Skip to content

6 Comentarii

 1. sdaniel
  septembrie 26, 2013 @ 7:09 pm

  Felicitari pentru articol.
  De asemeni, felicit si multumesc Patriarhiei Romane pentru ca s-a exprimat public impotriva proiectului.
  Ba mai mult, o singura zi am fost la proteste si am constatat ca printre protestatari erau si preoti. Cinste lor pentru atitudine.

  Reply

 2. Boitos
  septembrie 27, 2013 @ 6:34 am

  Claudiu , unde este un site in care ne putem exprima dorinta de ,,Nu ” pt Rosia Montana?
  Ca am tot cautat , dar inafara de ,,Da,, nu am gasit nimic.

  Reply

 3. Bogdan Munteanu
  septembrie 30, 2013 @ 9:29 am

  Deşi semnarea de petiţii ar fi cam prea puţin de făcut, pe cât de fermă şi vehementă se cuvine reacţia noastră, n-aş zice că este de neglijat.

  Semnături împotriva exploatării distrugătoare de la Roşia Montană adună siteul Avaaz.org – probabil cea mai cunoscută platformă mondială unde sunt denunţate diferite abuzuri şi se strâng semnături, pentru a fi înaintate politicienilor înainte de a lua decizii cruciale.

  Siteul are nenumărate campanii, multe încheiate cu succes şi susţine că nu acceptă finanţare de la guverne sau grupuri de interese, ci doar din donaţii individuale (cam aşa ceva susţine şi Greenpeace – dar nu şitu cum putem verifica).

  Să nu se smintească nimeni şi să nu-şi facă iluzii, siteul este secular, lipsit de repere creştine (cu atât mai puţin ortodoxe) şi a susţinut şi drepturi pentru gay sau ‘sănătatea reproducerii’ (= dreptul la avort). Totuşi, petiţiile sunt punctuale, semnezi pt un anumit punct de vedere, pe o anumită temă, ceea ce nu înseamnă ca ‘aderi’ la toate petiţiile Avaaz.org deodată.

  http://www.avaaz.org/ro/save_rosia_montana/

  *

  O petiţie împotriva proiectului pe Facebook:

  https://www.facebook.com/petitierosiamontana

  *

  Mai sunt şi alte petiţii (dar nu este de folos sa fie pra multe, să se disperseze semnatarii!) şi demersuri de făcut. Cu voia administratorilor siteului, aş face o selecţie şi analiză a lor, care s-ar cuveni inclusă într-un articol de sine stătător, nu doar un oarecare comentariu.

  Sunt mereu uimit de oricine declară „nu am găsit nimic”, câtă vreme Google şi netul în general sunt încă o ‘mină de aur’ unde găsim orice, şi nenumărate rele, dar şi chestii bune, folositoare… Cum se poate să rămânem flămânzi având ‘pâinea’ în faţă (internetul)?!

  Totuşi, a nu se înţelege că acuz (de lene, ignoranţă, superficialitate etc) şi judec pe cineva! Dimpotrivă, sunt nenumărate cauze obiective care dau impresia că nu găsim nimic din ceea ce ne trebuie pe net.

  Suntem năuciţi de bombardamentul informaţional la care suntem supuşi non-stop în epoca noastră, putem avea adesea impresia că suntem traşi pe sfoară, lucrurile cărora li se face reclamă cu bani grei (gen petiţia în favoarea proiectului) sunt ‘forţate’ să fie mai vizibile.

  Noi o singură viaţă avem, fiecare cu darurile sale de la Domnul, dar şi păcate şi experienţe de viaţă mai bune sau mai rele. Tot omul este ‘limitat’ – cine crede altfel, că poate depăşi orice limite (cum adesea suntem programaţi să credem) se află într-o gravă înşelare!

  Pe când, de cealaltă parte, cei care vor să ne ducă de nas, să ne manipuleze, să ne facă să avem o reacţie potrivit intereselor lor au la dispoziţie o experienţă de decenii în acest sens, plus mijloace tehnice impresionante.

  Apoi – iarăşi rog a nu mi se lua în nume de rău, crezându-se că acuz pe cineva – inclusiv obiceiurile noastre de consum media ne-au ‘zăpăcit’ conexiunile cerebrale (a se vedea ce scrie în detaliu pe acest subiect Virgiliu Gheorghe), aşa că nu mai avem răbdare, nici o ordine în căutarea de informaţii, nici intuiţie, ci rămânem complet neajutoraţi în faţa asaltului informaţional…

  Reply

  • Bogdan Munteanu
   septembrie 30, 2013 @ 1:07 pm

   @ Simona

   Nu este o ‘vină’ şi nu vreau să acuz pe nimeni. M-am folosit de întrebarea ta pentru a face câteva consideraţii despre cum ne zăpăceşte netul şi cum, efectiv, putem avea senzaţia adesea că nu găsim nimic şi să nu vedem pădurea din cauza copacilor.

   Internetul pare o chestie ‘facilă’, dar nu orice lucru de interes este chiar la trei clickuri distanţă. Uneori presupune ceva efort (pe care, cum spui, nu toată lumea şi-l poate permite, pentru că nu are timp de stat online) de documentare.

   În această situaţie, oamenii întreabă (pe un site precum acesta) şi speră ca vor primi un răspuns imediat.

   Eu m-am străduit ca, dincolo de ce alte remarci oi fi făcut (îmi cer iertare dacă au deranjat pe cineva!) să ofer şi un răspuns concret: linkuri către două petiţii care mi-au părut mie mai demne de luat în seamă, dintr-o mulţime de iniţiative care pot ‘dilua’ impactul exprimărilor publice împotriva acestui proiect cu adevărat periculos.

   Reply

 4. Boitos
  septembrie 30, 2013 @ 12:52 pm

  Ajung sa cred ca eu sunt de vina pana la urma.
  Asta este, uneori prostia se plateste.Ma refer la mine.
  Nu inteleg ce esti asa de surprins cand cineva spune ca , ca nu gaseste ceva.
  Pur si simplu am pus o intrebare , de la care ma asteptam la un raspuns normal, atat vreme, cat si eu am raspuns la n intrebari cand cineva nu gasea ceva.
  Si pana la urma nu toata lumea are vreme de stat pe net.

  Reply

 5. Boitos
  septembrie 30, 2013 @ 1:12 pm

  Am uitat sa multumesc, imi cer scuze.
  M-am grabit.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *