Iepuraşul de Paşti

E simplu să spui că de Paşti vine iepuraşul cu ouă si cozonaci. E simplu să spui că de Paşti ne facem cadouri de iepuraş, mâncăm, bem şi ne distrăm. E simplu să-ţi promovezi produsele prin reclame colorate cu iepuraşi pe un câmp înverzit, prin ouă de toate culorile asezate frumos in coşuleţul din iarbă. Iepuraşul de Paşti ca şi Moş Crăciun promovează o sărbătoare fără bătăi de cap, fără vreo obligaţie sufletească de a deveni mai bun, ci doar cu impliniri trupesti…

Oare de ce nu vedem icoana Învierii Domnului prin supermarket, sau imprimată pe sacoşe, pe geamurile magazinelor, pe portierele maşinilor de distribuţie, sau oriunde astăzi noi vedem iepuraşul?! Pentru că imaginea Mântuitorului nu ar vinde aşa de bine, ci ar fi un dus rece care ne-ar trezi conştiinţa, ne-ar aduce aminte de înfrânare, şi de cei săraci care n-au nimic, şi de cei bolnavi, şi de sufletul nostru. Chipul lui Dumnezeu ne-ar aminti de viaţa veşnică, ne-ar impulsiona să facem ceva şi pentru sufletul nostru şi să nu ne mai afundăm aşa de mult în lumea materială. Dar Chipul Mântuitorului imprimat oriunde ar scăde vânzările în loc să le crească, de aceea Persoana Sa este inlocuita cu un personaj aparent simpatic, dar care  nu aduce aminte de ceea ce cere sufletul nostru ci doar de ceea ce vrea trupul.

Iepuraşul propune o sărbătoarea a Paştelui impersonală, fadă, fără consistenţă, oarecum la fel ca celelalte… care nu implică prea mult efort din partea noastră pentru participare, dar care nici satisfactii adevarate nu ofera ci limitate la lumea aceasta.

Învierea Domnului Hristos implică din partea noastră post, milostenie, iertare, fapte bune, schimbare sufletească, depăşirea egoismului, iubirea celor din viaţa noastră şi multe altele. Învierea Domnului ne aduce aminte de moarte, moartea de viaţa veşnică, viaţa veşnică de păcatele noastre, păcatele noastre de frica lui Dumnezeu iar frica lui Dumnezeu este începutul faptelor bune.

Iepuraşul de Paşti aduce cadouri, dar de multe ori cel mai mare cadou pe care ni l-am dori ar fi ca cei din jurul nostru să se schimbe, să fie mai buni, să ne iubească mai mult, să ne inteleaga si sa ne accepte mai mult…

Iepuraşul, ca şi Moş Crăciun, e o invenţie care desacralizează cea mai mare sărbătoarea a Ortodoxiei: Învierea Domnului. Iepuraşul distrage atenţia de la esenţa Paştilor. Paşti înseamna „trecere” în limba ebraică, şi se referă la trecerea poporului evreu de la sclavie la libertate, din Egipt, unde erau robi şi munceau pâna la iepuizare, în pământul Canaanului unde erau liberi pe un pământ fertil şi adăpat de multe ape. Termenul s-a păstrat şi pentru Învierea Domnului care se numeşte tot Paşti, adica „trecere” , trecerea de la moarte la viaţă, de la finit la infinit,  de la noi la Dumnezeu.

Dacă de Invierea Domnului noi sărbătorim iepuraşul atunci uităm Cine ne-a creat, Cine ne ajută să fim fericiţi, cine ne fereşte secundă de secundă de tot răul, uităm cu totul de Dumnezeu.

De Paşti avem un motiv să ne facem cadouri pentru că vine iepuraşul. Oare Învierea Domnului nu e un motiv să dăruim?

Pe 25 decembrie spunem că vine Moş Crăciun cu cadouri la copii, pentru că magii au venit cu daruri la pruncul Iisus. De ce l-au întâmpinat cu cadouri magii? Pentru că acel Prunc nu era ca toţi ceilalţi, era unic, şi promitea ca pe viitor să scape lumea de sub blestemul păcatului. De Paşti, la Învierea Domnului această promisiune devine realitate şi aşa fiind, oare nu i se cuvin mult mai multe daruri decât la naştere. Şi dacă da, atunci nu este aceasta un motiv mai întemeiat decât la Crăciun ca noi să facem daruri.

Nu are nimic sărbătorirea iepuraşului de Paşti ce nu putem găsi în sărbătorirea Învierii Domnului. De fapt mi-e şi ruşine că am ajuns să compar una cu alta, dar asta e lumea în care trăim, o lume care vrea să-l scoată pe Dumnezeu din toate aspectele vieţii.

Bucuraţi-vă de Învierea Domnului!

(Claudiu)

 

(Visited 78 times, 1 visits today)