Impresii și fotografii din Tabăra de toamnă a Asociației Ortodoxia Tinerilor de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, 2 – 5 noiembrie 2012
Ideea acestei tabere de toamnă a venit în vară, imediat după ce s-a terminat întâlnirea asociației noastre de la Putna. Eram puțin reticent atunci în privința unei viitoare întâlniri peste numai trei luni, în luna noiembrie. Trebuiau îndeplinite multe condiții: timp frumos, tineri care să se învoiască de la școală și servici, o mănăstire care să ne primească și să ne poată pune la dispoziție masă, cazare și un spațiu unde să discutăm, invitați care să fie dispuși să conferențieze, și multe alte aspecte personale și organizatorice pe care nu le mai menționez.
Am pornit cu ideea de a face tabăra de toamnă la o mănăstire din județul Argeș, dar în două zile, din diverse motive am ajuns să ne gândim la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Această locație deținea toate atuurile: un peisaj superb la poalele Munților Făgăraș, multă liniște, aer curat, o mănăstire zidită în stil cetate, un loc plin de istorie și tradiție, un ctitor voievod și martir român (Sfântul Constantin Brâncoveanu), un spațiu de obișnuite întâniri teologice, științifice și culturale (Academia Sâmbata de Sus), și câțiva oameni cu viață sfântă care au trăit pe aceste meleaguri: Părintele Arsenie Boca, Părintele Teofiil Pârâian și Arhimandritul Serafim Popescu.
Cu ajutorul doamnei Natalia Corlean, redactor-șef la Revista Apostolat în Țara Făgărașului și al Părintelui Protopop de Făgăraș, Ion Tărcuță, am reușit să luăm legătura cu Preacuviosul Părinte Ilarion Urs, starețul Mănăstirii Brâncoveanu. Cu deschidere și bunăvoință părintele stareț a acceptat toate propunerile noastre și astfel tabăra noastră de la Sâmbata de Sus, pe care ne gândeam inițial s-o desfășurăm la o pensiune din zonă, urma să se desfășoare în cadrul mănăstirii, la Academia Sâmbăta de Sus.
Data taberei am ales-o cu gândul de a merge într-un weekend înainte de începerea Postului Crăciunului. Nu după mult timp am aflat că exact în acel weekend se va face parastasul de trei ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Teofil Pârâian…. un motiv de sărbătoare pentru întreaga obște a mănăstirii.
Ajunși în prima zi a taberei, mare mi-a fost mirarea să văd că împreună cu grupul nostru, venise la Sâmbăta și un grup de tineri din mai multe filiale ASCOR (Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români) ale țării, cu ocazia parastasului Părintelui Teofil.
Fără să știm, Dumnezeu, în marea lui iubire și înțelepciune, ne-a adunat pe noi tinerii la Mănăstirea Sâmbăta, pentru a prăznui împreună bucuria trecerii la Domnul a Părintelui Teofil și pentru a ne cunoaște unii pe alții. Fără să plănuim nimic dinainte, fără să ne fi vorbit unii cu alții, ne-am trezit 70-80 de tineri adunați din mai multe orașe ale țării. După mici discuții am ajuns la concluzia că vom face totul împreună, acceptând un program comun de desfășurare a acestor zile. Așa se face că am mâncat împreună, am participat la conferințe împreună, am participat la Sfânta Litiurghie și la parastas împreună, am stat la discuții împreună…
Deși cu câteva zile înainte de tabără s-au retras mai multe persoane, și noi eram îngrijorați că vom fi puțini, a rânduit Dumnezeu ca pe ultima suta de metri să se hotărască alte persoane, așa încât ne-am strâns, participanți cu organizatori și invitați, exact 40 de persoane, cât stabilisem la 1 octombrie când am afișat anunțul. Vineri, de la prânz până seara, au ajuns 29 de persoane, iar sâmbătă încă 11. Totul parcă fusese așa de bine stabilit de Dumnezeu dinainte, iar noi ne făcusem atâtea griji.
Și totul s-a așezat frumos din prima seară (vineri, 2 noiembrie 2012) când la conferința „Milostenia. Aspecte practice și duhovnicești” Părintele Mihail de la Mănăstirea Sâmbăta, care urma să ne vorbească, a venit însoțit și de Părintele Iustin, starețul Mănăstirii Oașa, care îi însoțea pe ascorenii din țară. Au vorbit împreună atât de frumos, cu atâta liniște în glas, și cu atâta iubire încât nu vroiam să se mai termine. Ambii sunt duhovnici de tineri și știu binele problemele noastre, și din acest motiv răspunsurile lor au venit ca un pansament pe rănile duhovnicești ale sufletului nostru. La final, datorită disponibilității și deschiderii Părintelui Iustin, am convenit să avem un program comun pentru ziua de sâmbătă și duminică.
După conferință am prezentat celor din sală proiectele în mediul online și mediul real, ale Asociației Ortodoxia Tinerilor.
Înainte de conferință am prins câteva minute din Taina Sfântului Maslu săvârșită în paraclisul mănăstiri. Apoi am mers împreună să vizităm izvorul Părintelui Arsenie Boca, la 2-3 kilometri depărtare de mănăstire. Se înserase și începuse să plouă burnițat… În timpul zilei a fost cald până la prânz și apoi soarele și ploaia au tot alternat. Peisajul de toamnă era unul mirific… un pastel de culori galben-roșiatice se combinau cu verdele veșnic al bradului. Sâmbătă și duminică a fost soare și frumos, n-a plouat deloc, Dumnezeu vrând parcă să ne primească pe cât se poate de frumos în raiul de la Sâmbăta.
Sâmbătă dimineață, pe 3 noiembrie am vizitat mănăstirea și muzeul ei, apoi ne-am plimbat pe malul lacului din incinta mănăstirii. Am făcut cunoștință unii cu alții mai detaliat pe o pajiște însorită.
A urmat apoi conferința pe temă istorică a domnului Dănuț Nancu, în care s-a dezbătut iubirea de neam și țară. Au fost multe întrebări din sală, și subiectul a reușit să suscite interesul tinerilor… discuțiile continuându-se pe holuri la câteva ore după terminare.
După masa de prânz, în program era trecută o drumeție pe munte, eventual chiar spre Chilia Părintelui Arsenie Boca. Din cauza umezelii din pădure, a echipamentului neadecvat (încălțări de vară, cu talpa netedă și fără crampoane), a faptului că în grupul nostru se aflau copii, fete și o femeie însărcinată, am renunțat la acest traseu foarte dificil de 6 ore dus-întors și ne-am adunat toți într-o poiană unde Părintele Iustin ne-a provocat la o discuție despre Părintele Teofil Pârâian.
Seara a urmat conferința doamnei Ioana Hașu, despre rezistența anti-comunistă din Munții Făgăraș, care a avut un mare succes printre cei prezenți în sală. Subiectul foarte sensibil al suferinței, al demnității și al iubirii de neam, a reușit să atingă multe inimi. La acest lucru a contribuit pleiada de detalii pe care Ioana le-a oferit despre urmărirea partizanilor din munți dar și documentarul de 12 minute urmărit pe final, care a smuls și câteva lacrimi. Doamna Ioana a fost „asaltată” pe final de aprecieri, primind fel de fel de invitații. A fost o pagină de istorie a neamului român pe care mulți n-o știam, constituindu-se într-un exemplu demn de urmat, mai ales într-o țară în care noi românii ne auto-denigrăm continuu.
Înainte de conferință, o parte din noi am participat la parastasul făcut la monumentul închinat acestor martiri ai rezistenței anti-comuniste – o cruce din marmură așezată la poarta Mănăstirii Brâncoveanu.
Duminică dimineață biserica a devenit neîncăpătoare, blândețea Părintelui Teofil adunând multe persoane. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Sofian Brașoveanul, arhiereu-vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, care a venit aici însoțit de un grup de invitați germani.
După Liturghie, s-a săvârșit slujba de pomenire a Arhimandritului Teofil Pârâian. A urmat un cuvânt de învățătură și o scurtă pomenire la mormântul părintelui, la cimitir.
Apoi toată obștea mănăstirii, alături de cei prezenți, am luat masa la trapeza Academiei Sâmbata de Sus. În timpul mesei Părintele Vasile Ioana, paroh la Parohia Sfântul Nicolae „Dintr-o zi” din București a făcut mici evocări din cuvintele frumoase ale părintelui Teofil, destinzând atmosfera.
După scurte momente de respiro a început ultima conferință a taberei noastre, dedicată Sfintei Scripturi, și prezentată de domnul Gheorghe Butuc, doctor în teologie ortodoxă și profesor la Seminarul Teologic-Ortodox din Galați. Tinerii ascoreni plecaseră deja spre casă, conferința fiind ținută doar pentru grupul asociației noastre. Domnul Butuc a reușit să captiveze atenția celor prezenți prin carisma și râvna cu care vorbea, dar și prin legăturile frumoase pe care le-a expus între Sfânta Scriptură, Sfânta Tradiție și Biserică.
La final am avut bucuria să ne cânte Vlad Miriță, tenor la Opera Națională din București acompaniat de prietenul său Alexandru, la pian. Deși au fost doar două melodii, ne-au mers la inimă. Este pentru prima oară când m-am întâlnit cu Vlad, și m-am bucurat mult să văd că este un om deschis și un tânăr iubitor de țară, cu râvnă de a-i ajuta pe tineri să țină aproape de Biserică și de neam. Am hotărât ca pe viitor să colaborăm și să venim în întâmpinarea tinerilor cu diferite idei și proiecte. Tare mult mi-a plăcut și de Alexandru, a cărui nume de familiei nu l-am aflat, dar am văzut în el un om deosebit, cu inimă bună.
O prezență notabilă în tabăra noastră a fost Laura Stifter, o tânără cu deficiențe de vedere, studentă la Facultatea de Teologie din București, care a venit însoțită de părinții ei. Laura e un copil tare frumos, o tânără care și-a dedicat toată viața studiului și care are atâta bucurie încât ne copleșește pe noi cei ce nu avem niciun impediment de ordin fizic. Un om care nu cunoaște minciuna, invidia și vorbirea de rău… o persoană care-ți poate vorbi despre Dumnezeu și Biserică cu multă dragoste… Laura este un om frumos și am invitat-o ca la viitoarele noastre tabere / întâlniri să ne țină căte un discurs sau chiar o conferință. Nu am întâlnit pe nimeni asemenea ei… e o adevărată bucurie să stai lângă ea. Ce minuni face Dumnezeu! Ce oameni naște! Dacă toate cele 4 conferințe ar fi fost susținute de Laura, cred că tabăra noastră ar fi fost la fel de frumoasă. Laurei i s-a propus să devină profesoară la Facultatea de Teologie din București și cu ajutorul lui Dumnezeu să facă multă misiune printre tineri. Poate am exagerat cu laudele, dar dacă o veți cunoaște personal îmi veți înțelege atitudinea. Laura este un om talentat, dar n-ar fi reușit să fie așa cum este astăzi fără ajutorul părinților ei, oameni deosebiți, care s-au jertfit toată viață să-i ofere fiicei lor tot ce este mai bun.
Duminică seara, majoritatea participanților au plecat spre casă…
Am rămas doar 8 persoane până luni dimineață, când am plecat, nu înainte de a ne mai bucura câteva minute de raiul de la Sâmbăta.
Am ajuns toți cu bine acasă.
Îi aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru toată grija care ne-a purtat-o și Sfintei Filoteea, ocrotitoarea asociației noastre, care s-a rugat pentru noi. A fost foarte frumos. Am cunoscut mulți oameni frumoși, unii pe care nici nu i-am menționat aici, din cauza lungimii textului.
Au fost și minusuri pe care participanții le-au notat în chestionarul de feedback și pe care promitem că pe viitor le vom lua în considerare.
S-au deschis multe porți spre misiune și am observat că Dumnezeu are un singur gând permanent cu noi toți: să ne unească. Așa a făcut și Sâmbată de Sus, ne-a unit pe toți în brațele Lui, și ne-a sugerat parcă să trecem peste toate barierele sociale și să fim în comuniune: monahii cu preoții, cu episcopii, cu diaconii, cu credincioșii, iar mănăstirile împreună cu parohiile, cu asociațiile ortodoxe și cu instituțiile statului.
Slavă lui Dumnezeu pentru toate!
Vă așteptăm la următoarele noastre întâlniri!
Mai jos puteți asculta cele 4 conferințe în format audio:
1. Conferința audio: „Milostenia. Aspecte practice și duhovnicești”
{saudioplayer}Conferinta Pr. Mihail si Pr. Iustin.mp3{/saudioplayer}
2. Conferința audio: „Iubirea de neam și țară.”
{saudioplayer}Conferinta Iubirea de tara si neam – Danut Nancu – istoric.mp3{/saudioplayer}
3. Conferința audio: „Rezistența anticomunistă din Munții Făgăraș”
{saudioplayer}Conferinta Rezistenta anticomunista din Muntii Fagaras – Ioana Hasu.mp3{/saudioplayer}
4. Conferința audio: „Sfânta Scriptură – spațiu de întâlnire continuă a omului cu Dumnezeu”
{saudioplayer}Conferinta Sfanta Scriptura – spatiu de intalnire cu Dumnezeu – Gheorghe Butuc.mp3{/saudioplayer}
5. Recital Vlad Miriță (voce) și Alexandru (pian)
{saudioplayer}Vlad Mirita (voce) si Alexandru (pian) la Academia Sambata de Sus.mp3{/saudioplayer}
6, Predica Preasfințitului Sofian Brașoveanul la parastasul de 3 ani a Părinteului Teofil Pârâian
{saudioplayer}Predica PS Sofian Brasoveanul – Manastirea Sambata de Sus – 4 nov 2012.mp3{/saudioplayer}
Claudiu Balan președinte Asociația Ortodoxia Tinerilor
Laura Stifter
noiembrie 7, 2012 @ 1:59 pm
„O prezență notabilă în tabăra noastră a fost Laura Stifter, o tânără cu deficiențe de vedere, studentă la Facultatea de Teologie din București, care a venit însoțită de părinții ei. Laura e un copil tare frumos, o tânără care și-a dedicat toată viața studiului și care are atâta bucurie încât ne copleșește pe noi cei ce nu avem niciun impediment de ordin fizic. Un om care nu cunoaște minciuna, invidia și vorbirea de rău… o persoană care-ți poate vorbi despre Dumnezeu și Biserică cu multă dragoste… Laura este un om frumos și am invitat-o ca la viitoarele noastre tabere / întâlniri să ne țină căte un discurs sau chiar o conferință. Nu am întâlnit pe nimeni asemenea ei… e o adevărată bucurie să stai lângă ea. Ce minuni face Dumnezeu! Ce oameni naște! Dacă toate cele 4 conferințe ar fi fost susținute de Laura, cred că tabăra noastră ar fi fost la fel de frumoasă. Laurei i s-a propus să devină profesoară la Facultatea de Teologie din București și cu ajutorul lui Dumnezeu să facă multă misiune printre tineri. Poate am exagerat cu laudele, dar dacă o veți cunoaște personal îmi veți înțelege atitudinea. Laura este un om talentat, dar n-ar fi reușit să fie așa cum este astăzi fără ajutorul părinților ei, oameni deosebiți, care s-au jertfit toată viață să-i ofere fiicei lor tot ce este mai bun.”
Doamne ajută!
Claudiu, îţi mulţumesc din tot sufletul pentru aceste cuvinte atât de frumoase şi sincere pe care le-ai scris despre mine… Sunt profund impresionată! Nici nu ştiu ce să mai spun… M-au emoţionat aceste gânduri şi mi-au umplut inima de bucurie! Le-am spus şi părinţilor mei cât de frumos ai scris despre noi. 🙂
Întâlnirea noastră de la Sâmbăta a fost şi pentru mine o experienţă minunată, un prilej de bucurie duhovnicească… fără îndoială, cel mai frumos pelerinaj la care am participat până acum. Cu ajutorul lui Dumnezeu, voi participa cu mult drag şi la alte întâlniri ale Asociaţiei Ortodoxia Tienrilor.
În aceste zile, Dumnezeu mi-a dăruit bucuria de a întâlni oameni minunaţi (în primul rând, pe Claudiu Bălan, care se ocupă cu mult devotament şi entuziasm de misiunea în rândul tinerilor), ne-am bucurat unii de alţii, ne-am întărit duhovniceşte participând la sfintele slujbe, l-am pomenit cu dor şi recunoştinţă pe părintele Teofil Pârâian şi, nu în ultimul rând, am luat parte la conferinţele deosebit de interesante şi ziditoare de suflet, despre care Claudiu a scris mai amănunţit în articol.
Aştept cu bucurie şi nerăbdare următoarea întâlnire a Asociaţiei O T! 🙂
Cu mult drag, preţuire şi recunoştinţă,
Laura Stifter
Boitos
noiembrie 8, 2012 @ 9:57 am
O, acuma o vad si eu pe Laura si e tare draguta.
Nu trebuie neaparat sa cunosti personal un om ca sa iti dai seama de el.
E tare dragura, si se vede ce e bine crescuta si educata.
Maria Vicol
noiembrie 8, 2012 @ 10:43 am
@draga noastră laura stifter
Doamne ajută!Mă bucur că ai ajuns cu bine acasă.Îndrăznesc să spun ,alături de cuvintele lui claudiu, că tu pentru mine în această tabară ai fost cea mai mare bucurie,o să te port în sufletul meu şi dincolo de veşnicie,îi mulţumesc Domnului că prin tine mi-a dat încă o lecţie.Alături de claudiu spun ca eşti cea mai minunată persoană de pe sitte,să ne bucurii cu scrierile tale,să ne împărtăşeşti bucuriile tale,necazurile tale,să ne scrii mereu.Eşti atât de gingaşă şi de dulce ,nu ştiu cine nu s-ar topi de dragul tău.Multă sănătate îţi doresc,curaj şi să împărtăşeşti şi altora din lumina pe care Domnul a pus-o în sufletul tău pe care îl îmbrăţişez si-l sărut cu bucurie şi mulţumire!
@claudiu admin.
îţi mulţumesc claudiu pt tot,am primit atâta bucurie în acel loc atât de minunat,îţi mulţumesc din suflet pt ajutorul de a ajunge acolo,ai fost minunat aşa cum eşti tu mereu,Domnul să-ţi ajute mereu în toate!
iertare şi ţie şi faţă de toţi care am greşit!
Danut Belu
noiembrie 8, 2012 @ 10:51 am
Doamne ajuta! Cu adevarat Simona ca scumpa domnisoara Laura e draguta, chiar tare draguta… In viziunea mea, e mult mai mult, e minunata, e geniala… si nu consider ca exagerez. Bunul Dumnezeu ne-a binecuvantat sa o cunoastem pe sora Laura ca sa fim mai constienti ca Lumina-Hristos e REALA, e duhovniceasca, nu doar materiala, palpabila cum vor cei ce refuza sa creada. Laura, e dovada vie ca harul lucreaza si frumusetea omului sta in iubire, in credinta, in comuniunea cu Duhul-Sfant. Laura e un model, e un exemplu pentru noi, nu ca sufera de ceea ce suferea si iubitul Parinte Teofil Paraian (lipsa vederii) , nu din cauza aceasta, ci este un exemplu fiindca traieste concret CREDINTA. Am fost foarte impresionat si de tanarul orb prezentat de Parintele Mihail in prima seara, insa Laura e mai speciala, e deosebita… si ma bucur ca este un intelectual crestin in devenire. Si eu pacatosul si ticalosul , sunt student la teologie, am citit destule carti, am avut nesimtirea sa si public o carte de versuri… am fost si dj (deci foarte deschis cu lumea) … etc. , insa nu ma pot exprima asa frumos ca Laura. LAURA ESTE HARUL IN PERSOANA. Laura ne demonstreaza ca Bunul Dumnezeu este prezent in om prin a Sa iubire nemarginita si prin harul datator de viata. Multumesc Bunului Dumnezeu ca am cunoscut prin Laura, un om-eveniment si multumesc si fratelui Claudiu pentru Ortodoxia Tinerilor! MARE ESTE DUMNEZEU!
Laura Stifter
noiembrie 8, 2012 @ 11:19 pm
Dragii mei,
Vă mulţumesc tuturor din suflet pentru aprecieri, pentru gândurile atât de frumoase şi încurajatoare pe care mi le-aţi adresat!
Şi eu Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că v-am cunoscut şi aştept cu mult drag să ne revedem!
Doamne ajută!
Hristos în mijlocul nostru!
Cu mult drag şi prietenie,
A voastră soră întru Hristos,
Laura
Laura Stifter
noiembrie 9, 2012 @ 12:09 pm
Astăzi, pe data de 9 noiembrie, este pomenit Sfântul Mucenic Claudiu, cel care, împreună cu patru prieteni ai săi creştini, şi-a dat viaţa pentru Hristos, în vremea domniei lui Diocletian.
La mulţi ani, Claudiu, cu ocazia zilei tale onomastice! Pentru rugăciunile Sfântului Martir al cărui nume îl porţi, Dumnezeu să fie totdeauna cu tine, să te întărească neîncetat în dragostea faţă de El şi să-ţi împlinească toate cererile cele spre mântuire!
Să te bucuri de toţi cei dragi şi, împreună, să vă bucuraţi întotdeauna de iubirea lui Hristos!
La mulţi şi binecuvântaţi ani!
Gheorghe
noiembrie 9, 2012 @ 5:10 pm
La multă viață anilor Claudiu!Să te umpli de darurile Sfântului Nectarie!
Salutări tuturor celor pe care i-am cunoscut în tabără, mai ales băieților care au rămas până luni și împreună am petrecut o seară de neuitat la Sâmbăta (Duminică de la 20 până luni dimineață la 3. sssss Claudiu nu știe :)): ”cît de bine este și cât e de frumos să locuiască frații în unime, căci întru aceasta a făgăduit Domnul viața de veci”, zice psalmistul David.
Vă îmbrățișăm pe toți: Gheorghe și Ana Butuc.
mihaela G
noiembrie 9, 2012 @ 5:24 pm
La multi ani, Claudiu! Dumnezeu sa iti dea bucurie si pace in suflet. Sa te pazeasca pe tine, pe noi toti, Dumnezeu si Maica Sfanta si fie ca ceea ce iti doresti sa se implineasca!
Grigore Alexandru
noiembrie 9, 2012 @ 8:01 pm
La mulţi ani, Claudiu!
Claudiu Balan
noiembrie 10, 2012 @ 9:02 am
Mulțumesc mult pentru urări tuturor.
Răspund așa târziu pentru că am avut calculatorul stricat și abia acum am reușit să-l repar.
Doamne ajută!
Stefan_Pacifist
iunie 24, 2015 @ 7:58 pm
As vrea sa merg si eu intr-o astfel de tabara