Întâmpinarea Domnului
Praznicul Intampinarii Domnuluice il sarbatorim in ziua a doua a lunii februarie, ne dezvaluie cum Sfanta Fecioara Maria implinea invatatura legii vechi si a Bisericii Vechiului Testament, asa cum era scris si poruncit de Dumnezeu: „Pune-mi deoparte ca sfant pe orice intai-nascut, pe intai-nascut dintre copiii lui Israel, atat dintre oameni cat si dintre dobitoace: este al Meu” (Exodul, 13.2).
Sfanta Fecioara Maica a plecat din Betleem cu Sfîntul Iosif, logodnicul, la Ierusalim, în Biserica lui Dumnezeu, purtînd pe Hristos Pruncul cel de patruzeci de zile, sa împlineasca Legea Domnului si sa se curateasca dupa nastere: „Cand se vor implini zilele curatirii ei, pentru un fiu sau pentru o fiica, sa se aduca preotului, la usa cortului intalnirii, un miel de un an pentru arderea de tot, si un pui de porumbel sau o turturea pentru jertfa de ispasire” (Leviticul, 12.6).
A venit sa se curateasca desi nu-i trebuia curatire, fiind Preacurata. Ea care a nascut pe Izvorul curatiei, nu putea sa se afle sub necuratie. Curata si neintinata a ramas Fecioara dupa nasterea lui Hristos, adica a rodului celui binecuvîntat.
In ziua cand a venit Fecioara Maria cu pruncul Iisus in biserica si cu batranul Iosif, Duhul Sfant a instiintat pe Sfantul si Dreptul Simeon sa mearga la biserica, pentru intampinarea Pruncului cel intai nascut. Batranul Simeon luandu-L in brate cu lacrimi a zis: „Acum slobozeste pe robul Tau, Stapane, dupa Cuvantul Tau in pace, ca au vazut ochii mei mantuirea Ta” (Luca II, 29-30).
Apoi a zis catre Maica Domnului Hristos: „Iata, Acesta este pus spre caderea si spre ridicarea multora din Israel si ca un semn care va starni impotriviri: Acesta pe care-L tin in brate este Cuvantul lui Dumnezeu si multi vor cadea ca nu vor asculta Cuvantul, marturia LUI. Iar popoarele cele pagane se vor scula din pacatele lor, din intunericul idolilor si se vor lumina si curati cu Botezul Fiului Tau, Fecioara, inaltandu-se la imparatia cerurilor. Evreii se vor lepada de lumina Lui, ii vor zice samarinean, ii vor zice indracit, il vor face om pacatos si hulitor, il vor rastigni si-L vor omori, Fecioara. Multi se vor sminti si nu vor crede in Fiul tau, chiar din ucenicii Lui il vor parasi. Multi evrei il vor huli in toate veacurile. Pana la sfarsitul lumii va fi semn de impotrivire, caci multi nu vor crede si vor huli Crucea Fiului tau care este semnul ce va scoate sufletele din legaturile iadului. O, Fecioara Preacurata, sabie de amandoua partile ascutita va trece prin inima ta, cand vei vedea pe Hristos Fiul tau rastignit pe lemnul Crucii, cand il vei vedea gol, strapuns la maini si picioare si mort: atunci mare jale va cuprinde sufletul tau si ca o sabie ascutita vor trece prin inima ta toate aceste necazuri”.
Acum dupa ce am ascultat cuvintele Sfantului Simeon, socotit si cel mai mare prooroc, traind pana la venirea lui Mesia, sa citam pe apostolul Luca, (2.39-40):
„Dupa ce au implinit tot ce poruncea Legea Domnului, Iosif si Maria s-au intors in Galileea, in cetatea lor Nazaret. Iar Pruncul crestea si se intarea; era plin de intelepciune si harul lui dumnezeu era peste El”
La praznicul Intampinarii Domnului nostru Iisus Hristos, sa ne rugam:
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu si al Fecioarei Maria, invredniceste-ne si pe noi ca sa te primim, prin Sfanta Taina a Impartasaniei, in bratele sufletului nostru si slobozeste-ne de toate pacatele pe care le-am facut cu voie si fara voie, ca sa fim si noi ai Tai pe vecii vecilor. Amin.
Sursa: http://www.alternativaonline.ca/Ortodoxie0602.html
Întâmpinarea Domnului nostru I
februarie 2, 2010 @ 10:26 am
[…] sursa: https://www.ortodoxiatinerilor.ro […]