Frumusețea trupească și frumusețea duhovnicească
Aproape de fiecare dată când cineva ne povestește despre un om frumos, ne gândim în primul rând la un chip atrăgător, apoi la un corp alcătuit armonios. Aproape în mod reflex asociem frumusețea cu trupul. Însă dacă trupul ar fi reprezentarea frumuseții omenești, atunci frumusețea nu ar mai fi ceea ce credem și sperăm că este, ci ar fi în esență îmbătrânire, degradare, îmbolnăvire și în final moarte. Aceasta deoarece trupul, oricât de frumos va fi fost el cândva, ajunge până la urmă să se degradeze, să se îmbolnăvească și să moară, iar moartea e urâtă oricât de artistic ar fi îngropată.
Și totuși de ce avem percepția că frumusețea s-ar defini prin trup, atâta timp cât știm cât de urâtă este finalitatea trupului? Atâta timp cât frumusețea este prin definițe la antipodul degradării și a morții, de ce o asociem indirect, prin trup, cu aceste atribute ale urâtului? Și totuși există o explicație…
Avem această percepție deoarece suntem în mare parte oameni cu simțuri orientate mai mult spre trup, cu percepții mai mult carnale, decât duhovnicești. Omul în rai vedea pe Dumnezeu și toate simțurile lui erau atrase și săturate de harul Duhului Sfânt. Însă prin căderea în păcat, Dumnezeu și-a retras harul iar trupurile primilor oameni au rămas lipsite de slava dumnezeiască cu care erau înfrumusețate, așa încât instinctele au făcut ca pofta trupului să covârșească pofta duhovnicească. Iar omul a pierdut darul a vedea și simți frumusețea dumnezeiască. Insă a rămas cu setea teribilă de a-și sătura simțurile cu frumusețea. Și pentru că acum nu mai caută frumusețea dumnezeiască care cere efortul ascezei, omul încearcă să-și potolească setea de frumusețe prin ceea ce are mai la îndemână și mai ușor de accesat, adică trupul. Acesta este motivul pentru care acum ne ducem instinctiv cu gândul la trup atunci când vorbim de frumusețe.
Totuși, frumusețea duhovnicească este ușor de deosebit față de frumusețea trupească. Frumusețea carnală, odată contemplată, stârnește în noi pofta trupului, iritându-ne și dându-ne o stare de disconfort până nu satisfacem pofta odată stârnită. Atunci când privești o persoană atrăgătoare la trup și la chip, îți pierzi pe nesimțite libertatea de voință, subjugată fiind de instinctul sexual care nu dă pace. Din contra, atunci când privim o persoană cu frumusețe duhovnicească, libertatea de voință rămâne neatinsă oricât de mult am contempla înfățișarea acelei persoane și cel mai important este starea sufletească cu care rămânem în urmă întrucît frumusețea duhovnicească este odihnitoare, liniștitoare, aducătoare de pace, înduioșind omul spre a iubi mai mult.
Din aceste motive vederea și simțirea frumuseții care ne împlinește și ne satură cu adevărat a fost, este și va fi doar vederea și simțirea frumuseții duhovnicești. Așadar frumusețea, deși se reflectă și în trup, se definește prin duh, prin partea sufletească a omului, prin partea cea după chipul lui Dumnezeu. Aici este cheia înțelegerii frumuseții. Iar un om frumos este doar acela care seamănă cu Dumnezeu. Și cu Dumnezeu nu ne putem asemăna decât prin iubire. Așa că oamenii frumoși sunt oamenii virtuoși, oamenii iubitori de Dumnezeu și de semeni. Și de aceea cel mai frumos bărbat din lume este Mântuitorul nostru Iisus Hristos iar cea mai frumoasă femeie din lume este Maica Domnului.
(Dan)
catu
august 3, 2011 @ 1:10 pm
Buna admin! (sper s treci p aici ;)) )
In legatura cu cartea aceea : ” Fumatul este un pacat”, imi poti spune te rog de la ce editura este? sau macar cum arata coperta;este una dintre aceste doua: http://www.librariasophia.ro/carti-Fumatul-este-un-pacat-Nicodim-Mandita-protos.-so-3617.html
sau
http://www.shopmania.ro/carti/p-fumatul-este-un-pacat-8943775
Multumesc mult!
Si multumesc cel caruia a facut site-ul acesta minunat;a devenit un drog pt mne 🙂
Administrator
august 3, 2011 @ 2:46 pm
Cred ca e una si aceeasi carte.
Oricum cam atatea pagini avea si era format mic.
Coperta era alta, dar stai linistit copertile se schimba de la o editie la alta, atunci cand se reediteaza. Stiu asta pentru ca lucrez cu o editura si sunt multe carti la care se intamplat acest lucru.
Catu, noi ar trebuie sa punem baza in Dumnezeu pentru a ne lasa pe fumat si nu in mod special pe o anumita carte. Sunt sigur că această carte de la Sophia este destul de bună, şi cu siguranţă va avea efectul scontat.
Cartea pe care am citit-o eu nu a avut efecte magice ci pur si simplu a venit la timpul potrivit, cand starea mea duhovniceasca era propice pentru o astfel de schimbare si Dumnezeu m-a intarit sa renunt la ele.
catu
august 3, 2011 @ 4:04 pm
Da, asa este admin,trb sa ne punem baza in Domnul;
M-a uimit faptul ca ai scapat de aceasta patima numai dupa citirea ei, si bineinteles prin ajutorul Lui; eu chiar m gandeam ca ar avea efecte „duhovnicesti magice” ca cv din ea te-a motivat atat d tare incat sa renunti; mi-a starnit interesul, curiozitatea,m-a uimit;si daca le spui prietenilor ca nu e bine sa fumezi ei ..nu se lasa.si nici nu am cum sa ii conving, bineinteles trb sa ne rugam pt ei,la Domnul se pot face toate;m gandeam ca e o solutie aceasta carte.
Deci sa incerc la editura Agapis? 😀
Doamne ajuta !
Administrator
august 3, 2011 @ 6:34 pm
Comand-o de la Libraria Sophia sau direct de la Editura Agapis.
Doamne ajuta!