Skip to content

2 Comentarii

 1. Mă(g)dălin
  martie 5, 2024 @ 3:24 pm

  Excelent articolul si toata teoria de aici, felicitari Claudiu !
  Dar ai deschis o alta cutie a Pandorei, cu una dintre afirmatiile-cheie din articol, si anume „Fiecare creștin și fiecare slujitor al Bisericii este pentru cei din exterior un reprezentant al ei”.
  Dar marea majoritate a celor „din exterior” care judecă Biserica după faptele acestor reprezentanți, sunt totuși oficial membri ai Bisericii (și nu doar pe hârtie, ci și cultic, duhovnicește vorbind – pentru că ei au primit Duhul Sfânt la creștinarea lor). Nu cumva vremurile pe care le trăim sunt inversul vremurilor din secolul când Sfinții Părinți au decis creștinarea în pruncie (cunoaștem motivația) ? Nu cumva azi fenomenul este invers, și ar trebui luată cât mai serios în calcul revenirea la o creștinare voluntară și conștient asumată (fără necesitatea instituției nașului) ?
  Sau hai să nu fim așa drastici, s-o luăm altfel: se simte masiv nevoia ca apartenența la Biserică să nu mai fie doar subconștientă, ci să fie mărturisită și asumată faptic. De ce nu are curajul Ortodoxia să revină la sâmburele ei autentic și să-și lepede haina exterioară, de vitrină, prin care se tot agață de „majorități” și de o prezență sau influență decisivă în societate ? Scurm și eu conștiințele, iertare…

  Reply

  • administrator_ot
   martie 6, 2024 @ 9:50 am

   Mădălin, parohiile astăzi au nevoie de cateheză continuă pentru a ajunge toți să avem aceeși conștiință, altfel fiecare crede ce vrea și ce citește și trăiește cum îl taie capul.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *