George Enescu – Rapsodia Romana
George Enescu (1881 – 1955), compozitor, violonist, pianist, dirijor si pedagog, unul dintre cei mai proeminenti muzicieni de la sfarsitul secolului XIX-lea si din prima jumatate a secolului XX-lea. Enescu a ridicat muzica profesionala romaneasca la nivelul valorilor muzicii universale.
In filmul urmator puteti viziona si asculta intr-o interpretare de exceptie „Rapsodia Romana”, Autor George Enescu, dirijor Sergiu Celibidache:
Nascut la Liveni, langa Dorohoi, el a cunoscut din copilarie folclorul prin intermediul tarafurilor populare. Primele indrumari muzicale le-a primit de la parintii sai si de la un vestit lautar, Niculae Chioru.
Intre anii 1888 si 1893 a studiat la Conservatorul din Viena, cu Joseph Hellmesberger (vioara) si Roobert Fuchs (compozitie), iar intre 1893 si 1899 la Paris, cu Andre Gelalge (contrapunct), Jules Massenet si Gabriel Faure (compozitie), precum si cu M.P.J. Marsick (vioara).
Printre lucrarile lui mai de seama se numara: „Poema romana” (1897), care intruchipeaza o serie de tablouri sugestive ale vietii rustice; doua „Rapsodii romane” (1901; 1902), caracterizate printr-o melodica bogata, de autentica obarsie folclorica si printr-o invesmantare orchestrala colorata; trei suite pentru orchestra (printre care Suita a III-a, „Sateasca, 1938), in care folclorul cunoaste o transfigurare subtila; trei simfonii (1905; 1913; 1919, aceasta din urma refacuta in 1921), care, prin maturitatea conceptiei, exceptionala maiestrie armonica, prin dimensiunile lor, reprezinta monumentale fresce sonor; o Simfonie de camera pentru 12 instrumente solistice (1954), in care folclorul atinge un inalt grad de rafinament; o Simfonie cooncertanta pentru violoncel si orchestra (1901).
S.
octombrie 28, 2010 @ 8:40 pm
Celebra si memorabila inregistrare cu Celibidache 🙂 Multumesc…
Pentru cei interesati, aici e si Rapsodia a 2a cantata de Orchestra Nationala de Tineret , considerata oficial cea mai buna din tara la ora actuala:
://www.youtube.com/watch?v=qsVUom0l-6M ( prima parte)
S.
octombrie 28, 2010 @ 8:46 pm
PS. ma bucur sa vad ca se mai scrie din cand in cand despre un compozitor…din pacate prea putin se pune accent pe muzica clasica la noi in tara…