Furatul la locul de muncă
Eu cred că una dintre cele mai mari probleme ale ţării noastre este hoţia, iar locul cel mai favorabil de practicare a ei este locul de muncă. Când vorbesc de hoţie nu mă gândesc la tâlhărie sau la hoţia făcută noaptea din apartamente sau maşini, ci la aceea hoţie acoperită cu acte, hoţia care se săvârşeşte ziua în amiaza mare, prin ocolirea legii sau prin învoiala cu cei care ar trebuie să vegheze la stoparea ei.
Suntem tineri, liceeni sau studenţi, unii dintre noi chiar lucrează de ceva vreme. Toţi mai devreme sau mai târziu ne vom lovi de anumite situaţii la locul de muncă, în care vom putea să fim corecţi sau vom putea „să ne tragem partea”. Mă gândesc în primul rând la lucruri minore, când încă nu avem responsabilităţi, când încă nu conducem nimic, şi nu avem putere de decizie. Mă gândesc la situaţii în care putem să aşezăm lucrurile în aşa fel încât să ne iasă şi nouă ceva: un milion, două. Sunt atâtea ocazii şi atâtea interacţiuni cu clienţii şi cu firmele când avem „ocazia” să tragem şi noi ceva.
Diavolul e viclean, îţi şopteşte în gând imediat: „lasă că nu se-ntâmplă nimic, oricum am salariu mic, am şi eu familie acasă, şi plus de asta câteva sute de mii, un milion acolo nu se cunoaşte” şi mai ştiu şi vorba din popor că „găina de unde scurmă de acolo mănâncă” şi de fapt toată ţara fura, aşa că nu se dărâmă lumea că-mi trag şi eu ceva. Şi uite aşa, asta e primul pas spre ocolirea conştiinţei.
Azi ceva, mâine încă ceva, săptămâna viitoare şi mai mult, şi tot aşa. Începi să te-nveţi, şi dacă ai ocazia imediat pui mâna fără să-ţi mai fie frică. Dacă ai responsabilităţi sau funcţie de conducere începi să te gândeşti cum să-ţi tragi şi mai mult, şi tot aşa. Ajungi să nu mai poţi pune seara capul pe pernă de atâtea griji, şi de frică că poate poate te va prinde.
Nu vă înşelaţi dragilor, nu vă vindeţi sufletul diavolului, nu puneţi mâna pe nimic! Bucuraţi-vă cu ce aveţi! Încercaţi să dobândiţi mai mult prin muncă, prin inteligenţă, prin ajutorul lui Dumnezeu.
Lucrez de 5 ani de zile şi am avut şi eu ocazia să nu fiu corect, să-mi trag câte ceva, dar mi-a fost frică, şi n-am făcut nimic. Dar eram liniştit şi împăcat în faţa lui Dumnezeu. Ba mai mult, când am ocolit să-mi trag căţiva lei de la servici, mi-a dat Dumnezeu de 10 ori mai mult pe alte căi, şi m-am bucurat.
Ţara se duce de râpă pentru că ne furăm unii pe alţii. Când furi de la servici, nu-i faci un rău doar patronului ci şi colegilor tăi, şi şefilor, şi concetăţenilor tăi. Faci un rău întregii ţări, dar în primul rând îţi faci un rău ţie. Am o fetiţă şi mi-e frică să mă gândesc cum va arăta România peste 20 de ani când va munci şi ea şi va avea o familie. Dacă azi eu fur, îi fac un rău ei şi întregii generaţii.
Noi, angajaţii de astăzi, suntem cei care vom creea mediul în care se vor desfăşura relaţiile economice de mâine. Nu căutaţi să vă îmbogăţiţi peste noapte, căci bogaţia nu vă aduce fericire ci de 1000 de ori mai multe griji şi mai mult stres. Nu furaţi azi un ou că poate mâine vă treziţi că veţi fura un bou. Acolo unde e stârvul acolo sunt şi vulturii, unde sunt bani mulţi acolo sunt şi mulţi care vor să pună mâna pe ei.
Iată ce răspuns frumos le dă Sfântul Ioan Botezătorul vameşilor şi soldaţilor care veneau să se boteze la el:
„Şi au venit şi vameşii să se boteze şi i-au spus: Învăţătorule, noi ce să facem? El le-a răspuns: Nu faceţi nimic mai mult peste ce vă este rânduit. Şi îl întrebau şi ostaşii, zicând: Dar noi ce să facem? Şi le-a zis: Să nu asupriţi pe nimeni, nici să învinuiţi pe nedrept, şi să fiţi mulţumiţi cu solda voastră.” (Lc. 3, 12-14)
I-a îndemnat să se mulţumească cu ce câştigă şi să nu facă la servici mai mult decât le este rânduit. Şi dacă nimic nu vă sperie, gândiţi-vă la ce a spus cel mai mare apostol al lumii, Sfântul Pavel:
Banii şi averile n-aduc fericirea, o spune chiar Domnul Hristos când zice că „Vedeţi şi păziţi-vă de toată lăcomia, căci viaţa cuiva nu stă în prisosul avuţiilor sale.”
Îmbogăţiţi-vă în prieteni, în înţelepciune, în iubire, îmbogăţiţi-vă în Dumnezeu.
(Claudiu)
florinm
octombrie 15, 2009 @ 11:00 am
Minunat articol!
Din pacate, banii sunt scopul principal al multora, astazi. Cati dintre noi nu ne facem griji pentru ziua de maine, fratilor? Cati dintre noi, acestia care ne declaram credinciosi, suntem chiar atat de credinciosi incat sa nu ne ingrijoram pentru vremurile care vin, cati dintre noi suntem sinceri, fratilor?
Priviti in jur, dragilor, cand mergeti pe strada. Mai dati-va castile jos de la urechi si priviti cu atentie: macar va doare sufletul cand treceti pe langa un nevoias si nu-i puteti oferi mai mult decat o privire in fuga?
La locul de munca esti tentat sa „iei” cate ceva, acasa. Dar tu aduci un lucru furat in casa ta, si Pr. Arsenie Boca vorbea despre cauzele necazurilor din viata omului: una dintre acestea este aceea ca printre lucrurile nastre sunt lucruri furate. Sau cumparate de la cei ce le fura (de la camere video, telefoane, pana la animale, masini, scule…). Fiecare lucru furat atrage dupa sine pedeapsa Domnului, caci este un pacat (mai mic sau mai mare – Domnul stie asta). In loc ca fiecare lucru al nostru sa fie sfintit, noi „stricam” si pe celelalte bune, aducand intre ele pe cele furate. Si apoi ne miram de ce nu merge aia, de ce nu merge cealalta, devenim nervosi, irascibili, inselati de o pala de satisfactie data de bunul obtinut usor, la „costuri minime”. OK, cu costuri minime, dar cu ce pret – posibil cu pretul sufletului nostru, daca astea se repeta si inima noastra se acopera de plaga asta. Si toate astea nu vin singure, atrag dupa sine altele.
Saurian
octombrie 15, 2009 @ 11:44 am
Ar fi interesat şi un articol care să discute o altă problemă mare de furt pe care toţi preferă să o ignore: pirateria audio/video/software.
admin
octombrie 15, 2009 @ 12:22 pm
Da Saurian, trebuie discutata, si trebuie cautate solutii si oferite idei de softuri gratuite sau ieftine.
O sa facem si un astfel de articol. De mult pluteste in discutii…
jan
octombrie 15, 2009 @ 4:32 pm
nu este prea corect cum tratezi subiectul, nu cumva vinovat este patronul care tratează angajaţii în sictir ca pe nişte robi ? leafa mult prea mică pentru munca depusă, trimierea în şomaj a femeilor însărcinate, inventarea de „lipsuri şi furturi” ca motiv pentru a scădea plata muncitorilor, munca la semi-negru, oare nu toate astea afectează cumva comportamentul oamenilor ?
naen
octombrie 16, 2009 @ 11:38 pm
nu e vinovat nici un patron pentru furturi. nu are legatura si e gresit sa creezi, in general, o asemenea legatura. nu-ti poti justifica furtul in acest fel. Dumnezeu te vede, stie ce nevoi ai. Nu cadea in capcana. (nu ma refer la tine, ci in general)
admin
octombrie 17, 2009 @ 11:29 am
Sunt 2 lucruri diferite Jan. Furtul e una, si comportamentul angajatorului e altceva. E drept ca de multe ori angajatorul te impinge la astfel de gesturi, dar mai rau ne facem, decat bine.
em
octombrie 20, 2009 @ 9:00 pm
stiu un caz in care angajatorul isi considera absolut toti angajatii prosti si chiar afirma asta,iar contabila aducea in secret la decont diverse bonuri. Angajatul caruia ii cerea sa le deconteze, dupa multe incercari esuate de evitare a furtului, si dupa multe intimidari ale contabilei, a fost la un moment dat o replica: „bine, eu nu pot sa fac ceva care nu mi se pare corect; daca vreti va dau eu din banii mei suma asta si arunc bonurile”. Pt un timp replica a avut efect, insa dupa o anumita perioada trebuie sa schimbe placa: „Seful verifica registrul de casa” ori: ” Stiti… acum a inceput sa verifice facturile”, etc. Din pacate, in asemenea cazuri, ideea de a putea castiga bani nemunciti este implementata. Cu greu se poate face fata ispitei, insa si mai greu e sa faci fata diverselor incercari de intimidare, mai ales cand respectiva persoana este competenta si aproape de neinlocuit. O solutie ideala ar fi schimbarea locului de munca. Din pacate acum locurile de munca decente sunt f rare. Ce e de facut? Sa lupti in continuare atat cu cea care te indeamna la rau, cat si cu tine. E necesar sa incerci sa fii corect, chiar daca e posibil sa mai dai uneori rateuri, sa mai faci unele compromisuri pt ca nu mai vezi nici o cale de iesire. Ce trebuie sa ai in vedere: linistea ta interioara. Sa treci cu vederea badarania patronului, si sa-i aperi interesele, incercand din toate puterile sa opresti furtul altora fara ca aceia sa se intoarca impotriva ta.
admin
octombrie 21, 2009 @ 7:54 am
Da em, ai dreptate, sunt cazuri in care esti constrans sa faci raul…
Eu zic ca si atunci putem scapa. Eu in cazurile astea i-as cere ajutorul lui Dumnezeu si as astepta sa vad ce solutie imi da El. Sunt sigur ca ar rezolva problema intr-un mod pe atat de simplu pe atat de neasteptat.
alexandra
octombrie 21, 2009 @ 8:13 am
Ati uitat sa spuneti si de furatul timpului. Este si mai des intalnit de la scolari pana la studenti, de la angajati la sefi. Pacat este si sa nu iti faci treaba bine, sa nu fii bine organizat, sa nu inveti din greseli, sa nu comunici bine cu echipa ta, sa nu iti indrepti greselile, sa nu iti ceri iertare de la cei carora le-ai gresit, sa nu le multumesti celor care te-au ajutat, sa nu faci lucrurile cum si cand trebuie. Cred ca este vorba despre inmultirea talantilor, despre daruire si iubire in toate. Daca toti ortodocsii ar fi asa corecti si muncitori in toate si s-ar gandi mereu la aceste mici pacate nu numai ca ar fi mult mai multe persoane care ar trece la ortodocsie dar ar fi rezolvate multe din problemele economice ale lumii si ar exista si mult mai multi copii…parerea mea.
maria
ianuarie 27, 2011 @ 6:40 pm
dar avem posibilitatea sa alegem,nu ne obliga nimeni sa stam intr-un mediu in care suntem pushi fie sa muncim la negru,fie sa aranjam actele(contabili stiu exact la ce ma refer),o sa spunem ca de’ avem copii,familie,intretinere si nu putem sa ramanem fara servici,dar cum mai punem capul pe perna cand stim ca tocmai copilul nostru mamanca un fruct luat cu banii murdari?sau comfortul de care beneficiem e asigurat prin lacrimile celor care primesc renumita "tzaca" de la patronul la care muncim?iar drumul catre "tzaca perfecta" e poate in mare parte asigurat si de participarea noastra.o sa auzim ca toata lumea face’,ei lucruri minore,masluim o chitanta,aranjam o balanta,mai ne insushim un capsator ca de’ las’ca biroul are doua,ce sa faca cu doua,ce ca doar nu-i firma sau angajat care sa nu faca asta!stiti ce mi-a raspuns duhovnicul meu cand si eu i-am spus asta:"nu-i nimic,atunci toata lumea o sa se duca in iad ,inclusiv tu!"-)ureros nu?
exista alternativa! eu am ales sa renunt la servici! si sa stiti ca Dzeu nu ma lasat sa mor de foame!si ma ajuta sa-mi platesc si cele necesare vietii!
apost Pavel zice:"nu va lasati amagiti caci Dumnezeu nu se lasa batjocorit,Ceea ce omul a semanat aceea va si culege"
Multa incredere in Domnul si putin curaj!
Bogdan Munteanu
noiembrie 17, 2011 @ 11:41 am
@ Saurian
„Ar fi interesat şi un articol care să discute o altă problemă mare de furt pe care toţi preferă să o ignore: pirateria audio/video/software.”
Cine intră pe Ortodoxia Tinerilor şi nu are absolut nimic ‘pirat’ în calculatorul său, să arunce primul piatra!
Ar fi interesant de ştiut câte siteuri de biserici şi mănăstiri nu sunt afectate de ‘piraterie’ şi dispun exclusiv de software licenţiat…
Dincolo de aparenta ‘glumă’, eu cred – poate mă autojustific?! – că trebuie deliminat ce este piraterie şi ce nu în funcţie de ceea ce înseşi condiţiile de utilizare ale mai multor tipuri de software, adesea înscrise şi în legislaţiile statelor.
Consumul pentru uz personal (ce facem noi, ca avem anumite programe în calculatoare) nu este incriminat, cel mai adesea (or fi şi excepţii) ca piraterie, care înseamnă exploatarea în scop comercial a acestor produse software sau creaţii intelectuale.
Şi în ochii legiuitorilor, dar şi ai mei, mi se pare incriminant, să scoţi bani (foarte mulţi adesea) din munca altora, să multiplici ce au creat alţii şi să nu le virezi niciun pic de copyright…
Totuşi, aceaste păreri ale mele nu pot avea valoare absolută…
Sunt curios dacă are cineva cunoştinţă despre vreo opinie a unui părinte sau organism bisericesc pe această temă.
Administrator
noiembrie 17, 2011 @ 11:58 am
In legatura cu piratarea de softuri, s-au scris doua articole pe O.T. pana acum: [url]https://www.ortodoxiatinerilor.ro/tinerii-in-societate/internetul-si-calculatoarele/14551-piratarea-software.html[/url]
[url]https://www.ortodoxiatinerilor.ro/tinerii-in-societate/internetul-si-calculatoarele/14555-luxul-de-software.html[/url]
Oricum, Saurian le-a citit.
Bogdan Munteanu
noiembrie 17, 2011 @ 12:09 pm
Mulţumesc de recomandări!