George Simion sau despre domnia derbedeilor în politica românească

Motto: „De aici se vede că degeaba îl scoți pe George din galerie, că nu iese galeria din George” [1] (Alexandra Oană)
Despre George Simion și acțiunile lui nefaste am mai scris și cu altă ocazie, arătând atunci pericolul instrumentării creștinismului pentru cauze și prin mijloace politice extrem de discutabile, precum și pericolul de a reactualiza în mod edulcorat (deocamdată) practici din mentalul legionar [2].
De atunci și până astăzi, respectivul personaj s-a situat în centrul a zeci de scandaluri politice, din care și-a hrănit imaginea de „salvator al neamului” [3]. Zeci de jurnaliști au încondeiat derapajele sale, devenite modus operandi [4]. Din păcate, în tot acest timp sondajele partidului pe care îl reprezintă au tot crescut, semn că din ce în ce mai mulți conaționali rezonează cu ideile și acțiunile lui, ceea ce este extrem de îngrijorător. Numai că evenimentele recente din Parlamentul României mă constrâng din nou să scriu despre un domeniu care nu-mi face nicio plăcere: politica dâmbovițeană.
Așadar, ieri, 19 decembrie 2023, George Simion (deputat și președinte al partidului A.U.R.) [5] și Diana Șoșoacă (senator și președinte al partidului S.O.S. România[6]) au provocat un nou conflict de proporții în timpul ședinței pentru dezbaterea bugetului aferent anului 2024 [7]. Răfuiala dintre cei doi este bine cunoscută publicului, întrucât datează de la începutul anului 2021, fapt care a și dus la excluderea senatoarei din A.U.R. la acea vreme, pentru motive de indisciplină [8]. Însă ceea diferențiază net ultimul conflict față de cele anterioare este nivelul amenințărilor. Astfel, după zeci de minute de tensiuni și bullying reciproc, George Simion a amenințat-o pe Diana Șoșoacă cu agresiunea sexuală: „Te agresez sexual, scroafo!”[9].
Să ne înțelegem principial: și George Simion și Diana Șoșoacă sunt două personaje absolut toxice pentru politica românească, de o demagogie crasă. Agresivitatea ambilor este bine-cunoscută, și nu cred că ar mai trebui să surprindă pe nimeni. Prezența lor în parlamentul României nu face decât să rinocerizeze și mai mult o parte importantă a societății. De când cu cei doi și partidele pe care le reprezintă, niciodată ideile de credință în Dumnezeu, patriotism și unitate nu mi s-au părut mai desuete, mai lipsite de sens și mai batjocorite politic. Poate doar pe vremea lui Vadim Tudor, cu al său PRM. Numai că spre deosebire de cei doi scandalagii de profesie, măcar C.V. Tudor, în toxicitatea sa, era un om cult. Oricum inteligența sau alte calități veritabile nu scuză derapajele nimănui, cu atât mai puțin cele politice, care prin natura lor au un impact considerabil mare decât cele comise în „nume propriu”.
Însă ceea ce s-a întâmplat ieri reprezintă o altă barieră ruptă în spirala violenței. Nu cred ca în istoria democrației românești, câtă și cum a fost până acum, să se mai fi înregistrat un caz de amenințare cu agresiune sexuală! Iar asta nu oriunde, ci în clădirea parlamentului! Cu sala plină! Cu camerele video puse în acțiune! În secolul XXI!
Amenințarea lui George Simion nu poate fi „scuzată” ca o „picanterie” dintr-o „ceartă de mahala”, nu este doar un simplu derapaj moral, ci o infracțiune care se cere pedepsită penal [10]. Repet faptul că George Simion este deputat și liderul celei de-a treia formațiuni politice din țară, conform sondajelor cele mai recente, situație care reclamă ca gestul său să fie pedepsit exemplar, conform legii [11]. Altfel, spirala violenței va continua și se va propaga dincolo de rețelele sociale. Până unde? Nu am de unde să știu, dar păstrând proporțiile, știu că secolul XX (al totalitarismelor) ne învață ceva elementar, și anume: simptomul de bază al oricărui radicalism, fie de dreapta sau de stânga, este violența verbală propagată constant împotriva adversarilor de idei. După care urmează represiunea fizică, mai ales odată cu accederea la putere.
Repet ideea că George Simion este un lider politic care inițiază și întreține sistematic spirala violenței. Iar membrii partidului pe care îl reprezintă fac front tacit cu el, ceea ce este și mai alarmant [12]. Dacă AUR ar fi fost un partid frecventabil, sau în orice caz redresabil, o comisie disciplinară internă sau pur și simplu membrii de bază ai partidului, ar fi trebuit să se sesizeze demult, și să facă presiuni, astfel încât Simion să renunțe la șefia partidului, și să fie scos pe ușa din dos. Desigur, nu se va întâmpla lucrul acesta din simplul motiv că Simion este reprezentativ pentru partidul său, iar colegii lui se regăsesc în ideile și practicile lui politice.
În acest punct al României de astăzi, un lucru este sigur: cu scandalurile pe bandă rulantă generate de duetul Simion & Șoșoacă, democrația se arată fragilă, vulnerabilă. Desigur, niciodată sala parlamentului nu va avea atmosfera unei săli de lectură dintr-o aulă universitară. Tensiuni și polemici vor fi întotdeauna, e parte a jocului democratic. Dar de când cu AUR și Simion, împreună cu Șoșoacă & Co. în subsidiar, pare că domnia derbedeilor este din nou posibilă. Ceea ce este extrem de periculos.
Simbolic vorbind, zilele acestea sărbătorim 34 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, moment așteptat dureros de mult, de milioanele de români care au trăit sub domnia gangsterilor de stat. În acest context, ținând cont de ascensiunea fulminantă a AUR, de extremismul dovedit în repetate rânduri dar și de viitoarele alegeri parlamentare, europene și prezidențiale (de anul viitor), consider că ar fi o eroare teribilă să trecem de la domnia gangsterilor la domnia derbedeilor. În acest moment nu cred să existe pentru creștinul de rând pericol mai mare decât să rezoneze cu un partid care pretinde că îi apără valorile, dar care i le subminează constant în practică.
Autor: Dan Tudorache
[1] https://www.facebook.com/AlexandraOanaUSR/videos/586278112677221/?extid=NS-UNK-UNK-UNK-AN_GK0T-GK1C
[2] https://ortodoxiatinerilor.ro/propaganda-politica-cu-iz-legionar/
[3] https://www.youtube.com/shorts/rCxIrSt9bnc; https://www.youtube.com/watch?v=5RCHKR6cPyI;
[4] https://www.youtube.com/watch?v=6G3pq2BIfEA
[5] https://partidulaur.ro/echipa/
[6] https://sosro.ro/de-ce-nu-a-avut-curaj-zelenski-sa-stea-de-vorba-cu-senatorul-diana-sosoaca-presedintele-partidului-s-o-s-romania/
[7] https://adevarul.ro/politica/simonis-50-60-de-parlamentari-se-comporta-ca-2325634.html
[8] https://www.mediafax.ro/politic/diana-sosoaca-a-fost-exclusa-din-partidul-aur-din-motive-de-indisciplina-aur-transmite-ca-l-au-exclus-si-pe-deputatul-mihai-lasca-19912822
[9] https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/derapaje-halucinante-in-plenul-parlamentului-simion-catre-sosoaca-te-agresez-sexual-scroafo-2621295
[10] https://lege5.ro/Gratuit/gezdmnrzgi/art-206-amenintarea-codul-penal?dp=gqytsojug4zdg
[11] https://www.hotnews.ro/stiri-politic-26729210-sondaj-inscop-psd-ramane-favorit-alegeri-pnl-trece-locul-doi-scorurile-aur-usr.htm
[12] https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/simonis-aducem-toti-jandarmii-din-romania-ca-sa-scoatem-parlamentarii-din-plen-ar-trebui-sa-avem-un-serviciu-de-securitate-intern-2621253
DAX
decembrie 30, 2023 @ 11:08 pm
Consider că e prea dur articolul, se vede că Simion iritat de insistenţele Şoşoacăi, o ia în derâdere cu un fapt care nu s-ar petrece, nu e o ameninţare.
Problema de fond era că nu se ţine de cuvânt coaliţia de guvernare de promisiunile salariale, de ce trebuia Şoşo care e în Senat să se ducă la un deputat din opoziţie să-l provoace, când problema era generată de coloşii politici care au distrus România prin rotaţie sau în alianţă.
Jocurile cui le face partidul dumneai ?
Dan T.
ianuarie 4, 2024 @ 11:36 am
Salutare DAX!
Nu înțeleg în raport cu ce este articolul prea dur? Cu George Simion în generere și cu acțiunile lui? Sau doar cu faptul că un deputat, președinte al celui de-al treilea partid din țară (în sondaje) declară explicit că va agresa sexual un alt deputat (femeie, la rândul ei agresivă), în parlamentul României?
Problema de fond a reprezentanților AUR și SOS România nu este faptul că actuala coaliție de guvernare nu se ține de promisiunile salariale sau de altele, ci faptul că și-au făcut din agresivitate un mijloc de relaționare politică, patentând „circul politic online”. Prin președinții lor, cele două partide inițiază și întrețin spirala violenței, compromit valorile pe care pretind că le apără și talibanizează o parte din societatea românească. Iar faptul că deși ambele pretind UNIREA și SALVAREA româniei (inclusiv USR pretinde salvarea) dar nu sunt capabile măcar de o temporară coaliție, arată cât de caraghioase și ipocrite sunt sloganurile lor. Și mai arată spiritul renvașard și exclusivist în care înțeleg să facă politică, lucru care este falimentar pe termen lung (CE BINE!!!). Se vor măcina reciproc de atâtea „bune intenții”. Dar grija mea nu este viitorul lui Simion și al lui Șoșoacă, ci eventuala talibanizare a cetățeanului ortodox (superficial), care crede că dacă un partid politic și-a pus siglă cu „Familia-Neamul-Credința”, devine implicit demn de încredere și respect. Traficarea credinței pentru scopuri politice este abjectă dpdv moral, și la fel putem să extindem observația și asupra partidelor tradiționale (PSD, PNL), atunci când acestea se folosesc de simbolurile credinței pentru a atrage capital politic (ex: împărțit cruci și icoane în preajma alegerilor, pozatul la biserică, eventual cu ierarhi în jur, pentru a da impresia de oameni ai credinței, când faptele de până atunci demonstrează contrariul).
DAX
ianuarie 7, 2024 @ 7:58 pm
Vă salut din nou şi la mulţi ani!
De regulă privesc pragmatic jocul politic, cred că AUR la momentul actual e singura formaţiune cu potenţial să facă ceva, SOS nu are procente să joace la nivel înalt, se va mulţumi mereu să facă pragul.
Cât priveşte coabitarea, vedeţi că AUR atrage partide şi personalităţi Partidul Republican, Alianţa Naţional Ţărănistă, partidul lui Cristi Terheş, al lui Peter Costea, domnul Piperea, profesorul Avram Fiţiu, oameni din zona antreprenoriatului Mugur Mihaescu, Murad, foşti sportivi de performanţă, nu acelaşi lucru se poate spune despre Diana.
Să nu subestimaţi faptul că o bună parte din creştini, din mai multe confesiuni, vor vota AUR fiindcă aşteptau o continuitate de la Coaliţia pentru Familie.
În mod normal Mihai Gheorghiu trebuia să înfiinţeze un partid şi să încerce să aducă valorile conservatoare în prim plan nu să rămână în coadă de peşte un vot la care au fost peste 3.,2 mil de creştini asumaţi, drumul e deschis pt oricine se pricepe să atragă voturi cât să conteze, asta dacă pot să treacă pragul.