Iannis cel nebun pentru Hristos
Îndrăznesc să fac și eu o recomandare – o carte citită pe nerăsuflate care m-a impresionat în mod deosebit – “Iannis cel nebun pentru Hristos” de Dionisie A. Makris.
“Povestea lui Iannis se referă la un nebun pentru Hristos, care a trăit în zilele noastre într-unul dintre cartierele necunoscute ale Atenei, într-un cartier unde ușile oamenilor erau zăvorâte cu strășnicie pentru aproapele, iar viața curgea monoton, în limitele cunoscutului dispreț faţă de om, ale slavei deșarte și nepăsării față de celălalt, dovadă a stăpânirii patimilor egocentrice. Așadar, în acest cartier, a fost de ajuns nebunia unui singur om, următor al lui Hristos, ca să se săvârșească schimbarea cea bineplăcută lui Dumnezeu. Este schimbarea care rupe legăturile demonice ale sufletelor robite și alipite – potrivit mărturiei obștești de astăzi – de lucrurile trecătoare și fără valoare, le readuce la “frecvența” cerului și le îmbracă cu mărinimie și cu dragoste dezinteresată, cu sinceritate și nevinovăție, cu răbdare și îngăduință, cu jertfire de sine, smerenie și pocăință. “
Așa cum se prezintă și în prefața din care am citat în rândurile de mai sus, Iannis este un om cunoscut de toţi drept nebunul cartierului, însă este cu totul diferit prin bunătatea și dragostea de care dă dovadă față de vecinii și cunoscuții săi. M-a impresionat mai ales prin modul plin de blândețe și înțelepciune în care reușește să schimbe vieți și să aducă suflete considerate de mulți pierdute pe calea pocăinței.
Acest cartier fără nume, cu oameni obișnuiți poate fi satul sau cartierul oricăruia dintre noi, și, mai mult decât atât, fiecare dintre noi putem să urmăm modelul lui Iannis, după puterile noastre – prin milostenie, rugăciuni pentru cei în nevoi și necazuri, cuvinte de alinare, etc. Cred că meritul cel mai minunat al acestei cărți este că, după lectura ei, îți este imposibil să nu te gândești la ce scria Dostoievsky în “Frații Karamazov” prin cuvintele de învățătură ale starețului Zosima: “Să nu vă temeți de păcatul oamenilor, iubiți-l pe om și în păcatul lui pentru că această iubire se aseamănă cu iubirea lui Dumnezeu” și mai ales la ideea conform căreia fiecare om, prin acțiunile sale individuale, influenţează nu doar propria viață și familie, ci are un ecou asupra tuturor oamenilor cu care intră în contact și, în final asupra întregii creații divine (“Să țineți minte, mai ales, că nu veți putea să deveniți niciodată judecătorii cuiva. (…) Pentru că, spre exemplu, dacă eu însumi aș fi fără prihană, poate că nici răufăcătorul de lângă mine n-ar exista.”
Este o carte care ne pune față în față cu slăbiciunea omenească, cu o varietate de categorii umane, dar care ne și oferă un model demn de urmat. O carte, care în ciuda numărului destul de redus de pagini, m-a făcut să reflectez mult mai adânc asupra relației mele cu oamenii și cu Dumnezeu.
Cartea a apărut la editura Evanghelismos (București 2010), eu am achiziționat-o de la un magazin bisericesc din județul meu.
V-o recomand cu toată căldura și, în speranța că vă va ajuta și pe voi, vă doresc lectură plăcută cu mult spor duhovnicesc!
(Radu Laura)
elena nicoleta
februarie 25, 2012 @ 10:44 am
Am citit si eu cartea acum ceva timp….este cartea mea preferata..ma bucur ca o recomandati.Iannis este un om minunat, de o frumusete sufleteasca cum rar am intalnit, un „sfant” al zilelor noastre…
Crafcencu
februarie 26, 2012 @ 5:05 pm
Si eu am citit cartea, este minunata,se aseamana cu *NEBUNUL* de Savatie Bastovoi.
Laura Stifter
februarie 27, 2012 @ 9:50 pm
Îţi mulţumim mult pentru recomandare, Laura. 🙂
Doamne ajută!
Cu drag,
altă Laura
Laura Stifter
februarie 27, 2012 @ 9:53 pm
A, acum îmi dau seama! Tu eşti cumva Laura din Chişinău, de la Facultatea de Informatică? 🙂
Gabriela
februarie 29, 2012 @ 8:42 am
Am citit si eu cartea „Iannis cel nebun pentru Hristos” in vacanta de iarna…am descoperit un sfant al zilelor noastre care ne arata ca ne putem sfintii chiar si in aceste vremuri..
Radu Laura
martie 1, 2012 @ 7:33 am
Doamne ajută tuturor!
Mă bucur că v-a atins într-un mod plăcut rândurile cărții recomandate.
Laura Stifter : Nu sunt din Chișinău , deși am prietene de acolo. Eu învăț la facultate în BUcurești 🙂
Luminița Ene
februarie 9, 2025 @ 6:07 pm
Cunosc un „prieten”român al lui Iannis , Cuviosul Gherontie înmormântat laTismana!!!
Badea Patricia
septembrie 19, 2012 @ 6:59 pm
M-am apucat sa citesc si eu cartea si este minunata! Ma impresioneaza foarte foarte mult felul de a fi si simplitatea lui Iannis si citind cartea si vazand bunatatea lui iannis parca imi venea si mie sa ma rog lui… dar am o intrebare..Iannis chiar a existat sau cartea e doar o fictiune?
Filocalia
octombrie 27, 2018 @ 4:35 pm
Acatistul Fericitului Iannis – cel nebun după dragostea lui Hristos
Rugăciunile începătoare:
În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin.
Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie!
Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie!
Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie!
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea eşti şi toate le împlineşti, Vistierul bunătăţilor şi dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi, şi ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi!
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi!
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi!
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
PreaSfântă Treime, miluieşte-ne pe noi. Doamne, curăţeşte păcatele noastre. Stapâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru Numele Tău.
Doamne miluieşte, Doamne miluieşte, Doamne miluieşte.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Tatăl nostru, Care eşti în ceruri, sfinţească-Se Numele Tău, vie Împărăţia Ta, fie voia Ta, precum în cer şi pe pământ. Pâinea noastră cea spre fiinţă, dă-ne-o nouă astăzi, şi ne iartă nouă greşalele noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri. Şi nu ne lăsa pe noi în ispită, ci ne mântuieşte de cel viclean.
Pentru rugăciunile PreaSfintei Născătoare de Dumnezeu, ale Sfinţilor Părinţilor noştri şi ale tuturor Sfinţilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. Amin.
Apoi se zic Condacele si Icoasele: