Iată, Mirele vine în miezul nopţii…

Ne apropiem de Invierea Domnului si o data cu aceasta, invierea si luminarea sufletelor noastre. Ne apropiem de Ziua in care Domnul prin  Lumina Învierii Sale, umple de lumină si de bucurie cerul şi pămîntul, iadul şi pe toţi cei ţinuţi în legăturile morţii. Ce poate fi mai frumos decat sa participi la Invierea Domnului nu doar trupeste, ci si sufleteste?!  Sa il astepti pe Hristos, pe acest Tainic Mire, cu inima curata, deschisa si ingenunchiata in fata Sfantului Altar…in fata blandului si dulcelui Sau chip. De ce spun ,,tainic” Mire? Invierea lui Hristos este si va ramane o taina; oricat am vorbi despre aceasta, mintea nu poate patrunde, nu poate ajunge la o intelegere deplina. Invierea Domnului este descrisa in Catavasiile Crucii, fiind: ,,cea mai presus de lume Inviere a lui Hristos Dumnezeu”. Prin aceasta intelegem ca firea lumeasca ne impiedica sa intelegem in totalitate aceasta taina nemasurata.

Hristos, Mantuitorul nostru, S-a adus jertfă pe cruce pentru noi, ticalosii, şi a înviat din morţi; mai concret, a transformat moartea în somn, precum ne spune Parintele Cleopa. Sa nu intelegem gresit, Hristos nu a adormit, ci a patimit, S-a rastignit si a Inviat a treia zi pentru Mantuirea oamenilor. Psalmistul spune ,, Moartea păcătoşilor este cumplită”. In Dumnezeu pacat nu este, Insa Hristos chip de om luand,  ne arata cum El, Lumina cea Adevarata, trece prin cumplite chinuri pentru noi, pacatosii. Suferinta purtata pe Cruce, nu o putem simti oricat am cere noi asta, nu am putea suporta acea durere cumplita. Omul nu a fost creat de Dumnezeu pentru suferintã. Pãcatul a adus suferinta în lume, insa Darul din care izvoraste Invierea Mantuitorului nostru Iisus Hristos, este insasi iertarea pacatelor.

Parintele Teofil Paraian ne spune: ,,Învierea Domnului nostru Iisus Hristos nu este ceva separat de noi, ci este ceva care trebuie sa se întâmple si în noi.”. Prin Invierea lui Hristos, sufletul viaza, se imbraca cu haina cea Noua, se incununeaza cu Lumina cea Adevarata, nepatrunsa si neapropiata. De aceea la Pasti se spune: „Sa ne curatim simtirile si sa vedem pe Hristos stralucind cu neapropiata lumina Învierii si bucurati-va zicând, luminati sa-L auzim cântându-I cântare de biruinta”. Mantuitorul Hristos insusi locuieste in lumina cea neapropiata (Tim. 6, 16).

Nu mai este mult si vom intra in Săptămâna Mare sau Saptamana Patimilor. Aceasta este o ultima treapta a urcusului duhovnicesc pe care Postul ne-o scoate in cale. Sa ne pregatim pentru venirea Mirelui, pentru venirea Mantuitorului si pentru Invierea Sa cea necuprinsa de mintea omeneasca. Sa nu ocolim aceasta treapta, ci sa adancim in cunoasterea noastra, sa adancim in credinta si in rugaciune, sa ne concentram mai mult asupra Invierii mult asteptate. Hristos spune: ,,Aruncati mreaja mai la adanc”. Asadar, sa nu ramanem doar la stadiul unei saptamani obisnuite, ca oricare alta, ci in fiecare zi sa staruim in post, in cantari si in rugaciune, asteptand cu iubire si nadejde, momentul Invierii Sale.

,,Deci si voi acum sunteti tristi, dar iarasi va voi vedea, si se va bucura inima voastra si bucuria voastra nimeni n-o va lua de la voi”.

Precum S-au bucurat ucenicii cand L-au vazut pe Domnul dupa Inviere,si au primit pacea Mantuitorului in suflet, asa sa tanjim si noi dupa aceasta pace, sa ne bucuram si sa-L slavim pe  Domnul Iisus Hristos laudandu-L si preamarindu-L intru toti vecii.

(Georgiana)

,,Hristos a inviat si tu moarte ti-ai pierdut puterea!

Hristos a inviat si cei rai s-au prabusit!

Hristos a inviat si ingerii se veselesc!

Hristos a inviat si viata a invins moartea!

Hristos a inviat cu moartea pre moarte calcand;

Si celor din mormanturi viata le-a daruit!”

(Sfantul Ioan Gura de Aur)

(Visited 1 times, 1 visits today)