Iubirea adevarata este cea crestina, cea duhovniceasca

“…Toate le sufera , toate le crede , toate le nadajduieste, toate le rabda. Dragostea nu cade niciodata.” (Cap 13, Epistola I catre Corinteni – Sf Ap. Pavel)

Cu adevarat asa este, ce taina mare ne–a daruit noua Dumnezeu, Cel care este Iubire, ne-a inzestrat cu iubire. Ce frumusete, ce bucurie, cum spune si Sf Ap Pavel , in aceeasi epistola: ”si acum raman acestea trei: credinta, nadejdea, dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea.” Cine oare n-a cunoscut iubirea? Sa simti cum tresalta inima in tine de bucurie si fericire.

Dumnezeu a lasat ca barbatul si femeia sa fie una, un trup, sa fie atrasi unul de altul, sa traiasca in buna convietuire si inimile lor sa fie pline de iubirea duhovniceasca, iubirea cea adevarata, adica Hristos sa salasluiasca in noi.

Lucrarea cea buna a lui Dumnezeu a lasat sa fim doi, sa traim in iubire si ascultare.

Nimic mai simplu am spune, da, daca am sti sa daruim, asa cum Dumnzeu ne-a daruit viata, tot asa trebuie sa ne daruim si noi iubire, unul altuia.  Mantuitorul a spus: “ Mai fericit este de a da, decat de a lua.

Sf Ioan Gura de Aur spunea: “sa daruiesti altora pare lucru greu, iubirea insa il face usor. Sa iei de la ceilalti pare ceva placut, iubirea il face respingator.”

Tot sf Ioan Gura de Aur spune : „mania ofera o multumire salbatica, insa nu omului iubirii, fiindca el nu cunoaste mania. Daca semenul sau il necajeste nu se infurie, ci izbucneste in lacrimi, rugaminti si implorari…Pacea si odihna pe care le simt cei care plang pentru fiintele iubite n-o simt cei care rad.”

Astfel vedem cand cel drag noua ne greseste, induram, rabdam, suportam si plangem pentru ca il iubim, adica asta da jertfa. Suferinta pentru celalalt este calea spre mantuire :”Cei ce seamana in lacrami, in bucurie vor secera.” (Psalmul 125)

Ca sa vedem iubirea trebuie sa facem ascultare ca orbul cel din nastere, si sa avem credinta si nadejde in Dumnezeu, caci doar asa  ni se vor deschide ochii duhovnicesti prin puterea Duhului Sfant.

Toata lucrarea iubirii trebuie sa fie binecuvantata de Dumnezeu, mijlocita de prezenta Mangaietorului, a Duhului Sfant , care se salasluieste in inimiile noastre, atunci cand suntem despatimiti, cand pazim poruncile, facand voia Domnului.

Parintele Arsenie Boca spunea: “ tu, pe cine ai adus la Iisus?…La Iisus n-ai pe nimeni de adus, poate ai de gand sa te aduci pe tine, ca pana nu te aduci pe tine nu poti sa aduci pe nimeni.”

In fiecare dintre noi se duce lupta intre cele doua firi, duhul iubirii de sine si duhul iubirii de aproape, al jertfirii pentru aproapele. Astfel trebuie sa avem constinta lui Dumnezeu, sa simtim, sa traim prezenta Lui in viata noastra, Cel care este pretutindeni, sa ne indreptam privirea la Tatal Nostru.

Atunci cand si barbatul si femeia il gasesc pe Hristos, cand Hristos a inviat in inimiile fiecaruia dintre noi, Domnul lucreaza in mod tainic in fiecare, conlucreaza impreuna cu omul si totul este binecuvantat de la Cel care ne da toate : “Ale Tale dintru ale Tale”.

Iubirea este atat de frumoasa, ne urmareste peste tot, dar de multe ori n-o bagam in seama. Asa se face ca Iisus ne urmareste peste tot, dar noi il ignoram si il neglijam.

Spune frumos Sf Ioan Gura de Aur :” Poate ca ma veti intreba : Nu oricare iubire, fie ea si abstracta, aduce bucurie? Nu. Doar iubirea adevarata aduce bucurie curata si sanatoasa. Si iubirea adevarata nu este cea lumeasca, cea josnica, care are in ea rautate si viciu, ci cea crestina, cea duhovniceasca, cea pe care ne-o cere Sf Ap. Pavel, cea care urmareste interesul aproapelui. Aceasta iubire o avea Apostolul, care spunea : Cine este slab si eu sa nu fiu slab? Cine se poticneste si eu sa nu ard?”(II Corinteni).

Asa, prin iubire sa ne asumam neputintele aproapelui nostru si Dumnezeu ne va lega ranile si ne va intari slabiciunile noastre.

De aceea trebuie sa ne rugam la Dumnezeu sa avem inimiile curatite de patimi si rautati, iar cu credinta si sinceritate, blagoslovenia Domnului va veni peste cei doi, barbat si femeie.

(George)

(Visited 76 times, 1 visits today)