Grupul de bărbați „Pr. Gheorghe Calciu” din Ortodoxia Tinerilor (prima întâlnire: 29 ian. 2023)
Dragilor, m-am gândit că ar fi oportun să organizăm o întâlnire a bărbaților din O.T. în București pentru a crește comunitatea noastră și a-i ajuta și pe alți tineri să se bucure de Dumnezeu și de o comunitate frumoasă la vârsta lor. Pot participa bărbații / băieții din Ortodoxia Tinerilor care au participat cel puțin la 3 întâlniri / tabere OT dealungul anilor și care își doresc să ajute voluntar la formarea a mici grupuri de tineri.
Întâlnirea va avea loc duminică, 29 ianuarie 2023 la ora 13.00 în București în Campusul Agronomie la Paraclisul Ortodox „Sfinții Chiril și Metodiu”.
Mai jos puteți vedea care este programul întâlnirii și care vor fi liniile principale ale discuției:
Scopul grupului: Dezvoltarea şi consolidarea unei comunităţi OT în Bucureşti
Partea 1: Ce este bărbăţia?
- Ce aşteptări au femeile, copiii, bătrânii şi în general societatea de la bărbaţi?
- Barbatul-capabil de jertfă vs. barbatul-iubitor de plăceri.
- Bărbatul – mărturisitor şi deschizător de drumuri vs. bărbatul – laș, comod şi egoist
- Bărbatul – lumina a lumii vs. bărbatul – de succes.
- Adevăraţii bărbaţi din Biblie.
- Bărbăţia Părintelui Gheorghe Calciu în regimul comunist.
Partea 2: Implicare în formarea unei mici comunităţi în OT
- Rolul definitoriu şi formator al unei comunităţi în viaţa unui om. Oamenii nu pot trăi în lume fericiţi fără o comunitate.
- Bărbatul – formator şi conducător al unei comunităţi.
- Beneficiile unei comunităţi pe termen lung.
- Ce este comunitatea OT şi cum se încadrează în tot planul larg al comunităţilor creştin-ortodoxe din România.
Activităţi de formare şi consolidare a comunităţii. Ce poţi face pentru a închega un mic grup (băieţi + fete) în jurul tău:
- Invita câţiva prieteni la un suc / la o bere în oraş, la o masă.
- Ieşiţi cu bicicleta în parc împreună sau mergeţi la alergat.
- Invitaţi prietenii la un spectacol, la teatru, la film sau la un concert.
- Mergeţi împreună la o priveghere de noapte la o biserică din oraş.
- Împreuna la liturghie şi împreună la masă: Faceţi-vă un grup şi mergeţi duminica la liturghie împreună la o biserică care vă e dragă şi apoi luaţi masa împreună în oraş sau acasă la cineva.
- Seara de film: În weekend organizează o seară de film la tine acasă şi cheamă-ţi prietenii. Pregăteşte ceva de ronţăit şi ceva de băut şi bucuraţi-vă de un film serios, care promovează valorile creştine.
- Invitaţi prietenii la o după-amiază sau seara de ping-pong sau bowling în oraş.
- Găteşte ceva bun şi cheamă-ţi prietenii la tine.
- Seara de pizza și puzzle: invită-ţi prietenii la o pizză în oraş sau cheamă-i la tine acasă şi comandaţi-vă prin telefon pizza şi faceţi un puzzle mare împreună.
- Zi de munte împreună: urcaţi-vă dimineaţa devreme în tren sau în maşină şi mergeţi la Buşteni, Sinaia sau Predeal şi faceţi un traseu de munte împreună, iar apoi seara întoarceţi-vă în Bucureşti.
- Weekend împreună: gândeşte-te la un loc fain prin România, invita câţiva prieteni, fă rezervările şi apoi plecaţi împreună de vineri seara până duminică seara.
- Grup de citit: Provoacă-ţi prietenii să citească o carte foarte interesantă care ţie ţi-a plăcut şi daţi-vă întâlnire peste câteva zile şi discutaţi la un ceai despre acea carte.
- Seara biblică: stabileşte o temă de discuţie din Biblie şi cheamă-ţi prietenii la tine acasă şi vorbiţi împreună despre acel subiect.
- Seara duhovnicească: propune prietenilor tăi o temă de discuţie legată de viaţa noastră în Hristos şi în lume şi cheamă-i la tine.
- Vizitează un amic / prieten bolnav: gândeşte-te ce prieten ai care în ultima perioadă nu s-a simţit bine sau a fost bolnav, sau trece printr-o perioadă mai grea şi faceţi-i o vizită ducandui-i ceva în dar sau scoţându-l din casă la o plimbare.
- Masă caldă de sâmbătă: gătiţi sâmbăta ceva bun de mâncare şi duceţi şi celor săraci şi oamenilor străzii.
- Duminica vizitaţi un orfelinat de copii sau un azil de bătrâni.
- Vizită la deţinuţi: vorbeşte cu un preot capelan de la un penitenciar şi mergeţi câţiva prieteni şi duceţi-le cărţi simple duhovniceşti în dar şi ceva de mâncare.
- Seara de chitară: cheamă-ţi prietenii la tine acasă şi cântaţi împreună.
- Mergeţi împreună într-un pelerinaj de o zi sau de câteva zile.
- Seara de poezie: Invita la tine acasă prietenii care îndrăgesc poezia şi spune-le să vima pregătiţi cu 2-3 poezii frumoase. Recitaţi poezii, comentaţi-le cântaţi-le împreună!
- Ai familie şi copiii? Invita una sau mai multe familii la tine acasă şi bucuraţi-vă unii de alţii!
Pe termen mediu şi lung:
Odată ce s-au format mici grupuri de prieteni (5-10 persoane), acestea se pot reuni în grupuri mai mari şi pot colabora în proeicte mai serioase.
Partea a 3-a: Proiectele OT pe care le puteți desfășura la nivel local
- Organizează o tabără OT pe weekend sau de câteva zile.
- Mobilizează comunitatea pentru un caz social care are nevoie de ajutor.
- Vorbeşte tinerilor despre Dumnezeu într-un cadru organizat (şcoala generală, liceu, facultate) pe o temă de interes: iubire, familie, feciorie, pornografie, dependente, cariera, relaţii umane, etc.
- Organizează un tur de o zi la fostele închisori comuniste şi spune-le povestea celor care s-au jertfit pentru noi. (De exemplu traseul: Monumentul Aripi – Jilava – Mănăstirea Cernica – Piteşti.) Pentru încă o zi puteţi merge la Mislea, Targsor şi Râmnicu Sărat.
- Mergi cu expoziţia Caravana Eroilor în comunitatea ta (în parohie, la şcoală, la muzeu, etc.) şi arată-le oamenilor o pagină de istorie puţin cunoscută.
- Implică-te în proiectele online: ortodoxiatinerilor.ro, fericiticeiprigoniti.net, facerealumii.ro, poetiiinchisorilor.ro, citateortodoxe.ro, serilebiblice.ro şi altele.
- Implică-te în promovarea cuvântului lui Dumnezeu pe conturile noastre de socializare: Facebook, Instagram şi Youtube.
- Vorbeşte cu părintele din parohia ta sau cu duhovnicul tău şi organizează un grup de tineri în biserica la care mergi.
- Organizează în parohia ta, cu acordul preotului, o seară duhovnicească săptămânală.
- Organizează în parohia ta un grup de cântare psaltică.
- Crează un grup de copiii (maxim 12 ani) în parohia ta şi ajută-i să-l cunoască pe Dumnezeu pe limba lor.
- Creează un grup de adolescenţi (13-18 ani) în parohia ta şi ajută-i să-L cunoască pe Dumnezeul nostru cel bun.
- Crează un grup de whatsapp cu cei care participă constant la acţiunile comunităţii locale OT şi organizează constant activităţi în sprijinul comunităţii.
Vă aștept cu drag!
(Claudiu Balan – președintele Asociației Ortodoxia Tinerilor)