Iti respecti toti profesorii?
Cu totii am avut sau avem profesori care ba ne-au fost dragi, ba ne-au facut zile negre in scoala. Daca pe unii i-am indragit si chiar iubit datorita felului lor de a fi, putem marturisi cu sinceritate ca pe altii i-am desconsiderat sau chiar i-am umilit mai mult sau mai putin vizibil, datorita exigentei de care au dat dovada. Din aceste considerente voi aduce in discutie respectul fata de profesori asa cum ar trebui sa-l intelegem, caci respectul fata de o persoana nu este doar la vedere, ci mai ales in ascuns, si mai ales cand persoana cu pricina nu este de fata dar este adusa in discutie.
Multi dintre elevi si studenti au impresia ca respectul fata de profesor se rezuma doar la salutul politicos de inceput si de sfarsit de curs, si la comportamentul etic din timpul orelor de predare. Desi unii dintre noi nici macar atat nu reusesc sa faca, totusi cei mai multi dintre noi se multumesc cu aceasta atitudine sablon, fara a se gandi ca respectul presupune cu mult mai mult decat un comportament etic de suprafata. Astfel, dupa incheierea orelor de curs, se intampla chiar si ca cei mai eminenti dintre elevi/studenti sa-l barfeasca pe profesorul care i-a nemultumit cu ceva, „ceva” care de cele mai multe ori se materializeaza intr-o nota proasta sau un examen picat pe buna dreptate. Nu de putine ori, din cauza frustrarilor personale, unii dintre profesorii mai exigenti sunt catalogati drept „incuiati”, „comunisti”, „tampiti”, „prosti” sau in alte moduri mai rusinoase. In minutele de pauza dintre orele de curs, cand se aduna colegii sa-si impartaseasca parerile si trairile din timpul orelor de predare, se dezvaluie falsul respect pe care elevii/studentii il afiseaza fata de profesori.
Dar a-mi respecta profesorul, oricare ar fi el, inseamna in primul rand a nu gandi rau despre el asa cum nici eu nu-mi doresc ca altcineva sa gandeasca rau despre mine. A-m respecta profesorul inseamna a nu-l vorbi de rau asa cum nici mie nu mi-ar placea sa fiu vorbit de rau. A-mi respecta profesorul inseamna a-i respecta deciziile si exigenta pe care o manifesta, pentru ca eu nu am cunostintele si experienta pe care o are el si pe care vrea sa mi le transmita asa cum stie mai bine. Chiar daca nu-mi pot iubi un anumit profesor, pot macar sa-l respect, asa cum si eu mi-as dori sa fiu respectat de ceilalti oameni. Respectul afisat profesorilor doar fortati de conjunctura institutiei scolare, nu este un respect matur pentru ca nu este unul liber consimtit, ci unul fatarnic. Asadar cum pot avea pretentia sa fiu inteles si ajutat de un profesor exigent daca eu am un comportament fatarnic fata de acesta, comportament pe care eu insumi l-as detesta daca as fi profesor?
Daca aveti nemultumiri fata de anumiti profesori pe care ii denigrati in mintea voastra, sau ii blamati cu ceilalti colegi, ganditi-va cate nemultumiri justificate are profesorul fata de implicarea voastra in activitatea de studiu, ganditi-va ca si profesorului cel „rau” iar placea sa aiba elevi/studenti buni cu care sa poata discuta, cu care sa-si poata implini vocatia de dascal, si in care sa poata lasa o farama din cunostintele si experienta sa.
Desi ii vedem pe unii dintre profesori de neinduplecat sau iesiti din cale-afara de exigenti, e bine sa ne gandim ca si ei au fost candva elevi/studenti ca si noi, si din aceasta cauza au o imagine mult mai ampla despre relatia elev-profesor, stiind mai bine decat noi cauzele pentru care avem nemultumiri si care sunt limitele noastre.
Insa nu aceeasi viziune a lucrurilor o avem noi tinerii. Noi nu stim cat de greu este sa fii profesor pentru ca nu ne putem in pielea lui. Noua ne place sa ne indreptatim propria neputinta, atunci cand un profesor exigent incearca sa ne scoata din limitele noastre in care ne autocomplacem. Noi am dori ca profesorul sa se plieze pe cerintele si limitele noastre, in loc sa incercam sa ne pliem noi pe cerintele si limitele profesorilor, care sunt mai dezvoltate si mai ancorate in realitatea pe care o vom infrunta dupa ce vom termina studiile.
Va pot marturisi ca cei mai exigenti dintre profesorii pe care i-am avut, incepand cu diriginta de scoala generala, mi-au ajutat cel mai mult in viata. Desi i-am blamat nespus de mult pe acesti dascali deosebiti, totusi dupa treerea anilor mi-am dat seama ca acesti oameni mi-au facut mult bine, incercand sa scoata din mine tot ce era mai bun. Eu nu ii mai tin minte pe profesorii care au avut obiceiul sa ne treaca prin scoala ca „gasca prin apa”, ci doar pe aceea care mi-au facut zilele amare, doar pe aceea care m-au scos din propriile limite, doar pe aceea care m-au slefuit pentru viata, oricat de greu mi se parea aceasta slefuire la vremea aceea. Acestor profesori exigenti pe care nu i-am respectat cum se cuvine, le sunt astazi recunoscator si profund dator.
RDF
iulie 13, 2010 @ 10:21 am
In general, vreau sa spun ca noua, elevilor, nu ne e bine nicicum.Daca avem un profesor sever, nu ne convine! Daca avem unul ce , imi permit sa spun, nu stie prea multe, nici asa nu ne e bine caci suntem mereu cu gandul la examele ce vor veni! Deci asta e, dragi colegi…Nu va mai amarati sufletele cu barfe pe la colturi;-)Ca oricum nu schimbati nimic…Ba …posibil sa va faceti si reclama proasta inaintea profesorului ce trece pe langa voi;-)
Eu
noiembrie 21, 2010 @ 9:21 pm
Profesori
Problema este ca unii profesori uita ca au fost si ei candva elevi si trateaza copiii urat. Aveam in Generala pe unul de mate (Truta), un bosorog la care daca ieseai la tabla si nu stiai, primeai castane. Pentru anumiti dascali insa am avut un real respect: doamna Ianovski de sport pentru ca isi facea cu pasiune orele.
Ana
noiembrie 22, 2010 @ 8:03 am
Ganduri bune despre profesorii vostri:)
Sunt uimita de unii din profesorii pe care.i au copii mei si multumesc lui Dumnezeu pentru ei, caci stiu ce inseamna un profesor, rau, indiferent sau nepregatit.
Am observat insa ca si elevii pot schimba ritmul unui profesor. [b]Rugati-va pentru el si sa vedeti cum il "manipulati" voi pe el, nu invers. [/b]
Maica Siluana povestea despre un profesor care spunea ca merge cu groaza la clasa lui. Si maica l-a intrebat ce gandeste inainte de a intra in acea clasa? Profesorul a spus: [i]iar merg la raii astia si iar o sa-mi faca capul calendar[/i].
Maica a spus: [b]asa cum gandesti despre ei, asa devin:-)[/b]. Dar ia pune matale acolo niste ganduri bune despre copii astia, si sa vezi cum se schimba si ei. Si rezultatele au fost pe masura gandurilor profesorului:-).
Sa fie cu folos
Tot Eu
decembrie 19, 2010 @ 9:10 pm
Inainte de a vorbi despre profesori. Vezi ca ”iar” se scrie i-ar pentru ca este vorba de el ca persoana.
Lili
martie 11, 2011 @ 8:44 pm
Buna.Dupa ce-am citit acest post mi-am amintit de o intamplare astazi la scoala.Stateam in pauza cu colegii la povesti si dintr-o data incepe o colega sa imite mai multi profesori,in special pe profesorul de geografie care,bietul om este in varsta,schiop si obosit.Obosit de atatea generatii de copii care l-au imbatranit,obosit sa vada in ce se transforma elevii din ziua de astazi,obosit de faptul ca vede ca nu mai exista bun simt si educatie la elevi.Iar colega mea il imita,mi-a parut rau desi toti radeau pentru ca m-am gandit ca acel om desi este dur,desi are o maniera mai neobisnuita de predare,este un om bun care vrea sa invete elevii si niciun elev nu are voie sa-si bata joc de un om in varsta care are si facultate si ani de experienta in fata noastra.Chestia asta avea o spoiala de haz la prima vedere,pentru ca fata imita foarte bine gesturile si modul in care vorbeste profesorul,dar daca te gandeai profund erai intristata sa vezi cum isi respecta elevii din ziua de astazi profesorii.:|
Este adevarat,sunt anumiti profesori despre care vorbim noi elevii intre noi,sunt profesori de care suntem nemultumiti,dar eu ma gandesc ca acel profesor vine sa ne invete ceva,iar tot noi ne aratam nemultumiti?El toata viata a incercat sa invete pe copiii ceva,iar noi cum ii rasplatim?
Dar,este si o parte mai putin frumoasa.Sunt profesori care nu stiu ca principiul respectului merge dupa regula asta: ma respecti-te respect.Elevul respecta profesorul,dar in acelasi timp elevul cauta respect de la profesor,admiratie si consideratie pentru cat se straduieste.Anumiti profesori vad acest lucru si totusi se poarta urat,nu respecta elevul deoarece merg pe ideea:"-)aca ii arat consideratie i se va urca la cap si nu va mai munci atata,mai bine il tin in frau si ma port dur",nu este chiar asa.
De exemplu mie mi s-a cerut sa fac un eseu pe o anumita tema la o anumita materie,a doua zi deja am venit cu eseul facut,de 2 pagini A4 si l-am predat.Bun,recunosc,poate nu a fost cel mai bun eseu care l-a citit profesorul dar este totusi munca mea,este ceva la care eu am muncit si nu cred ca merit sa vina sa-mi arunce in fata foaia cu respectivul eseu spunandu-mi ca ar fi trebuit sa-l rupa nici macar sa nu-l citeasca.Acest lucru nu-l inteleg la unii profesori.Lipsa de consideratie fata de elev.Daca eu vin la orele dansului,imi fac temele,ma pregatesc,sunt gata sa raspund la intrebarile puse de ce sa nu merit consideratie?De ce sa nu merit respect?Pentru ca asa cum profesorul e respectat pentru munca lui asa astept si eu ca eleva sa fiu respectata pentru munca mea.
Sau cum vad la anumiti colegi de la mine din clasa care tremura efectiv de frica inainte de o ora pentru ca stiu ca avem cu un anumit profesor dificil sa spunem.Nu mi se pare corect si frumos ca un profesor sa bage spaima in elevi si multi din clasa imi spun: "Vai ! Dar cum ai curajul sa ii spui ca esti de alta parere decat ce-a spus el?" Simplu,pentru ca sunt om,am dreptul la o parere,am dreptul sa mi-o exprim.Atata timp cat ii vorbesc cu respect,cunosc limitele bunului simt,dar nu ma las intimidata de cineva eu cred ca este OK.
Elevii nu mai sunt ce erau inainte,si-au pierdut respectul,profesorii au vazut felul in care s-au schimbat elevii si nu le mai dau niciun fel de consideratie,dar este gresit.Pentru ca nu toti elevii sunt asa.Eu respect un profesor pentru faptul ca este om,pentru faptul ca a facut o facultate,pentru faptul ca a facut ceva in viata,pentru varsta care o are si pentru ca vine sa ma educe pe mine.Dar imi pare rau cand profesorii vad ca anumiti elevi respecta dar ei nu-si arata pic de consideratie fata de acei elevi care poate chiar merita.