Skip to content

5 Comentarii

 1. Ludmila Doina
  decembrie 11, 2014 @ 10:18 am

  [b]RARISIM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![/b]

  Personal, multumesc !

  DOAMNE AJUTA !

  Reply

 2. sdaniel
  decembrie 12, 2014 @ 5:10 pm

  In Dumnezeu crede tot poporul roman. Din pacate, crede din ce in ce mai butin in Biserica. Ultimul barometru, de acum 2 zile, arata o noua scadere (aproape continua de 7-8 ani):
  http://www.ziare.com/social/romani/creste-increderea-in-presedintie-si-armata-scade-in-biserica-si-presa-sondaj-inscop-1338049.
  Mi-aduc aminte, prin 2002 parca, increderea romanilor in justitie era undeva la 20% (in Biserica era la 88-90%). Si atunci oamenii (bine intentionati) din justitie s-au pus pe treaba. Nu au acuzat nici presa, nici UE pentru critici, au cautat in propria ograda si au reformat (in 10 ani) din temelii sistemul de justitie. Spre exemplu DNA-ul e deja la 55%. Nu mai vorbesc de MApN care este la 76% !!!!
  Noi ce facem fratilor sa intoarcem lumea la Biserica???
  Stiu, deocamdata situatia nu e chiar asa neagra. 60% e un procent bunicel, problema este constanta trendului descendent.

  Reply

 3. Vă rog să-mi permiteți anonimatul
  decembrie 12, 2014 @ 9:40 pm

  Pe mine mă șochează rata de încredere cronic redusă în universități și cred că este un fapt care are cauze profunde și cât se poate de grave.

  Cât despre scăderea de încredere în biserică eu cred că acestă instituție primește „by default” multă publiciate negativă într-un mod similar cu firmele de medicamente din lumea mea.

  Un factor care ar crește încrederea ar fi explicarea rolului pe care îl are biserica în societatea românească și evidențierea lucrării sociale desfășurate. Multă lumea face treabă bună dar nimeni nu aude desprea ea!

  Principalul factor care trage în jos încrederea, cred eu, este atitudinea combativă pe anumite subiecte foarte lumești. Spre exemplu orice critică la adresa investițiilor în clădiri este atacată cu o violență surprinzătoare. Mai apoi este criticată și ideea scoaterii religiei din școli. Păi tocmai ni s-a explicat de ce biserica are nevoie de spații, de unde se deduce că dispune sau va dispune de ample resurse pentru a organiza aceste cursuri pentru tineri în locul statului.

  Românii nu sunt un popor care poate fi dus cu preșul. El taxează aspru astfel de inconsecvențe în comunicare.

  La final rămâne și implicarea politică. Aici aș aminti faptul că la începuturile comunismului biserica a fost inclusă pe lista dușmanilor datorită faptultui că a susținut cu toate forțele puterea țaristă în rozboiul civil. Mai apoi lucrurile au degenerat și știm cu toții unde s-a ajuns.

  Există o tradiție veche de neimplicare politică în biserică, una care vine chiar de la Iisus. El a preidicat împotriva sicarilor ce doreau cu orice preț independența Iudeei, delimitând creștinismul de orice fel de curent politic. Acesta este și cel mai plauzibil motiv pentru trădarea lui Iuda (care făcea parte din acel partid iudaic: Iuda Iscariotul – sicarul).

  Acest lucru a fost important mai târziu. Imperiul roman dorește să scape de Iisus dar nu îi-a poatut aduce acuze politice. Condamnarea sa pe criterii vagi a făcut ca oamenii să afle de învățătura sa când au întrebat despre el, factor important în creștinismul timpuriu.

  Reply

 4. Laura Stifter
  decembrie 13, 2014 @ 6:11 pm

  Minunat text, mulţumim mult, domnule profesor! Am un fişier în care adun, de câţiva ani buni, citate care mă impresionează în mod deosebit (sunt o adevărată colecţionară de citate, am strâns aprox. 380 pagini de citate în 7 ani) şi am trecut acolo câteva fragmente din mărturisirea dvs.
  În privinţa sondajului postat de către SDaniel, sunt de acord cu Feon: mă surprinde şi mă întristează nivelul mic de încredere în universităţi. Personal, dacă aş fi fost chestionată, aş fi trecut universităţile pe primul loc, de departe şi chiar înainte de Biserică; după aceea… m-aş mai fi gândit.
  Cât priveşte nivelul de încredere în Biserică, nu văd nicio problemă în acest proces de scădere treptată a încrederii: e măsurată strict încrederea în instituţia eclesiastică, nu în Dumnezeu şi nici în Biserică în sens teologic (totalitatea clericilor şi a credincioşilor).Dacă, de exemplu, participanţilor la studiu li s-ar fi adresat întrebarea „ai încredere în preoţi şi călugări?”, cred că procentajul încrederii ar fi fost mult mai mare. 🙂
  Cu adevărat trist şi îngrijorător, însă, îmi pare faptul că, potrivit altui sondaj (nu mai ştiu unde l-am citit, ca să postez link-ul aici, dar titlul era „Sondaj despre tinerii din România…”), aprox. 80% dintre tinerii români cu vârste cuprinse între 14-29 de ani se declară creştini ortodocşi, dar o treime dintre ei spun că nu cred în Dumnezeu… Oricum, atât timp cât, iată, vor mai fi persoane care vor şti să mărturisească, asemenea domnului profesor, „Cred, deci exist”, vom avea temeiuri puternice de a fi optimişti! 🙂

  Reply

 5. Ionut Dranga
  mai 2, 2015 @ 8:28 am

  „Eu vreau să am credinţa Lui în mine”…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *