Skip to content

47 Comentarii

 1. jan
  august 18, 2009 @ 9:53 pm

  Un neam care-şi schimbă stilul de viaţă (din cauza migraţiei) are tendinţa să fie mai dezvoltat fizic o anumită perioadă de timp. Dezvoltarea fizică depinde mult şi de nivelul de viaţă, aşa cum acum dacă ai 1.75m eşti considerat pitic, în anul 1950 înălţimea medie era de 1.55 – 1.60. De exemplu cînd Teutonii au ajuns în Prusia de au măcelărit toate triburile baltice ce se aflau acolo, şi mai apoi în războaiele din est de creştinare tot a neamurilor baltice au rămas în concepţia populară ca fiind nişte uriaşi, se pregăteau de luptă dar cînd îi vedeau pe teutoni lăsau armele şi fugeau în codru. Acum armura unui cavaler teuton nu poate să încapă un elev de cls. a 9-a, asta ca să înţelegem cum se modifică înălţimea oamenilor cu vremea.
  Zona unde au apărut neamurile semite a fost călcată de nemumărate ori de invadatori din Sudul Europei, Nordul Africi şi din Iran/Persia, e foarte probabil ca unii dintre ei să fi fost un pic mai dezvoltaţi decît băştinaşii şi de aici şi mitul uriaşilor.
  Mai sunt persoane înzestrate să fie mai înalte şi mai solide decît media (ex. Aleksandr Nevski), aşa era şi Goliat. Armura lui nu pune nici o problemă unui sportiv din ziua de azi, iar în Grecia antică soldaţii aveau armuri cam de aceaşi greutate. Măsura de „un cot” nu trebuie luată în considerare, poate doar dacă eram toţi oamenii identici.

  Imaginea cu babilonianul care ţine un leu e probabil o adaptare după o povestire egipteană care se termina cu ceva de genu: „în ţara Egiptului, leii se tem de oameni”.

  Ideea că ar fi fost vreodată un popor de uriaşi e doar ficţiune, iar cei bolnavi de gigantism nu ar trebui luaţi în calcul, gigantismul trebuie dezbătut la subiectul cu „perioada de sarcină” .

  Reply

 2. dan
  august 19, 2009 @ 7:29 am

  Frate Jan…si in incheiere…biblia e o carte frumoasa cu multe basme captivante, feti-frumosi, uriasi, si zmei, toate numai bune de adormit copii…si pe noi restul, cei care inca mai suntem destul de prosti sa credem in Sf. Scriptura.

  Reply

 3. ionutz
  august 19, 2009 @ 9:05 am

  Cel care doreste sa caute in biblie despre uriasi sa nu uite inainte daca e sceptic in privinta bibliei ca s-au descoperit oseminte de uriasi!Atunci frate Danut biblia doar a confirmat ceea ce cercetatorii „au descoperit”!;-)

  Reply

 4. dan
  august 19, 2009 @ 9:29 am

  Ionutz…lucrurile stau un pic invers: biblia a afirmat si cercetatorii au confirmat. Partea proasta ar fi ca noi sa asteptam mereu ca Adevarul relevat sa fie demonstrat stiintific. Ar fi o mare greseala din partea noastra…si un butoi de necredinta.
  Apropo de demonstratii, mi-am amintit ca intr-o seara m-am uitat la un documentar pe Discovery care explica „rational” si „stiintific” minunile din Sf. Scriptura (dupa cum place omului care zice ca se trage din maimuta).
  Imi amintesc de cea mai mare gogoasa a lor, adica „explicarea” trecerii peste Marea Rosie a evreilor, atunci cand Moise a despicat marea in doua. Faptul ca la 150 -200 km distanta (asa retin) de locul vizat este un lant de munti vulcanici si chiar atunci ar fi avut loc o eruptie, provocand un cutremur, care l-a randul lui a provocat un tzunami in Marea Rosie. Stii ca la tzunami intai se retrag considerabil apele in mare, iar apoi vin cu vijelie si inghit tot ce prind. Eiii…acum concluzia oamenilor de „stiinta” de la Discovery a fost ca s-a facut cutremurul, s-au retras apele, moise cu poporul evreu au intrat in mare…ca doar apele erau retrase…din urma veneau egiptenii cu toata oastea faraonului ca sa-i prinda…si brusc dupa ce trec evreii, vine si tzunami care inghite oastea faraonului. Dupa ce am vazut toata explicatia stiintifica, te rog sa ma crezi Ionutz…ca nu stiam daca sa plang sau sa rad: sa rad de cata ipocrizie poate sa dea dovada omul sau sa plang la cat de jalnic a ajuns, incercand pe toate caile sa-l nege pe Dumnezeu?

  Reply

 5. jan
  august 19, 2009 @ 9:40 am

  Dane nu am zis că biblia e un basm şi că doar proştii cred în ce scrie acolo, o să te întreb ceva: unde scrie în biblie că uriaşii au fost un popor unic, cu limbă proprie, tradiţie, etc. ?
  cum au scăpat de potop ?
  cum au reuşit să se amestece şi să se reproducă cu ne-uriaşii ?
  de ce au dispărut ?
  există dovezi arheologice credibile despre existenţa lor ?
  ce zice Sfînta Tradiţie despre uriaşi ?
  care este rolul uriaşilor în mîntuirea noastră ? sau rolul lor în viaţa noastră zilnică ?

  toată povestea cu uriaşii e mult exagerată şi „uriaş” poate însemna mai multe lucruri dar nu ce scrie în articolu ăsta sau în celelalte linkuri despre uriaşi

  Reply

 6. dan
  august 19, 2009 @ 9:56 am

  Jan, despre faptul ca uriasii au fost un popor scrie in versetele urmatoare:
  “Şi au împrăştiat printre fiii lui Israel zvonuri rele despre pământul pe care-l cercetaseră, zicând: “Pământul pe care l-am străbătut noi, ca să-l vedem, este un pământ care mănâncă pe cei ce locuiesc în el şi tot poporul, pe care l-am văzut acolo, sunt oameni foarte mari. Acolo am văzut noi şi uriaşi, pe fiii lui Enac, din neamul uriaşilor; şi nouă ni se părea că suntem faţă de ei ca nişte lăcuste şi tot aşa le păream şi noi lor” (Numerii, 13:33-34)
  “Ascultă, Israele, de acum tu vei trece Iordanul, ca să intri şi să cuprinzi popoare mai mari şi mai puternice decât tine şi cetăţi mari cu ziduri până la cer, Precum şi pe poporul cei mare, mult la număr şi înalt la statură, pe fiii lui Enac, de care tu ai auzit spunându-se: Cine se va împotrivi fiilor lui Enac?” (Deuteronom 9:1-2)
  Despre cum au scapat de potop am sa-ti raspund prin alta intrebare: Dar chinezii (asiaticii) si negri cum au scapat de potop? Avea Noe pe Sem cu trasaturi asiatice, Ham era negru si Yafet era nordic (blond si inalt)? Desigur ca nu.
  Daca exista dovezi arheologice credibile, arunca te rog o privire pe linkurile lasate in coada articolului si ai sa vezi. Nu numai ca exista si arheologice, dar sunt si marturii personale de la noi din tara si numeroase consemnari in istorie, consemnari care au fost asternute pe hartie la fel cum sunt si cele despre Hristos.
  La intrebarile: „care este rolul uriaşilor în mîntuirea noastră ? sau rolul lor în viaţa noastră zilnică ?” iti voi spune asa:
  Care este rostul dinozaurilor in mantuirea noastra? de ce multi oameni denigreaza Sf. Scriptura pentru ca nu spune nimic despre disparitia dinozaurilor?
  Pai biblia nu este lasata ca un atlas geografic sau vreun manual de biologie, ci totul se invarte in jurul relatiei omului cu Dumnezeu si in perspectiva mantuirii.
  Daca toata povestea cu uriasii este mult exagerata, oare cat de exagerata este inmultirea a 5 paini si 2 pesti pentru 5000 de barbati afara de femei si copii.
  Frate Jan nu te supara, dar sa spui de uriasii din biblie ca sunt fictiune sau povesti exagerate inseamna sa denigram insasi credibilitatea bibliei.

  Reply

 7. jan
  august 19, 2009 @ 11:16 am

  Cînd nişte oameni destul de pricăjiţi, probabil de 1.20 au pornit să cerceteze neamurile vecine şi au dat de alţii care probabil aveau o medie de 1.80 şi avansau uşor dinspre Europa spre Africa aşa au apărut uriaşii.
  Cu potopul este şi mai simplu, doar cei aflaţi în arcă au supravieţuit, şi arca a acostat undeva în munţii Indochinei, acolo oamenii s-au înmuţit iar rasele s-au format datorită mediului şi a obstacolelor întîlnite.

  În Africa au fost descoperite desene cu oameni ce călăreau dinozauri, şi tot dinozaurii au rămas în tradiţia populară a europenilor şi chinezilor, deci au avut un rost şi nu au fost creaţi degeaba, fie pentru hrana oamenilor, fie legaţi la plug.

  Altă dovadă este că Herodot nu pomeneşte nimic de uriaşi, asta pentru că grecii erau şi încă sunt nişte oameni destul de solizi, poate dacă Herodot avea 1.20 atunci vedea şi el uriaşi.

  Linkurile prezentate cam bat spre ezoterism şi dacologie, cînd aud sau văd aşa ceva ori schimb canalu, ori bag o scuză şi plec. Poate să mă lege şi să vină Oreste şi Napoleon Săvescu să mă toace la cap cu prostiile lor, eu tot nu cred.

  Reply

 8. dan
  august 19, 2009 @ 11:30 am

  Frate Jan…in biblie ai descrierea mai amanuntita a unui urias din neamul uriasilor: Goliat (cu inaltime cu tot). Daca tu vii cu exemple de oameni cu inaltimea de 1.20 m de parca stramosii nostri au fost niste sfrijiti, si malnutriti, fata de altii „uriasi” de 1.80 m, si daca Herodot are mai multa credibilitate decat biblia, atunci eu ma opresc aici cu argumentarile pentru ca nu are nici un rost sa discutam in van despre subiectul asta. Doamne ajuta.

  Reply

 9. jan
  august 19, 2009 @ 12:25 pm

  problema este că unii pun prea multă încredere în biblie şi uită că menirea ei este să vină în completarea Sfintei Tradiţi

  Reply

 10. dan
  august 19, 2009 @ 12:39 pm

  Jan problema este ca Sfanta Traditie vine in completarea Sf. Scripturi (si nu invers), dar mai mult decat atat, ele sunt indisolubil unite, formand deplinatatea legii lui Dumnezeu. Si e pacat oare sa avem „prea multa incredere” in ea? Fiecare e liber sa aleaga.

  Reply

 11. florinm
  august 19, 2009 @ 6:18 pm

  In mod „sigur” uriasii astia sunt produsii evolutiei!
  Ei sunt proveniti din maimuta-gigant, nu stiati? Maimuta gigant avea si un creier mai mare.

  Tot asa, „gigantii” moderni care provin din acea maimuta au un creier-gigant care, aparent, le permite sa gandeasca mai mult si ei ajung sa aiba impresia ca se pot ridica cu mintea pana la statura lor! O performanta, intr-adevar!
  Pentru ca in timp ce restul, oamenii normali, se coboara cu mintea in inima, „uriasii” mei cauta sa priveasca lumea de la inaltimea staturii lor!
  O, de-am intelege cat suntem de mici!!!

  Reply

 12. jan
  august 19, 2009 @ 7:12 pm

  pt Dan, greşeşti amarnic, tradiţia e cea mai importantă, şi mai uşor cu cititul bibliei că poate treci la catolici sau luterani 😉
  am dat mai multe exemple din istorie cînd oamenii unui popor au fost consideraţi uriaşi dpdv fizic, depinde de privitor
  iar întrebările mele tot fără răspuns au rămas

  Reply

 13. Dan
  august 19, 2009 @ 7:35 pm

  Bine spus Florinel. Zambesc pentru ca ai dat situatiei descrise un iz haios, dar situatia in fapt este una trista.

  Reply

 14. D
  august 19, 2009 @ 7:53 pm

  Biblia,mai precis Noul Testament, si mai precis cele 4 Sfinte Evanghelii, cuprind invatatura Mantuitorului, NUCLEUL si FUNDAMENTUL crestinismului. Traditia vine si detaliaza, sau explica, sau dezvolta acest nucleu.

  Asta a propos de care e mai importanta. Nu cred ca se poate pune problema in termenii acestia pt. ca pur si simplu nu are cum sa fie o „concurenta” intre ele.

  Reply

 15. florinm
  august 20, 2009 @ 12:35 am

  Baieti, cred ca Jan vrea sa spuna ca Sf. Traditie e mai veche decat Sf. Scriptura. Daca asta zice, are dreptate.
  Asta nu inseamna ca e mai importanta.

  Sf. Traditie este izvorul si radacina ambelor Testamente Biblice, ea mai e numita al doilea izvor al descoperiri Dumnezeiesti si e socotita ca avand aceeasi autoritate si insemnatate ca si Sf. Scriptura.

  Asadar, aici, draga Jan, te inseli. Pentru ca afirmi lucrurile alea, nici nu cred ca stii ce e aia Sfanta Traditie. Pentru ca nu poti spune cuiva, oricui: „mai uşor cu cititul bibliei că poate treci la catolici sau luterani”…
  Tocmai, ca doctrina „sola scriptura” se intalneste la (nep)protestanti si inseamna excluderea Sf. Traditii, de fapt CARE traditie, cand ei sunt rupti de Traditie?

  Cine vrea sa citeasca despre toate acestea, va recomand cartea Calauza in credinta ortodoxa de Pr. Cleopa.

  Reply

 16. admin
  august 20, 2009 @ 7:51 am

  Ca sa vedem care e de fapt legatura intre Biserica, Sfanta Traditie si Sf Scriptura, iata ce ne zice Catehismul Ortodox (Invatatura de Credinta a Bisericii Ortodoxe):

  https://www.ortodoxiatinerilor.ro/2009/08/ce-legatura-este-intre-sf-scriptura-si-sf-traditie/

  https://www.ortodoxiatinerilor.ro/2009/08/ce-legatura-este-intre-biserica-si-sfanta-traditie/

  Reply

 17. Adriana
  august 21, 2009 @ 10:43 pm

  Am si eu o intrebare pentru cei care stiu sa raspunda, de fapt doua intrebari:

  Prima: cine sunt fiii lui Dumnezeu din acest paragraf:

  “În vremea aceea s-au ivit pe pământ uriaşi, mai cu seamă de când fiii lui Dumnezeu începuseră a intra la fiicele oamenilor şi acestea începuseră a le naşte fii: aceştia sunt vestiţii viteji din vechime.” (Facerea 6:4)

  Si a doua intrebare:
  Despre care cer se vorbeste in paragraful:

  „“Ascultă, Israele, de acum tu vei trece Iordanul, ca să intri şi să cuprinzi popoare mai mari şi mai puternice decât tine şi cetăţi mari cu ziduri până la cer, Precum şi pe poporul cei mare, mult la număr şi înalt la statură, pe fiii lui Enac, de care tu ai auzit spunându-se: Cine se va împotrivi fiilor lui Enac?” (Deuteronom 9:1-2)”
  ?
  Adica mai precis, intrebarea este: ce inaltime aveau aceste ziduri daca ajungeau pana la cer?

  Reply

 18. dan
  august 22, 2009 @ 11:33 am

  Adriana, nu mai gasesc locul unde am citit pentru prima oara explicatia de la prima ta intrebare, dar imi aduc aminte ca pr. Cleopa vorbea despre asta. Vorbeste si aici: http://laurentiudumitru.ro/blog/2008/03/18/a-existat-imparatia-uriasilor/
  Fii lui Dumnezeu sunt cei din samanta lui Set, iar fii oamenilor sunt cei din samanta lui Cain. Cauta ca sigur trebuie sa gasesti in afara de ce am gasit pe blogul lui Laurentiu Dumitru.
  La a doua intrebare…lucrurile cred ca sunt simple….inseamna ca erau foarte inalte acele ziduri. Cat? nu se stie…si coloana infinitului „se duce pana la cer”..dar daca nu ne spune cineva nu avem de unde sa ne dam seama cat e de inalta. Ideea e ca acele ziduri erau (mult) mai inalte fata de cele ale oamenilor obisnuiti…atata tot.

  Reply

 19. Adriana
  august 23, 2009 @ 2:52 pm

  Multumesc Dan,

  Deci uriasii erau tot oameni, erau cei rezultati din impreunarea fiilor din samanta lui Set cu fiicele din samanta lui Cain. Si erau mult mai inalti decat media celor din neamul lui Set, insa la intrebarea „cat de inalti?”, raspunsul de ce nu poate fi tot cel pe care l-ai dat pentru ziduri: „inseamna ca erau foarte inalte acele ziduri. Cat? nu se stie…si coloana infinitului “se duce pana la cer”..dar daca nu ne spune cineva nu avem de unde sa ne dam seama cat e de inalta. Ideea e ca acele ziduri erau (mult) mai inalte fata de cele ale oamenilor obisnuiti…atata tot.”

  Adica ideea este ca, exact cum acele ziduri erau mult mai inalte fata de cele ale oamenilor obisbuiti iar pentru asta lor li se parea ca sunt inalte pana la cer (o exagerare evidenta), asa si cu uriasii respectivi, fiind mult mai inalti decat media, li se pareau ca sunt uriasi. Cred ca este exact ceea ce a vrut sa sublinieze Jan (pe care il rog sa ma corecteze daca l-am inteles gresit).

  Si se vede bine ca nu numai ca erau mult mai inalti, dar stapaneau si tot felul de mestesuguri, cum ar fi prelucratul fierului, fier cu care isi faceau si tot felul de armuri…

  Si inca o intrebare, poate fara legatura cu cele discutate aici, insa poate ca da: cum de Dumnezeu, imediat dupa Creatie, a privit „toate cate a facut si iata erau bune foarte. Si a fost seara si a fost dimineata: ziua a sasea.”, ca apoi sa zica „I-a parut rau si s-a cait Dumnezeu ca a facut pe om pe pamant.”?

  Si Noe impreuna cu cei cu care s-a urcat in arca erau toti dintre urmasii lui Set, acei fii ai lui Dumnezeu? Caci dupa potop, la turnul din Babilon, iar ii numeste ca fii ai oamenilor: „Atunci S-a pogorat Domnul sa vada cetatea si turnul pe care-l zideau fiii oamenilor.”

  Iar in ceea ce priveste cele spuse de Pr. Cleopa, unde scrie in Biblie despre imparatul uriasilor Azail, despre arhanghelul Uriil si altele de care pomeneste?

  Reply

 20. dan
  august 24, 2009 @ 9:21 am

  Da Adriana, uriasii erau tot oameni…nu „extraterestri” sau alte inchipuiri vehiculate in ultimul timp.
  La intrebarea cat de inalti, citeste te rog articolul cu atentie, poate ti-a scapat relatarea despre uriasul Goliat.
  Despre intrebarea cu parerea de rau a lui Dumnezeu, sunt parinti care au spus despre asta. Cauta, ca sigur gasesti.
  Despre cele spuse de pr. Cleopa, nu sunt trecute in sf. scriptura…dar nici nu se pomenea in articolul pe care ti l-am recomandat, de unde vorbea. Mi-ar fi placut sa stiu si eu, dar sunt sigur ca nu vorbea din inventii proprii, ci avea izvoare scrise.

  Reply

 21. Saurian
  noiembrie 26, 2009 @ 10:46 am

  @jan: Ia uite ce spune Sf. Tradiţie despre uriaşi la linkul dat de Dan https://www.ortodoxiatinerilor.ro/2009/08/gigantii-in-biblie/#comment-7915

  Acum era mai lungă respectiva povestire a părintelui Cleopa ( e în una din cărţile „Ne vorbeşte păr. Cleopa”). Dar arată clar faptul că şi Sf. Tradiţie îi recunoaşte pe uriaşi ( păr. Cleopa citează pe uriaşi din cartea „Hronograful lui Gheorghe Chedrinos” ). Oricum mi-a plăcut mult acest articol.

  Reply

 22. titi
  aprilie 4, 2010 @ 1:30 pm

  acum cind descoperirile arheologice chear si din romania arata dovezi ale scheletelor de urias oameni cu mult peste maximum de inaltime ca sa convingi pe acesti oameni care nu au nici minima credinta in Dumnezeu este o munca Uriasa si fara sorti de izbinda,Domnul sa va lumineze si sa ajungeti la credinta unui bob de mustar, isvoare de lumina aveti sf.scriptura integrala si sf.traditie care o intareste pe prima.

  Reply

 23. mihai
  martie 11, 2011 @ 12:30 am

  poporul mare si inalt la statura erau fii lui "ANAC" nu lui "ENAC", parerea mea ca uriasii sunt ingeri cazuti din cer odata cu lucifer

  Reply

 24. Admin
  martie 11, 2011 @ 6:21 am

  Salut Mihai!
  Este corect spus "Enac", dupa editiile Sfintei Scripturi din care am citat. Se poate verifica usor caci am dat si linkuri.
  Legat de parerea ta, cred ca ar trebui sa argumentezi teologic de ce crezi ca uriasii erau "ingeri cazuti din cer odata cu lucifer"
  Dar pana sa argumentezi de ce crezi asa cum crezi, eu o sa argumentez de ce nu poate fi asa cum spui:
  a) ingerii sunt duhuri, fie ca sunt din cei cazuti, fie ca sunt din cei ramasi desavarsiti.
  b) fiind duhuri, nu se pot inmulti nici intre ei, nici cu oamenii si pe deasupra nu pot cunoaste moartea.
  c) in Sfanta Scriptura, din citatele date in articol, vedem ca uriasii se inmulteau si puteau muri (cazul Goliat), deci uriasii erau si ei oameni, cu singurul atribut diferit ca erau mult mai mari la statura fata de ceilalti oameni…si cu ce decurge din faptul ca erau asa: aveau forta mult mai mare.

  Din aceste considerente a spune ca uriasii erau ingeri cazuti, inseamna a spune ca ingerii s-au inmultit pe pamant si au mai si murit. Dar lucrul acesta nu are niciun temei teologic ci este doar o deviatie nejustificata a intelesurilor Sfintei Scripturi.

  Reply

 25. GABRIEL resurection
  martie 11, 2011 @ 1:52 pm

  Un alt mare urias si puternic dar razvratit inaintea lui Dumnezeu este uriasul NIMROD,pe care l pomeneste Biblia insa aici nu l am vazut mentionat.
  NIMROD PRIMUL IMPARAT AL BABILONULUI DE DUPA POTOP, singurul urias care s-a nascut dupa potop si a împaratit în Babilon 56 de ani si a fost cel mai necredincios împarat. El a zis ca nu se teme ca mai vine un potop, si a zidit turnul Babel pe un loc înalt. Era tot pamântul o limba. Nu exista neamt sau rus sau român, cum zice Scriptura: Si era tot pamântul o limba si un neam.“Hai sa zidim turn împotriva lui Dumnezeu si când va veni potopul, sa fie mai înalt, sa nu poata ajunge apa”. Auzi, nebunul! S-a suit apa mai sus decât Himalaia, si el credea ca poate scapa de potop.

  Multi s-au temut de Nimrod, dar daca nu zideau, îi omora. Era foarte aspru. Numai unul, Eves, când a vazut ca-l pune sa faca turn, a luat 4000 de barbati, femei si copii si a fugit în munti si s-a ascuns. Si a zis: “Nu! Eu împotriva lui Dumnezeu nu fac! Daca vrea El, ridica apa pâna la nori, ca la Dânsul n-are limita puterea!”

  Dar i-a lasat Dumnezeu sa faca turn si apoi s-a pogorât. Sa ne pogorâm, sa le amestecam limbile.
  Când S-a pogorât Dumnezeu, Nimrod era pe lânga turn. Si la un cutremur mare, turnul s-a risipit pe jumatate si l-a prins si pe Nimrod. Acolo i-a fost moartea! Iar celorlalti li s-au amestecat limbile. Unul cerea lopata, celalalt îi dadea scânduri, unul cerea scara, celalalt îi dadea ciocanul. Si nu se întelegeau.

  Reply

 26. GABRIEL resurection
  martie 11, 2011 @ 1:59 pm

  raspuns pt mihai
  mihai vad ca te ai documentat atunci cand ai scris,insa se pare ca nu ti cunosti credinta, ai deschis un sait pagan sectant,acolo mentioneaza ce ai spus tu, despre impreunarea ingerilor, si anac,este o greseala,uriasii erau oameni rezultati din impreunarea copiilor buni ai lui Set, si fiicelor lui Cain ucigasul

  Reply

 27. Saurian
  aprilie 28, 2011 @ 5:20 am

  @Robert, mă văd nevoit să-ţi răspund că văd că admin nu a spus nimic.
  În primul rând în legătură cu explicaţiile date de respectivul rabin nu contrazice cu nimic Tradiţia Ortodoxă. Acei uriaşi puteau să se numească căzuţi deoarece ei au apărut în urma neascultării fiilor lui Seth şi împreunarea cu copiii lui Cain care erau blestemaţi pe vecie din cauza tatălui lor. Iar în numeri din ce ştiu e vorba de fiii lui Enac, adică nişte urmaşi ai uriaşilor ( vezi la Goliat ).
  În al doilea rând nu are cum demonii să iubească fetele oamenilor ( nu au hormoni care să le pornească îndrăgosteală şi nu pot avea nici un pic de dragoste în sufletele lor deoarece dacă ar avea iubire cât de puţină Dumnezeu ar fi avut portiţa prin care să-i facă îngeri ). Acel caz cu acel demon ce o "iubea" pe viitoarea soţie a lui Tobit trebuie înţeles că probabil familia acelei fete era stăpânită de un blestem ce lega pe demonul de acea fată. Trebuie să fim atenţi cum citim în Sf. Scriptură pentru că putem să ne înşelăm uşor. Apoi, şi dacă copiază forma oamenilor ei o fac doar exterior. Şi tu chiar crezi că Dumnezeu ar face copii din demoni? Că doar nimic nu se întâmplă fără voia Lui.
  În al treilea rând, Adam şi Eva au avut în afară de cei trei copii încă vreo 100 de copii care se căsătoreau între ei. Nu scrie nicăieri în Sf. Scriptură la ce vârstă Cain şi-a ucis fratele. Şi ştiind că înainte oamenii trăiau vreo 900 de ani e de înţeles că neamul omenesc era îndeajuns de înmulţiti ca să se întâmple ce scrie acolo în Sf. Scriptură. Citeşte la păr. Cleopa despre asta şi admin poate să-ţi dea nişte exemple de articole despre uriaşi şi despre adam şi eva de pe aici pe site.
  În al treilea rând

  Reply

 28. robert
  aprilie 28, 2011 @ 7:34 am

  Saurian, aici e o problema cu "-)aca". A existat cartea lui Enoh in traditia evreiasca? Daca da, intr-adevar "Fii Lui Dumnezeu" sunt ingeri cazuti. Eu vreau sa cred ca Adam si Eva au fost primii oameni pe pamant. Daca "Fii Lui Dumnezeu" se refera la urmasii lui Set si oamenii sunt urmasii lui Cain, atunci avem o problema grava.
  Cap 4: 1. După aceea a cunoscut Adam pe Eva, femeia sa, şi ea, zămislind, a născut pe Cain şi a zis: "Am dobândit om de la Dumnezeu".
  14. De mă izgoneşti acum din pământul acesta, mă voi ascunde de la faţa Ta şi voi fi zbuciumat şi fugar pe pământ, şi oricine mă va întâlni, mă va ucide". 15. Şi i-a zis Domnul Dumnezeu: "Nu aşa, ci tot cel ce va ucide pe Cain înşeptit se va pedepsi". Şi a pus Domnul Dumnezeu semn lui Cain, ca tot cel care îl va întâlni să nu-l omoare. 16. Şi s-a dus Cain de la faţa lui Dumnezeu şi a locuit în ţinutul Nod, la răsărit de Eden. 17. După aceea a cunoscut Cain pe femeia sa şi ea, zămislind, a născut pe Enoh. Apoi a zidit Cain o cetate şi a numit-o, după numele fiului său, Enoh. 18. Iar lui Enoh i s-a născut Irad; lui Irad i s-a născut Maleleil; lui Maleleil i s-a născut Matusal, iar lui Matusal i s-a născut Lameh.
  25. Adam a cunoscut iarăşi pe Eva, femeia sa, şi ea, zămislind, a născut un fiu şi i-a pus numele Set, pentru că şi-a zis: "Mi-a dat Dumnezeu alt fiu în locul lui Abel, pe care l-a ucis Cain.
  Capitolul 6:
  1. Iar după ce au început a se înmulţi oamenii pe pământ şi li s-au născut fiice,
  2. Fiii lui Dumnezeu, văzând că fiicele oamenilor sunt frumoase, şi-au ales dintre ele soţii, care pe cine a voit.
  4. În vremea aceea s-au ivit pe pământ uriaşi, mai cu seamă de când fiii lui Dumnezeu începuseră a intra la fiicele oamenilor şi acestea începuseră a le naşte fii: aceştia sunt vestiţii viteji din vechime.
  Apar doua probleme:
  1. Sunt Adam si Eva si urmasii lor "Fii Lui Dumnezeu" care au intrat la fiicele oamenilor? De unde rezulta ca (oamenii sunt dinaintea "fiilor lui Dumnezeu"-) Si atunci are noima si ceea ce ati spus legat de impreunarea urmasilor lui Cain (oamenii) cu urmasii lui Set(Fii Lui Dumnezeu) sau
  2. Sunt "Fii lui Dumnezeu" ingerii cazuti unde se pare ca se leaga perfect cu explicatiile rabinilor (legat de traducerea din ebraica) si cu Cartea lui Enoh?
  Cartea lui Enoh nu trebuie luata ad-literam pt ca este text apocrif. Chiar asa sa fie inventata, cand se stie de existenta ei de dinainte de Hristos???
  Eu stau si urmaresc si istoric si contemporan comportamentul entitatilor razvratite care apar sub forma de zei, demoni, extraterestrii. Eu cred ca este acea armata a lui Lucifer.. Si vedem cate "n" "minuni" faceau "zeii"(demonii) chiar cand apostolii au fost sa vesteasca evanghelia. Iti pot demonstra, ca sa nu iei la misto ca n-au hormoni.

  Reply

 29. Admin
  aprilie 28, 2011 @ 8:16 am

  Robert, inteleg nelamuririle tale si apreciez efortul de a scrie, insa ti-am sters comentariile deoarece raspunsuri puteai sa afli cu cateva comentarii mai sus printr-un minim efort. Ca recomandare, acolo unde ai nelamuriri legate de interpretarea pasajelor din Sfanta Scriptura, poti citi scrierile sfintilor care au explicat textele cu pricina. Nu este nici greu de gasit.

  Saurian, multumim pentru efortul de a-i raspunde lui Robert, insa avem de facut cateva precizari la argumentele insirate de tine:
  a)Fiii lui Cain nu erau blestemati pe vecie din cauza tatalui lor, defapt nici nu erau blestemati in vreun fel, ci blestemul tatalui lor s-a rasfrant si asupra lor indirect. Dar asta nu inseamna ca erau ei blestemati si ca ar fi fost osanditi sa nu se mantuiasca.
  b) Nu putem spune ca Adam si Eva au avut vreo 100 de copii, nici 90, nici 20 si nici 200. In Sfanta Scriptura avem aceasta informatie: [i]"Zilele pe care le-a trăit Adam după naşterea lui Set au fost şapte sute de ani; şi i s’au născut fii şi fiice." [/i] (deci o descriere sumara, nu exacta)
  De aceea nu avem vreun temei ca sa speculam cu precizie cati fii si fiice au avut Adam si Eva. Daca stabilim un numar, el nu poate fi sustinut de Sfanta Scriptura.

  Personal, am gasit intr-un articol de-al lui Laurentiu Dumitru (care trata problema incestului), o referire la numarul de copii ai lui Adam si Eva:

  "Cronograful (tradus din greceşte de Pătraşco Danovici) aduce o precizare importantă: "Şi i-au rămas pe urmă lui Adam treizeci de feciori şi douăzeci şi şapte de fiate (fete – n.n)". (volumul I, pag. 13)" Mie imi pare rau ca nu am aceasta sursa palpabila, si de aceea nici nu ma avant sa discutam prea mult despre asta. Oricum nici nu este imperios necesar sa aflam numarul exact al copiilor lui Adam si Eva.

  Stii ca i-am atras atentia lui Romeo la un dialog pe care il purta cu tine, legat de procentajul barbatilor infideli. Cam asa este si acum.

  Reply

 30. robert
  aprilie 28, 2011 @ 8:39 am

  Admin, nu este corect ca ai sters comentariile… Poti sa le stergi si pe acestea. Oricum ar fi, sunt dezamagit. Ai luat o decizie (imi pare rau sa o spun..) catolica.. Cel mai mare pacat, vesnic fara de iertare este starea de impotrivire a adevarului. Unul din noi greseste. Cine? Dumnezeu va hotari.. Va veni vremea cand lumea va avea de suferit din cauza acestei atitutdini. Scientologii si new age-istii impreuna cu acele entitati chiar acum ne pregatesc marea smintire.. Ma rog… O sa vina vremea cand "Fii lui Dumnezeu" or sa fie considerati extraterestri.. De fapt televizorul si internetul deja put de asa ceva si se leaga de foarte multe stiri… Inclusiv muzica si ma refer aici la ultimii doi ani se leaga de aceasta tema. Melodii care se dau foarte des la TV, si radio.. Dumnezeu sa ne ajute.. Nu cred ca imi mai dau cu parerea..

  Reply

 31. Saurian
  aprilie 28, 2011 @ 8:43 am

  @admin: în legătură cu blestemul răsfrâns asupra copiilor lui Cain chiar dacă nu am spus-o dar am gândit la fel ca tine iar în legătură cu numărul de copii ai lui Adam şi Eva citisem la păr. Cleopa care cita Hronograful lui Gheorghe Chedrinos. N-am înţeles ce asemănare e între ce a spus romeo şi ce am spus eu.

  Reply

 32. Admin
  aprilie 28, 2011 @ 8:52 am

  Dragul nostru Robert, te rugam sa fii mai atent atunci cand citesti Sfanta Scriptura (cerceteaza explicatiile Sfintilor Parinti), dar sa fii atenti si la explicatiile noastre.

  Demonii sunt ingeri, chiar daca ingeri cazuti. Dar ca ingeri ei nu sunt fiinte sexuate ca noi oamenii, ci duhuri. Duhurile nu se pot impreuna, deci nu se pot inmulti. Asadar speram ca nu mai sunt nelamuriri la punctul 2.

  Apoi, la punctul 1 tu ai ridicat urmatoarea problema: [i]"Sunt Adam si Eva si urmasii lor "Fii Lui Dumnezeu" care au intrat la fiicele oamenilor? De unde rezulta ca (oamenii sunt dinaintea "fiilor lui Dumnezeu"-) Si atunci are noima si ceea ce ati spus legat de impreunarea urmasilor lui Cain (oamenii) cu urmasii lui Set(Fii Lui Dumnezeu) sau"[/i]

  Raspuns la nelamurirea cu fiii oamenilor si fiii lui Dumnezeu, gasesti in Biblia (varianta Bartolomeu Anania) sum forma unei simple note explicative:

  "Versetele 1-4: text enigmatic; inserţia unei străvechi tradiţii pe care autorul Genezei nu şi-a permis s’o omită. În limbajul biblic, „fii ai lui Dumnezeu“ sunt oamenii superiori, evoluaţi, virtuoşi, în timp ce „fii ai oamenilor“ sunt cei inferiori, primitivi, instinctuali, păcătoşi. Din unirea acestor două „specii“ atât de diferite s’au născut „uriaşii“, ca o culme a răutăţii de pe pământ, răutate pe care Domnul o va eradica prin potop."

  Deci nu rezulta ca "fii oamenilor" erau dinaintea "fiilor lui Dumnezeu" tocmai pentru ca "fiii lui Dumnezeu" erau oameni, numai ca faceau ascultare de Dumnezeu, spre deosebire de "fiii oamenilor" care s-au rupt de comuniunea cu Domnul.

  Chiar Domnul Hristos, cand enumera fericirile spune: "FERICITI FACATORII DE PACE, CA ACEIA [b]FIII LUI DUMNEZEU[/b] SE VOR CHEMA." Deci oamenii care implinesc voia lui Dumnezeu sunt fiii Sai prin Har.

  Speram ca am adus lamuririle de care aveai nevoie.

  Reply

 33. Admin
  aprilie 28, 2011 @ 9:08 am

  Saurian, asemanarea este ca Romeo a dat cifre exacte pe baza unor argumente relative, iar tu ai dat cifre aproximativ exacte, desi Sfanta Scriptura face o descriere relativa despre numarul copiilor lui Adam si Eva: "fii si fiice".

  Care era numarul specificat in Hronograful lui Gheorghe Chedrinos?

  In Cronograful tradus de Pătraşco Danovici este specificat asa: 30 de baieti si 27 de fete, deci 57 in total. Dar chiar daca este o cifra exacta, primeaza Sfanta Scriptura care are o descriere relativa: "fii si fiice". Deci nu trebuie sa facem caz ne numarul exact ci ne putem rezuma tot la o descriere relativa prin care sa intelegem mai bine: "multi".

  Reply

 34. Admin
  aprilie 28, 2011 @ 9:14 am

  Robert, multumim pentru aprecierile tale oricum ar fi fost ele. Nu ne-am propus sa fim laudati sau criticati, ci ne-am propus sa vestim cat si cum se poate Evanghelia lui Hristos, in duhul crestin-ortodox, nu in alt duh strain de dreapta invatatura. Cat reusim Dumnezeu stie.

  Insa atunci cand intram pe un site si ne intereseaza anumite aspecte, si comentam la un articol, este firesc sa citim tot ce s-a discutat pentru ca s-ar putea sa avem raspunsurile deja oferite. Deci datul tau cu parerea nu ne derajneaza, dar ne oboseste sa repetam raspunsuri care deja au fost date in cadrul aceleiasi discutii incepute cu alte persoane.
  Iertare pentru faptul ca uneori nu avem rabdare cata ar trebui.

  Reply

 35. Saurian
  aprilie 28, 2011 @ 9:53 am

  Uite aici: http://cleopasihastria.wordpress.com/2007/09/20/dialog-cu-sectantii/
  Eu unul n-am ştiut că în Ortodoxie scrierile Sfinţilor Părinţi nu sunt foarte de încredere cât timp Sf. Scriptură e de încredere. Cu atât mai mult cu cât şi ea a fost făcută de Sfinţii Părinţi iar unele cărţi au născut anumite neînţelegeri în privinţa autenticităţii lor. În fine, discuţii fără rost…

  Reply

 36. Admin
  aprilie 28, 2011 @ 10:12 am

  Saurian, in aceasta varianta prezentata de tine parintele Cleopa prezinta niste informatii a caror sursa spune ca este din Hronograful lui Chedrinos:
  „Eva a trăit 950 de ani, mai mult decât Adam cu 20 de ani, şi a născut 50 de perechi de gemeni, băieţi şi fete, adică 100 de copii. Scrie în Hronograful lui Chedrinos.” Deci 100 de copii.

  Pe de alta parte Laurentiu Dumitru: http://www.laurentiudumitru.ro/cain-casatorit-sora.php ([url][/url]) a citat din Cronograful tradus din greceste de Patrasco Danovici: „Şi i-au rămas pe urmă lui Adam treizeci de feciori şi douăzeci şi şapte de fiate (fete – n.n)”. (volumul I, pag. 13)”. Deci 57 de copii. Este o diferenta colosala intre cele doua variante( 100 57). Este clar ca una din informatii este gresita (gresit tradusa, gresit copiata, gresit citata, etc.), si nu avem cum sa determinam care este numarul exact. De aceea am si spus ca primeaza Sfanta Scriptura asupra acestui detaliu. Iar Sfanta Scriptura spune simplu: „fii si fiice”.

  Eu nu am spus ca scrierile sfintilor parinti nu sunt de incredere, ci am spus doar ca Sfanta Scriptura primeaza acolo unde pluteste incertitudinea si este evident ca la unul din cele doua exemple date din cronografe s-a strecurat o greseala. Nu este capital sa incercam sa dam un numar pentru a intelege ca Adam si Eva au avut multi fii si fiice.

  Reply

 37. robert
  aprilie 28, 2011 @ 10:46 pm

  Acest subiect pe care l-ati abordat este un subiect greu. Atata timp cat Biserica are aceasta explicatie, e normal sa aveti aceeasi pozitie. Da, recunosc ca acea carte (cartea lui Enoh) m-a facut sa vad un pic altfel lucrurile si din pacate nu imi pot schimba conceptia. Imi sta pe creier.. Si mai sunt si asemanarile din limba ebraica.. Asta nu inseamna ca sunt mai slab in credinta. Din contra, acum pot vedea lucrurile altfel..
  Asa sunt oamenii.. Asta nu inseamna ca nu pot gresi si acea carte ar putea fi o simpla inventie pe care fraieri ca mine o iau de buna.. Dar daca e adevarata? Asta e intrebarea care ma macina… Atunci explicatiile cap. 6 din Geneza se schimba… Sincer este o intrebare care ma macina…
  Imi cer scuze daca v-am jignit mai devreme si imi cer scuze pentru incapatanarea mea…
  Ma macina si ma afecteaza existenta acestei carti.

  Cu respect!

  Reply

 38. robert
  aprilie 28, 2011 @ 10:52 pm

  Pana si jumatatea de explicatie a parintelui Bartolomeu ma afecteaza: "Versetele 1-4: text enigmatic; inserţia unei străvechi tradiţii pe care autorul Genezei nu şi-a permis s’o omită."
  "Text enigmatic"; "inserţia unei străvechi tradiţii"..

  Ma rog.. Scuze inca o data 🙂

  Reply

 39. Admin
  aprilie 29, 2011 @ 10:51 am

  Robert, nu-ti face griji ci ai rabdare. Nu toate raspunsurile vin pe cat de repede ne-am dori, dar vin daca ne smerim inaintea lui Dumnezeu.

  Jumatatea aceea de explicatie a parintelui Bartolomeu te afecteaza penru ca o decupezi din intreg. Ea nu trebuie trunchiata din intreg pentru ca altfel riscam sa intelgem altceva decat ne prezinta intregul. Dincolo de "text enigmatic" ai referirea la ceea ce inseamna "fiii oamenilor" si "fiii lui Dumnezeu".

  Mai reluam inca odata posibilitatea imperecherii dintre oameni si duhuri (ingeri rai sau bun). Dam exemplele la extrem:
  Daca ingerii sunt fiinte sexuate si se pot imperechea cu oamenii, atunci de ce nu se mai imperecheaza si astazi cu oamenii? Pentru ingerii buni poate ai fi tentat sa spui simplu ca nu mai vrea Dumnezeu, insa ingerii rai nu ar vrea sa se inmulteasca? Se gasesc destui satanisti amatori pentru asta.

  Si daca ingerii, fie ei buni sau rai, au avut posibilitatea in trecut sa se inmulteasca cu femeile, inseamna ca sunt fiinte sexuate de parte barbateasca, ca "ingerite" nascand cred ca excluzi si tu asta. Dar nu avem nicio acoperire teologica pentru a sustine asa ceva.

  Mai mult decat atat, Hristos Domnul ne da un indiciu indubitabil in privinta naturii ingerilor fata de oameni: [b]dupa inviere, in imparatia cerurilor nu mai este parte barbateasca sau femeiasca ci toti vor fi precum ingerii lui Dumnezeu[/b]:

  [i]"Şi au venit la El saducheii care zic că nu este înviere şi-L întrebau zicând: Învăţătorule, Moise ne-a lăsat scris, că de va muri fratele cuiva şi va lăsa femeia fără copil, să ia fratele său pe femeia lui şi să ridice urmaş fratelui. Şi erau şapte fraţi. Şi cel dintâi şi-a luat femeie, dar, murind, n-a lăsat urmaş. Şi a luat-o pe ea al doilea, şi a murit, nelăsând urmaş. Tot aşa şi al treilea. Şi au luat-o toţi şapte şi n-au lăsat urmaş. În urma tuturor a murit şi femeia. La înviere, când vor învia, a căruia dintre ei va fi femeia? Căci toţi şapte au avut-o de soţie. Şi le-a zis Iisus: [b]Oare nu pentru aceasta rătăciţi, neştiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu? Căci, când vor învia din morţi, nici nu se mai însoară, nici nu se mai mărită, ci sunt ca îngerii din ceruri.[/b]"[/i]

  Speram ca am adus lamuririle care sa te mai linisteasca. Oricum, nu face o treaba de capatai din asta. Daca inca te mai macina subiectul poti vorbi cu parintele tau duhovnic sa-ti dea mai multe explicatii.

  Despre ingeri mai gasesti detalii si aici: http://catehism.ortodoxiatinerilor.ro/?p=196 ([url][/url])

  https://www.ortodoxiatinerilor.ro/tinerii-in-biserica/abecedar-ortodox/16714-principesa-ileana-a-romaniei-ne-vorbeste-despre-sfintii-ingeri.html ([url][/url])

  Reply

 40. robert
  aprilie 29, 2011 @ 7:27 pm

  Sunt incapatanat. Nu va suparati pe mine. Dar vreau sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare.

  Credeti ca acea carte (Cartea lui Enoh) este o inventie? Daca puteti sa imi raspundeti obiectiv. Da sau nu.

  Va multumesc si imi cer scuze inca o data.

  Reply

 41. Cristina
  iunie 25, 2012 @ 9:47 pm

  Daca fiii oamenilor erau niste pacatosi, de ce Iisus Hristos este numit in Sf Scriptura fiul omului, si nu fiu al fiilor lui Dumnezeu ? Fecioara Maria a fost curata, stramosii ei la fel. Probabil puteau fi numiti (sau macar considerati tacit) fii ai lui Dumnezeu.

  Sau poate prin aceasta exprimare a vrut sa se arate ca Iisus pe pamant avea si fire omeneasca (trupeasca), nu doar divina…

  Alta intrebare, daca stie cineva: in ce conditii si eventual cand au murit ultimii uriasi ? Anul 1522 d Hr, cand a fost gasit acel urias care dansa, mi se pare foarte recent. Eu credeam ca ei au disparut in V.T.

  Reply

 42. Dan Tudorache
  iunie 26, 2012 @ 9:50 am

  Pe scurt, în Vechiul Testament fiii lui Cain erau numiți fiii oamenilor (păcătoși, depărtați de Dumnezeu ca și tatăl lor care l-a ucis pe Abel) iar fiii lui Set erau numiți fiii lui Dumnezeu (pentru că stăruiau în ascultarea de Dumnezeu). În Noul Testament, fiul Omului nu are același înțeles ca și ”fiii oamenilor”.
  Nu știu să răspund când au dispărut uriașii, probabil că nici nu vom ști răspunsul. Dar nici nu cred că are vreo relevanță duhovnicească răspunsul, ci mai degrabă este vorba de o curiozitate de ordin științific.

  Reply

 43. Smith
  ianuarie 10, 2013 @ 2:23 pm

  [b][i]”Trebuie sa facem insa, in cele ce urmeaza, o deosebire clara intre uriasii de demult si „uriasii” zilelor noastre. Pentru ca cei dintai asa au fost plamaditi de Dumnezeu, asa i-a zidit Domnul in structura lor genetica, ca sa creasca uriasi si sa fie puternici” – daca va documentati mai bine veti afla ca uriasii nu au fost creati de Dumnezeu ci de ingerii cazuti in frunte cu Satana prin impreunarea cu ficele oamenilor din care au rezultat uriasii (femei si barbati) la care s-au inchinat oamenii normali sculptand idoli din piatra si creand imagini,acesti uriasii au practicat si zoofilia si au iesit ceea ce am fost invatati de generatii sa ii numim „dinozauri” care devorau oameni in vechime,aceasta a fost cauza principala care l-a facut pe Dumnezeu sa dea’ potpul peste pamant si peste sodoma si gomora foc din cauza stricaciunii adusa in lume de ingerii razvratiti ca Lucifer, prin foc vor fi exterminati si in zilele noastre acesti ingeri cazuti si uriasii lor ascuni de guvernele si religiile care le venereaza spiritele. Intorceti-va la Creator si nu mai venerati ce ne-a invatat de generatii imperiul sangeros roman (pe care unii il numesc si sfant)prin biserica romano-catolica pt ca acelea sunt fiintele spirituale inselatoare care se joaca cu mintea omului ,sunt demoni pictati sub forma de om , Cristos este de culoare nu alb(cum il promoveaza societatea Satanei de generatii) CERCETATI SI O SA VEDETI CA ASA ESTE si culoarea natiunilor conteaza,la ora actuala profetiile sunt interpretate fals mai ales in favoarea rasei albe (si eu sunt alb si imi asum tot ce am scris,suntem niste ticalosi pacatosi care vrem sa cucerim libera constiinta a omului si chiar pe poporul lui Dumnezeu prin eugenie ,rasism si razboaie,avem mainile murdare de sange si suntem imbatati cu sangele sfintilor,fiara bisericeasca sa-si recunoasca crimele si inselaciunile cat mai repede ).Judecata Celui Prainalt vine dintr-o data impreuna cu Hristos peste toata lumea.Cade babilonul spiritual si cel material format de mii de ani de anticrisiti si religiile lor nicolaite. https://www.youtube.com/watch?v=qBgYZvndNKM [/i][/b]

  Reply

 44. Smith
  ianuarie 10, 2013 @ 2:32 pm

  Reply

 45. Smith
  ianuarie 10, 2013 @ 2:40 pm

  Reply

 46. Iohan
  februarie 7, 2014 @ 10:07 am

  [s]Pentru Christina: Iisus Hristos este numit fiul omului pentru ca ne da BOTEZUL ,, omul are alta haina de acum

  Reply

 47. Stefan Viorel Cristian
  februarie 7, 2014 @ 2:15 pm

  @Christina, @iohanesburg, de unde ati scos afirmatia asta „Iisus Hristos e fiul omului”? Voi nu ati invatat crezul sau nu-i dati crezare?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *