Game over!

nfs1-422-x-316Faptul ca jocurile pe calculator, reprezinta una din preocuparile de baza ale tinerilor de astazi nu mai este o noutate pentru nimeni. Nu trece o zi fara sa nu facem un game. Mai terminam un nivel, mai rezolvam un quest, sau ne trecem in cont cateva kills-uri, doar asa…de dragul jocului. Uneori suntem cumplit de nerabdatori sa instalam un joc nou, sau ultimul patch la jocul favorit. Din proprie experienta pot spune ca, din pacate, foarte multe jocuri au aceleasi efecte ca si drogurile asupra mintii.  Jocurile pe calculator au o putere fantastica de absortie a atentiei noastre si o influienta de nedescris asupra inconstientului. Ele actioneaza foarte mult la nivel subliminal, si efectele lor sunt active, chiar si dupa ce dam shutdown la calculator.

Jocurile pe calculator stimuleaza atat de mult imaginatia in timpul jocului incat mintea actioneaza ca un motor supraturat, invartindu-se in continuare in gol chiar si atunci cand avem alte activitati care nu implica efort intelectual. Pe deasupra au si o rezonanta foarte puternica in inima noastra. Oare cati dintre noi nu am zis in sinea noastra coplesiti de realismul unui joc „Mama ce feeling are jocul asta!”?

Dintre toate jocurile nocive, 3D Shooter-ele ocupa locul de frunte. Armele, jucatorii, sunt atat de real ….in joc, incat iti dau senzatia ca esti acolo cu trup si suflet. Puterea pe care o au astfel de jocuri sta in subtilitatea lor. Ele ne fac sa fim captivi in lumea imaginarului (imaginatia aceea datorita careia Lucifer a cazut din rai) fara sa realizam, ba chiar ne dau senzatia ca ne sporesc viteza de reactie, dexteritatea, si gandire. Diversiunea pe care o fac cele mai multe jocuri in mintea noastra este faptul ca ne pun in pielea unui personaj pozitiv…un erou mai bine zis. Si cine la urma urmei nu vrea sa fie erou?

Dar dictonul dupa care merg jocurile este „Scopul scuza mijloacele”, adica nu mai conteaza ca ai decapitat armate intregi de oameni rai, monstri si extraterestri atata timp cat ai salvat-o pe regina „luminii” si toata planeta pamant. Violenta este astfel impodobita frumos si arata ca un gest de vitejie. Dar Hristos ne-a invatat ca atunci cand primim o palma sa intoarcem si celalalt obraz. „Ooo..dar este doar un joc…e doar distractie, nu este la modul serios”, imi vei spune. Da…dar tot Mantuitorul spune ca pacat este si atunci cand il faci cu mintea si cu inima ta. Si te intreb: De ce-ti bate inima-n piept necontrolat atunci cand vezi ca esti aproape invins in jocul tau si ai vrea sa mori cu „dusmanul de gat”, daca se poate spune asa?!

Jocurile de strategie, rpg-rile in schimb au altfel de violenta. Nu este o violenta concentrata in trairi…ci una la nivel de masa. Armate intregi care se macelaresc, zeci de cladiri care explodeaza si multe alte efecte speciale de care avem parte. Acceptarea violentei sub orice forma ni s-ar servi nu este scuzabila pentru nimeni, pentru ca tot violenta ramane. Daca cineva ti-ar servi frumos ambalat crengi uscate in loc de crochete le-ai mai manca doar penrtu ca scrie pe ambalaj ca sunt crochete?

Alternativa la jocurile care promoveaza violenta si alte trairi vicioase sunt jocurile logice si sportive. Insa cu masura. Dar decat jocuri la calculator mai bine activitati fizice. Nu se cade ca la varsta tineretii sa ne suprasolicitam activitatea cognitiva, iar fizicul sa-l lasam obez, cu scolioza si in paragina. La varsta aceasta ar trebui sa zburdam pe-afara sa fim energici, nu legati in radacini de scaunul calculatorului. Patima jocurilor pe calculator este foarte grea, dar nu fara scapare. In principal cel in cauza nu-si da seama ca trairile si viata lui, sunt modelalte de personajele in care se transpune si de toate actiunile acestora.

„>Sa ne gandim ca atunci cand ne jucam cu astfel de jocuri defapt ne jucam cu mantuirea noastra…iar mantuirea nu-i de joaca.

Ca la orice patima, inceputul este cel mai greu. In primul rand este nevoie de constientizarea faptului ca ne produce rau. In al doilea rand aceasta patima poate fi depasita mai usor prin sporirea activitatilor fizice. Alergat, fotbal, tenis, plimbare, in general ceva care sa ne antreneze mintea intr-un mod armonios. Iar in final tinere iti spun: „Traieste-ti viata, nu imaginatia!”

(Claudiu)

Articole recomandate pe aceeasi tema: Ultimul joc de pe site-ul www.ortodoxradio.ro

Dependenta de jocuri pe calculator este similara cu cea de heroina de pe site-ul  www.gandul.info

La granita dintre depedenta si placere de pe site-ul www.ziarulfaclia.ro

(Visited 16 times, 1 visits today)