Skip to content

13 Comentarii

 1. florinm
  octombrie 15, 2009 @ 11:00 am

  Minunat articol!
  Din pacate, banii sunt scopul principal al multora, astazi. Cati dintre noi nu ne facem griji pentru ziua de maine, fratilor? Cati dintre noi, acestia care ne declaram credinciosi, suntem chiar atat de credinciosi incat sa nu ne ingrijoram pentru vremurile care vin, cati dintre noi suntem sinceri, fratilor?
  Priviti in jur, dragilor, cand mergeti pe strada. Mai dati-va castile jos de la urechi si priviti cu atentie: macar va doare sufletul cand treceti pe langa un nevoias si nu-i puteti oferi mai mult decat o privire in fuga?
  La locul de munca esti tentat sa „iei” cate ceva, acasa. Dar tu aduci un lucru furat in casa ta, si Pr. Arsenie Boca vorbea despre cauzele necazurilor din viata omului: una dintre acestea este aceea ca printre lucrurile nastre sunt lucruri furate. Sau cumparate de la cei ce le fura (de la camere video, telefoane, pana la animale, masini, scule…). Fiecare lucru furat atrage dupa sine pedeapsa Domnului, caci este un pacat (mai mic sau mai mare – Domnul stie asta). In loc ca fiecare lucru al nostru sa fie sfintit, noi „stricam” si pe celelalte bune, aducand intre ele pe cele furate. Si apoi ne miram de ce nu merge aia, de ce nu merge cealalta, devenim nervosi, irascibili, inselati de o pala de satisfactie data de bunul obtinut usor, la „costuri minime”. OK, cu costuri minime, dar cu ce pret – posibil cu pretul sufletului nostru, daca astea se repeta si inima noastra se acopera de plaga asta. Si toate astea nu vin singure, atrag dupa sine altele.

  Reply

 2. Saurian
  octombrie 15, 2009 @ 11:44 am

  Ar fi interesat şi un articol care să discute o altă problemă mare de furt pe care toţi preferă să o ignore: pirateria audio/video/software.

  Reply

 3. admin
  octombrie 15, 2009 @ 12:22 pm

  Da Saurian, trebuie discutata, si trebuie cautate solutii si oferite idei de softuri gratuite sau ieftine.

  O sa facem si un astfel de articol. De mult pluteste in discutii…

  Reply

 4. jan
  octombrie 15, 2009 @ 4:32 pm

  nu este prea corect cum tratezi subiectul, nu cumva vinovat este patronul care tratează angajaţii în sictir ca pe nişte robi ? leafa mult prea mică pentru munca depusă, trimierea în şomaj a femeilor însărcinate, inventarea de „lipsuri şi furturi” ca motiv pentru a scădea plata muncitorilor, munca la semi-negru, oare nu toate astea afectează cumva comportamentul oamenilor ?

  Reply

 5. naen
  octombrie 16, 2009 @ 11:38 pm

  nu e vinovat nici un patron pentru furturi. nu are legatura si e gresit sa creezi, in general, o asemenea legatura. nu-ti poti justifica furtul in acest fel. Dumnezeu te vede, stie ce nevoi ai. Nu cadea in capcana. (nu ma refer la tine, ci in general)

  Reply

 6. admin
  octombrie 17, 2009 @ 11:29 am

  Sunt 2 lucruri diferite Jan. Furtul e una, si comportamentul angajatorului e altceva. E drept ca de multe ori angajatorul te impinge la astfel de gesturi, dar mai rau ne facem, decat bine.

  Reply

 7. em
  octombrie 20, 2009 @ 9:00 pm

  stiu un caz in care angajatorul isi considera absolut toti angajatii prosti si chiar afirma asta,iar contabila aducea in secret la decont diverse bonuri. Angajatul caruia ii cerea sa le deconteze, dupa multe incercari esuate de evitare a furtului, si dupa multe intimidari ale contabilei, a fost la un moment dat o replica: „bine, eu nu pot sa fac ceva care nu mi se pare corect; daca vreti va dau eu din banii mei suma asta si arunc bonurile”. Pt un timp replica a avut efect, insa dupa o anumita perioada trebuie sa schimbe placa: „Seful verifica registrul de casa” ori: ” Stiti… acum a inceput sa verifice facturile”, etc. Din pacate, in asemenea cazuri, ideea de a putea castiga bani nemunciti este implementata. Cu greu se poate face fata ispitei, insa si mai greu e sa faci fata diverselor incercari de intimidare, mai ales cand respectiva persoana este competenta si aproape de neinlocuit. O solutie ideala ar fi schimbarea locului de munca. Din pacate acum locurile de munca decente sunt f rare. Ce e de facut? Sa lupti in continuare atat cu cea care te indeamna la rau, cat si cu tine. E necesar sa incerci sa fii corect, chiar daca e posibil sa mai dai uneori rateuri, sa mai faci unele compromisuri pt ca nu mai vezi nici o cale de iesire. Ce trebuie sa ai in vedere: linistea ta interioara. Sa treci cu vederea badarania patronului, si sa-i aperi interesele, incercand din toate puterile sa opresti furtul altora fara ca aceia sa se intoarca impotriva ta.

  Reply

 8. admin
  octombrie 21, 2009 @ 7:54 am

  Da em, ai dreptate, sunt cazuri in care esti constrans sa faci raul…
  Eu zic ca si atunci putem scapa. Eu in cazurile astea i-as cere ajutorul lui Dumnezeu si as astepta sa vad ce solutie imi da El. Sunt sigur ca ar rezolva problema intr-un mod pe atat de simplu pe atat de neasteptat.

  Reply

 9. alexandra
  octombrie 21, 2009 @ 8:13 am

  Ati uitat sa spuneti si de furatul timpului. Este si mai des intalnit de la scolari pana la studenti, de la angajati la sefi. Pacat este si sa nu iti faci treaba bine, sa nu fii bine organizat, sa nu inveti din greseli, sa nu comunici bine cu echipa ta, sa nu iti indrepti greselile, sa nu iti ceri iertare de la cei carora le-ai gresit, sa nu le multumesti celor care te-au ajutat, sa nu faci lucrurile cum si cand trebuie. Cred ca este vorba despre inmultirea talantilor, despre daruire si iubire in toate. Daca toti ortodocsii ar fi asa corecti si muncitori in toate si s-ar gandi mereu la aceste mici pacate nu numai ca ar fi mult mai multe persoane care ar trece la ortodocsie dar ar fi rezolvate multe din problemele economice ale lumii si ar exista si mult mai multi copii…parerea mea.

  Reply

 10. maria
  ianuarie 27, 2011 @ 6:40 pm

  dar avem posibilitatea sa alegem,nu ne obliga nimeni sa stam intr-un mediu in care suntem pushi fie sa muncim la negru,fie sa aranjam actele(contabili stiu exact la ce ma refer),o sa spunem ca de’ avem copii,familie,intretinere si nu putem sa ramanem fara servici,dar cum mai punem capul pe perna cand stim ca tocmai copilul nostru mamanca un fruct luat cu banii murdari?sau comfortul de care beneficiem e asigurat prin lacrimile celor care primesc renumita "tzaca" de la patronul la care muncim?iar drumul catre "tzaca perfecta" e poate in mare parte asigurat si de participarea noastra.o sa auzim ca toata lumea face’,ei lucruri minore,masluim o chitanta,aranjam o balanta,mai ne insushim un capsator ca de’ las’ca biroul are doua,ce sa faca cu doua,ce ca doar nu-i firma sau angajat care sa nu faca asta!stiti ce mi-a raspuns duhovnicul meu cand si eu i-am spus asta:"nu-i nimic,atunci toata lumea o sa se duca in iad ,inclusiv tu!"-)ureros nu?
  exista alternativa! eu am ales sa renunt la servici! si sa stiti ca Dzeu nu ma lasat sa mor de foame!si ma ajuta sa-mi platesc si cele necesare vietii!
  apost Pavel zice:"nu va lasati amagiti caci Dumnezeu nu se lasa batjocorit,Ceea ce omul a semanat aceea va si culege"
  Multa incredere in Domnul si putin curaj!

  Reply

 11. Bogdan Munteanu
  noiembrie 17, 2011 @ 11:41 am

  @ Saurian

  „Ar fi interesat şi un articol care să discute o altă problemă mare de furt pe care toţi preferă să o ignore: pirateria audio/video/software.”

  Cine intră pe Ortodoxia Tinerilor şi nu are absolut nimic ‘pirat’ în calculatorul său, să arunce primul piatra!

  Ar fi interesant de ştiut câte siteuri de biserici şi mănăstiri nu sunt afectate de ‘piraterie’ şi dispun exclusiv de software licenţiat…

  Dincolo de aparenta ‘glumă’, eu cred – poate mă autojustific?! – că trebuie deliminat ce este piraterie şi ce nu în funcţie de ceea ce înseşi condiţiile de utilizare ale mai multor tipuri de software, adesea înscrise şi în legislaţiile statelor.

  Consumul pentru uz personal (ce facem noi, ca avem anumite programe în calculatoare) nu este incriminat, cel mai adesea (or fi şi excepţii) ca piraterie, care înseamnă exploatarea în scop comercial a acestor produse software sau creaţii intelectuale.

  Şi în ochii legiuitorilor, dar şi ai mei, mi se pare incriminant, să scoţi bani (foarte mulţi adesea) din munca altora, să multiplici ce au creat alţii şi să nu le virezi niciun pic de copyright…

  Totuşi, aceaste păreri ale mele nu pot avea valoare absolută…

  Sunt curios dacă are cineva cunoştinţă despre vreo opinie a unui părinte sau organism bisericesc pe această temă.

  Reply

 12. Administrator
  noiembrie 17, 2011 @ 11:58 am

  In legatura cu piratarea de softuri, s-au scris doua articole pe O.T. pana acum: [url]https://www.ortodoxiatinerilor.ro/tinerii-in-societate/internetul-si-calculatoarele/14551-piratarea-software.html[/url]
  [url]https://www.ortodoxiatinerilor.ro/tinerii-in-societate/internetul-si-calculatoarele/14555-luxul-de-software.html[/url]
  Oricum, Saurian le-a citit.

  Reply

 13. Bogdan Munteanu
  noiembrie 17, 2011 @ 12:09 pm

  Mulţumesc de recomandări!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *