Skip to content

6 Comentarii

  1. Laura Stifter
    martie 15, 2013 @ 12:42 pm

    „Va da frate pe frate la moarte şi tată pe fiu şi copiii se vor răzvrăti împotriva părinţilor şi-i vor ucide.”
    Această profeţie cutremurătoare s-a împlinit… în timpul regimului totalitar anticreştin comunist…
    Chiar şi în familiile care nu suferiseră în închisori (deşi se aflau în marea închisoare care devenise pe atunci România), părinţii efectiv se temeau să-şi educe copiii în credinţa creştină. Ştiu acest lucru din mărturiile unor credincioşi, care au aflat despre Dumnezeu abia după revoluţie, fiindcă părinţilor lor le era frică să le vorbească despre credinţă, le era frică să-i ducă la biserică etc.
    De exemplu, o doamnă profesoară deosebit de credincioasă mi-a povestit că a auzit pentru prima dată numele Mântuitorului, atunci când era în gimnaziu şi, din întâmplare (de fapt, ce este întâmplător în lumea aceasta?), a găsit în casă, bine ascunsă, Sfânta Scriptură. Când i-a arătat mamei ei „cartea de poveşti” pe care o descoperise, mama ei a certat-o destul de dur, spunându-i că aceea nu este o carte pentru copii şi avertizând-o să nu cumva să mai vorbească despre acele „poveşti” cu cineva din afara familiei. Aceeaşi doamnă profesoară mi-a povestit că, atunci când era în clasa a V-a, la o oră de dirigenţie, ea şi toţi colegii ei au avut de răspuns, în scris, la mai multe întrebări, printre care se număra şi aceasta: „ce religie ai?”. Toţi elevii, fără excepţie, au răspuns că nu ştiu.
    O sugestie pentru Claudiu şi Dan: poate că ar fi folositor să publicaţi şi un articol despre suferinţele copiilor din orfelinatele comuniste. Când eram în liceu, cred că în clasa a XI-a, o colegă a prezentat un referat pe această temă şi… nu mi-a venit să cred cum erau trataţi copilaşii orfani în vremea aceea, în ce condiţii inumane erau ţinuţi. Cred că ar fi utilă o astfel de prezentare, fiindcă există persoane care consideră că regimul comunist din România ar fi avut şi un aspect pozitiv: interzicerea avorturilor. Ceea ce nu înţeleg aceşti semeni ai noştri este, în primul rând, faptul că se făceau avorturi şi atunci (logic, de vreme ce credinţa în Dumnezeu fusese distrusă în sufletele oamenilor), dar prin metode atât de periculoase, încât multe femei mureau… lăsând în urmă familii îndurerate, copii orfani care urmau să fie crescuţi de către stat etc. Avortul nu era interzis din motive creştine! De aceea, pentru a se vedea clar cât de indiferente şi chiar sadice erau autorităţile comuniste faţă de copii, cred că ar fi bine să postaţi un astfel de articol despre orfelinatele de atunci.
    Încă ceva important: în Polonia, în aceeaşi perioadă, avorturile erau acceptate prin lege şi chiar încurajate. Ce să mai discutăm despre cazurile dramatice din China comunistă a zilelor noastre?… Din aceste fapte istorice se poate observa clar că ideologia ateist-comunistă era neutră faţă de avort, atitudinea autorităţilor comuniste în această privinţă fiind diferită de la ţară la ţară şi de la o perioadă la alta, în funcţie de circumstanţe.
    Dumnezeu să fie cu noi şi să ne ocrotească!

    Reply

  2. Raluca
    martie 15, 2013 @ 4:14 pm

    mie tare mult imi place fotografia cu aceasta familie alcatuita din mama,tata si…17 copii.stau si ma gandesc:oare daca s-ar auzi in ziua de azi despre o familie atat de numeroasa,ce reactie ar avea ceilalti pentru care,daca ai mai mult de 2 copii,deja esti catalogat ca fiind „pocait”?

    Reply

  3. Maria Vicol
    martie 15, 2013 @ 5:20 pm

    @ralumaria
    de ce oare ne întrebăm ce s-ar gândi despre o familie aşa de numeroasă,ralumaria creştini nu sunt problema,lumea e problema,lumea trebuie să-şi facă probleme despre cum sunt ei percepuţi,nu creştini.de ce ,ce este anormal lumii a ajuns să-şi dea cu părerea despre normal şi moral?!de ce am ajuns să aşteptăm încunviinţarea lor,a lumii,a duhului lumesc?! cred că noi nu ne dăm seama unde ne situăm,nu avem nici demnitate,nu ne purtăm cu demnitate credinţa şi toata profunzimea şi angajamentul ei.ei sunt cei ce ar trebui să-şi facă probleme despre moralitatea lor,despre ce promovează ei,nu noi.noi îl avem pe Hristos,ei din păcate nu.ne facem griji de ex când ieşim din Biserică repede dăm baticul jos,vai ce zice lumea,da Hristos oare ce zice de ruşinarea noastră?! hai să fim demni,că avem cu ce şi de ce.doar părerea Tatălui să ne intereseze şi dacă Tatăl zice că-i bine atunci şi oamenii întru Domnul se vor bucura cu noi.
    pace şi bucurie de la Domnul!

    Reply

  4. Dan Tudorache
    martie 16, 2013 @ 4:59 pm

    Laura, eu deși am prins comunismul până la vârsta de 8 ani, nu am fost constrâns de părinți să nu citesc Biblia. Ba încă mama nu era de acord să învăț poezii despre ”tovarășu”, și chiar nu mă punea să învăț astfel de poezii. În schimb, mi-a povestit că la început, nașii lor de cununie au ezitat să mă boteze de frică să nu aibe de suferit la servici. Până la urmă, m-au botezat când au văzut că mama e hotărâtă să mă boteze oricum.
    Cât despre suferințele copiilor din orfelinate, din timpul regimului comunist, chiar nu m-am gândit la asta și este o noutate pentru mine subiectul, în afară de un caz particular dat la tv, cu niște copii cu dizabilități dintr-un centru psihiatric special, lăsați să moară mai rău decât câinii fără stăpân.
    Din păcate nu avem astfel de date, dar dacă vom găsi vom vorbi și despre asta.

    Într-adevăr motivația regimului comunist de a interzice avortul nu era una creștină ci una care să vină în sprijinul revoluției proletare. Mai concret spus, interzicerea avortului a fost gândită ca un model de expansiune a populației pentru ca să se îngroașe rândurile ”poporului muncitoresc”
    Cât privește ideologia comunistă, din păcate ea nu era neutră față de nimic, dar absolut nimic, pentru simplul fapt că avea pretenția de universalitate. Ori universalitatea vizează orice. Și așa s-a și întâmplat. Din marea s-a ”iubire” pentru ”fiii poporului”, Partidul a avut grijă să reglementeze toate aspectele esențiale ale vieții, și să urmărească tot ce gândeau ”dușmanii poporului” (În dosarele Securității sunt multe dosare din care reiese clar obsesia organelor de a nu le scăpa nimic)
    Într-adevăr, atitudinea autorităților represive față de avort a diferit de la țară la țară, dar asta arată doar că nu există unitate în minciună ci doar dublă măsură, în funcție de cum dictau interesele de moment ale Partidului. Unitate există doar în adevăr.

    Reply

  5. Raluca
    martie 16, 2013 @ 7:37 pm

    in timpul comunismului orfelinatul de la Cighid era un adevarat lagar de exterminare al copiilor,cei care vor sa ale mai mult pot gasi informatii destule pe internet,insa acestea sunt de-a dreptul socante.

    Reply

  6. Laura Stifter
    martie 16, 2013 @ 8:23 pm

    Dan, înseamnă că ai o mamă creştină şi curajoasă!
    În legătură cu teama unora de a-şi boteza copiii sau de a fi naşi de Botez, ştiu un caz concret: o mamă şi-a botezat copilul în ascuns, pentru că soţul ei era militar şi, de frică, îi interzicea soţiei sale să-şi boteze băieţelul.
    În privinţa situaţiei din orfelinatelor din perioada comunistă, ştiu câte ceva doar din referatul acela pe care l-a prezentat colega mea de liceu (dar era o lucrare foarte bine documentată). M-a impresionat atât de tare ceea ce am auzit atunci, încât n-am mai căutat şi alte informaţii pe această temă, fiind atât de răvăşită emoţional. Totuşi, informaţiile despre tragediile petrecute în comunism (mai ales în închisori) sunt necesare din cel puţin două motive:
    1. Ni-i fac cunoscuţi pe martirii şi mărturisitorii lui DUmnezeu din istoria recentă;
    2. pot constitui un medicament duhovnicesc de trezire la realitate pentru nostalgicii acelui regim anticreştin. Chiar recent (acum câteva luni) am văzut un reportaj în care mai mulţi tineri şi adolescenţi din generaţia mea (elevi, studenţi, deci născuţi după 1989) spuneau că ei ar fi de acord cu revenirea comunismului, care era un regim mai „cool” decât cel actual. Doamne fereşte! „Cine nu ştie trecutul este condamnat să-l repete”, precum bine se ştie.
    Din aceste motive, ceea ce reuşiţi voi să realizaţi cu proiectul „Fericiţi Cei Prigoniţi” este minunat!
    Doamne ajută!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *