Skip to content

26 Comentarii

  1. Aniri
    mai 27, 2009 @ 10:22 pm

    Daa, si mie imi plac slujbele de noapte 😀 Sunt mai inime, asa. e o atmosfera speciala..
    Si-mi place si cantarea pe care ai scris-o la sf 😀 ca multe altele din biserica..

    Reply

  2. Guest
    decembrie 24, 2010 @ 1:57 pm

    Se poate citi si acasa ???

    Reply

  3. Admin
    decembrie 24, 2010 @ 1:59 pm

    Da, sigur ca da.

    Reply

  4. Al patrulea mag
    decembrie 24, 2010 @ 2:07 pm

    la ora 00:00 ? Citeam intr-o carte ca preotul desi stia slujba tot citea din carte , de ce ?

    Reply

  5. Dan
    decembrie 25, 2010 @ 8:44 am

    Ca sa nu greseasca din neatentia cauzata de relaxarea pe care ti-o ofera faptul ca stii slujba pe de rost. Al doilea motiv este ca sa nu fii ispitit de satana, trezindu-te ca preot ca spui alte cuvinte decat cele care trebuie….cuvinte care pot fi chiar si impotriva lui Hristos Domnul.

    Reply

  6. A
    ianuarie 5, 2011 @ 6:05 pm

    Dar rugaciunile de seara si de dimineata pot fi facute pe derost fara a fi citite din carte ?

    Reply

  7. Admin
    ianuarie 5, 2011 @ 6:17 pm

    Oricum vrei, numai sa fii atent si sa intelegi cu mintea tot ce zici.

    Reply

  8. Andrei
    ianuarie 5, 2011 @ 6:45 pm

    Dar nu e gresit daca uneori rugaciunea e facuta cu cuvintele tale(aceasta se intimpla in cazul meu)??? Cum e corect?Pot gasi ceva aici la tema aceasta?
    ma ajuta cineva,va rog

    Reply

  9. RDF
    ianuarie 5, 2011 @ 6:51 pm

    Andrei, la ce te referi că rugăciunea e făcută cu cuvintele tale?

    Reply

  10. RDF
    ianuarie 5, 2011 @ 6:58 pm

    e bine să te rogi şi cu ale tale cuvinte, căci de multe ori când te rogi cu cuvintele tale parcă zici mai din inimă, dar să fim atenţi foarte ca nu cumva să vină diavolul şi să ne zicem atunci în sinea noastră:EI; POI VEZI CE FRUMOS M-AM RUGAT! SAU APOI SĂ ZICEM CE FRUMOS AM ZIS; CE FRUMOS M-AM RUGAT EU AZI! …asta ar însemna mândrie…:sad: Dar dacă nu ştii alte rugăciuni, e de folos să le zici cu cuvintele tale, deşi asta se "practica" mai demult, când oamenii nu ştiau citi, sau erau prea ocupaţi(aici mă refer tot în timpuri trecute, când femeile ziceau , de pildă, în timp ce spălau rufe cu mâna: DOAMNE, PRECUM SE ALBEŞTE HAINA ASTA PE CARE O SPĂL; SĂ SE CUREŢE ŞI SUFLETUL MEU DE PĂCATE!), nu aveau acces la cultură…DEŞI eu ţi-aş recomanda să ceri sfat duhovnicului…dacă îl ai, dacă nu …caută-l!:-) "Caută şi vei afla!",,,A spune rugăciuni din cărţi e un lucru bineprimit înaintea lui Dumnezeu deoarece acele rugăciuni au fost scrise de sfinţi, de Sfinţii Părinţi, adică de oameni cu o înaltă viaţă duhovnicească, ce puteau face diferenţa dintre ispită şi gând bun, venit de la Duhul Sfânt…Spor în toate şi să-ţi fie primite rugăciunile! Şi încă ceva: Dumnezeu aşteaptă de la fiecare mai multe….motiv pentru care să ne străduim să zicem şi să învăţăm şi alte rugăciuni, căci poate nu ne sunt de folos doar cele spuse de noi…Doamne ajută!

    Reply

  11. Andrei
    ianuarie 5, 2011 @ 7:45 pm

    ai perfecta dreptate RDF,pe tema aceasta am vorbit cu duhovnicul la spovedanie.El mia spus ca citind rugaciunile iti creezi vocabularul tau propriu.
    Regulat zic Tatal nostru si Crezul,psalmul 50 nu la-m memorizat inca.Stiu ca e bine a citi rugaciunile sfintlor,numai ca asa am inpresia ca nu ma refer la mine.Imi mai recomandezi tu ceva?totul imi va fi de folos.
    Doamne ajuta!

    Reply

  12. Anca
    ianuarie 5, 2011 @ 8:03 pm

    Doamne ajuta, Andrei!
    Daca imi permiti sa imi dau si eu cu parerea..
    Cred ca cel mai potrivit e sa citesti Acatistele, Rugaciunile de seara, de dimineata
    si daca la sfarsit inima ta mai simte ca e nevoie sa mai adauge ceva atunci spune-i in rugaciune lui Dumnezeu tot ce mai ai pe suflet.

    Reply

  13. GABRIEL resurection
    ianuarie 5, 2011 @ 8:59 pm

    DOAMNE AJUTA, bine este sa ne rugam acasa,atat seara cat si dimineata,sa dam slava si multumire lui Dumnezeu pt ziua care a trecut si dimineata pt ziua care incepe ,semnul crucii sa nu lipseasca atunci cand ne culcam,mancam si ne rugam sau trecem pe langa o biserica si ori de cate ori facem ceva sa incepem lucrul cu Dumnezeu,fiecare sa se roage dupa putinta sa,un mirean nu are timpul unui calugar spre exemplu,principala grija a calugarului este sa se roage,pe cand mireanul mai are si servici,de multe ori nu are nici tmp sau serviciul este de asa natura ca nu se poate ruga deloc,de aceea cea mai scurta rugaciune este DOAMNE MILUIESTE, macar atat lucru sa zicem decat deloc, si oricat de ocupati am fi sa ne facem timp Duminica si in sarbatori(macar duminica), sa ne rugam acolo, pt ca BINECUVANTAREA DOAR IN BISERICA SE PRIMESTE, indiferent de cat de mult ne rugam noi acasa in fata micului altar improvizat in coltul din camera noastra.Chiar daca unii dintre noi nu avem treaba cu biserica ( ca si omul care nu are treaba cu moara, dar in drumul sau intra si el in ea,iar cand iese vede ceva alb pe hainele sale desi nu muncise in moara),tot asa si cu intratul in biserica fara scopul de a ne ruga, nu stim noi cum si ce cuvant auzim din gura preotului si cum lucreaza in inima noastra,numai in biserica se primeste binecuvantarea lui Dumnezeu,acolo lucreaza harul Lui Dumnezeu, direct si indirect prin preot, CACI PREOTULUI I S A DAT PUTEREA SA LEGE SI SA DEZLEGE,este adevarat ca unii preoti ne pot smintii,dar eu stiu un singur lucru,, fara rugaciunea de dezlegare a preotului betivan sau pacatos Dumnezeu nu ma iarta, dar mai stiu ca HRISTOS ARE TOIAG DE FIER PT PREOTII NEVREDNICI,asadarnu judeca sa nu fim judecati,indiferent de cat de suparati am fii (dpvd personal) pe preot sa indraznim sa intram in BISERICA LUI HRISTOS, si sa cerem binecuvantare si iertare.

    Reply

  14. Anca
    ianuarie 5, 2011 @ 9:00 pm

    Miezonoptica se citeste si la Catedrala sau doar la manastiri?
    As vrea si eu sa merg.

    Reply

  15. Anesti
    ianuarie 5, 2011 @ 10:31 pm

    Teoretic catedrala este sub "jurisdictia" episcopiei sau a arhiepiscopiei, si "functioneaza" in regim de manastire, chiriarhul ei fiind arhiereul eparhiei care desemneaza ca reprezentat un staret, sau exarh, date fiind numeroasele obligatii ale ierarhului si buna chivernisire a catedralei de catre o persoana special desemnata doar cu aceasta ascultare…
    Mai direct vorbind nu ar trebui sa fie diferente, intrucat, in mod normal o catedrala are programul liturgic identic cu cel al unei manastiri. Intrucat catedralele sunt in orase, slujitorii pot fi si preoti de mir, si desi tipicul observ ca este respectat ca in manastiri pentru Sf. Litughie, Utrenie, Vecernie, totusi "programul" in care catedrala este "-)eschisa" nu este prea darnic in majoritatea oraselor si de obicei este un program strict. Uneori staretul poate binecuvanta mutarea orei miezonopticii din binecuvantate pricini, sau unirea cu o alta slujba, dar care sa nu incalce randuielilor tipicelor.
    De multe ori Vecernia si Litia zilnica incheie o zi liturgica intr-o catedrala.
    Prin urmare ma tem ca trebuie observat de la caz la caz programul liturgic.
    Imi pare rau ca poate aduc mai multa confuzie decat lamurire, dar cred k acest aspect ar trebui sa ne puna pe ganduri…

    Reply

  16. RDF
    ianuarie 7, 2011 @ 1:00 pm

    pt Andrei
    Doamne ajută, Andrei! Potrivit ar fi să citeşti, bineînţeles, rugăciunile de seară şi de dimineaţă…Să nu uităm că Mijlocitoarea noastră la Domnul e Preasfânta Născătare de Dumnezeu, care mereu ne ajută şi se roagă pentru noi…Aşa că ar trebui să ne rugăm şi ei: îţi recomand "Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului" şi "Paraclisul Maicii Domnului"…Când ai în minte, în suflet, gânduri rele, când eşti trist, ai putea citi "Canon de Pocăinţă către Domnul nostru Iisus Hristos"…Mai sunt "Canonul de Pocăinţă cătr Îngerul Păzitor al vieţii omului", care e bun pentru cei care au depăşit stadiul de copil…căci nu ne putem ruga la infinit, chiar şi la bătrâneţe cu "Înger, îngeraşul meu…"…Mai e şi "Canonul de Rugăciune către Puterile Cereşi", câteva pagini de rugăciuni adresate tuturor Sfinţilor…foarte frumoase şi folositoare…Şi, dacă încă nu ţi-a vorbit Părintele duhovnic, poate ar trebui să-i ceri sfat…E bine să ai Sfinţi ocrotitori, căci aşa poţi face Acatistele lor…dacă, bineînţeles vrei să faci orice Acatist, ai putea pt că e rugăciune, numai aici trebuie să fii atent că nu toate se potrivesc nevoilor sufleteşti…De pildă, Acatistul Sfinţilor Ioachim şi Ana e pt căsătorie, Acatistul Sfântului Stelian e pt ocrotirea pruncilor, Acatistul Sf Ecaterina e pt fete(fecioare, mame, văduve…), Acatistul Sf Mina e pt cei cărora li s-au furat lucruri etc…Fiecare e pentru o trebuinţă sufletească…Domnul să-ţi ajute!

    Reply

  17. Guest
    ianuarie 7, 2011 @ 7:18 pm

    Multumesc RDF,ca mi-ai raspuns la ajutor,sfaturile tale imi sunt de mare folos.Vizitind siti-ul acesta intilnesc multi tineri cu o credinta de care ma minunez foarte.Aici ma vad mic si neinsemnat in comparatie cu voi,slava Domnului ca mai sunt in lume oameni credinciosi.
    Vreau sa va marturisesc ceva ce nu are nimic legatura cu tema:
    As vrea sa va inpartasesc o bucurie ce mi sa intimplat azi de Craciun (spun "azi" pentru ca tin calendarul pe vechi,pentru ca sunt din RM):dimineata ma-m spovedit si m-am impartasit,si ma simt foarte bine atit sufleteste cat si trupeste.Acum m-am decis sa pun inceput bun vietii mele,si sa las toate pacatele si patimile in urma…mari si mici,….vreau sa fac intru totul voia lui Dumnezeu.Sunt foarte bucuros si ma simt ca nou.
    Va urez tuturor sarbatori fericite alaturi de Dumnezeu,rude si prieteni.
    Si celor ce sarbatoresc Craciunul:Craciun fericit tuturor!
    Slava lui Dumnezeu pentru toate!

    Reply

  18. Anca Marina
    ianuarie 7, 2011 @ 7:30 pm

    Domnul sa iti ajute, Andrei!

    Reply

  19. Dan
    ianuarie 8, 2011 @ 8:38 am

    Sa-ti pastrezi aceasta ravna de a lasa toate pacatele si patimile Andrei. Starea aceasta ti-a fost data in dar ca o arvuna a Domnului pentru bucuria ce va sa vina. Tu sa nu te lenevesti, precum am facut eu, ci sa tii mereu focul dragostei aprins fata de Dumnezeu. Caci daca te lenevesti sufleteste si nu mai pui vointa ta la lucru, atunci Domnul isi retrage harul de la tine, ca sa vezi ca ravna si pacea pe care o simti sunt de la El, si sa vezi ca fara El, ne prabusim imediat.
    Domnul sa te aibe in paza!

    Reply

  20. RDF
    ianuarie 8, 2011 @ 11:00 am

    pt Andrei
    Doamne ajută, Andrei! Să ai parte de Sărbători binecuvântate! Şi, uite, acum mi-am dat seama mai bine…Cred că ţi-ar fi de mare folos să citeşti ACATISTULUI SF ANDREI, care e Sfântul tău ocrotitor, căci îi porţi numele! Mă bucur că ţi-am fost de folos, slavă Domnului! Iar râvna ta să nu piară, să nu se stingă, ci lucrând poruncile Domnului, să-ţi fie spre mântuirea sufletului!

    Reply

  21. Alexandru
    ianuarie 31, 2011 @ 5:50 pm

    Unde pe net pot gasi aceasta slujba ???

    Reply

  22. maria
    ianuarie 31, 2011 @ 6:09 pm

    Reply

  23. Alexandru
    ianuarie 31, 2011 @ 6:12 pm

    Multumesc Maria, dar as vrea in format text !!!

    Reply

  24. maria
    ianuarie 31, 2011 @ 7:15 pm

    marele si sfantul ceaslov!acolo le ai pe toate

    http://www.resurse-ortodoxe.ro/rugaciuni/randuiala-celor-sapte-laude/miezonoptica-din-toate-zilele/

    http://teologie.do.am/publ/ceaslov/randuiala_miezonopticii_din_duminici/15-1-0-1532

    si a mai ramas randuiala miezonoptici din sambete,n-o gasesc ,mai cauti si tu…

    Reply

  25. Alexandru
    ianuarie 31, 2011 @ 7:35 pm

    este diferita pentru fiecare ziua ?

    Reply

  26. maria
    ianuarie 31, 2011 @ 7:46 pm

    da,dupa cum vezi in link-uri,cel mai bine te sfatuiesc sa-ti iei un CEASLOV"(http://www.myriobiblos.gr/texts/romanian/orologion/ceaslov.htm ) daca nu-l ai prin casa,se gaseste la catedrale(nu stiu de unde esti tu ,dar sigur are cate un locushor unde sunt puse spre comercializare carti bisericesti).
    randuielile din sambete contin :Binecuvântat este Dumnezeul nostru totdeauna, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin. Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, slavă Ţie. Împărate ceresc? Sfinte Dumnezeule? Se fac trei închinăciuni, iar de este Aliluia, se fac trei metanii. Slavă? Şi acum? Preasfântă Treime? Doamne miluieşte (de 3 ori), Slavă? Şi acum? Tatăl nostru? Că a Ta este Împărăţia? Doamne miluieşte (de 12 ori). Slavă? Şi acum? Veniţi să ne închinăm? (de 3 ori). Şi îndată Pslamul 50: Miluieşte-mă Dumnezeule? (caută la Rugăciunile Dimineţii), apoi Catisma a 9-a, Psalmul 64,psalmul 65,66,67,68,69,rugaciunea sf eustratie,si inchinaciunile ca la celelate zile.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *