Skip to content

23 Comentarii

  1. andree
    octombrie 14, 2013 @ 8:35 am

    si tot trebuia sa te atingi de catolici,cum vrei sa-ti mearga bine daca urasti pe aproapele? 😀 sa mergem cu evlavie si cu iubire de aproape altfel suntem nimeni,putem sta ore in sir la cozi pana ajungem la moaste daca vorbim ceea ce nu trebuie nu avem nici un folos stiai asta? pacat ca nu stiai!

    Reply

  2. Boitos
    octombrie 14, 2013 @ 8:53 am

    Andree, ai tu minte.Lasa-l in pace pe Carol, ca asa e el.
    Si eu am avut o disputa cu el mai demult, dar trebuie sa ii acceptam pe ceilalti de langa noi cu bine si cu rele.
    Inca e tanar, si inca nu e trecut prin toate ale vietii.Dar va trece si isi va schimba opinile.
    In orice caz, nu e o persoana rea la suflet, doar ca e inca tanar.

    Reply

  3. Dan Tudorache
    octombrie 14, 2013 @ 11:14 am

    Carol, din câte știu practica indulgențelor a fost dată deoparte de către Biserica Catolică. De aceea, nu cred că are rost să mai facem caz pe ea, decât poate în discuții teologice vis-a-vis de schisma dintre apus și răsărit, ceea ce nu e cazul la acest articol. Așadar, afirmația că ”Nu se pot cumpăra, ca la catolici, bilețele de iertare a păcatelor, sau alte chestii de genul ăsta” cred că nu-și are rostul în acest context. Sună mai mult a scoatere de ochi, și cred că nu are folos de vreme ce reacția Andreei este mai mult de tulburare.

    Reply

  4. Carol
    octombrie 14, 2013 @ 1:00 pm

    Doamne ajuta !

    Abia am ajuns acasa la mine, in sfarsit !

    Printr-o minune am reusit sa ajung si anul acesta la sfanta, dintr-o intamplare.
    Am mers in Bucuresti pentru o zi, cu un rand de haine pe mine, sa merg la prezentarea de carte de la Sophia, joi seara, apoi mi s-a propus sa merg si anul acesta la sfanta, si am plecat cu ce aveam pe mine si cateva zeci de lei, alaturi de taicamiu care uitase sa ma anunte sa merg si era sa plece fara mine, dar sfanta a vrut sa vin si anul acesta la ea !

    Pentru cei care m-ati criticat mai sus, am fost cazati intr-un apartament la n iste prieteni care sunt catolici, ne-au pus al dispozitie un apartament al lor in care ei nu locuiesc, cu toata bunavointa. O familie de oameni asezati, credinciosi,in religia lor, primitori,cu care taicamiu s-a cunoscut acum 3 ani la o nunta, si atat, nici macar nu am petrecut mult timp impreuna, dar foarte primitori cu care ne-am inteles perfect. Nu cred ca isi are rostul acuzele celor de mai sus, in special ale Andreei, despre faptul ca eu instig la ura.

    Cand ma refer la catolici, ma refer la biserica lor, care nu inseamna ca nu au greseli, nu sunt neprihaniti precum ortodoxia, si cand fac o remarca o fac din dragoste, cum spun sfintii, daca vrei sa certi pe cineva, sau sa indrepti, fa-o cu dragoste, nu din ura, si daca citeati cu atentie ce am scris mai sus se vedea clar ca nu e ura, ci doar o remarca. Nu instig la ura contra nimanui. Iubim pe pacatosi, pe cei cazuti in erezie, dar nu si ratacirea lor !

    Reply

  5. Carol
    octombrie 14, 2013 @ 1:03 pm

    Insa m-a dezamagit remarca lui Dan, care nu mi se pare deloc la locul ei, nu ma asteptam tocmai la tine !

    Dan, atatea articole unde s-a aratat adevarul, a deranjat pe cei cu patimi, subiecte legate de pornografie au avut atatea critici, cele cu epilarea a oripilat pana si televiziunile, dar ati dat cumva inapoi vreodata?

    O sinngura fraza, atat am scris despre catolici, pe care-i iubesc ca pe oricine, caci sunt creatia lui Dumnezeu, am si preiteni catolici, si protestanti, nu inseamna ca dau inapoi de la adevar si de la credinta mea de dragul asa zisei paci.

    Reply

  6. Carol
    octombrie 14, 2013 @ 1:10 pm

    De la nestiinta se nasc cele mai mari greseli in teologie si peste tot.

    Cine nu stie, macar sa taca, sa cerceteze, va rog frumos !

    Asta mi se pare o habotnicie, imediat cum cineva spune ceva care deranjeaza i se pare ura de rasa. Astazi daca spui evreu kominternist, esti antisemit, toti se inchid in ei, se inhinba, spun ca esti nazist, extremist, fascist. Astazi daca unul indrazneste sa spuna ceva despre Basescu e usl-ist, comunist,etc, daca spune cineva ceva de Ponta, e cu Basescu….. daca cineva apreciaza politica lui Putin, e comunist, e rusofil, e antiroman.

    Oameni buni, va rog, daca nu stiti, mai bine taceti. Vorbiti numai ce stiti.

    Nu vreau sa ma laud, eu vreau sa marturisesc ce am auzit, si ceea ce simt ca trebuit marturisit. Am simtit sa aduc lauda sfintei Parascheva, sa amintesc despre intamplarea despre femeia care platise sa intre mai repede la coada, si am facut comparatie cu acele indulgente, pe care le-am auzit personal de la mari preoti imbunatatiti, din scrierile lor si chiar personal.

    La Valea Screzii, parintele Marian, un om care numai de fanatism nu-l poate acuza nimeni, el chiar ciritica fanatismul si pe contestatarii PF Daniel, ne spunea la o predica, ca nu avem rabdare, sa mergem la catolici, daca ne tine buzunarul, la slujbe de nici doua ore si sa dam bani pentru indulgente…. adevarul doare insa

    Dragostea adevarata este cea pentru adevar, centrul ortodoxiei este cultul Adevarului, dragostea fara adevar nu e dragoste, e fariseim. Nu sunt genul de om care sa creada ca poti abga cu forta pe gat cuiva credinta ta, dar sunt genul de om careuia i-i place adevarul, care se apara amcar prin cuvant, razboiul prin cuvant, asta imi ramane, la el nu renunt.

    Reply

  7. Carol
    octombrie 14, 2013 @ 1:18 pm

    Se apropie praznicul sfintilor martiri ardeleni, cei care au murit ucisi de furia principilor catolici, e un moment pe care nu trebuie sa-l uitam ! Recomand sa luati familia ortodoxa, pe luna curent, gasiti predicile PS Bartolomeu si ale PS Andrei Andreicut, cu privire la toleranta adusa la idolatrie, a ecumenismului si a zeului tolerantei, care exculde adevarul ortodoxiei ! De ce au mai murit martirii ardeleni?

    In Ardeal am cunosut personal preoti imbunatatiti, preotui adevarati, traitori in Hristos, care marturiseau politica dusa de catolici contra noastra de secole, cum ne asupreau ungurii, cum ne luau drepturile si ne obligau sa trecem la catolicism prin uniatie altfel eram un fel de paria, toate cu aprobarea Mariei Tereza si a cardinalilor catolici. Nu zice nimeni sa urasti, ba chaiar sa respecti si sa iubesti pe toti indiferent de religie sau rasa. Iertam dar nu uitam, ne transmirea martirul Vulcanescu, cel care spune sa nu ne razbunati.

    Maine poimaine se scrie o istorie falsa, o sa zica ca noi torturam pe catolici si pe calvini, ca asupream pe unguri, ca Avram Iancu era un criminal, ca ungurii au venit in Ardeal inaintea noastra, etc.

    Mai fratilor, eu cred ca am fost destul de clar, va rog eu, vorbiti in consecinta de cauza, nu din sentimentalism.

    Reply

  8. Carol
    octombrie 14, 2013 @ 1:22 pm

    Simona, stii ca imi plac comentariile tale, si imi dau o dispozitie buna intotdeauna, daca era cineva care sa ma linguseasca chiar nu-l bagam in seama, imi place ca mereu esti contra .

    Aici iti dau dreptate, toti ma considera copil, desi am trecut de ceva timp de varsta majoratului, dar toti suntem copiii de diferite varste, toti suntem baiatul mamei si fata mamei pana vom imbatrani, oricat de mult am progresa cu mintea, oricate am reusi sa descoperim, sa cunoastem, prin cate experiente bune sau rele am trece, tot copiii ramanen si ne aducem aminte cu drag de ea intotdeauna ! Amintirile copilariei intotdeauna ma bucura si ma veselesc, mi-ar placea ca intotdeauna sa ma simt ca un copil, responsabil, cat voi sta pe acest pamant !

    Reply

  9. Dan Tudorache
    octombrie 14, 2013 @ 1:58 pm

    Carol, uite… ca să-ți mai treacă supărarea, precizez că prin observația mea nu împărtășesc și observația Andreei. De altfel, chiar dacă îi înțeleg supărarea, mi se pare exagerată și nejustificată opinia față de cele scrise de tine, la fel ca și cea făcută la articolul anterior care ți s-a publicat.
    Nu am avut nicio senzație că ai fi instigat la ură (de altfel ai atacat o practică greșită nu oamenii în sine) dar aici am ținut să precizez că nu este tocmai înțelept să urmezi atitudinea ”vorbim despre subiectul a,b,c,d și din când în când mai presărăm discursul cu cip-uri, masonerie, 666”. Toate au rostul și timpul lor. Nu te acuz că ai face așa ceva în general, ci că era mai bine dacă nu aduceai aminte de indulgențe aici, pentru că așa cum am spus, este o practică la care Biserica Catolică a renunțat de ceva timp. Deci de ce să mai scoatem ochii pe lucruri la care ei înșiși au renunțat?
    Să nu te superi că-ți spun, dar pornirea asta oarecum revanșardă cred că se trage datorită viziualizării blogului ”anti-sistem” saccisv. Te îndemn cu toată căldura să te descotorosești de această sursă și crede-mă, vei fi mult mai împăcat și așezat sufletește. Dacă am greșit în bănuiala mea, îmi cer iertare în avans.

    Reply

  10. sdaniel
    octombrie 14, 2013 @ 4:31 pm

    Chiar ma bucuram ca nu ati scris nimic despre evenimentul de la Iasi. Da Carol e absolut grotesc. Cineva punea niste intrebari extrem de edificatoare, preiau cateva:
    Ce legătură există între acel ceva exclusiv spiritual pe care fiecare credincios îl are înlăuntrul său, atunci când simte că are o relaţie cu Dumnezeu, şi exhibiţionismul pe care îl vedem an de an, la toate îngrămădelile bisericeşti?
    Ce este spiritual în a pupa un geam pe care mii de alţi oameni îl pupă, sub care se află nişte rămăşiţe sfinte? Aşa cum nu e nimic spiritual în a-ţi freca hainele sau diversele părţi ale corpului de racla respectivă, în speranţa binecuvântării divine sau a vindecării miraculoase.
    Cea mai grăitoare dovadă că aceste îmbulzeli publice, care au loc doar la ocazii, nu au legătură cu credinţa adevărată, ci cu superstiţiile băbeşti cum că te bate Dumnezeu dacă nu te duci, dacă mănânci nu ştiu ce sau dacă îţi speli chiloţii duminica, este chiar comportamentul acestor oameni care îşi spun credincioşi.
    Cât de pătrunşi de credinţă sunt cei care se îmbrâncesc animalic, pentru a prinde un loc mai în faţă, la aceste procesiuni? Cât de aproape de Dumnezeu sunt băbuţele care vin de Bobotează cu câte trei sacoşe de sticle, ca să traficheze apoi apă sfinţită la tot cartierul, către alţi superstiţioşi mai leneşi decât ele? Cât ai înţeles din Biblie sau, dacă nu îţi place lectura, din pildele preoţilor, dacă eşti în stare să trişezi sau chiar să calci pe un om de lângă tine, chiar în curtea clădirii despre care tu crezi că e Casa Domnului pe pământ?
    De câţiva ani există un miros, la aceste procesiuni, care defineşte la milimetru poporul român: tămâie de la biserică şi fum de motor de la autocarele Jandarmeriei. Spuneam că nicio procesiune religioasă din România nu se poate desfăşura fără acest amestec de credinţă şi pulan.

    Reply

  11. Dan Sorin
    octombrie 14, 2013 @ 4:54 pm

    Daniel, trebuie să fim mai înțelegători cu pelerinii. Întotdeauna vei găsi la astfel de procesiuni tot felul de cazuri când oamenii își mai pierd răbdarea și au tot felul de comportamente de care nu sunt foarte fericiți apoi. Ar trebui observat altceva în aceste pelerine: faptul că oamenii se nevoiesc din dragoste pentru acești sfinți.

    Reply

  12. Carol
    octombrie 14, 2013 @ 6:13 pm

    Dan – articolul de la Toplita m-a inspirat trairea de acolo, indemnurile parintelui care imi povestea despre autenticiatea ortodoxiei si ereziile altor forme de crestinismul, era faorte radical in ce privea credinta, si nu era un om rau,un fanatic, primea pe toata lumea acolo , indiferent de etnie,religie, explica adevarul in Hristos, si taia asta a facut ca multi sa vina la credinta, explicandu-le cu dragoste ratacirea lor. Stii si tu articolul din familia ortodoxa cu acea femeie care a fost catolica toata viata, in ultimele luni a venit la ortodoxie dandu-si seama ca fara sfintele taine care au autenticitate doar la ortodocsi, nu se poate mantui.

    Era vorba aici de fenomenul dau bani si gata mi se iarta pacatele, la fel cum a facut acea familie care de curand a tarat pe preoti la politie sa le dea banii de pomelnice ca li s-a nascut copiii cu malformatii.

    Toate cartile cu scrierile parintelui Paisie, parintelui Iustin Parvu si ale sfantului Necaterie despre autenticitatea ortodoxiei, despre unicul adevar, ele m-au inspirat.

    Insa modul acesta de razvrajire e adevarat, de la blogul saccsiv le am.
    Primul site care il utilizez cand deschid laptopul e O.t, apoi altele,printre care si saccsiv, dar eu cand am timp ma inspir din nenumarate surse. E drept, capeti un duh care nu e bun pentru a arata adevarul, ei folosesc niste metode stiliste, dar si de acolo gasesc stiri bune, chiar daca titlurile si unele comentarii sunt exagerate total. Sunt convins ca multi de acolo exagereaza si nu e un mod prea bun de marturisire si traire acela al ultrarazvrajirii, dar tot ortodox e, si sunt o buna sursa de informare.

    Reply

  13. Carol
    octombrie 14, 2013 @ 6:19 pm

    sdaniel e un mod de a vedea lucrurile din cauza propagandei mass media, i-am si vazut cum luau expre interviuri doar la oameni batrani, special sa faca reportaje cat mai rautacioase despre biserica, ei asta cauta, sa vada cati se imbulzesc, catora le vine rau, cati nu au rabdare, etc.

    Rabdare se castiga in timp, anul asta am fost nemaipoemnit de calm si rabdator, alte dati simteam ca imi vine rau, ma simteam ca in lanturi, fara aer, acum parca m-am eliberat. E un pas de a capata rabdare, barbatie, infranare, aici la moaste,e militarie, smerenie, ai multe de invatat. Problema e alta, nu toti constientizeaza si doresc sa progreseze, sa nu mai faca ce au facut acolo.
    Sa nu mai vorbim de hoti de buzunare care vin aici.

    Noi insa nu suntem judecatori si vazatori du duhul sa vedem ce e in inima fiecaruia, ce simte fiecare acolo, cu ce gand vine etc.

    E bine totusi ca se face reclama, omul evlavios vede si vine sa sarute moastele sfintei, altii rai la cerbice se smintesc, stau acasa si comenteaza si se transforma in moralisti si judecatori supremi ai Domnului. Asa cum spunea si parintele SAvatie, sa se vorbeasca de biserica in presa, ca de bine, ca de rau,dar sa se vorbeasca,mai rau e cand se tace.

    Pe vremea comunsita rar cand dadeau cate un eveniment la televiziune despre religie,sa nu trezeasca sentimentele celor evalviosi pe care incercau prin alte metode si strategii sa le adoarma. Nici de rege nu se legau explicit si agresiv, tocmai sa nu trezeasca sentimente regaliste,sa enerveze si sa isi aminteasca de o alta lume mai buna.

    Becali asa cum era el, in perioada cand a mers la Athos, se umpluse muntele de romani,nu toti prea teologisiti sau postitori, oameni simplii, cu evlavie, are Domnul grija

    Reply

  14. sharbinsk
    octombrie 14, 2013 @ 10:59 pm

    Inspirată sau nu, comparația cu indulgențele s-a făcut și în contextul praznicului Sfintei Parascheva, de către niște „formatori de opinie” și e bună și necesară această delimitare.

    (revin dacă-mi permite timpul cu clarificări)

    Nu sunt de acord cu părerea pr Savatie(pe care-l respect) că despre Biserică trebuie să se vorbească oricum numai să se vorbească, pt că asta nu face decât să întărească un curent ostil bisericii care în următorul deceniu va devenii majoritar.

    Elementele pe care se mizează sunt:

    1 [b]efectul de picătură chinezească[/b], prin care minciuna ajunge drept adevăr prin repetarea obsesivă a știrilor care prezintă denaturat situația din teren.

    2.[b]Mijloacele de comunicare limitate ale Patriarhiei raportate la mașinăria de propagandă + imposibilitatea de a răspunde pertinent în timp real[/b] la toate știrile, pt că [b]un răspuns pertinent presupune cugetare[/b], iar întrebările adresate fețelor bisericești prezentate în reportaje nu fac decât să amplifice sentimentul de confuzie pt că sunt scoase din context sau dirijate spre concluziile care să corespundă cu ansamblul articolului.

    Pe vremea comunismului, mii de oameni luau cu asalt mănăstirea Prislop, vară-iarnă, la temperaturi peste 35 sau, în zile geroase cu drumuri troienite cu 1 metru de zăpadă pe drumuri de sat, pe jos, indiferent de propaganda comunistă.

    Diferența era că atunci educația nu era făcută de media ci de părinți și bătrâni, iar adevărul se răspândea față către față, din aproape în aproape, ca-n vremea Mântuitorului.

    Reply

  15. Dan Tudorache
    octombrie 15, 2013 @ 7:56 am

    Daniel, altcineva dădea niște răspunsuri cel puțin la fel de edificatoare la întrebările citate dîn gândul.ro. Citez și eu:
    ”Nu exista pelerinaj de amploare care sa nu provoace reactii pavloviene din partea mass-media. Un cor penibil de bocitoare se apuca sa recite aceeasi melodie a poporului prost si inapoiat care se inghesuie in frig si ploaie ca sa “pupe” geamul raclelor in care se afla Sfintele Moaste. Niste intelectuali mancatori de seminte semidocte isi scuipa murdaria interioara asupra unor oameni pe care nu-i cunosc si asupra unei practici de care sunt mai straini decat strainii si cei de alta religie. Ăi dintre ei care sunt oleaca mai isteți pedaleaza pe ideea ”afacerilor Bisericii”, echivaland intreaga sarbatoare cu un eveniment strict comercializat. De parca totul se reduce la bani (si e drept ca, pentru ei, chiar se reduce totul la bani! RMGC stie…).

    Nu suntem triumfalisti ai marilor adunari religioase de la noi. Nu consideram, ca altii, ca aceasta arata cat de credincios este poporul roman. Si e foarte clar ca o astfel de ocazie este si ”comercializata” (asa a fost dintotdeauna cu orice fel de adunare de asemenea amploare, indiferent daca evenimentul e religios sau nu). Insa trebuie sa fii tare negru in cerul gurii sau foarte determinat (financiar, ideologic sau, pur si simplu, impinsi pe scari de maladia numita ”prostulnueprostdestuldacanuesifudul”) ca sa iti bati joc de un astfel de eveniment si sa nu faci doua lucruri elementare (pentru jurnalisti si pentru oricine vrea sa scrie cat de cat credibil despre un fenomen social): 1. sa intelegi ca ai in fata o practica foarte veche, un ritual semnificativ, care se implineste, de o mare parte din participanti, cu motivatii de ordin spiritual. Scopul mass-media este, insa, sa arate doar acea parte a ”pelerinilor” care participa din motivatii derizorii, superstitioase. Niciodata nu vor arata crestini adevarati, evlaviosi. 2. sa arati o empatie minimala fata de participanti si un respect minimal fata de clerici. Adica sa incerci sa ii intelegi pe acei oameni, sa te pui putin in locul lor. Dar, nu-i asa, nu asta e scopul mass-media. Nu cauta oamenii, nu cauta preotii, ci cauta exclusiv motivele/pretextele cu care sa scandalizeze opinia publica si sa mai arunce cu murdarie in Biserica. Sa dea cu piciorul in tepusa, obsesiv…

    Aceasta deversare periodica de dobitocie are, uneori, directie, scop, agenda. Cel putin in unele cazuri. Daca ar fi dupa aceste genii pustii, pelerinajele de acest fel ar trebui daca nu interzise (ar fi cam greu) atunci gestionate in asa fel incat sa nu mai implice costuri din ”banul public”. Ca, nu-i asa, pelerinajul e un ”moft”… zise vesnicul Moftangiu Roman!

    Anul acesta, corul scuipatorilor a beneficiat de un pretext in plus pentru a injura pelerinajul de la Iasi la Cuvioasa: o femeie a murit stand la coada. Redam partial, mai jos, doua ”editoriale” care au profitat de subiect (desi reactiile au fost mult mai numeroase si au alcatuit o tema mediatica in sine, un subiect rostogolit isteric pentru a descuraja oamenii si a face ”reclama” proasta evenimentului) si, spre comparatie, redam si opinia unui observator neutru (Mirel Banica) ce a incercat sa inteleaga pelerinajele din interiorul acestui fenomen, fara sa aiba intentii apologetice sau sa fie reprezentant al Bisericii.

    Sursa [url]http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2013/10/13/pelerinajul-de-la-iasi-la-sfanta-cuvioasa-parascheva-fata-cu-reactiunea-mass-media/[/url]

    Reply

  16. Dan Tudorache
    octombrie 15, 2013 @ 8:02 am

    Carol… și gandul.ro este o sursă de informare. De exemplu, vezi ce a citat Daniel mai sus. Faptul că afli niște informații noi dintr-o sursă, nu înseamnă că acele informații noi au și duh ortodox pentru că acesta este esențialul. Ori ”lupta anti-sistem” este străină de duhul ortodoxiei. În acest sens îți recomand să citești acest articol, în caz de ți-a scăpat: [url]https://ortodoxiatinerilor.ro/tinerii-in-societate/probleme-globale/18867-lupta-anti-sistem-este-straina-de-duhul-bisericii.html[/url]

    Reply

  17. Ana
    octombrie 15, 2013 @ 1:03 pm

    Am fost si eu in urma cu doi ani in pelerinaj la sfanta Parascheva. Nu as fi crezut ca pot sa rezist atatea ore in picioare si frig. Inca mai am starea de bine de atunci.

    Asa cum spunea Carol in articol, e de mare folos sa stai la rand. In fata raclei aproape ca nu am avut timp sa ma inchin caci jandarmii ne grabeau, insa toata bucuria mi-a ramas din timpul cat am stat la rand.

    Reply

  18. Carol
    octombrie 15, 2013 @ 2:58 pm

    Mai bucur ca ai reusit sa ajungi acolo, Ana, crestinii evlaviosi primesc intotdeauna daruri binecuvantate ale sfintei Parascheva, sa staruim in rugaciuni pentru a primi ajutor de la ea.

    Stiu, e mai greu cand e sarbatoarea ei, e bine sa mergi odata cand e mai liber, atunci poti simti dulceata care te invaluie la rugaciune la sfintele moaste. De deoua ori am avut acele trairi minunate cand a fost mai liber, cand nun m-au grabit jandarmii,e nevoie de liniste si de rugaciune fierbinte la sfanta. Dar oricum, ti-a fost de mare folos, dupa cele marturisite de tine ! Asta e ce mai important, si cand mergem la o manastire sau la

    Reply

  19. Carol
    octombrie 15, 2013 @ 2:59 pm

    sau la sinte moaste, sa ramanem in suflet cu acele locuri, sa vem intotdeauna acea stare de duh pentru a ne fi de folos

    Reply

  20. Carol
    octombrie 15, 2013 @ 3:15 pm

    @dan – Dupa cum vezi si tu, in loc sa se comenteze strict la articol iar am ajuns acolo unde nici tu nu vrei cu discutia. O simpla remarca la adresa catolicilor si toti au sarit in sus. Am scris despre Toplita si despre drama romanilor, era mai important sa remarci ca unii care habar au, nici nu mi-au citit articolul pana la capat, m-am acuzat ca urasc pe catolici, sau pe unguri, nici macar nu au cercetat, sau sa ma intrebe pe ce ma bazez, sa le aduc date chiar si din analele vaticanului cu privire la ororile romanilor de acolo, dar e mai simplu sa ne ofuscam si sa acceptam reeducarea political corectului, sa nu jignim, sa nu spunem adevarul de dragul pacii. Pai ortodoxia iubeste pacea lipsita de adevar? Daca pacea e o pace in minciuna, Hristos nu e pacifist, ci vine sa aduca sabia, dar daca e voia de o pace autentica, Hristos binecuvinteaza pacea.

    Duhul ortodox e si mustrator, si se bazeaza pe adevar. Duhul ortodox pare ca tulbura apele, dar apelor tulburi nu le place apa limpede, ci spun ca e tulbure, asemeni acelui drac de la pateric care numea pe sfantul Macarie cel mare, batran rau, raii spuneau binelui rau.

    Am citit articolul, e mai vechi,de aceea nu am stat sa mai citesc toate cometnariile si sa mai psotez, e o remarca foarte buna, dar nu va dau intru totul dreptate, pentru ca nu aveti. Au fost oameni care in Rusia sovietelor nu au vrut sa munceasca pe motiv ca acea conducere era a satanei, iar ei nu se alaturau cu satana. Au preferat sa moara de foame ca martiri ai lui Hristos. Erau antisistem…..

    Eu unul ma gandesc ca iesirea din sistem e foarte buna, daca as putea avea o centrala eoliana, si un loc unde sa muncesc pentru hrana de zi cu zi, un pescuit, o vanatoare, o vaca, gaini,nu mi-ar mai trebui nimic,dar nu inseamna ca gata, daca nju reusesc asta sunt pierdut,sunt ca si terminat si am pierdut mantuirea, dar un mediu de viata in afara lumii haotice, in liniste, mi se pare ceva bun. Poate sa fie cineva de acord cu sistemul care ne conduce astazi? Cu totii avem nemultumiri fata de el, chiar daca la unii se vede intr-un mod mai veros, la altii mai delicat. Saccsiv il critica prea pur pe PF Daniel, il numeste sarpe veninos si altele, si face o mare greseala, asta e o anumita frustrare si ingustime, e drept dar parintele Savatie o face intr-un mod mai elegant, poti gasi cartea scrisa de el, Cronici incomode, si gasesti acolo o gramada de critci foarte rafinate la greselile sinodului, si in trecere o critica la cei care-l critica pe parintele Iustin care striga contra cipurilor satanice, desi parintele Savatie nu a facut mare tam tam pe tema asta,dar o remarca de finete a spus multe. Poate ca mai trebuie sa exersez, in articol nu am spus oful meu despre catolici, doar o mica remarca,s i chiar daca nu mai e valabila la catolici indulgenta, a fost mult timp si le putem reprosa asta, ca si cruciadele si alte erori grave, nu inseamna ca-i uram, dar iubim adevarul, luptam pentru adevar nu pentru a fi corect politici si sa nu facem sminteala.

    Citesc si gandul si evz cand am timp, prefer surse unde informatia e filtrata si sa nu stau eu sa caut.

    Si in tabara de pe vf omul vorbeam cu o parte din baieti despre temele acestea delicate, si ei citeau saccsiv, si nu erau tulburati sau salbatici sau inchistati, asa cum vor chiar mai marii bisericii sa-i eticheteze!

    Reply

  21. Carol
    octombrie 15, 2013 @ 3:33 pm

    In ultimul numar al revistei familia ortodoxa , lector univ Andrei Dragulin a scris un articol care incepuse destul de bine, dar l-a termiant destul de prost, dar omul e ok in rest.

    Propune cenzura pe internet, pe aceleasi motive invocate de tine, la bloguri gen saccsiv, si altele, dar nu o zice pe fata, ci as, ca lasand sa se inteleaga, ori mie nu imi place asa ceva. Fiecare are dreptul sa aiba blogul lui, sa circule informatia, sa isi zica oful ,nu e nimeni vinvat ca posteaza, ci cel care citeste.

    Se gandea ca prea multe surse nu sunt bune, ca manipuleaza, ca vor nazistii sa vina la putere cu propaganda pe internet,etc. Blogurile sunt free pentru toti, lipsite in mare parte de reclame idioate, fiecare isi spune pasul, chiar daca calitatea si rigoare stiintifica lasa de dorim, altora li se pare ca raspandeste fanatismul s.a.m.d !!!! Doar traim in democratie, sa nu fim cenzuristi si sa lasam iarasi teroarea asupra gandirii sa se intaleze, oricat de bine ar argumenta unii si altii.

    Avea dreptate cand spunea ca Enciclopedia Britanica lucreaza la ea laureati ai premiului nobel, iar wikipedia plina de informatii proaste si schimbatoare are mult mai mare succes si mult mai multe vizite. Dar e free. Daca vrem muzica buna, e greu sa o gasesti, mergi la opera. Vrei o icoana mai deosebita, nu o gasesti pe toate drumurile, precum cele lipite pe lemn sau scoase la imprimanta, dar costa, insa nu poti interzice sa se mai vanda icoane pentru a favoriza vanzarea celor originale !

    Iau ce e bun e peste tot. Daca acolo gasesc marturii ale sfintilor parinti, profetii ale sfintilor, poezii duhovnicesti, carti folositoare de suflet, de ce sa nu intru? Stiu bine sa ma feresc, viata te invata. Ma tulbura articolele cu titluri incitatoare, pot luat insa articolul spre citit. Cand a fost marea adunare ecumenista, rugaciuni in comun, aici nu s-a poemit nimic sa nu se faca tulburare, foarte bine, am gasit in alte parti articole teologice cu privire la dogmele ortodoxiei despre ecumenism si adunarile eretice.

    Despre cipuri au scris parinti mari ai bisericii, chiar daca unora se apre sminteala, sau poate ca au exagerat,dar ajuta duhovniceste lucrurile astea. Viata nu e asa de roza si frumoasa,e atat de complexa…. sunt atatea experti in informatica, doctoranzi la Harvart, oameni competenti care vorbesc despre furtul demnitatii umane prin noile tehnologii,camere de luat vederi si sistem big brother, nu e ceva de luat in ras si sa zice ca doar niste fanatici de la saccsiv bat campii, e pacat de Dumnezeu, e bine sa stim lucrurile astea. Tacerea in lucrurile importante e fatala, tacerea naste monstrii, cei care stiu si pot informa pe altii, si nu o fac, sunt partasi cei care concep aceste demonice planuri.

    Acum ceva timp vad pe yt un interviu cu Patapievici si cu acela care prezinta emisiunea omul care aduce cartea, radeau de parintele Ioanichie ca i-a zis unuia sa nu se uite la TV ca americanii transmit potii de SIDA prin televiziune si altuia ca l-a gonit de la manastire si i-a zis ca masonii nu au ce cauta acolo…. Pai cum sa razi de un om induhovnicit ca parintele Ioanichie? Care daca a gresit si pare la prima vedere ca nu e in duh ortodox si face sminteala, faci ascultare de parintele Ioanichie, ca fratele de la pateric care a pus invers rosiile cum i-a zis avva, si facand ascultare i-a crescut. Eu cred in ce spun marii duhovnici nu in contestatarii lor si politic corectii care spun ca sunt exagerari si nu iau in seama subiecte importante.

    Daca vine pustnicul Proclu imbunatatit cu zeci de ani de asceza si imi spune ca cipurile sunt de la diavol, pai asa e, sunt indracite, poate sa imi zica oricine ce vrea, ascultarea e mai importanta, si chiar daca in legea fizica, omeneasca unii pot dovedi contrar, ma incred tot pustnicului Proclu sau parintelui Paisie, si iau in serios ca pe semne ale raului. Si pr Tanase spunea ca e curent antihristic cipul,dar sa nu exageram. Nici eu nu sunt omul extremelor sa zic ca ala a luat cip, gata, s-a lepadat de credinta, saua pierdut mantuirea si nu mai stiu ce, dar cunosc ca la mijloc e lucrare diavoleasca.

    Reply

  22. Dan Tudorache
    octombrie 16, 2013 @ 8:45 am

    Carol, creștinii din Rusia Sovietică nu erau ”anti-sistem” ci anti-comuniști, ceea ce este altceva. Comuniștii s-au instalat la putere ilegal, prin forță. Deci reprezentau o conducere ilegală. Așadar, rușii de bună credință (populația majoritară) erau împotriva unei conduceri ilegitime, totalitare și criminale. Erau împotriva a ceva clar definit: o politică de stat fundamental atee.
    Ori a fi ”anti-sistem” astăzi într-o țară care are la bază principii democratice și în mare parte în concordanță cu Evanghelia(indiferent de păcatele unora dintre conducători), înseamnă a fi anti-democratic. Dar asta e cea mai mică dintre problemele lui saccisv.
    Ai dat exemplul cu PF Daniel. Aceasta este o trăsătură patologică a lui saccsiv: devalorizarea omului prin reliefarea/exagerarea părților sale negative și minimalizarea părților pozitive (de la părintele Dorin Picioruș citire). Ori asta este duhul răutății. Înseamnă să strâmbi chipul omului.
    Nu mai vorbesc de manipularea prin victimizare și senzațional.
    Nu mai vorbesc de abordarea unor probleme reale (înregimentarea informațiilor personale, masonerie, ecumenism), dar bagatelizate tocmai prin exagerări și mistificări, ducând tot discursul în derizoriu.
    Nu mai vorbesc de tabloidizarea ortodoxiei prin reducerea universalității ei la o imagine ”anti”… patru subiecte (ecumenism, cipuri, masonerie, sfârșitul lumii).
    Nu mai vorbesc de faptul că un infractor în curs a dat ani de zile lecții de teologie unor credincioși naivi (am fost și eu o scurtă perioadă la începuturile întoarcerii mele spre Domnul), și asta într-o țară cu mii de absolvenți de teologie! Penibil, penibil, penibil.
    Ai făcut acea paralelă între abordarea de tip saccsiv și cea a părintelui Savatie. Eu te îndemn să fii delicat la suflet ca părintele Savatie. Creștinii sunt oameni delicați și asta nu înseamnă renunțare la a mărturisi adevărul, ci a-l mărturisi în duhul mucenicilor. De aceea ți-am făcut și acea observație de început, de la care s-a extins dialogul până aici. Te îndemn să te sfătuiești cu duhovnicul tău pe tema aceasta.
    Îmi pare rău că am deviat și eu atât, de la un eveniment așa drag și important, pe care de altfel l-ai prezentat foarte frumos, în ciuda unei mici observații.
    Te rog nu te supăra, îți doresc tot binele și de aceea mă rog ca râvna ta aprinsă pentru Hristos să o cultivi din tot ceea ce are mai frumos și mai curat ortodoxia.

    Reply

  23. Carol
    octombrie 16, 2013 @ 9:20 am

    Dan- mi-as fi dorit ca aceasta discutie sa nici nu fi inceput, nu are rost sa o mai continuam. Am precizat ca el abordeaza gresit subiecte legate de PF Daniel, aici e cea mai mare ratacire promovata pe ael blog, pentru ca nu are finete si loveste cu ura, in loc sa incerce cu blandete spre indreptare sa spuna oful, o face cu ura si asta ma deranjeaza, dar nu exclud unele remarci ale unor parinti cu har care le fac la adresa lui, facute cu dragoste. Apreciez tot ceea ce face bun Pf , mi-a placut ca s-a alaturat oamenilor de rand in privinta rosiei montane si a cainilor, alaturi de sfantul sinod, a fost de acord ca omul e mai pretios ca animalul, lasand de inteles ca eutanasia nu e ceva rau, daca salvam vieti de oameni, solidaritatea fata de Siria si alte lucruri extrem de bune, dar in alte lucruri nu pot fi de acord, insa apreciez ce e bun la om,laud cand face ceva bun, dar in acelasi timp sunt nemultumit cand derapeaza, insa nu sunt eu judecator sa fac asta, are grija Domnul, rabdam daca vedem asemenea deraăaje, cum spunea parintele Paisie, nu neaparat numai la persoana in cauza caci multi suntem in erezie si derapaje, apreciem ce e bun, ne dezicem de ce e rau. Daca un om cat se poate de gresit si ratacit spune ceva bun, apreciem.

    Recomand cartea Zeul tolerantei si descrestinarea crestinismului, scrisa de un calugar ortodox pe vremea cand era mirean, cu prefata de Costion Nicolescu, despre aceste subiecte sensibile. Ma doare atunci cand altii nu le iau in seama si critica pe altii care zic ca exagereaza, dar ei nici macar nu le iau in seama…. oricum, conducatorii nostri sunt asa cum i-i meritam.

    Un episcop foarte bun, intr-o cetate de apcatosi era luat in ras si batjocorit de cetateni. Dupa moartea sa, a venit unul mai rau decat cetatenii acelei cetati, toti se smintisera, au aczut la rugaciune, si intrebau de ce le-a dat asa episcop rau Domnul, iar Domnul a zis ca nu are altul mai rau, ca pe acela I-l dadea. Nu e cazul de fata, dar e un exemplu concludent la frustrarile multora, despre anumite fete bisericesti, care le discutam aici.

    Daca maine poimaine apar scrisori din inchisoare de la Konstantinos Pasaris, si ajunge calugar in Sfantul Munte, ceea ce se pare ca isi doreste in momentul de fata, daca va fi gratiat, crezi ca putem sa ascultam de un pacatos convertit?

    Subiectul era sfanta Parascheva, ortodoxia, am scris atatea lucruri frumoase, si de la un singur subiect care nu a fost pe placul unora mai caldicei si neinformati, s-a ajuns pana aici, asta era mai important din tot ce am marturisit, din inima, in acest articol, sa ma certati ca sunt inca copil, ca citesc bloguri antisistem s.a.m.d

    E drept, inca traim vremuri bune, inca avem legi crestine, inca gasim oameni cu frica de Dumnezeu si practicanti ai ortodoxiei in toate structurile statului, chiar si prin parlament, desi sunt mai putini, izolati, nu prea se cunosc, e multa dezbinare la noi, blestemul lui zamolxis pentru urmasii sai, asta este…. dar ni se pregateste ceva tuturor europenilor si americanilor, un sistem total antiuman, e bine sa fim informati, sa nu dormim pe o ureche, sa fim blanzi ca miluseii si intelepti ca serpii. Dl Virgiliu Gheorghe, la ultima conferinta ne-a avertizat despre aceste lucruri si faptul ca vor veni vremuri foarte grele pentru Romania ! Sa ne ajute Dumnezeu sa trecem cu inima curata peste valul ce va veni, de vom cadea sa avem puterea sa ne ridicam, dupa exemplul celor care in temnitele comuniste au cazut prada reeducarii si si-au revenit, de vom putea si ne va apara Dumnezeu si Maica Sa, sa trecem cu bine peste toate intemperiile, cum va vrea Domnul. Cei care striga acum ortodoxie sau moarte, vor cadea primii, spunea parintele Fageteanu, si parintele Mihai Aldea ne avertiza cu aceste bravisme in vremuri de pace, dar cand vom trai ca in Siria cu arma deasupra capului,amenintati si persecutati, nu se stie daca vom rezista, asta e dar de la Domnul, nu de la noi !

    Doamne ajuta !

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *