Skip to content

1 Comment

  1. Laura Stifter
    iunie 16, 2014 @ 10:40 pm

    Bine aţi revenit din pelerinaj! 🙂
    Ai scris atât de frumos, Claudiu! Răzbate atât de multă sinceritate şi atât de mult patriotism AUTENTIC din textul tău!!!…
    Personal am, de la o vreme, idei din ce în ce mai… occidentaliste. 🙂 Mai mult, am ispita de a face generalizări nejustificate la adresa românilor – ceea ce nu-i corect, o ştiu… Chiar acum câteva minute am făcut-o pe Facebook… 🙂 Am scris, într-un comentariu, că românii noştri sunt pasivi etc etc.
    Apoi – ca o paranteză fie spus – am revenit cu un alt comentariu la postarea respectivă şi am scris că prea puţini reacţionează şi iau atitudine în situaţii în care este vorba de a apăra interesele altora (acesta era contextul), mai exact iau atitudine doar anumiţi creştini în mod individual (precum părintele care scrie, în Doxologia, despre creştinii persecutaţi în statele islamice) şi anumite asociaţii creştine precum OT sau Provita. 🙂 Şi ceea ce am scris acum e nimic comparativ cu ceea ce le povestesc de multe ori colegilor despre tine, despre Dan, despre Asociaţia OT, despre comunitatea noastră şi – nu în ultimul rând – despre proiectul Fericiţi Cei Prigoniţi. 🙂
    Bine, de fapt, ştiu că tu deja ştii – dar mi-e drag să-ţi spun din nou – că nu pierd nici o ocazie de a promova asociaţia şi site-ul OT – nu doar pe Facebook (unde am distribuit zeci şi zeci de materiale de pe site), ci şi în viaţa reală (în discuţii cu tineri studenţi teologi, filosofi şi nu numai)! Şi o voi face în continuare cu mult drag şi bucurie! 🙂
    Revenind la tema discuţiei, spuneam că am anumite dezamăgiri puternice (mai mult sau mai puţin justificate) referitoare la ceea ce se-ntâmplă în România (comp. cu Occidentul), dar un astfel de text minunat cum ar putea să nu mă impresioneze profund?!…
    Felicitări din toată inima pentru articol şi, mai ales, pentru că reuşeşti să discerni între situaţiile dezamăgitoare pe care le vedem la tot pasul şi „România profundă” (pentru a-mi exprima ideea în limbajul d-lui Dan Puric) constituită, de-a lungul timpului, prin valorile creştine mărturisite în „graiul nostru valah”.
    Textul tău m-a determinat, mi-a convins inima să mă gândesc de 10 ori înainte de a mai exprima vreo critică generalizatoare la adresa compatrioţilor mei, în special în discuţii publice.
    Da, sufletul românesc cu adevărat creştin există, în ciuda tuturor vicisitudinilor istoriei, dincolo de toată superficialitatea şi de tot pasivismul supărător care ne ţine încă departe de nivelul de civilizaţie dorit. Aceste caracteristici NU pot fi, însă, asociate cu sufletul românesc autentic, ci sunt urmele lăsate asupra societăţii româneşti de către regimul totalitar comunist.
    România e în convalescenţă de 25 de ani şi noi, cei feriţi de experienţele traumatizante prin care au trecut generaţiile dinaintea noastră, avem datoria „să purtăm slăbiciunile celor neputincioşi” şi să-i înţelegem cu iubire.
    Spun asta acum, deşi, cu doar câteva minute în urmă, am scris cu totul altceva… şi mă comport aşa nu din inconsecvenţă, ci fiindcă textul scris de tine m-a ajutat să-mi dau seama cât de puţin raţionale sunt unele idei despre ţara noastră, pe care am tendinţa de a le asuma în mod necritic. M-ai ajutat să înţeleg faptul că:
    1. aprecierea valorilor Occidentului nu trebuie să ducă la minimalizarea propriilor valori naţionale;
    2. patriotismul autentic este atât de diferit de naţionalismul ideologic, ba chiar opus acestuia.
    Dumnezeu să fie cu tine, Claudiu!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *