Fotografii și impresii de la prima întâlnire a Asociației Ortodoxia Tinerilor la Putna (17-20 august 2012)

Prima Tabăra de Vară a Asociației Ortodoxia Tinerilor s-a terminat și cu părere de rău ne-am despărțit unii de alții. Totul a ieșit foarte bine, neașteptat de bine. Îi mulțumim lui Dumnezeu și Maicii Domnului care ne-a ocrotit și a deschis inimile altor oameni să ne ajute și să completeze lipsurile noastre organizatorice.

Au participat 39 de persoane cu vârste între 18 și 32 de ani.

Ne-am înțeles foarte bine unii cu alții și ca organizator vă spun cu mâna pe inima că nu au creat probleme. Au fost liniștiți, s-au comportat decent, au fost răbdători și au urmat programul așa cum îl stabilisem. N-am auzit nici măcar un cuvânt urât din gura lor, nici un gest ne-la-locul lui, totul s-a desfășurat în limitele bunei-cuviințe, și Slavă lui Dumnezeu că a fost așa.

Prima zi, vineri – 17 august 2012

De dimineață și până seara au sosit tinerii, unii chiar de joi noaptea, alții pe la 4 dimineața au ajuns în Suceava, alții la 1 după-amiază, alții seara. După ce în final ne-am adunat, am reușit să începem prima sesiune de discuții în jurul orei 20.00. Deși era puțin cam frig, locul în care ne adunasem era frumos, în mijlocul unei livezi de meri, pe bănci de lemn, cu aer curat și liniște.

Tema a fost Prezentarea Asociației Ortodoxia Tinerilor și a proiectelor noastre. Prezentarea a durat cam trei ore și accentul a căzut în principal pe ajutorarea copiilor din orfelinate și pe proiectul Fericiți cei Prigoniți. N-a fost nimic premeditat, poate așa a vrut Dumnezeu să accentuăm aceste două acțiuni ale asociației noastre. Nimic întâmplător! Pe viitor vom cugeta mai mult la aceste două aspecte.

Dintr-o stângăcie a mea, am uitat să-i îndemn pe participanți să se prezinte unii la alții pentru a se cunoaște și poate din acest motiv discuțiile au fost firave, dezbaterea rămând doar în mâinile noastre, ale prezentatorilor.

Mai jos puteți vedea primul calup de fotografii din toate zilele:

A doua zi sâmbătă – 18 august 2012

Dis de dimineață, la ora 8, cu forțe noi am plecat într-o mică drumeție pe munte, către Crucea de la Putna. Vremea a fost minunată, nici prea cald, nici frig, ci numai bine. Traseul până sus e unul pitoresc, ușor de parcurs și-ți oferă o priveliște minunantă spre împrejurimi. Pe drum tinerii au început să se apropie între ei, să discute mai multe, să socializeze, să se deschidă.

Odată ajunși sus, atmosfera între noi era una relaxată și veselă. Ca să repar greșeala de aseară, am început o mică discuție în care fiecare să se prezinte în fața celorlalți, pentru a ne cunoaștea mai bine. După 30 de minute, am început coborârea pe un alt traseu, de data aceasta mai anevoios puțin…. dar foarte util în legarea relațiilor de grup. Fetele alunecau iar băieții, puternici ca-n totdeauna, ofereau ajutorul necesar :)

La ora 11.00 am luat masa la Mănăstirea Putna, prin bunăvoința părinților de acolo, care ne-au primit cu bucurie.

După ora 12.30 am plecat la drum spre Chilia Sfântului Daniil Sihastru, care se află la doar un kilometru de mănăstire. Era cald, eram cam obosiți, și până la urmă, deși mai greu, am ajuns. Aici, am intrat, ne-am închinat icoanei Sfântului Daniil, ne-am uitat puțin în împrejurimi, și apoi Părintele Iustin, care se afla acolo în chilie pentru a binecuvânta pe vizitatori, ne-a ținut un mic cuvânt de învățătură istorică. Îmbinând legendele cu informațiile din izvoarele istorice, părintele a reușit să ne introducă puțin în atmosfera acelor locuri, făcând mereu referire la faptele Sfântului Ștefan cel Mare, la Sfântul Daniil, duhovnicul voievodului, și la cei care s-au nevoit întru Dumnezeu pe acele meleaguri.

De aici ne-am întors la Mănăstirea Putna unde Părintele Teofan, ne-a prezentat muzeul acestui sfânt locaș, după care a răspuns la întrebările tinerilor. A fost o întâlnire plăcută, părintele reușind repede să intre în inimile celor prezenți.

Se făcuse deja ora 16.00 și obosiți am plecat fiecare la locurile noastre.

Seara, la ora 19.30 am început a doua sesiune de discuții cu tema: Familia ortodoxă – soluție la toate problemele lumii. A fost cea mai ”aprinsă” sesiune din cele trei, discuțiile decurgând foarte bine. De data aceasta întâlnire a avut loc în foișorul pensiunii unde eram cazați. Frigul n-a fost așa un mare impediment, mai ales că pe la jumătatea discursului ne-am încălzit și cu câte un ceai fierbinte.

Față de prima seară când am discuțiile au fost conduse de mine și Dan, acum și Bogdan Munteanu a ținut un discurs despre stadiul familiei în Marea Britaniei, pentru a înțelege mai bine care sunt ispitele occidentului și de ce trebuie să ne ferim.

A treia zi, duminică – 19 august 2012

Fiind zi sfântă, începând cu ora 9.00 am participat la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Putna. A fost o slujbă deosebită, mai largă decât cele din bisericile de parohii, cu o cântare mai dulce și mai frumoasă, terminându-se totul cu o predică captivantă.

Imediat după, am mers toți la masă în incinta mănăstirii. Apoi ne-am dus la pensiune, care pe cât de frumoasă și primitoare era, pe atât de departe era de mănăstire, la 4 kilometri în sat.

La ora 14.30 am început discuțiile în grădina de lângă livadă cu tema: Sexualitatea umană în perspectiva Bisericii Ortodoxe. La prezentare au participat și Bogdan Munteanu, care a reușit mereu să ne atragă prin multele exemple acumulate din experiența vieții trăită în UK, dar și Ionuț Brumă care ne-a vorbit despre proiectul Fundației Arsenie Boca, prin care se dezbate problema sexualității în fața tinerilor din licee.

A fost o dezbatare interesantă și captivantă prin problemele ridicate.

În jurul orei 17.00 am plecat spre poienița unde urma să luam masa în natură. Deși inițial stabilisem alt loc, cu ajutorul lui Dumnezeu și prin rânduiala Lui am ajuns într-o poiană frumoasă, cu umbră și soare, cu aer curat și cu un peisaj frumos și liniștitor.

Fiind deja a treia zi, prieteniile se legaseră mai strâns, atmosfera dintre noi părea acum atmosfera unei frumoase familii de tineri. Băieții s-au apucat să facă focul și fetele au pregătit masa. Ne-am jucat, am râs, am alergat, am mâncat caș dulce de oi de la stână cu roșii de țară, am mâncat pepene, ne-am fotografiat, ne-am lăsat mesaje pe agende unii altora…

Sofia, Ilinca și Mihai, copilașii noștri dragi, au fost bombonicile de pe tortul bucuriei, amestecându-se mereu printre noi și zburdând inocent prin iarbă.

Spre înserate au început să apară regretele, părerea de rău că se termină și ne despărțim unii de alții. Din păcate în aceste zile abia ne-am cunoscut unii cu alții, și ar fi fost mult mai frumos să stăm încă 3-4 zile. Prieteniile dintre noi ne-ar fi ajutat și mai mult la discuțiile noastre despre Dumnezeu și Biserica în care suntem membri

Mai jos puteți vedea al doilea calup de fotografii din toate zilele:

A patra zi, luni – 20 august 2012

În noaptea spre 20 august au plecat deja 4 participanți, duminică mai plecaseră 5. Luni dimineață eram cu nouă mai puțin, dar eram bucuroși că mai avem încă cinci-șase ore de stat împreună.

Hotărâsem de cu seară să mergem la Mănăstirea Sihăstria Putnei, pe care n-am avut timp s-o vizităm. Am mers cu mașinile până acolo, nu mai aveam timp de drumeții, deși peisajul era unul foarte frumos.

Am ajuns în jurul orei 9, am intrat în biserica mare a mănăstirii, unde se săvârșea Sfânta Liturghie. Biserica era aproape goală, dar picturile minunate, lumina soarelui și duhul din acel loc îți dădea acea fericire pe care cu greu o vei întâlni la oraș.

La sfârșit, am rugat pe unul din părinți să ne țină un cuvânt de învățătură. Acesta ne-a trimis la alt părinte care era locțiitor de egumen, iar acesta a acceptat, și ne-a spus să așteptăm. După câteva minute a venit altcineva, un ieromonah mic de statutură, blând, și cu un zâmbet pe care n-o să-l uit ușor. A început să vorbească…încet, lin, fără grabă și smerindu-se că n-are cuvinte mărețe pe care să ni le spună. Ne-a vorbit 20 de minute și cred că e primul om sfânt pe care l-am întâlnit în viața mea. Pentru mine n-a spus lucruri noi dar avea așa un duh de sfințenie pe care-l simțeam. Ardea sufletul meu stând lângă el… Ne-a povestit apoi că a fost orfan, părăsit de părinții lui într-o casă de copii și a dus o viață grea. I-a plăcut mult viața în Biserică și își dorea să ajungă preot. A crescut din clasa a 5-a într-o mănăstire și uite așa ajuns astăzi să fie monah la Sihăstria Putnei. Are peste 40 de ani, și îl cheamă Părintele Grigorie.

Ce am trăit în prezența lui n-am simțit niciodată lângă niciun om de pe pământ. Ce frumoasă e sfințenia!

Am plecat de acolo rănit și supărat că s-a terminat. Mi-ar fi plăcut să rămân acolo în mănăstire, să nu mai plec niciodată, să gust mereu Harul lui Dumnezeu, să mă bucur continuu de aerul curat, de munți, de cerul înstelat, de răcoarea serii, de toată viața mănăstirii.

Am plecat spre pensiune, ne-am luat bagajele și am plecat fiecare spre casa. Unii aveau tren mai devreme, alții mai târziu.

Toți am ajuns cu bine acasă și nădăjduim că întâlnirea noastră ne-a ajutat să sporim în credință și să ne apropiem de Dumnezeu, și asta în mare parte datorită acelor locuri sfinte și părinților care viețuiesc în acele mănăstiri.

Putna, ca locație a fost foarte departe, la granița de nord a României, un loc greu accesibil, dar ne-a oferit duhovnicește ceea ce n-am fi găsit aproape de orașele noastre.

Mai jos voi așeza câteva mărturii ale tinerilor despre această întâlnire:

„Nu mă așteptam să cunosc atât de multe persoane cu suflet atât de bun. Îmi pierdusem speranța că mai pot găsi băieți cuminți, bine educați care știu să respecte fetele. În aceste zile am învățat multe lucruri noi, importante în viitor, dar m-au și încurajat să merg mai departe pe calea spre Dumnezeu. Mi-a modul de abordare a subiectelor, faptul că ne rugam în grup și ne comportam toți ca o mare familie.(Iuliana Nicolae, Constanța)

„Pentru mine a fost o bucurie a sufletului. Am întâlnit persoane cu care am avut ce să vorbesc, în fața cărora am putut să fiu sincer. Subiectele au fost foarte actuale și m-a bucurat receptivitatea tuturor. Pe scurt, s-a format o familie în Hristos.

Au fost zile foarte frumoase, în spirit ortodox, alături de oameni pe care nu aș fi crezut că îi puteți aduna astfel încât grupul să fie mixt, voie bună și mult schimb de experiențe duhovnicești care ne-au ajutat să nădăjduim că mulți sunt ca noi și își doresc o familie în spirit ortodox și își pun viața în mâinile lui Dumnezeu.

„Pe mine unul toate acțiunilemi-au scos din rutina și din problemele și îndatoririle de zi cu zi. Toate acțiunile m-au întărit în credință și au constituit o sistematizare a cunoștințelor mele. Pot spune că în aceste zile prin asistarea la slujbele de la Putna și toate discuțiile, am crescut duhovnicește.”

„Mi-a plăcut atmosfera caldă (chiar și-n zilele reci :)), prieteniile legate, ideile împărtășite, dar și cunoștințele noi dobândite despre proiectele Ortodoxia Tinerilor, familie, sexualitarea în perspectiva Bisericii Ortodoxe.

“Mi-a plăcut atmosfera creată de organizatori, atmosfera dintre participanți, temele discutate, plimbările, drumețiile, învățăturile de istorie ale celor doi părinți de la Mănăstirea Putna, masa în natură și discuțiile, deschiderea organizatorilor și a participanților.

Mărturiile sunt nesemnate pentru că noi am uitat să trecem numele pe formularul de feedback. Oricum în câteva zile aflăm exact numele fiecăruia.

Au fost și minusuri ale taberei pe care le-au semnalat participanții: mănăstirea prea departe de locul de cazare, perioada prea scurtă și programul prea încărcat, discuțiile ar fi trebuit să-i implice mai mult pe participanți, participanții n-au fost cazați în același loc ci în 2 grupuri mari, n-a fost timp de odihnă, ar fi fost frumos să participăm mai mult la slujbe, și alte mici detalii.

Per total toată lumea a fost fericită și dăm Slavă lui Dumnezeu pentru această primă întâlnire a noastră!

A fost tare frumos, și asta datorită Maicii Domnului și a Sfintei Filofteia care ne-au ocrotit și ne-au așezat lucrurile tare bine.

Sperăm ca până la sfârșitul anului, cu ajutorul lui Dumnezeu să mai organizăm o întâlnire, probabil în luna noiembrie.

Doamne ajută!

 

Claudiu Balan
președinte
Asociația Ortodoxia Tinerilor

(Visited 18 times, 1 visits today)