Icoana Maica blândeții” sau „Maica smereniei” din Biserica Răstignirii din Tbilisi, Georgia
Această icoană se numește „Maica blândeții” sau „Maica smereniei”. Icoana a fost concepută în 2019 și pictată în 2021 cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh Ilie al Georgiei și se află în Biserica Răstignirii din Tbilisi, Georgia.
Cea mai importantă virtute a Sfintei Fecioare Maria, care și-a arătat credința, devotamentul și dragostea față de Dumnezeu, este smerenia. El, prin viața sa spirituală interioară, religioasă, a vrut ca tu să știi intuitiv ceea ce umanitatea nu știa. Cel mai important atribut al lui Dumnezeu – că Dumnezeu este smerenie.
Dragostea, care este cea mai puternică expresie a esenței lui Dumnezeu, cu siguranță nu poate exista fără smerenie. Știam că Dumnezeu este atotputernic, Creatorul universului, omniprezent, atotputernic, dar că este smerit, nu știam. Și am auzit aceasta când a venit la oameni și și-a zis în sine: „Învățați de la mine, că sunt blând și smerit cu inima”.
Preacurata Fecioară Maria a dobândit această virtute în mintea ei. În acest fel a cooperat cu Dumnezeu și de aceea a devenit posibil ca Dumnezeu să primească natura umană de la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, Maria. De aceea a fost numită Maica Domnului. Mama lui Dumnezeu sau mama iubirii, dar manifestată în faptă – mama bunătății.
Dacă vrem să avem comuniune cu Fecioara Maria cu adevărat, trebuie să imităm aceste mari virtuți. Dacă nu cooperăm cu Hristos ca Dumnezeu pentru a realiza această virtute în noi, pentru noi comuniunea cu Fecioara Maria, pierdută în istorie, va fi un eveniment interesant, dar nu o realitate.
https://www.youtube.com/watch?v=j1h3VgZqV5M
Ideea pictării acestei icoane a avut-o Părintele Saba Tavadze, preot al Bisericii Răstignirii, pictorul icoanei fiind Lasha Darbuashvili. Părintele Saba Tavadze și-a dorit să întruchipeze smerenia Domnului și a Preacuratei Maicii Sale prin fiecare aspect al icoanei: mișcare, dinamică, expresie, ochi, culori, linii, și inclusiv prin nume.
Icoana în original se află la reședința patriarhului Georgiei. O copie a fost trimisă Episcopiei de Limassol din Cipru la părintele Atansie și altă copie a fost trimisă în Sfântul Munte Athos la Mănăstirea Vatoped împreună cu părintele stareț Efrem, căruia i-a plăcut foarte mult.
O altă copie a fost așezată ca icoană centrală în Biserica Răstignirii din Tbilisi.
GHEORGHE
aprilie 16, 2024 @ 11:59 pm
Am văzut icoana pr.Sba Tavadze din Giorgia,”Maica Blîndeții”.Icoanele care se fac sunt pictate după anumite canoane.Apoi Maica Domnului din pictură îi lipsesc cele trei stele ale Fecioriei.La mănăstirea Vatoped nu este nicio copie a picturii și nici în Cipru la Mitropolitul Atanassie de Limassol.Intrebați la mănăstirea Dragomirna cu care părintele Mitropolit are legături.Rog lămuriri.
GHEORGHE
aprilie 17, 2024 @ 1:20 pm
Am văzut o copie a icoanei „Maica blîndeții” care nu avea cele trei Stele ale Fecioriei.Dar,apoi,am văzut originalul cu cele trei Stele.Îmi cer iertare pt.greșeală.