Ghid pentru o nuntă creștină

Ghid-pentru-o-nunta-crestina

Cuprins

1. Înainte de nuntă

1.1. Alegerea nașilor
1.2. Alegerea zilei de nuntă
1.3. Alegerea bisericii
1.4. Alegerea restaurantului
1.5. Alegerea formației sau dj-ului
1.6. Alegerea fotografului și cameramanului
1.7. Realizarea invitațiilor de nuntă
1.8. Lista invitaților
1.9. Alegerea cavalerului și a domnișoarei de onoare
1.10. Alegerea rochiei de mireasă și a costumului de mire
1.11. Alegerea verighetelor
1.12. Taina Spovedaniei, cateheza dinaintea Tainei Cununiei și Taina Împărtășaniei
1.13. Chemați-vă invitații și la biserică, nu doar la petrecere
1.14. Alegeți-vă un sfânt ocrotitor

2. În timpul nunții

2.1. Obiceiurile și tradițiile
2.2. Starea civilă
2.3. Taina Cununiei în biserică
2.4. Petrecerea

3. După nuntă

3.1. Mulțumiți tuturor celor ce au participat și slujit la nuntă
3.2 Plătiți-vă toate datoriile și obligațiile acumulate cu ocazia nunții
3.3 Trăiți creștinește de acum înainte!

De mic copil părinții m-au luat cu ei la nunți. Așa se face că de la 5-6 ani mă țin minte cum mergeam la țară prin curți, prin corturi, cu voie bună, multă lume, ligheane de sarmale și chiftele, și formații de muzică care mai de care mai pestrițe. Și când am crescut am continuat să tot merg la nunțile prietenilor și apropiaților și ființa mea era doar ochi și urechi la ce se întâmplă. Înregistram totul în mine ca un magnet care atrage pilitura de fier.

Dacă în copilărie mă fascinau muzicanții, dansurile și cântecele și întreaga atmosferă de veselie, apoi când m-am întors la Dumnezeu atenția mea la nunta a început să fie pe aspectele relației dintre bărbat și femeie și a formării viitoarei familii. Domnul a rânduit să fim și nași pentru câteva familii și astfel am ajuns să fim de câteva ori și parte activă și principală într-o nuntă. Din această experiență nu mică, dar nici prea mare, vreau să vă dau câteva sfaturi pentru nunta voastră.

V-ați gândit vreodată că a fost o nuntă la care Domnul Iisus Hristos cu Mama Sa au participat ca invitați? La nunta din Cana Galileii unde mire a fost Sfântul Simon Zilotul, au participat la veselia mirilor Domnul și Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Oare cum a fost acea nuntă?

Cum ar fi dacă și la nunta ta ar veni Domnul Hristos cu Maica sa? Ce pregătiri ai face? Cum ai gândi desfășurarea nunții? Pe ce ai pune accent? Cum te-ai îmbrăca? Ce ai pune pe masă? Ce muzică ai avea? Despre asta aș vrea să vorbim în continuare: Cum ar trebui să se desfășoare o nuntă creștină?

Îți las mai jos un mic ghid împărțit în 3 etape pentru nunta ta: înainte de nuntă, în ziua nunții și după nuntă.

1. Înainte de nuntă

Dacă ești creștin și crezi în Dumnezeu, dacă trăiești împlinind poruncile Domnului și ești activ în viața Bisericii lui Hristos probabil ai înțeles că cel mai important aspect al vieții noastre este relația cu Dumnezeu. De la El ne vine toată bucuria, toate darurile, tot binele, toată liniștea și pacea, El este fericirea noastră.

Dacă așa stau lucrurile, e clar că și nunta ta o vei construi în jurul relației Tale cu Dumnezeu. Iată un gând care v-ar ajuta mult la organizarea nunții: Cum să ne organizăm nunta în așa fel încât să-i fie bine plăcută Domnului?

Înainte de a te apuca de organizare, ține minte un aspect esențial: Nunta nu e spectacol. Nunta nu e un show care trebuie să iasă cât mai bine în fața oamenilor. Cu cât mai tare îi distrezi pe oameni cu atât mai tare va fi și nunta. Nu. Nunta (cu toate ale ei) este parte din temelia pentru viitoarea voastră familie. Nunta e prilej de bucurie pentru voi, pentru părinții voștri, pentru familiie voastre extinse și pentru toți prietenii. Dar această bucurie trebuie să se desfășoare în Domnul, nu în duhul lumii.

Nunta e un eveniment atât de înțelept rânduit de Dumnezeu încât unește cerul cu pământul, pe oameni cu Dumnezeu, și pe oameni între ei.

Înainte de începe organizarea ține cont că:

 • Nunta e prilej de a mulțimi părinților și de a-i face bucuroși.
 • Nunta e prilej de revedere, unire și unitate între voi și membrii familiilor voastre, prieteni și colegi.
 • Nunta e prilej de întărire a relației voastre cu Dumnezeu.
 • Nunta e prilej de bucurie pentru duhovnicii voștri și pentru toți cei care au fost alături de voi susținându-vă relația.
 • Nunta e prilej de a-i încuraja și pe alții să se căsătorească. Nunta voastră va fi un exemplu pentru ceilalți tineri care sunt încă nehotărâți în a se căsători.
 • Nunta e prilej de bucurie pentru tot blocul tău, pentru tot satul tău, pentru toată strada ta, pentru colegii tăi de la servici, pentru toată parohia ta, pentru toți prietenii tăi. Implică-i și pe ei! Bucură-i și pe ei! Chemă-i și pe ei în bucuria voastră!
 • Nunta e zi de mare sărbătoare, e zi de înviere și de lumină pentru toată comunitatea. Ține minte că prima minune publică din toată viața Lui a făcut-o Domnul Hristos la nuntă. De ce? Ca să arate că de aici începe totul pentru o societate și pentru veșnicie, din familie. Întemeierea unei familii e mare sărbătoare, căci e moment de celebrare a vieții însăși. Toate pleacă din familie, căci aici sunt aduși pe lume pruncii, în dragostea părinților și prin dragostea lui Dumnezeu. Aici apare, se naște și crește omul. Familia e biserica cea mică, cum spun părinții. Nunta e celebrare a nașterii unei noi biserici.
 • Nunta nu e doar a voastră, ci e o bucurie a tuturor, și Dumnezeu a lăsat-o să fie așa. În toate aspectele organizării gândește-te la asta și bucură-i pe toți oamenii, de la mămicile și mătușele bucătărese la chelneri, de la băbuțele care stau la poartă sau la balcon urmărindu-vă când ieșiți din casă la ofițerii de la starea civilă, de la preotul care săvârșește Taina Cununiei până la cerșetorii de la ușa bisericii, de la fotografi și cameramani până la muzicanți și dj-ei. Toți oamenii care vor participa direct sau indirect, toți care vă vor vedea se vor bucura, căci nunta naște în inimile oamenilor ceva frumos, ceva tainic, ceva legat de veșnicie și de Dumnezeu, ceva legat de speranță și lumină, ceva legat de adâncul cel frumos al umanității noastre în care stă ascuns Dumnezeu. Organizează-ți nunta ca o sărbătoare a comunității tale nu ca un show sau spectacol de scenă! Până și claxoanele care se dau pe stradă de mașinile împodobite cu flori și pline de nuntași au ca scop să atragă atenția oamenilor. De ce? Ca să se bucure și ei cu voi, ca toată lumea să se bucure în nunta voastră.
 • Tot ce organizați în nunta voastră să fie întemeiat pe relația personală cu oamenii, nu pe simple obiceiuri, tradiții sau mode care nu unesc comunitatea și nu spun nimic celor prezenți. Țineți minte: nunta voastră nu vă unește doar pe voi ci e un proces permanent de unire a oamenilor, și de reîmprietenire și iertare, de readucere aminte de momentele frumoase care ne-au legat.
 • Nunta e unire. Ține-ți minte asta, și tot ce organizați să fie spre unirea și unitatea tuturor celor de acolo.

Nunta ca sărbătoare a comunității e ideea lui Dumnezeu, e gândul Lui permanent de unire și unitate într-un duh și într-un cuget. Nu e gând omenesc. Cereți Domnului cu inima sinceră: „Cum să-mi organizez nunta Doamne în așa fel încât să fie după gândul Tău, după voia Ta cea sfântă?”

Dacă vei face așa, dacă vei gândi nunta cu gândul lui Dumnezeu, te vei bucura mult și toate cele ale nunții vă vor fi vouă spre creștere sufletească și spre apropierea de Dumnezeu.

Începem cu aspectele practice înainte de organizare. Dacă relația cu Dumnezeu este prioritară în viața voastră atunci înseamnă că organizarea trebuie să țină cont în special de cele ale sufletului.

1.1. Alegerea nașilor

Alegeți-vă nași creștini ortodocși cununați (nu logodiți), oameni din Biserica lui Hristos, care au cel puțin câțiva ani de căsătorie mai mult ca voi. De ce? Ca să vă poate povățui în cele ale familiei, de la relația dintre bărbat și femeie cu toate ale ei până la creșterea copiilor.

Nașii sunt părinți spirituali care trebuie să vă îndrume spre mântuire. Alegeți-vă nași care au o familie liniștită și model, nu oameni cu viață neglijentă și dezbinată.

Nu vă alegeți nași doar pentru petrecere, ci pentru o viață întreagă. Alegeți-vă nași pe care puteți să-i cinstiți și să-i respectați, și pe viitor să vă deschideți inima voastră înaintea lor în privința problemelor familiei. Alegeți-vă nași a căror sfat îl puteți asculta și urma. Altfel nu vor simți că-i prețuiți și-i cinstiți.

Nașii nu trebuie să fie (doar) prieteni de grătare și de petreceri, sau parteneri de excursii ci oameni cinstiți, cu viață curată, oameni buni și blânzi, oameni care prin familia lor sunt o mărturie bună înaintea voastră și a celorlalți. Relația naș(ă)-fin(ă) nu este relație de prietenie ci este o relație mai profundă asemenea celei tată-fiu sau mamă-fiică.

Așa cum aveți o singură pereche de părinți fiecare din voi așa ar trebui să aveți o singură pereche de părinți spirituali (nași). Obiceiurile cu 2, 3, 7 sau n perechi de nași sunt străine de duhul lui Dumnezeu și de poruncile Lui. Sunt doar un spectacol… Una, două, trei sau n perechi de nași înseamnă nicio pereche de nași.

Nașii veghează la călăuzirea finilor spre Împărăția lui Dumnezeu, îndemnându-i spre împlinirea poruncilor și oferindu-le tot ajutor care le stă în putere pe această direcție.

1.2. Alegerea zilei de nuntă

Luați un calendar ortodox și stabiliți o dată a nunții care să nu cadă în toate zilele de post şi în posturile de peste an, în ajunul şi în zilele praznicelor împărăteşti ale Bisericii lui Hristos. Mergeți la biserică și vorbiți cu preotul pentru a stabili data nunții consultându-vă și cu el pentru a nu greși.

Zilele în care nu se fac nunți în 2023

În toate zilele de post şi în posturile de peste an:

 • în toate miercurile şi vinerile;
 • de luni, după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sf. Paşti, până la Duminica Sfântului Apostol Toma inclusiv (20 februarie – 23 aprilie);
 • în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (luni, 12 iunie – miercuri, 28 iunie);
 • în Postul Adormirii Maicii Domnului (marți, 1 august – luni, 14 august);
 • la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (marți, 29 august);
 • în Postul Naşterii Domnului (miercuri, 15 noiembrie – duminică, 24 decembrie);

– În ajunul şi în zilele Praznicelor împărăteşti (1-2 februarie; 24-25 mai; 3-5 iunie; 15 august, 13-14 septembrie);

– De la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie-6 ianuarie).

Zilele în care nu se fac nunți în 2024

În toate zilele de post şi în posturile de peste an:

 • în toate miercurile şi vinerile;
 • de luni, după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sf. Paşti, până la Duminica Sfântului Apostol Toma inclusiv (11 martie – 12 mai);
 • în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (luni, 24 iunie – vineri, 28 iunie);
 • în Postul Adormirii Maicii Domnului (miercuri, 31 iulie – miercuri, 14 august);
 • la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (joi, 29 august);
 • în Postul Naşterii Domnului (vineri, 15 noiembrie – marți, 24 decembrie);

– În ajunul şi în zilele Praznicelor împărăteşti (1-2 februarie; 12-13 iunie; 22-24 iunie; 15 august, 13-14 septembrie);

– De la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie-6 ianuarie).

Dacă alegeți ca nunta voastră să se desfășoare sâmbăta atunci gândiți-vă că a doua zi creștinii prezenți la nunta voastră nu se vor putea duce la Sfânta Liturghie, la întâlnirea cu Dumnezeu și nu se vor putea împărtăși cu Hristos. Dacă e nuntă de noapte, atunci vor pleca acasă spre dimineață și vor fi atât de somnoroși și ghiftuiți încât după o noapte de petrecere nu se mai potrivesc nicidecum cu duhul de rugăciune din slujbele bisericii. Dacă e nuntă de zi, tot se va termina în jurul miezului nopții și chiar dacă nu vor mai mânca după 12 noaptea, tot nu se vor putea împărtăși, după o zi de dansuri, mâncare și băutură. Asta depinde totuși de înfrânarea fiecăruia.

Alegeți-vă ca zi de nuntă duminica și în acest fel nu mai opriți pe oameni să participe la Sfânta Liturghie. E posibil ca uneori și luni să fie o sărbătoare și atunci e potrivit să vă alegeți altă duminică din motivele scrise mai sus.

În alegerea zilei de nuntă consultați-vă și cu nașii și cu părinții în așa fel încât toată lumea să fie în bună înțelegere. Nu cedați presiunilor părinților sau a nașilor spre a alege ca zi de nuntă sâmbăta, aduncând înainte tot felul de argumente lumești, în general banii.

1.3. Alegerea bisericii

Dacă sunteți creștini, înseamnă că aveți o parohie în care mergeți. Înseamnă că aveți o comunitate, o familie în Hristos care vă cunoaște și vă îmbrățișează. Acolo să faceți și Taina Cununiei, în mijlocul sânul familiei lui Hristos, în parohia voastră. Se întâmplă ca duhovnicul vostru să fie în altă parte decât parohia în care mergeți? atunci invitați-vă și duhovnicul în parohia voastră. Dacă veți face invers, nunta în parohia duhovnicului, adică într-o comunitate care vă este străină, atunci vă lipsiți și voi și familia creștină din care faceți parte de o bucurie.

Nu vă alegeți o biserică frumoasă, înaltă, pictată frumos, cu cântăreți buni, cu pictură excepțională, cu preoți cu nume, sau eu știu pentru orice alt motiv, ci sărbătoriți-vă nunta în familia voastră, în biserica parohiei voastre, așa cum este ea. Acolo e cea mai mare bucurie.

Cel mai potrivit moment de a vă face nunta este duminica în Liturghie cu toată familia voastră în Hristos. Chemați-vă toți invitații la Liturghie și la Cununie, ca să vă rugați împreună unii cu alții.

Nu te rușina cu satul tău, cu cartierul tău, cu bisericuța ta, cu comunitatea ta (parohia ta), indiferent cum este, aceea este familia ta și acolo vei fi bucuros și vei putea aduce bucurie.

Taina Cununiei nu este un eveniment privat ci o bucurie în Hristos a întregii parohii, de aceea poate participa oricine. De aceea e recomandabil ca taina să săvârșească în Liturghie sau după Liturghie.

Notă: cereți preotului să săvârșească toată slujba Tainei Cununiei, corect și complet. Sunt atâtea parohii în care preoții săvârșesc taina doar parțial și adaptat numărului de oameni, ceea este necanonic și nefolositor sufletește.

1.4. Alegerea restaurantului

Ideal ar fi să fie cât mai aproape de locul în care trăiți voi, cât mai aproape de familiile și prietenii voștri. Ideal ar fi ca restaurantul să fie în satul, comuna sau orașul în care tu locuiești. De ce? Ca să te bucuri și să-i bucuri pe toți cei din jurul tău care te cunosc, și nunta ta să fie prilej de unire și unitate.

Nu alege un meniu bogat cu multă mâncare, ci unul echilibrat și firesc. Adesea se aruncă multă mâncare după nunți și asta e o risipă mare în condițiile în care alți oameni mor de foame sau trăiesc în sărăcie cruntă, iar noi la nuntă mâncăm câte 5 feluri și bem câteva sticle de băuturi alcoolice și sucuri.

Când alegi restaurantul nu-l alege pe cel mai scump. Gândește-te și la invitații tăi, căci ei în funcție de asta vor alege să vină sau nu. Mai degrabă să faci nuntă într-un loc modest cu toată familia și prietenii, decât nuntă luxoasă cu o mână de oameni aleși. Un restaurant scump înseamnă poate un motiv de mândrie pentru tine dar o povără în plus pentru unii sau majoritatea invitaților tăi.

Nu fă nuntă pentru a strânge bani căci o să-ți pară rău și invității tăi o să se simtă asta.

Frumos ar fi să faci o nuntă cât mai accesibilă pentru toată lumea, poate chiar și fără să ceri ceva în schimb. Ține minte că Domnul ne învață ca atunci când facem masă să invităm și pe cei săraci. Invită și tu pe cei săraci din familia ta sau din prietenii tăi la nuntă și spune-le că nu trebuie să aducă niciun dar ci e de ajuns bucuria de a fi împreună.

Fă o masă înainte sau după nuntă și pentru cei săraci și necăjiți (oamenii străzii, orfani, văduve, bătrâni, bolnavi, etc.) ca să se bucure și ei de bucuria voastră. Sunt atâtea cantine parohiale sau ale statului care te pot ajuta în direcția asta.

1.5. Alegerea formației sau dj-ului

Așa cum restaurantul și Taina Cununiei se rezervă din timp, așa și muzica trebuie aleasă și rezervată din timp, căci oamenii sunt ocupați și au multe evenimente. Nu se poate moment de bucurie fără muzică, dar totuși aceasta trebuie să fie în limitele decenței și a poruncilor lui Dumnezeu.

Orice ai alege, gândește-te că ești român și românii se bucură la nuntă pe muzică populară, pe muzica neamului nostru. Să nu-i lipsești de această bucurie. Am fost la nunți cu tot felul de stiluri care mai de care mai moderne, dar bucuria era tot în horele noastre frumoase, în care toți oamenii se uneau ca într-un trup și erau una bucurându-se și uitându-se unii la alții zâmbind. Muzica modernă nu e din ființa neamului nostru, și din acest motiv nu are acest dar de a ne uni.

Vorbește cu formația sau dj-ul pe care-i vei invita să scoată din repertoriu melodiile cu versuri vulgare sau care îndeamnă spre dansuri lascive și imorale, gen „You can leave your head on”, „Trăiască berea în care ne-am născut”, „Jaga, Jaga… nu te uita la fundul meu”, „Beau, beau…” și multe alte melodii cu tot felul de duhuri demonice în ele. Ești creștin și fiecare melodie va fi asociată și cu felul tău de a fi. Nu e firesc să îndemnăm prin melodiile nunții la beție, la desfrânare, la adulter, la vorbe urâte și alte vulgarități.

Roagă-i pe muzicanți să fie atenți și la versuri nu doar la melodie. Pe o melodie atrăgătoare și pe un ritm ispititor intră în suflet mesajele cele rele.

Să ai muzică pe cât posibil curată la nunta ta.

1.6. Alegerea fotografului și cameramanului

În ultima perioadă unul din motivele care m-au stimulat mult să scriu despre organizarea unei nunți creștine a fost felul în care se comportă fotografii la Taina Cununiei. Unii au devenit atât de insistenți și agresivi încât atenția toată a Cununiei se mută pe a da bine în poze, în loc să te rogi lui Dumnezeu în cel mai important moment al vieții tale.

Cereți cameramanului și fotografului să fie cât mai discreți posibil, nu centrul atenției tuturor. Rugați-i să se îmbrace decent căci și ei trebuie să fie în haină de sărbătoare și să se bucure cu voi.

Contează foarte mult și cum te raportezi tu la nunta ta. Dacă voi le veți spune că momentul Cununiei în biserică e pentru voi moment de rugăciune cu toată comunitatea, nu moment de show artistic, atunci și ei vor sta mai de-o parte.

Vorbește cu ei și spune-le că la Taina Cununiei în biserică să cinstească pe Dumnezeu. Cum?

 • să nu umple biserica cu aparatură (lumini, cabluri, suporți metalici, trepiede, etc.) și decoruri pentru că biserica nu e studio foto ci casă a Domnului, loc de sfințenie, loc de întâlnire a oamenilor cu Dumnezeu.
 • să nu așeze oamenii la poze în timpul slujbei
 • să nu stea în fața mesei mirilor cu spatele la Dumnezeu
 • să nu fie agresivi și să intre în sufletul vostru și al preotului / preoților
 • să fie cât mai discreți și eleganți
 • să nu treacă prin fața preotului când acesta se roagă cu fața către altar
 • să nu se miște permanent în timpul slujbei
 • să nu fotografieze în fiecare secundă și să se audă doar click-urile rafalelor de aparat
 • să mai lase și pe alți oameni să-i vadă pe miri și pe nași

Am fost martor la momente penibile în care cameramanul stătea în genunchi în fața mirilor, sau le cerea mirilor în timpul slujbei să fie atenți la el și să stea în diferite poziții, ca și cum toate cele ale bisericii și slujba însăși erau decor.

Fraților, la Taina Cununiei Dumnezeu este de față. Lui trebuie să ne închinăm, Lui ne rugăm, El ne unește, Lui îi cerem zidirea și întărirea familiei noastre. Cine face show cu cameramanii și fotografii la biserică, acela n-a înțeles pentru ce a venit acolo.

1.7. Realizarea invitațiilor de nuntă

Fii înțelept și pune pe invitațiile de nuntă un verset din cuvintele Scripturii, căci ele vor ajunge la sute de oameni, și cuvântul Domnului lucrează în inima lor. Fă din invitațiile tale nu doar o chemare la nuntă ci și o chemare la Dumnezeu.

1.8. Lista invitaților

E treaba voastră pe cine invitați la nuntă dar îmi permit să vă dau câteva sfaturi, cred eu în duhul lui Dumnezeu

 • Invitați-vă părinții la nuntă! (știu sună ciudat, dar sunt și relații de acest gen). Anunțați-vă părinții că vă căsătoriți, cereți-le binecuvântarea. Împăcați-vă cu ei dacă sunteți certați. Chemați-i în bucuria voastră! Ce tristețe e când vezi nunți fără părinți, deși ei încâ sunt în viață și pot veni.
 • Lăsați-vă părinții și nașii să-și invite pe toți cei dragi ai lor, ca să se bucure și ei de voi cu cei apropiați ai lor.
 • Invitați-vă pe toți cei din familia voastă extinsă: mătuși, unchi, verișori, bunici, străbunici, nași, nani, etc.
 • Nu vă rușinați cu familia voastră și cu prietenii voștri, indiferent cum sunt și ce sunt, săraci sau bolnavi, plin de patimi sau cu nume rău. Chemați-i pe toți în bucuria voastră, în bucuria Domnului, și veți avea și voi bucurie mare, iar Domnul vă va răsplăti. Așa a invitat și Domnul pe toată lumea în pilda fiului de împărat.
 • Nunta e moment de împăcare și de refacere a relațiilor cu oamenii cu care v-ați certat sau v-ați depărtat. Sunați-i, chemați-i, iertați-i și veți avea bucurie mare, căci tare bineplăcut e Domnului aceasta, ca oamenii să se iubească și să se ierte.
 • Nunta e moment de întărire a relațiilor. Chemați-i și pe cei de care vreți să vă apropiați mai mult.
 • O invitație la nuntă e un semn de prețuire pe care i-l arăți unui om. Arată-ți prețuirea pentru cât mai mulți oameni din viața ta.
 • Invită-ți și colegii de servici ca să fii una cu ei așa cum ești cu familia ta. De ce? Cu cât te vei ascunde mai mult la servici de colegii tăi, cu atât vei fi ca un străin în viața ta și printre ei. Cu cât te vei deschide mai mult spre ei cu atât și ei se vor deschide spre tine și te vor primi în viața lor.
 • Invită-i și pe cei săraci.

„Zis-a şi celui ce-L chemase: Când faci prânz sau cină, nu chema pe prietenii tăi, nici pe fraţii tăi, nici pe rudele tale, nici vecinii bogaţi, ca nu cumva să te cheme şi ei, la rândul lor, pe tine, şi să-ţi fie ca răsplată. Ci, când faci un ospăţ, cheamă pe săraci, pe neputincioşi, pe şchiopi, pe orbi, și fericit vei fi că nu pot să-ţi răsplătească. Căci ţi se va răsplăti la învierea drepţilor.” (Luca 14, 12-14)

1.9. Alegerea cavalerului și a domnișoarei de onoare

Cavalerul și domnișoara de onoare sunt persoane necăsătorite și de obicei aleși cât mai tineri. Ei vor fi alături de voi toată nunta, ca personaje principale. Ei vor fi purtătorii de făclie ai drumului vostru. Alege-i în așa fel încât să-i încurajezi și pe ei să se căsătorească. În ziua de azi când tinerii se căsătoresc târziu, după 30 de ani, aproape spre 40, e foarte important să le arătăm cât de frumoasă și importantă e viața de familie.

Experiența acestei nunți să fie pentru ei temei de bucurie și să se nască în inima lor dorința de a deveni o familie.

1.10. Alegerea rochiei de mireasă și a costumului de mire

Suntem creștini și suntem datori a împlini poruncile Domnului oriunde am fi și orice am face. Suntem lumină a lumii și sare a pământului, suntem exemplu și pentru ceilalți. Din acest motiv te încurajez dragă viitoare mireasă să-ți alegi o rochie decentă și cu bun simț, fără decolteuri și șlițuri, fără a-ți dezgoli părțile trupului.

Pentru fiecare decența e definită altfel. Totuși noi creștinii ar trebui să avem cele mai înalte standarde de decență încât dreptatea noastră să fie mai mult decât dreptatea oamenilor fără Dumnezeu.

Te-ai gândit vreodată că și Maica Domnului a fost mireasă? Oare ea cum s-a îmbrăcat? Sunt mirese care vin dezgolite de la sâni în sus. Cum oare să vii în fața lui Dumnezeu în felul acesta? Părțile dezgolite ale trupului ispitesc pe bărbați, inclusiv pe preoți și aduc un duh de necuviință. Dacă mireasa se dezgolește așa și se îmbracă atât de provocator, cu cât mai mult ar putea invitatele!

Îmbracă-te ca o mireasă curată nu ca o desfrânată!

Cât privește machiajul, părul și celelalte, te îndemn să fii cât mai naturală, căci toate corecțiile aduse frumuseții cu care te-a împodobit Dumnezeu sunt în defavoarea Ta, nu a Lui, căci Dumnezeu pe toate le-a făcut bune foarte, potrivite intențiilor Lui plin de iubire pentru toți oamenii. Până și defectele se potrivesc cu patimile tale, ca să te smerească și să intri în Împărăția Lui.

Pentru tine mire îți recomand doar să ai costum cu croială normală nu cu pantalon mulat și strâmt pe trup. Ferește-te de epilări și machiaj, și nu-ți schimonosi chipul feței. Păstrează-ți barba, n-o da jos doar pentru că vei fi mire. Barba naturală, fără ferchezuiri, aduce un plus de bună cuviință bărbatului, un plus de curaj și de bună așezare sufletească. Barba te maturizează.

Dacă alegeți să vă îmbrăcați în costume naționale sau nu, asta e alegerea voastră. Tot decența rămâne regula de aur a credinciosului.

1.11. Alegerea verighetelor

Domnul nostru este Cel ce ne-a spus să nu ne facem comori pe pământ și bogăția ne va împiedica să intrăm în împărăția cerurilor. Așa că verighetele voastre să nu fie mari și ostentative, ci în limita bunului simț și a decenței.

Verighetele de pe mâinile voastre sunt semn al unirii voastre în Dumnezeu dar aduc aminte și celor din jurul vostru că sunteți căsătoriți, și vă feresc (în limita conștiinței celorlalți) de situația în care să fiți ispitiți și să cădeți în adulter.

Pregătirea sufletească. E mai importantă pregătirea sufletească pentru nuntă decât cea trupească.

1.12. Taina Spovedaniei, cateheza dinaintea Tainei Cununiei și Taina Împărtășaniei

Mergeți înainte cu câteva zile de nuntă și mărturisiți-vă păcatele înaintea preotului. Dacă nu v-ați mărturisit niciodată, faceți mărturisire generală de când v-ați născut și până azi. Preotul are datoria să vă cheme la o cateheză (lecție) despre Taina Cununiei și să vă explice ce se întâmplă în această slujbă și ce va lucra Dumnezeu cu voi și în voi.

Împăcați-vă cu toți cei cu care sunteți certați și apoi veniți la Taina Cununiei.

Împărtășiți-vă cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos duminică la Sfânta Liturghie, căci El Domnul venit în voi vă unește și vă face un trup.

Nu uitați că Taina Cununiei nu e o magie care se aplică pentru 2 tineri și toate merg bine. Taina Cununiei e momentul în care Dumnezeu unește pe bărbat cu femeie. Dar această unire și bună înțelegere ține de voința și libertatea celor doi. Doar rămânând ancorați în viața Bisericii și împlinind poruncile Domnului, veți fi fericiți.

1.13. Chemați-vă invitații și la biserică, nu doar la petrecere

A rămas în poporul nostru un obicei așa prost în care toți invitații vin la restaurant și doar doar o mică parte din ei vin la biserică. Cheamă-i pe toți și la biserică, ca să se roage pentru tine! Căci acolo Domnul îi va binecuvânta și pe ei, va lucra și în inimile lor. Nunta și unirea voastră e în Biserică, masa e doar o consecință a bucuriei pe care o trăim în Taina Cununiei din biserică.

1.14. Alegeți-vă un sfânt ocrotitor

Înainte de nuntă gândiți-vă la un sfânt sau o sfântă care vă e dragă și luați-l de ocrotitor. Rugăți-vă lui, cumpărați-i icoana și de acum înainte să vorbiți mereu cu el ca să vă ajute în toate cele ale vieții.

2. În timpul nunții

2.1. Obiceiurile și tradițiile

Din ce știu eu nașii vin dimineață la mire acasă cu un alai de nuntași și cu muzicanții și-l iau. Aici toate lumea se bucură, împreună cu întreaga comunitate. Primiți în curtea casei sau în casă și pe vecini și pe gură-cască care vor un pahar de vin sau o prăjitură. Fiți milostivi și bucurați-vă la nunta voastră că ați împlinit porunca dragostei de aproapele!

Faceți o horă și aici cu toți cei din bloc, din sat, din zona voastră, ca să știe și ei că mirele a plecat de acasă ca să-și ia mirească.

Obiceiurile și tradițiile în poporul român aveau rânduială frumoasă și aveau sens pentru viața nuntașilor. În vremea noastră am asistat la împlinirea unor obiceiuri care nu-și mai au niciun rost, căci nu se leagă cu nimic în mod direct de viața personală a mirilor. Refuzați să faceți obiceiurile de dragul de a le face, în condițiile în care acel obicei se face doar formal.

Nașii, mirele, alaiul și părinții mirelui cu nuntașii lor merg la mireasă. Aici are loc gătirea miresei. Bine ar fi ca gătitul chiar să fie gătit, nu doar un dat cu fixativ în păr și o așezare coroniță. Aici are loc alt moment frumos al comunității în care apropiații din viața miresei, din satul, blocul, strada sau zona ei se bucură că ea se căsătorește. Aici iarăși nuntașii se bucură și fac o hora sau mai multe dansuri ca să-i atragă în bucurie și pe cei din comunitatea miresei.

De aici tot alaiul pleacă spre starea civilă.

2.2. Starea civilă

Puteți veni la Taina Cununiei doar după ce ați primit certificatul de căsătorie de la starea civilă, altfel preotul nu are voie să vă unească. E necanonic și e o greșeală pe care voi și preotul o faceți dacă veniți așa. Cazurile sunt rare, și preotul riscă să fie dat afară din preoție pentru o astfel de greșeală.

Festivitatea de la starea civilă să fie cât mai firească. Am participat la stări civile trucate cu actori care jucau rolul de ofițeri de stare civilă. Un teatru ieftin și mincinos care n-are treabă cu adevărul și voia lui Dumnezeu.

Ofițerii de stare civilă sunt reprezentați ai statului român. Actul pe care vi-l înmânează este o dovadă publică că voi sunteți o familie și că statul și întreaga societate vă va susține, pe temeiul Constituției României și a tuturor legilor țării. Certificatul de căsătorie este o dovadă a asumării înainte tuturor oamenilor din societate că voi doi sunteți soț și soție și că toți cei din jur, cunoscuți sau necunoscuți vor face tot posibilul ca să vă susțină și să vă protejeze familia.

Actul și festivitatea de la starea civilă este un act important și foarte serios, care intră și el în iconomia (purtarea de grijă) a lui Dumnezeu, Cel ce a rânduit pe toți stăpânitorii și regimurile politice. Fii respectuos și nu glumi. Răspunde cu „Da” la întrebarea ofițerului despre luarea în căsătorie a soțului sau soției tale, fără a epata sau a te da în spectacol, ci răspunde normal ca și cum ai fi înaintea lui Dumnezeu. Nu da curs glumelor sau vorbelor aruncate de oameni în timpul festivității, ci fii mereu jovial(ă) și serios / serioasă, dar și cu zâmbetul pe buze.

2.3. Taina Cununiei în biserică. Locul în care se săvârșește Taina Cununiei

Cel mai potrivit loc al nunții este locașul bisericii, casa Domnului Dumnezeu. Așa ne învață sfinții părinți, așa facem de mii de ani, așa continuăm, căci așa e folositor sufletului. Nu pe plajă, nu în curte unui hotel, nu în grădini sau parcuri, nu în case private, ci în casa lui Dumnezeu sfințită de Duhul Sfânt.

Nu cere preotului să săvârșească Cununia în altă parte decât în biserică, căci vei greși și-l vei sili și pe el să păcătuiască înaintea Domnului!

Nu amenaja și decora biserica înainte de nuntă cu tot felul de stâlpișori, balonașe, ghirlande sau tiuluri! Biserica e îmdobită cu Crucea lui Hristos, cu chipul Maicii Domnului, cu chipurile îngerilor, cu chipurile sfinților, cu evenimente din viața Domnului, cu minunile și Învierea Lui! Biserica e sfințită de Duhul Sfânt și cine intră în ea simte pacea lui Dumnezeu. Zorzoanele și decorațiile arată o orbire a sufletului și o neînțelegere a lucrării nevăzute a lui Dumnezeu cu oameni.

În timpul slujbei rugați-vă unul pentru altul și pentru familia voastră. Fiți atenți la rugăciunea preotului și ascultați toate cele ce le spune el sau le cântă cântărețul. Ascultați cu atenție evanghelia și apostolul. Rugați-vă pentru toți cei prezenți, pentru părinții și nașii voștri, pentru cavaleri și pentru duhovnicii voștri.

Fiți atenți când primiți verighetele căci preotul vi le va da invers, căci așa este rânduiala. Mai întâi tu ca mire vei primi verigheta miresei și mireasa va primi verigheta ta. Nu e nicio greșeală, stai liniștit! Apoi preotul și nașul vă vor schimba verighetele.

Fiți atenți la sfaturile preotului din predică și apoi bucurați-vă la sfârșit de toți cei care vă vor felicita.

2.4. Petrecerea

Nu trebuie să fie un spectacol, ci o manifestare firească a bucuriei de a fi soț și soție cu toți cei dragi ai voștri. Nu trebuie să vă distrați invitații cu tot felul de artificii, poze cu drona, artiști care să facă nu știu ce numere speciale, magicieni, lecții de dans și alte scenarii. Gândiți-vă cum era o nuntă înainte la sat! Cât de frumoasă și firească era. Era o sărbătoare pentru toată comunitatea. Era cu adevărat bucurie deodată pentru tot satul. Era manifestare a vieții!

Am simțit uneori la nunți că sunt un pion mutat de colo-colo în diferite scenarii ca să ne distrăm, când de fapt petrecerea ar trebui să fie un efect al bucuriei interioare. Ori scenariile arată tocmai inversul. Faptul că nu mai suntem bucuroși în inima noastră pentru miri, și avem nevoie de ajutor cu tot felul de scheme ca să ne distreze atenția și să rupă un zâmbet pe fața noastră.

Mirele și mireasa trebuie să fie sufletul petrecerii. La fel și nașii. Nu vă abandonați nuntașii pe ringul de dans ci stați în mijlocul lor și chemați-i la bucurie. Vorbiți cu fiecare și îmbrățișați-vă cu toțI!

Mirele și mireasa și nașii trebuie să bea cât mai puțin și să fie cât mai treji în nunta lor. Beția în comportamentul mirilor e semn de mare necuviință.

3. După nuntă

3.1. Mulțumiți tuturor celor ce au participat și slujit la nuntă

Mulțumiți-i Domnului pentru toate.

Mulțumiți invitaților că au venit.

Mulțumiți părinților și întregii familii.

Mulțumiți nașilor, cavalerilor.

Mulțumiți personal celor care v-au ajutat și v-au slujit la nuntă.

Mulțumiți muzicanților, chelnerilor și personalului restaurantului.

Mulțumiți bunicilor, mătușelor, verișoarelor și mămicilor care au stat în picioare zile întregi și ore multe ca nunta să se desfășoare așa cum trebuie.

Mulțumiți preotului care v-a săvârșit Taina Cununiei.

Mulțumiți tuturor pentru toate.

Exercițiul recunoștinței permanente unește pe oameni!

3.2 Plătiți-vă toate datoriile și obligațiile acumulate cu ocazia nunții

Fiți cinstiți față de toate lumea și nu încercați să înșelați pe nimeni nici măcar cu prețul unei bomboane. Ba dimpotrivă fiți generoși și adăugați și ceva în plus celor ce v-au slujit. Mâncarea rămasă dați-o celor săraci cât mai repede, ca să nu se strice.

Nu uitați să faceți puțină milostenie la cei săraci din cele primite în dar la nuntă!

3.3 Trăiți creștinește de acum înainte!

Locuiți separat de părinții voștri. Faceți-vă un mic colțișor de rugăciune în casă, aprindeți o candelă și mereu seara și dimineața veniți la întâlnire cu Dumnezeu. Nu vă feriți de a face prunci ci primiți-i pe toți câți vi-i dă Dumnezeu! Munciți și fiți buni și milostivi, credincioși și împlinitori ai poruncilor Domnului. Iubiți-vă unul pe altul!

Rămâneți în familia lui Hristos, în parohia voastră și fiți exemplu pentru toți ceilalți!

Citește și 20 de mici secrete ale unei căsnicii trainice

Nunta unui creștin poate fi lumină pentru cei ce încă nu-l văd pe Dumnezeu. Frumusețea, buna cuviință, iubirea, sfințenia și simplitatea sunt atribute ale lui Dumnezeu, și pe toate acestea creștinul trebuie să le întrupeze în toate cele ale vieții lui. Așa să fie și nunta voastră! Desăvârșită în cele bune și smerită.

Pe scurt organizarea unei nunți creștine are în spate buna cuviință a poruncilor lui Dumnezeu, simplitatea și decența. Un creștin adevărat se gândește la toți când își organizeează nunta, nu doar la sine și soția sa. Nunta e bucurie în cer și pe pământ pentru că bărbatul și femeia se unesc!

Cam atât am avut să vă zic așa în mare. Accept sugestii, corecții și adăugiri în comentarii.

Sper să vă fie de folos.

Autor: Claudiu Balan

(Visited 2.169 times, 1 visits today)