Imprimeurile și mesajele de groază de pe hainele copiilor și tinerilor
Dragi Părinţi de pretutindeni,
Vă rog nu mai permiteţi copiilor voştri să poarte haine cu însemne şi mesaje antisociale, sau chiar anti-viaţă. Cum puteţi să fiţi indiferenţi când îl vedeţi pe copilul vostru îmbrăcat cu o haină având însemnele morţii pe ea? Am văzut în ultima vreme în jurul meu din ce in ce mai mulţi copii şi adolescenţi (dar şi numeroşi adulţi) purtând însemnul cu cap de mort sau cu diverse imagini rupte parcă din filmele de groază.
Nu e ceva inofensiv, vă rog să mă credeţi. Nu e doar un simbol “la modă”. Aşa cum simbolul Crucii este dătător de viaţă şi alungă întunericul care stă la pândă să pună ghearele pe fiecare suflet, la fel fiecare simbol este purtator al unei energii (mai luminoasă ori mai întunecată), care conectează pe cel care îl priveşte (şi mai ales pe cel care se însemnează cu acesta), la energiile respective. Iar înrâurirea acestor energii vor transforma, încet-încet, pe nesimţite, sufletul acela prin luminarea, ori, dimpotrivă, prin întunecarea lui.
Dragi părinţi, lumea se zbate din ce în ce mai mult în întuneric. Tinerii sunt cei care suferă cel mai mult, pentru că ei încă nu au o direcţie clară în viaţă, nu au încă răspunsuri la numeroasele lor întrebări, nu ştiu prea bine să distingă între ceea ce este folositor sau dăunător dintre toate informaţiile care îi asaltează zi de zi. Ajutaţi-i, ascultaţi-i, încercaţi să comunicaţi mai mult cu ei, încercaţi să-i înţelegeţi. Cum? Arătându-vă dispuşi şi răbdători în a asculta și observa punctele lor de vedere, trăirile lor, nevoile lor. Ei au nevoie de o direcţie. Şi dacă nu o vor primi în familie, vor fi mai uşor de dezrădăcinat de societatea haotică din jurul lor.
Dragi părinţi, spuneţi că nu aveţi timp? Dar de ce nu înlocuiţi privitul la televizor cu privitul în sufletele pe care Dumnezeu le-a trimis în lume prin voi? De ce nu faceţi “talk-show-uri” cu tinerii din propria familie (care au atâta nevoie să fie ascultaţi de cineva)? De ce nu priviţi “telenovela” din viaţa socială a copiilor voştri, din relaţiile cu prietenii lor, din ceea ce trăiesc în comunitatea unităţii de învăţare în care se află? De ce nu ascultaţi “ştirile” din realitatea lor de viaţă, din anturajul lor, din lumea pe care atât de puţin, poate, o cunoaşteţi?
De ce nu vă multumiţi cu avutul material de strictă necesitate şi să vă concentraţi mai mult pe a le da urmaşilor voştri o moştenire adevărată (o educaţie morală şi creştină solidă, o consolidare a caracterului lor în sensul pozitiv, un sprijin psiho-afectiv care să confere un echilibru lumii lor interioare şi o direcţie bună în viaţă) în locul unor averi băneşti reci, trecătoare şi care în loc să consolideze, mai mult distrug?
De ce nu-i învăţaţi ce înseamnă România profundă şi bogăţiile extraordinare ale acestei ţări? De ce nu le puneţi în faţă modele demne de urmat (avem atâtea printre înaintaşii noştri…) în loc să-i încurajaţi în intenţia de a-şi părăsi ţara, ori de a o blama cu fiecare ocazie?
De ce nu le spuneţi despre vremea copilăriei şi a tinereţii voastre? Despre cum arăta lumea atunci, despre cum erau relaţiile între o femeie şi un bărbat (despre ce înseamnă un gentleman, şi despre virtuţile unei femei adevarate), despre relaţiile de atunci dintre profesori şi elevi, dintre părinţi şi copii, dintre oameni în general? De ce nu-i învăţaţi despre diferenţa colosală dintre dragoste şi dependenţă, despre dragostea adevărată, diferită de cea prezentată în filme, dragostea care transcende Erosul şi Filia şi atinge treapta de Agape (dragostea pe care ne-o porunceşte Dumnezeu să o avem faţă de El şi față de semeni, încadrându-se în definiţia dată de Sf. Apostol Pavel la I Corinteni)? Despre lucrurile bune si frumoase, care merita amintite, nu despre cele intunecate, care au existat si atunci si intotdeauna. De câtă suferinţă ar fi scutiţi dacă ar şti din timp aceste lucruri…
Oferiţi-le dragoste, atenţie, faceţi-i conştienţi de faptul că omul a fost făcut după chipul lui Dumnezeu şi că, până la asemănarea cu El, rămâne ca noi să parcurgem drumul. Ajutaţi-i să-l aleagă pe cel corect, să nu alerge după himere, să nu accepte tot ceea ce societatea încearcă să-i înveţe. Nu uitaţi că la judecata finală, Dumnezeu va cere din mâinile voastre sufletele lor.
Oferiţi-i României, lumii întregi şi lui Dumnezeu suflete integre, curate, capabile să distingă lumina de întuneric. Faceţi-vă timp pentru a privi în adâncurile sufletelor lor. Dar, până la a ajunge acolo, priviţi mai întâi la imaginea afişată în exteriorul lor şi luaţi atitudine măcar cu un sfat bine argumentat atunci când se prezintă la exterior într-o manieră nefavorabilă sănătăţii lor sufleteşti. Cu vorba bună, cu blândeţe şi, mai ales, cu forţa educativă extraordinară a propriului exemplu. Tinerii de azi duc mare lipsă de modele.
Dumnezeu să ne lumineze pe toţi!
(Danina)
sdaniel
iulie 16, 2013 @ 2:15 pm
Foarte crud acest articol, la fel ca realitatea. Din pacate, Danina, ai foarte multa dreptate in acest articol, societatea de azi e distrusa si nu are niciun reper.
Mi-ar place sa vad un asemenea articol si in presa centrala, dar, acolo e mai important ce haine si-a cumparat Bianca Dragusanu decat modul in care familiile isi pierd (spiritual) copii.
Superb articolul, cu toate ca mi-a produs o mica depresie.
albinuta
iulie 16, 2013 @ 5:42 pm
Daniel ,pe zii ce trece ma minunez de cea ce scrii incat nu pot decat sa spun :Slava Tie Doamne ! Nu stiu daca realizezi sau nu insa ceea ce scrii acum este foarte diferit cu ceea ce spuneai cu ceva timp in urma ,tine-o tot asa
Felicitari de asemenea pentru articol ,foarte folositor zilelor noastre
Daniela
iulie 17, 2013 @ 7:02 am
@ sdaniel
Eu nu mi-am propus prin acest articol nicidecum sa fiu cruda, ci doar sa trag un semnal de alarma si asupra acestui aspect, pe care probabil nu multi il constientizeaza (si anume faptul ca putem fi profund afectati de lucruri aparent minore). Nu cred ca e cazul sa deznadajduim, nici sa cadem in depresie. Urmatorul pas dupa constientizare este lupta (lupta cea buna, dusa in inteles crestin, impotriva intunericului). Armele luminii ne sunt la indemana, iar harul ne este dat de sus pentru a birui. In plus, unde prisoseste intunericul, prisoseste si lumina harica. Crestinul nu trebuie sa deznadajnuiasca niciodata. Atata timp cat ne luptam sa ramanem pe cale si sa facem, atat cat putem, voia lui Dumnezeu, nu trebuie sa ne temem de nimic si nici sa ne consideram biruiti. Societatea nu e distrusa iremediabil, tocmai pentru ca mai sunt stalpi de foc care tin lumea prin rugaciunea lor, iar in jurul lor sunt destule flacari mai mici si multe scantei. Si chiar o mica scanteie doar daca am fi, tot e ceva… Dumnezeu sa ne ajute!