Idolatrizarea, boala veche

idolatrieDin cele mai vechi timpuri pana in ziua de astazi, idolatrizarea a luat multe forme iar sub greutatea acestui val s-au sfarmat multe generatii. Stim cu totii ca diavolul nu este prost, ci viclean din cale-afara, dar el, pentru ca nu poate sa creeze, perverteste. Si nu poate sa perverteasca decat ceea ce exista: dragostea de Dumnezeu si de aproapele. Nerusinatul, se perinda pe scena istoriei, cu aceeasi Marie…dar cu alta palarie, pentru a sustine aceeasi sceneta pierzatoare de suflete.

Mecanismele psihologice ale caderii in idolatrie sunt aceleasi de la Adam incoace, numai ambalajul ni se schimba, pentru a nu invata din greselile inaintasilor nostri. Astfel, de la generatia parintilor nostri pana in prezent, se promoveaza  idolatrizarea artistilor de muzica si a actorilor, pentru ca ei au cea mai mare priza la public. De la Elvis pana la Enrique si de la Beatles pana la Tokio Hotel, idolatrizarea a atins cote alarmante in randul generatiei tinere.

Toti artistii, arata ca „desprinsi din rai”, si nici macar cel mai critic ochi nu prea reuseste sa gaseasca defecte de look la prezentarile de album. Dar daca dam cu mana deoparte, la modul imaginar, toate orele de pregatire, machiaj, aranjare si prezentarea sclipitoare, in spatele imaginii perfecte a idolului-om vom descoperi uimiti, ca nu vedem decat un suflet falimentar ce cauta sa-si hraneasca mandria si iubirea de sine prin orice mijloc, un suflet al carui dumnezeu sunt aplauzele si tipetele isterice ale fanilor…un suflet mai neputincios ca al nostru.

Motorul acestui circ mediatic este o intreaga industrie de tembelizare, pusa in miscare de alt idol: cel al banilor. Aceasta este industria muzicii si a filmelor. Exemplele bune de filme si muzica au inceput sa devina prea rare ca sa ne aducem aminte de ele, asa ca le trecem cu un gust dulce-amar la categoria exceptii.

Nu va inselati, oamenii se cunosc dupa roade, asa ca daca privim atent la viata artistilor de succes nu vom vedea in general decat: (prea)curvie, dependenta de droguri, fatarnicie, adulter, iubire de bogatii, idolatrizare si cele mai grele pacate pe care abia le mai poate urni pamantul pentru o noua dimineata. Dar toate acestea le vedem presarate cu un strat gros de deceptii ce se incapataneaza sa se  ascunda sub straturile de fard, „din pacate”, si implicit de ochii nostri.

Acestia sunt oamenii care ni se pun in fata, pe care ii admiram, pe care ii avem ca modele oficiale…si pe care cei mai multi tineri ii urmeaza. Asa au aparut tinerii manelisti, rockeri, hip-hoperi si mai nou…emo, cu atitudini razvratite gen „nimeni nu ma intelege”, sau „sunt singur impotriva tuturor” si care in loc de icoane isi pun poza cu idolul lor preferat. Si nu inteleg astfel de tineri, ca admirand in acest fel oamenii, facandu-ti din ei un idol le vei imprumuta si roadele din viata lor.

Nu era cu nimic mai prejos inchinarea la idoli din antichitate, decat inchinarea din ziua de astazi fata de cantareti, bussiness-men, actori, fotbalisti, luptatori de arte martiale si multi altii oameni poleiti cu „succes”.

Dar noi, stiind ca plata pacatului este moartea, sa fugim de a idolatriza oamenii ca de foc, pentru ca astfel ne ucidem singuri sufletele. Viata si bucuria noastra este in Dumnezeu. Pe Dumnezeu sa-l iubim din toata inima, din tot cugetul si din toata puterea, si „Pe noi înşine, şi unii pe alţii, şi toată viaţa noastră lui Hristos Dumnezeu să dăm.”

(Visited 57 times, 1 visits today)