: Sofia și Ilinca.
Când o să primim și restul de poze îl vom adăugat și pe Mihai, bebelușul lui Dan, căruia noi îi spunem „Mămăiță”, după felul în care îl strigă Ilinca.
Doamne ajută, Mihai (MAG)!
Mă bucur că ai făcut aceste completări, ca să se vadă cât de bogate duhovnicește sunt acele meleaguri.
Cât privește următoarea întâlnire: suntem în lucru !
Voi rugați-l pe Dumnezeu să așeze treburile și totul va ieși bine!
Doamne ajută!
Julian
august 23, 2012 @ 6:11 pm
foarte frumos…felicitari pt aceasta tabara si la cat mai multe si cat mai multi participanti.
Mariana
august 25, 2012 @ 1:23 pm
Felicitari pentru ideea organizarii unei astfel de intalniri!
Din ceea ce am citit, cred ca a fost o experienta deosebita si imi doresc foarte mult sa particip si eu.
Va doresc o zi minunata!
Administrator
august 25, 2012 @ 3:20 pm
Maria, te așteptăm cu drag data viitoare, care sperăm să nu fie prea târziu.
Doamne ajută!
Laura Stifter
august 26, 2012 @ 2:22 pm
Doamne ajută!
Şi eu mă bucur din tot sufletul pentru voi! 🙂
Îmi pare rău că n-am putut participa şi eu… M-aş fi bucurat atât de mult să cunosc cât mai mulţi tineri din comunitatea noastră O T… 🙁
Abia aştept să ne cunoaştem, cu ajutorul lui Dumnezeu, la întâlnirea din noiembrie!
Vă îmbrăţişez pe toţi cu mult drag!
Badea Patricia
august 26, 2012 @ 4:45 pm
Ma bucur mult ca v-ati intors cu bine si ca v-a iesit tot ce ati planuit!
Poate data viitoare voi putea merge si eu, ar fi minunat!
Doamne ajuta!
Ramona
august 28, 2012 @ 10:16 am
V-as ruga sa-mi raspundeti si mie la 2 intrebari,daca se poate:
1)ce conditii trebuie indeplinite ca sa pot participa si eu in taberele dvs?
2)vara viitoare aveti planificat sa organizati o noua intalnire?
Va multumesc anticipat pt amabilitate!
Claudiu Balan
august 28, 2012 @ 10:28 am
Doamne ajută, Ramona!
Să ai până-n 35 de ani, cam asta e singura condiție.
O nouă întâlnire sperăm că va avea loc anul acesta, cu ajutorul lui Dumnezeu.
La anul cu siguranță vrem să organizăm și altele. Dacă Dumnezeu ne ajută ne vom întâlni curând.
Cu plăcere!
cris
august 29, 2012 @ 10:33 am
Nu ne puteti scrie un articol sau mai multe in legatura exact cu temele ce le-ati discutat in tabara?
In special ultimele doua:
2. Familia Ortodoxa – soluție la toate problemele lumii
3. Sexualitatea umana in perspectiva Bisericii Ortodoxe
Mi se par foarte interesante ideile/planul de idei de la fiecare si care ar fi explicatiile mai in detaliu.
Multumesc!
Claudiu Balan
august 29, 2012 @ 11:42 am
Doamne ajută, Cris!
Încă puțin și vom lansa cartea „Mii de tineri își păstrează fecioria până la căsătorie”. Acolo sunt 25 de articole exact pe această temă.
Articolele le vom publica și pe site, dar asta doar după lansarea cărții.
Puțintică răbdare! și cu ajutoru lui Dumnezeu în luna octombrie va fi pe piață.
Rugați-vă pentru noi !
alexandra
august 29, 2012 @ 12:36 pm
cat va costa cartea????
sa va ajute Bunul Dumnezeu.
Cristina
august 30, 2012 @ 10:49 am
Despre ce a vorbit Par Grigorie de Sihastria Putnei?
Se intampla sa aiba cineva o poza de-a Dumnealui? Ca sa ne bucuram si noi, macar un pic (un link catre vre-o adresa – facebook, etc- sau prin email(o sa revin cu ID, daca cineva va avea poza, facuta si cu telefonul, eventual).
Multumesc!
Claudiu Balan
august 30, 2012 @ 11:20 am
Doamne ajută, Cristina!
Vom publica zilele următoare ce a vorbit Părintele Grigorie. Totuși deși îți putem transmite cuvintele, duhul acela al blândeții și liniștii nu-l vei simți decât în preajma lui Dumnezeu.
Avem și o poză cu Părintele Grigorie. O poți downloda de aici:
https://www.ortodoxiatinerilor.ro/images/stories/galerii/2012/Tabara%20de%20vara%20Putna%20august%202012/P1500113.jpg
Cristina
august 30, 2012 @ 1:36 pm
Doamne ajuta, Claudiu!
Multumesc pt poza! Astept cu bucurie (oarecum si nerabdare) cuvintele Parintelui Grigorie.
Si…mai am o rugaminte, daca se poate, pt cine stie. As vrea sa gasesc un articol/marturii despre ce au simtit anumite pers la Sf Moaste, eventual gaduri, etc. Iar daca nu exista pe net asa ceva, poate se va gasi cineva care a avut cu adevarat o experienta marcanta si sa ne-o impartaseasca si noua, sub protectia,daca e posibil, a anonimatului, in cazul in care deranjeaza altfel.
Multumesc anticipat!
Edit:
Am cautat pe net, am gasit cateva marturii (destul de…interesante). Nu vreau sa rapesc timpul cuiva. Daca nu are cineva, din intamplare, ce am cerut ,nu-i bai. ( Din cate articole sunt pe acest site, nu stiu unde sa caut. Iar daca nu e asa ceva, poate pe viitor vor aparea 🙂 la comentariile vre-unui articol, cine stie, ar fi fain. )
Cristina
septembrie 3, 2012 @ 11:40 am
Claudiu (sau oricine a mai fost de fata),
Sper ca nu ai uitat de articol, cel cu povetele Par Grigorie de la Sihastria Putnei…
Doamne ajuta sa gasim timp pt toate!
Scuze daca am parut insistenta! Doar am reamintit.
Claudiu Balan
septembrie 3, 2012 @ 12:00 pm
Nu am uitat, Cristina.
Articolul este pe desktop la mine în așteptare.
Sunt altele la rând acum.
Sper ca până la sfârșitul săptămânii să fie gata.
Doamne ajută!
Mihai Aurelian Gogonea
septembrie 3, 2012 @ 6:06 pm
Zilele trecute am cugetata la ceea ce ne-a vorbit Parintele Teofan de la Manastirea Putna si mi-am adus aminte ca pe langa bogatele informatii referitoare la istoria locului, mai spre finalul cuvantului de invatatura ne-a indemnat sa citim Pelerinul Rus, Sbornicul si Proloagele Sfintilor. Marturisesc ca nu am citit decat franturi din vietiile sfiintilor, iar cand am cauta pe net cele doua carti mi-am dat seama ca parintele ne sfatuia indirect sa ne rugam neincetat ca la un momendat prin Pronia lui Dumnezeu sa ajungem la rugaciunea neincetata a inimii.
Doamne ajuta!
Cristina
septembrie 4, 2012 @ 7:28 am
Multumesc MAG (scuze ca nu am retinut prenumele tau)!
Astept Claudiu, nu-i nici o pb, bine ca va aparea.
Doamne ajuta!
Stefan_Pacifist
iunie 24, 2015 @ 8:16 pm
Este foarte frumoasa sectiune cu tabere,eu nu am fost niciodata intr-o astfel de tabara,pot sa spun ca mi-ati starnit intereseul,superbe poze si minunate locurile pe care le vizitati,nu stiu daca mai aveti sau nu loc pentru inca o persoana,dar mi-ar placea sa vin odata,macar de curiozitate,oamenii din poze par la locul lor,nu stiu exact cum se organizeaza aceste excursii,fie sunteti toti din acelasi oras,acelasi judet,sau daca aveti cum ar veni filiale in mai multe orase,eu locuiesc in Pitesti judetul arges,daca adminul,sau adminii considera ca propunerea mea poate fi luata in considerare,daca are rost ma pot contacta pe id-ul de mess: morix73@yahoo.com,sau doar simplu morix73 Daca nu,atunci rog sa mi se trimita un raspuns pe contul de pe acest site,nu sunt de multa vreme pe acest site,l-am descoperit de curand,multa sanatate si fericire tuturor,Doamne Ajuta!