În acest vehicul nu există marfă pe timpul nopții
Toți ne bucurăm să fim în natură, la aer curat, în mijlocul unor peisaje superbe. Nu e om pe lumea asta să nu fie mișcat sufletește atunci când e pe-un vârf de munte, pe un ocean învolburat, pe plaja unei mări unde valurile se sparg frumos, pe un câmp cu maci, pe o coastă de deal, într-o peșteră sau în fața unei cascade. Natura trezește în noi sentimentul divin. Natura ne reamintește cine suntem și de unde venim.
Totuși mulți dintre noi trăim la oraș. Orașele sunt pline de betoane și mai totul este creat de om, și doar parcurile și vegetația sporadică ne mai poate reaminti de natură și implicit de Dumnezeu.
Până și orașele ne vorbesc despre Dumnezeu. De fapt tot ce-i creat și există în Univers, are o rațiune de a fi, așezată de Dumnezeu în acel lucru.
Am creat o nouă categorie de articole pe care o veți găsi în secțiunea Credință și Știință și se va numi: „Și orașul îți vorbește despre Dumnezeu”
În aceste articole vom discuta liber despre tot ce ne oferă orașul la privire: blocuri, mașini, magazine, bannere, mall-uri, construcții, străzi, mesaje comerciale, mesaje politice, denumiri de instituții, logo-uri, etc. Astăzi vom aborda prima temă.
Fiind în Băcau pe una din străzile mari ale orașului văd pe un Ford Tranzit scris pe spate: „În acest vehicul nu există marfă pe timpul nopții”. Cu siguranță ați văzut și voi acest mesaj pe autovehiculele de marfa care circulă în orașele voastră.
Acest mesaj are ca țintă directă hoții, sau potențialii hoți.
Mi s-a părut foarte interesantă ideea de a comunica prin mesaje lipite pe mașină cu hoții, și știți de ce?
Pentru că noi oamenii am înțeles de-a lungul timpului că fiecare conflict se poate rezolva prin comunicare. Mesajul lipit îl anunță pe hoț că doar ziua există marfă în mașină, noaptea fiind goală, și îl scutește de efortul de a încerca să spargă încuietoarea mașinii și de a se expune riscului de a fi prins de poliție pentru nimic.
Hoțul se poate gândi că mesajul e fals, dar dacă va vedea într-o parcare trei autovehicule de marfă și doar pe două va scrie acest mesaj, există o șansă mai mare să se afle marfă în cel de-al treilea, și prin urmare să-l aleagă pe acesta din urmă. Așa se face că mesajul lipit, fie fals sau adevărat, va avea efectul scontat: îndepărtarea hoților prin comunicare.
Un alt lucru interesant este că proprietarii mașinii merg pe ideea aplanării conflictului pe cale amiabilă și nu printr-o instanță judecătorească, și asta din mai multe motive:
-
În primul rând pentru că sunt conștienți că hoții care fură din autovehicule sunt prinși rar și cu greutate.
-
În al doilea rând pentru că marfa furată va fi vândută rapid pentru a fi transformată în bani, și prin urmare nu și-o vor recupera niciodată.
-
În al treilea rând pentru că un proces în instanță durează mult timp și păgubitul chiar dacă va fi despăgubit la un moment dat, până la finalizarea procesului va suporta pe pielea lui pierderea mărfii.
Prin urmare cea mai de dorit situație este evitarea conflictului.
Din cele trei motive de mai sus reiese foarte bine porunca pe care a dat-o Mântuitorul Hristos celor care se ceartă unii cu alții și se judecă în instanță:
„Împacă-te cu pârâşul tău degrabă, până eşti cu el pe cale, ca nu cumva pârâşul să te dea judecătorului, şi judecătorul slujitorului şi să fii aruncat în temniţă. Adevărat grăiesc ţie: Nu vei ieşi de acolo, până ce nu vei fi dat cel din urmă ban.” (Matei 5, 25-26)
Mai degrabă evită instanța judecătorească și fă pace cu pârâșul tău, chiar dacă e o pace strâmbă, care te dezavantajează.
Același sfat îl dă și Sfântul Apostol Pavel care spune:
„Negreşit, şi aceasta este o scădere pentru voi, că aveţi judecăţi unii cu alţii. Pentru ce nu suferiţi mai bine strâmbătatea? Pentru ce nu răbdaţi mai bine paguba? ” (1 Corinteni 6:7 )
Mesajul de pe acel autovehicul încearcă să evite pe cât posibil conflictul, și să minimizeze la maxim pagubele.
Comunicarea între oameni îi ajută de multe ori să evite conflictele. Comunicarea este de fapt cuvânt, iar cuvântul poartă un mesaj și un duh al mesajului. Cel care primește acel cuvânt înțelege mesajul cu rațiunea și simte duhul cu inima. De fapt nu comunicarea îi unește pe oameni ci cuvântul.
Iată de ce Mântuitorul Iisus Hristos mai este numit și Dumnezeu Cuvântul, pentru că El este Cel care-i unește pe toți în El însuși și pe toți cu Dumnezeu, Sfânta Treime. Cuvântul ne va mântui pe toți, iar Duhul Sfânt, Care sălășluiește în Tatăl așa cum sălășluiește în Fiul, va împărtăși inimilor noastre Adevărul. Atât inima cât și rațiunea noastră se vor împărtăși de Adevăr, luminându-se și curățindu-se.
Concluzie
Mesajul „În acest vehicul nu există marfă pe timpul nopții” ne poate aminti de Dumnezeu:
-
pentrucă El ne-a poruncit să evităm procesele în fața instanței judecătorești
-
pentrucă expune comunicarea ca pe un mod de a rezolva conflictele, iar comunicarea se face prin cuvânt. Iar noi știm bine că Iisus Hristos mai este numit și Dumnezeu-Cuvântul.
-
pentru că e un mod blând de a te raporta la cei care-ți pot deveni dușmani (hoții care te păgubesc) și în felul acesta ne aduce aminte de porunca Mântuitorului de a ne iubi chiar și vrăjmașii.
-
pentru că hoții vin mai mereu noaptea și pentru că proprietarii nu-și pot păzi singuri mașinile, atunci pun ca paznic un mesaj, o serie de cuvinte. Acest gest e o recunoaștere a faptului că hoții sunt oameni raționali, iar alegerile lor pot fi schimbate, invocând un argument (lipsa mărfii din mașină) și apelându-se în același timp la credința lor. Ca hoț nu poți ști exact dacă mesajul e adevărat, dar nici nu poți risca inutil să spargi o mașina goală și să fii prins. Așa se face că în comunicarea celor două părți se invocă rațiunea, credința, ba chiar și un sentiment de afecțiune sau de empatie față de un posibil dușman.
Și orașul îți vorbește despre Dumnezeu nu doar natura.
P.S. Fotografia este un colaj, nu este mașina pe care am văzut-o eu în Bacău.
(Claudiu)