Skip to content

1 Comment

  1. Laura Stifter
    iulie 19, 2011 @ 8:06 pm

    Foaarte frumoase cuvinte! Îl cinstesc şi iubesc mult pe Sfântul Serafim de Sarov, mai ales pentru un cuvânt al său, care ar trebui să ne fie tuturor îndreptar în viaţa duhovnicească: orice virtute şi orice nevoinţă ascetică (post, rugăciune, priveghere etc) trebuie practicată din dragoste pentru Hristos. 🙂 Deci, noi nu săvârşim virtuţile de dragul virtuţilor, sau pentru a ne întreţine mândria, ci din iubire faţă de Mântuitorul nostru Hristos.
    Scopul vieţii creştine, în concepţia acestui sfânt, este „dobândirea Sfântului Duh”. Cred că, după afirmaţia Mântuitorului consemnată la Ioan 17, 3, acest cuvânt al Sfântului Serafim de Sarov este cea mai completă şi cea mai corectă definiţie a vieţii veşnice. Viaţa veşnică, mântuirea, idealul suprem al existenţei noastre este „dobândirea Sfântului Duh”, comuniunea cu El, păstrarea Sa în inimile noastre.

    „Oricine a invins patimile a invins si deprimarea. Veselia nu e pacat. Ea alunga plictiseala; si din plictiseala vine intristarea (acedia) si nimic nu e mai rea ca aceasta. Ea aduce cu sine totul. A spune sau a face raul este pacat. Dar a spune un cuvant bun, prietenos sau plin de veselie, asa incat toata lumea sa se simta in buna dispozitie in prezenta lui Dumnezeu si nu intr-o stare de intristare, nu este deloc un pacat.” Frumos! Să ia învăţătură habotnicii care uită că bucuria este una dintre principalele caracteristici ale vieţii creştine şi chiar o datorie morală, o formă de recunoştinţă pentru darurile primite de la Dumnezeu. În acest sens, urmând învăţăturii Sfântului Serafim din Sarov, părintele Teofil Părăian spunea adesea că „Domnul Hristos nu vrea să fim o ceată de tânguitori, ci o ceată de înmulţitori de bucurie”. 🙂 Aşa să ne ajute Dumnezeu!

    Sfinte Serafim, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să umple de bucurie şi de lumină inimile noastre!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *