IPS Teofan și „Bricul Mircea” în pelerinaj la Muntele Athos (fotografii)
Anul acesta s-au împlinit 150 de ani de la pictarea minunată a icoanei Maicii Domnului Prodromiţa. Cu măreţie aghioritică a fost prăznuită de-minuni-făcătoarea icoană în Schitul Românesc Prodromu. Praznicul a fost încununată de refacerea traseului de acum un secol şi jumătate, prin aducerea de la Iaşi a unei copii a icoanei Maicii Domnului Prodromiţa.
În perioada 19 iulie – 3 august 2013 Nava Şcoală ”Mircea cel Bătrân” efectuează marşul anual de instrucţie pe traseul Constanţa – Istambul – Sfântul Munte – Tesalonic şi retur. Comandantul marşului este contraamiralul de flotilă dr. Corneliu Bocai, Şeful Instrucţiei şi Doctrinei la Statul Major al Forţelor Navale, iar comandantul bricului este domnul comandor Gabriel Moise. Din echipaj fac parte cadeţii Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” şi ai Şcolii Militare de Maiştri a Forţelor Navale „Amiral Ioan Murgescu”.
Ultimul drum al unei nave militare româneşti în Athos a avut loc în urmă cu 90 de ani, între 7-8 mai 1923. Atunci, o delegaţie a elevilor Secţiilor Pregătitoare şi Aplicaţie ale Şcolii Navale, precum şi ai Şcolii de Marină, ambarcaţi pe vaporul S.M.R. „Principesa Maria”, improvizat ca navă-şcoală, au făcut o escală la Muntele Athos.
Încercând să refacă această tradiţie, Statul Major al Forţelor Navale a hotărât ca în acest an să reincludă Sfântul Munte Athos printre escalele spirituale ale celor mai tineri marinari militari români, profitând de faptul că drumul navei de la Tuzla spre Salonic trece pe lângă Muntele Athos. Pe lângă echipaj, la bordul navei călătoreşte o delegaţie din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei condusă de ÎPS Teofan.
În dimineaţa zilei de 24 iulie 2013, în ajunul prăznuirii Icoanei Maicii Domnului Prodromiţa, îndată după răsăritul soarelui, sirena bricului Mircea a răsunat în arsanaua schitului Prodromu marcând sosirea în Sfântul Munte. A urmat debarcarea pe ţărm, iar întreaga delegaţie a fost întâmpinată de o mulţime de monahi şi pelerini. De aici s-a pornit în procesiune către schit cu copia icoanei Maicii Domnului Prodromiţa. Membrii grupului „Nectarie Protopsaltul” au mers în faţa icoanei cântând Paraclisul de-minuni-făcătoarei icoane Prodromiţa.
La mijlocul potecii pietruite ce urcă de la arsana la schit, s-a făcut un scurt popas. După ce cadeţii au servit tradiţionala trataţie athonită (kerasma), s-a pornit din nou spre schit, unde întreaga obşte prodromită l-a întâmpinat pe mitropolitul Moldovei.
Procesiunea s-a încheiat în biserica mare a schitului. Părintele stareţ Athanasie Prodromitul a ţinut un cuvânt de bun venit, iar Î.P.S. Teofan şi domnul contraamiral Corneliu Bocai au mulţumit pentru primirea călduroasă, exprimându-şi totodată bucuria de a fi prezenţi în Sfântul Munte.
După-amiază, cadeţii, însoţiţi de părintele Efrem Prodromitul, au mers pentru a se închina la Marea Lavră şi la peştera Sfântului Athanasie.
Seara de la ora 8 a început Privegherea pentru icoana Maicii Domnului Prodromiţa. În strana dreaptă au cântat o parte din grupul „Nectarie Protopsaltul” conduşi de Sabin Preda, dimpreună cu părintele Damaschin Grigoriatul, părintele Iosif de la chilia Sfântul Mina din Vigla şi părintele Sava Lavriotul. În strana stângă au cântat părinţi de la mănăstirea Sihăstria Neamţ.
La finalul slujbei de 12 ore, copia icoanei Maicii Domnului Prodromiţa a fost dusă din nou pe bricul Mircea, urmând ca aceasta să rămână ca un semn de binecuvântare şi ocrotire pentru navă.
După participarea la hramului icoanei Maicii Domnului Prodromiţa, în ziua de 25 iulie, membrii echipajului bricului Mircea au vizitat mănăstirile Iviron şi Simono-Petra, dar şi capitala Sfântului Munte – Kareia. Seara, cadeţii au ajuns la mănăstirea Vatopedi. Bricul Mircea era deja ancorat în apropierea mănăstirii. Aici au fost întâmpinaţi de părinţii români din mănăstire, care le-au prezentat istoricul aşezământului athonit. După masa de seară, cadeţii au mers în katholikon pentru a se închina la Sfintele Moaşte.
După închinare, cu toţii au urcat în Synodikon unde au fost întâmpinaţi de Î.P.S. Teofan şi de stareţul mănăstirii, părintele Efrem. Părintele Efrem a ţinut o scurtă omilie. La final, părintele stareţ a oferit contraamiralului de flotilă dr. Corneliu Bocai o copie a icoanei Maicii Domnului Paramithia. O icoană cu Sfântul Ierarh Nicolae a fost oferită şi domnului comandor Gabriel Moise. La rândul său, părintele Efrem a primit daruri simbolice din partea echipajului Bricului Mircea.
Din fiecare loc din Sfântul Munte unde au poposit, cadeţii au dorit să rămână cu câteva rânduri înscrise pe un drapel al Patriarhiei de Constantinopol. Şi părintele stareţ Efrem a scris câteva gânduri pentru închinătorii români. Fiecare membru al echipajului a primit câteva daruri din partea mănăstirii Vatoped în semn de binecuvântare.
Înainte de închiderea porţilor mănăstirii, cadeţii s-au încolonat pentru a se re-îmbarca pe bricul Mircea. A doua zi dimineaţă s-a săvârşit Sfânta Liturghie pe puntea bricului.
Puţin după răsăritul soarelui, Mitropolitul Moldovei alături de părintele Efrem au urcat la bordul navei pentru săvârşirea Sfintei Liturghii.
Ca binecuvântare pentru întregul echipaj al bricului, a fost adus spre închinare cinstitul Brâul al Maicii Domnului ce se păstrează la Mănăstirea Vatopedi.
La finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Teofan a oferit părintelui Efrem o cruce de binecuvântare ca semn de mulţumire.
După închinarea tuturor membrilor echipajului, Brâul Maicii Domnului a fost dus înapoi în mănăstire.
Sursa textului și a fotografiilor: www.pemptousia.ro