Skip to content

2 Comentarii

  1. sdaniel
    aprilie 5, 2016 @ 10:02 pm

    Ca printre principalele caracteristici ale comunismul era si ateismul este de neconstestat.
    Ca reprezentantii Bisericii si chiar si simplii credinciosi au fost o tinta pentru institutiile comuniste este iarasi de neconstestat.
    Inceputurile ideologiei comuniste le gasesti in cartea lui Thoma Moore: Utopia.
    Ideea este preluata treptat si imbunatatita in sec 16-17.
    Un alt important contributor este Jean Jacques Roouseau in sec 18. Continua si altii sa promoveze ideea unei societati socialiste/comuniste.
    Ideologia comunista este scrisa si descrisa cu adevarat/integral de Marx si Engels in mai multe lucrari, principala fiind faimoasa lucrare „manifestul comunismului” publicata in 1848. Si Eminescu face referire la evenimentul din 1848 in poezia Imparat si Proletar.
    Toata ideologia comunista este scrisa atunci, cand au ajuns la putere comunistii nu au facut decat sa puna in practic ideologia lui Marx si Engels si eventual sa o adapteze la specificul national (Lenin in Rusia, Mao in China etc.)
    Din moment ce ideologia comunista este scrisa la 1848, explicati-mi si mie cum puteti spune ca o lucrare publicata in 1859 (Teoria Evolutiei) este (va citez) „cea mai importanta sursa de inspiratie a ideologiei comuniste”?
    Ma repet, necontestabil ca comunismul a fost un regim criminal (la propriu), a avut si printre orientari si una ateista dar hai sa nu exageram!

    Reply

  2. Dan Tudorache
    mai 16, 2016 @ 11:52 am

    Hristos a înviat, Daniele!

    Răspund cu mult mai târziu decât am estimat, dar vorba populară „mai bine mai târziu decât niciodată”. Așadar:
    Înainte cu o săptămână de a ridica această obiecție, purtam un dialog cu Roxana pe tema relației dintre creștinism și comunism. Ce legătură are însă discuția aceea cu obiecția ta?
    Legătura este că găseai deja explicația la obiecția de mai sus, și o redau aici pentru probitate:
    [i]„…Totuși, ca să nu te ostenești degeaba, țin să precizez că însuși tătucul Engels a precizat în celebrul Manifestă că „Deşi „Manifestul“ este opera noastră a amîndurora, mă simt totuşi dator să precizez că ideea fundamentală, care formează miezul său, îi aparţine lui Marx. […][b]De această idee, care după părerea mea, este chemată să constituie în ştiinţa istoriei punctul de plecare pentru acelaşi progres pe care l-a constituit teoria lui Darwin în ştiinţele naturii, — de această idee ne apropiasem treptat amîndoi, încă cu cîţiva ani înainte de 1845[/b]. În ce măsură avansasem eu singur în această direcţie reiese din lucrarea mea „Situaţia clasei muncitoare din Anglia“. Cînd m-am întîlnit însă din nou cu Marx la Bruxelles, în primăvara anului 1845, el elaborase deja complet această idee şi mi-a expus-o în termeni aproape tot atît de clari ca cei în care am rezumat-o eu mai sus”. (Întreg documentul poate fi citit aici:
    https://www.marxists.org/romana/m-e/desc/Marx_Engels_Manifestul_Partidului_Comunist.pdf)
    Este adevărat că Originea speciilor apare pentru prima dată abia în 1859, când Engels pretinde că deja cei doi aveau cimentate ideile despre lupta dintre clase, însă darwinismul s-a potrivit ca o mănușă ideilor celor doi, perfect complementar, corifeii comunismului uzând apoi din plin de teoria evoluției lui Darwin pentru a-și da credit. ”[/i]
    Întregul comentariu îl găsești aici: https://ortodoxiatinerilor.ro/infografice/creationism-contra-evolutionism/21720-consecintele-teoriei-lui-darwin-in-istoria-umanitatii#comment-35873

    Desigur, nu pretind că explicația citată este suficientă pentru a lămuri toate aspectele obiecției tale, dar măcar face proba că știm despre ce vorbim.
    Pentru toate detaliile explicative cu privire la relația Comunism-Darwinism, am publicat chiar azi un articol amplu, ce poate fi lecturat la adresa https://ortodoxiatinerilor.ro/evolutionism-ateist/21807-fundatia-darwinista-a-comunismului

    Trebuie să fac însă două precizări cu privire la bannerul/colajul de față:
    1. Fraza principală, din care derivă și titlul, a devenit un pic ambiguă prin extragerea din contextul cărții, pentru că se poate înțelege într-adevăr că comunismul ca ideologie ar fi derivat eminamente din darwinism, ceea ce nu este așa. Cele două idelogii s-au conturat amândouă aproape în același timp, fiind complementare în practică deoarece împărtășeau aceeași viziune de viață (aceeași chintesență), una în plan natural, și alta în plan social. Ceea ce trebuia să se înțeleagă era ceea ce explicasem în acel comentariu citat: „…darwinismul s-a potrivit ca o mănușă ideilor celor doi, perfect complementar, corifeii comunismului uzând apoi din plin de teoria evoluției lui Darwin pentru a-și da credit.”
    2. Citatul din subsolul bannerului, acela cu „Trebuie să facem trei lucruri pentru a liniști mințile seminariștilor noștri…” aparține tătucului Stalin, în paranteză fiind citată sursa generic (cartea, adică), ceea ce este altă ambiguitate. Deci nu E. Yaroslavsky a spus asta, ci Stalin. Citatul este o simplă mostră care arată cum comunismul s-a fundamentat pe darwinism [b]în practică[/b]. Dar articolul publicat azi arată pe larg lucrurile acestea, așa că nu le mai repet aici.

    Pentru eventuale alte obiecții cu privire la fundamentul comunismului (repet, în practică), rog să lași comentarii la noul articol dedicat subiectului.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *