Incercați să-L cunoașteți pe Dumnezeu din Vechiul Testament

Noah008Fiind student la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, prin anul 3, și gândindu-mă că o să vină vremea când va trebui să-i slujesc lui Dumnezeu ca preot, îmi puneam următoarea problemă: dacă va veni vreodata un credincios la mine și mă întreabă dacă am citit Biblia în întregime?! Eu citisem tot Noul Testament, dar Vechiul Testament doar în parte. Normal că dacă mi s-ar fi întâmplat așa ceva n-aș fi putut minți și ar fi trebuit să zic sincer: Nu, n-am citit-o pe toată.

Pe unii credincioși acest răspuns i-ar fi surprins foarte mult, probabil gândind imediat: „Ce fel de preot este acesta care n-a avut curiozitatea să citească toată Biblia? Cum vine el să ne vorbească nouă de Dumnezeu dacă el nici măcar n-a citit odată tot ce scrie în Sfânta Scriptură.”

Cu acest gând în minte m-am apucat să citesc Vechiul Testament în fiecare zi, adnotând cu pixul tot ce mi se părea interesant și orice idei și analogii îmi veneau în acel moment. După un maraton de câteva zile observasem o schimbare în felul meu de a mă raporta la ce mi se întâmplă în viața de zi cu zi, o schimbare în felul de a mă ruga la Dumnezeu.

Noul Testament vorbește de un Dumnezeu iubitor, smerit, îndurător, răbdător cu păcatele oamenilor, un Dumnezeu care așteaptă pe orice păcătos să se-ntoarcă la El până în ultima clipă a vieții, acceptând să-l mântuiască chiar dacă a trăit o viață plină de păcate, iar în ultima clipă și-a cerut iertare din inimă. Eu în acele momente ale vieții, eram revoltat că se întâmplă atât de mult rău în lume, cum de îi îngăduie Dumnezeu pe unii să fure așa mult, să desfrâneze, să hulească Biserica și pe slujitorii săi. Mă gândeam cum de oamenii săraci tot săraci rămân și necăjiți, iar bogaților le e din ce în ce mai bine.

Această atitudine pe care o percepeam eu din Noul Testament (Cele 4 Evanghelii si epistolele) mi se părea a fi una de neimplicare a lui Dumnezeu în viața noastră. Știind că Dumnezeu e iertător și milostiv simțeam că lasă prea mult răul să se desfășoare printre noi, lasându-L pe diavol să ne facă prea mult rău.

Vechiul Testament e mai mare ca întindere și-L arată pe Dumnezeu în mult mai multe situații de viață decât în Noul Testament. Se întâmplă multe în această parte a scripturii: relații de dragoste, prietenii, ucideri, alieri, războaie, lupte pentru putere, minuni, apariții ale lui Dumnezeu, discuții față către față cu Creatorul lumii, relații de familie, povestiri din viața unor oameni simpli sau din viața tumultoasă a regilor, și lista poate continua.

În toate acestea îi putem vedea pe oameni păcătuind sau făcând bine, cerând ajutorul lui Dumnezeu sau uitând de El, pocăindu-se sau făcându-se și mai răi ca înainte. În toate Dumnezeul lui Israel intervine în viața oamenilor în mod decisiv, pedepsind, mediind conflicte sau ajutând oameni și popoare. În Vechiul Testament Dumnezeu este personajul principal, îl găsim peste tot. Vechiul Testament ne ajută să înțelegem cum vede El lucrurile (în parte, nu total), cum se raportează El la faptele noastre. Domnul prin intervențiile Lui schimbă nu numai viața lui Israel dar și a popoarelor păgâne.

Pentru mine a fost o mică minune pentru că am înțeles că Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt sunt la fel de prezenți în viața noastră astăzi cum erau și în Vechiul Testament, doar că noi nu prea mai avem ochi să vedem realitatea cum este defapt.Vechiul Testament îl prezintă pe Dumnezeu ca un Domn justițiar, drept, care nu îngăduie prea mult păcatul, un Dumnezeu mereu prezent în viața poporului, un Dumnezeu foarte puternic, care poate cutremura pământul ca să-i înghită pe cei păcătoși.

Pentru cei deznădăjduiți și neîncrezători în Domnul Hristos, Cel smerit și blând la inimă, Vechiul Testament e un balsam de încredere, e o gură de nădejde, e um medicament foarte prielnic.

Citind cărțile Vechiului Testament am înțeles, așa cum zice Domnul Hristos, că în lumea asta nimic nu se întâmplă fără voia lui Dumnezeu. Nu doarme niciodată, nu lasă nimic la întâmplare, chiar și răul cel mai mare îl lasă să se întâmple ca să scoată un bine însutit.

Bucurați-vă de Dumnezeul nostru citind Vechiul Testament, si o să fiți surprinși de câtă încredere ve-ti căpăta în El! Întâmplările de viață din Vechiul Testament ne fac și pe noi să înțelegem cum poate interveni Dumnezeu decisiv în viața noastră, în fiecare clipă, ne ajută și pe noi să știm ce să facem când suntem iubiți, trădați, abandonați, invidiați, triști, deznădăjduiți, neîncrezători, lași, puternici, mândri, autoritari, smeriți, mulțumitori sau nemulțumitori.

(Claudiu)

(Visited 28 times, 1 visits today)