Skip to content

11 Comentarii

 1. ionutz
  iulie 2, 2009 @ 10:47 am

  Chiar trebuia un articol care sa arate cu pasaje biblice si marturii ale sfintilor care sa clarifice unele lucruri ce nu s-au putut lamuri in comentariile la articolul „Masturbarea boala tinerilor de azi”!

  Reply

 2. florinm
  iulie 2, 2009 @ 11:55 am

  De foarte multe ori se face apel la „iubire” pentru a justifica propriile pareri. Se face apel mai ales la a doua porunca, uitand insa de celelalte porunci, de fericiri, de poruncile bisericesti etc.

  Mai ales, am observat ca multi dintre cei care aduc in prim plan porunca a doua, a iubirii aproapelui (care de altfel, impreuna cu prima, cea a iubirii de Dumnezeu, cuprind toata invatatura bisericii – insa intelese si indeplinite in duh si in adevar, nu dupa propriul cuget razvratit), multi dintre acestia, spuneam, sufera de NEASCULTARE. Sa vina aceasta din mandrie, oare? Din slava desarta?
  Fereste-ne, Doamne, de acest mare pacat al mandriei, de cel al judecarii aproapelui si de celelalte!

  Reply

 3. MunteanUK
  iulie 2, 2009 @ 1:44 pm

  ceea ce nu inteleg toti predicatorii ‘iubirii’ tolerante care atat de la moda in zilele noastre este faptul ca toata sumedenia de porunci, reguli, randuielei lasate de Hristos personal si mai apoi de Biserica Sa, calauzita de Duhul Sfant, au fost instituite tocmai pentrcu ca credinciosii sa dobandeasca IUBIREA adevarata!

  din pacate, adesea, nici intre noi, oricat ne-am crede ‘induhovniciti’ nu pricepem acest lucru. toate ‘regulile’ nu au niciun rost in sine, ci ele sunt ‘instrumente’ pt a ne pregati sa primim IUBIREA adevarata. ne curatam de patimi, ne alungam gandurile rele, ne ostenim dupa putinta (si mai ales dupa vointa), incat ne pregatim pt a iubi.

  nu meritam iubirea prin ceea ce facem, doar ne aducem, cu ajutorul Domnului pas de pas (al duhovnicului, al Sf Liturghii etc), in ‘starea adecvata’ de a o ptimi. dc s-ar fi putut si altfel, dintr-o data sa iubim, asa cum vor cei care sufera de neascultare (cum bine le-a pus diagnosticul florinm), poate ca Domnul ar fi facut si alfel sa dobandim iubirea.

  dar, de aproape 2000 de ani, IUBIREA nu s-a dobandit decat tinand TOATE poruncile. orice alte gaselnite, orice alte ‘cai paralele’, orice alte ‘solutii alternative’ nu sunt decat o amagire. chiar dc acele amagiri pot tine o viata intreaga, se construiesc sisteme filosofice care dau suficient confort psihic omului relativist al zilelor noastre, acele cai nu sunt mantuitoare!

  e un dezastru toata aceasta ideologie a pcatului cand, de fapt, in strafundul sufletului, orice om nascut pe pamant, chiar fara sa fie luminat cu Sf Botez in Biserica Una a lui Hristos, are ‘insamantate’ de Creatorul sau cele zece porunci… orice om ‘simte’ ca a-ti insela partenerul e ceva ‘rau’, ca uciderea e ceva ‘rau’, ca minciuna e ceva ‘rau’, ca invidia e ceva ‘rau’.

  dar lumea in care traim a gasit explicatii ‘stiintifice’ pt orice ‘rau’ pe care om – repet, chair si cel nebotezat! – in simte in strafundul fiintei lui drept ‘rau’. incetul cu incetul, prin justificarea ‘raului’, se va sterge din inima omului constiinta, incat se vor adeverii vorbele Sf Parinti care prevesteau ca (citez aproximativ) „in vremurile de pe urma, oamenii se vor face mai rau ca diavolii”.

  cum vine asta? prin faptul ca, diavolii stiu ca fac ceva rau („cred si se cutremura”, nu asa se zice?), dar generatiile nascute de acum inainte, in aceasta epoca care relativizeaza raul (si nu doar atat, ajunge sa-i spuna raului – bine, iar intunericului – lumina) nu vor mai avea constiinta ‘raului’ si nu se vor mai teme de nimic, nu vor mai crede, nu se vor mai ‘cutremura’…

  nu vreau sa par pesimist (doar pesimismul e o atitudine cu totul neortodoxa!) dar mi se cam pare ca deja tavalugul raului nu mai poate fi oprit, avansul ideologiei nihiliste fiind deja prea mare. totusi, ne mai ramene ceva de facut!

  de la caz la caz, prin milostivirea Domnului, mai sunt destui care – din mijlocul promiscuitatii generalizate – ajung la Hristos… pe acestia trebuie sa-i ajutam si nu-i judecam, sa le spunem sincer (cum se face pe acest site) ca pacatul e pacat. iar ca sa putem fi de vreun folos acestora, necontenit sa ne luptam cu patimile proprii!

  Reply

 4. Catalin
  iulie 2, 2009 @ 1:47 pm

  Iubirea aceasta lumeasca (pe care Dumnezeu o uraste) este, din pacate, extrem de raspandita astazi.

  Ecumenismul (considerata o mare erezie de multi sfinti parinti ai secolelor trecute, cand a luat fiinta) este probabil cea mai jalnica si mai denaturata forma a „iubirii crestine”.

  Si chiar daca Mantuitorul si toata traditia patristica condamna puternic aceasta forma de erezie (care a si martirizat numerosi calugari din Muntele Athos, acum cateva secole, carora li se cerea sa se uneasca cu papistasii), tot mai multi preoti si ierarhi (si intai-statatori..) o promoveaza tot mai puternic.

  Domnul sa ne dea tuturor intelepciune si sa ne ajute pe toti sa ne lepadam de o astfel de „iubire”!

  Reply

 5. MONICA
  iulie 2, 2009 @ 3:17 pm

  Cred ca homosexualitatea a devenit si o MODA azi.
  E probabil ceva care ii face chipurile „speciali „ pe unii.
  Cred ca multi s-au lasat prinsi de altii in acest lucru si a fost alegerea lor .Au fost convinsi ,ademeniti de altii sau de ceea ce au vazut in jurul lor.

  Reply

 6. MONICA
  iulie 2, 2009 @ 3:18 pm

  erata-Cred ca multi s-au lasat prinsi de altii in acest lucru si Nu fost alegerea lor

  Reply

 7. Adriana
  august 4, 2009 @ 12:34 am

  Eu sunt o adepta a iubirii tuturor oamenilor, si iata ce mai zice Domnul:

  „Iar Eu zic voua: Iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va vatama si va prigonesc,
  Ca sa fiti fiii Tatalui vostru Celui din ceruri, ca El face sa rasara soarele si peste cei rai si peste cei buni si trimite ploaie peste cei drepti si peste cei nedrepti.
  Caci daca iubiti pe cei ce va iubesc, ce rasplata veti avea? Au nu fac si vamesii acelasi lucru?
  Si daca imbratisati numai pe fratii vostri, ce faceti mai mult? Au nu fac si neamurile acelasi lucru?
  Fiti, dar, voi desavarsiti, precum Tatal vostru Cel ceresc desavarsit este.”

  (Matei, 5, 44-48)

  Aceasta este iubirea de aproapele la care ne cheama Domnul. Nu zice sa luam de bun pacatul, dar nu zice nici sa ii luam la rost pe pacatosi (nu judeca si nu vei fi judecat), ci ne zice sa ii binecuvantam si sa ne rugam pentru ei. Caci apoi lucreaza Harul Domnului si cu ei, pentru dragostea pe care le-o aratam noi lor, si mai ales pentru dragostea Lui pentru ei, caci noi iubim doar pentru ca Domnul ne-a iubit mai intai pe noi. Iar acei pacatosi sunt doar suflete bolnave care inca nu l-au cunoscut pe Domnul, suflete pentru care trebuie sa ne rugam ca sa fie ajutate sa ajunga si ele la iubirea adevarata. Insa daca aruncam cu pietre in ranile lor, nu rezolvam nimic, ci doar le agravam suferinta si ii indreptatim si mai mult sa ramana in pacatul lor. Caci nu v-ati gandit de ce trebuie sa ii binecuvantam pe cei care ne bleastama si ce anume inseamna de fapt sa ii binecuvantam?…
  Si v-ati pus intrebarea de ce Domnul ne zice sa fim desavarsiti ca si Tatal din Ceruri? Se vede bine ca ceea ce face Tatal din Cer pentru ei este ceea ce ne cere si noua sa facem: sa ii binecuvantam! Sa facem diferenta intre pacat si pacatos. Sa uram pacatul, dar sa iubim pacatosul, adica homosexualul, adulterul etc, sa il iubim si sa il binecuvantam si sa ne rugam lui Dumnezeu pentru el. Eu insa vad in aceste discutii ca nu se face aceasta separare a pacatosului de pacatul sau ci dimpotriva, este confundat cu pacatul sau, si ca atare aruncat in Gheena…

  Va recomand cu drag sa cititi cartea maicutei Siluana „mestesugul bucuriei” sa vedeti ce frumos explica iubirea, si cum se face separarea pacatului de pacatos… Chiar ma gandesc daca nu ar vrea admin sa publice pe site franturi din aceasta carte, caci multi s-ar putea folosi… Cel putin eu m-am folosit foarte mult…

  Reply

 8. un calin - tm
  august 4, 2009 @ 8:40 am

  Simt de multe ori ca ceva nu e bine / bun dar nu pot sa explic si sa exprim motivul.
  In ce priveste unele pacate (e.g. homosexualitatea) – imi aduc aminte de „Cel mai iubit dintre pamânteni” unde Matilda spunea (ca o mare stupiditate) : „un ticalos nu poate fi invinuit daca e firesc in ticalosia lui”. Oare de asta nu se ia nicio pozitie impotriva paradelor gay !?
  Ii iubim pe ticalosi dar urâm ticalosia. Dar pacatul asta (homosexualitatea) e impotriva firi! E o lovitura data impotriva unei taine : taina casatoriei. In plus homosexualitatea e „placerea fara urmari”. Evitam astfel se ne asumam niste raspunderi si responsabilitati – familie si copii.
  Nu cred ca Iisus i-ar fi sarutat. Pe cei din templu i-a alungat cu frânghia si le-a rasturnat mesele. Oare de ce !?
  Nu cred ca un medic trateaza doar cu iubire o rana: foloseste si doctorii amare, poate chiar arde o rana sau amputeaza un membru, prescrie o dieta crunta – toate astea cu scopul de a salva intregul corp!
  Tot din „Cel mai iubit dintre pamânteni” : „isi dadeau pe fata vanitatea smintita si cereau sau isi luau singuri satisfactia jignind fara teama, la adapostul bunei-cresteri si retineri a celorlalti, care in afara faptului de a se lasa jigniti de el nu vor reactiona, considerând scandalul care s-ar naste mai penibil decât insulta”.
  Ii lasam in pace pe acesti homosexuali si ii tratam cu dragoste. Dar oare chiar dragoste e asta !? Sa nu le spunem ca nu e bine si ca gresesc !? Oare Dumnezeu a revarsat iubire peste Gomora si Sodoma !?
  Si tot in cartea citata – Marin Preda spunea ca urmeaza o noua era : „Era ticalosilor” !!!
  Doamne, iarta-ne si ne pazeste !

  Reply

 9. adriana
  august 4, 2009 @ 11:09 am

  Draga Calin,

  Toti preotii din lumea asta le spun homosexualilor ca nu este bine ceea ce fac, si poti sa le spui si tu. Ei au libertatea data de Dumnezeu de a asculta sau nu, si Dumnezeu va fi Cel ce ii va judeca pe ei. Nu este de datoria noastra sa ii judecam pe ei, ci sa judecam doar ca homosexualitatea nu este buna. Avem datoria sa zicem ca homosexualitatea nu este buna, insa nu neaparat cu argumentul asumarii unei familii, caci nici calugarii nu isi asuma vreo familie, si chiar Sfantul Apostol Pavel a zis ca este mai bine sa nu ne casatorim ca sa fim feriti de necazuri. Singurul argument ramane voia lui Dumnezeu pentru om, si iubirea lui Dumnezeu mai presus de orice. Iar Dumnezeu a trimis pe Fiul Sau sa ridice pacatele acestor homosexuali si sa ne ceara noua sa ii iubim si noi pe acestia asa cum si El i-a iubit mai inainte de noi. Ne-a zis ca asta este desavarsirea. Insa nu ne-a cerut sa ii aprobam in pacatul lor, Doamne fereste!

  Reply

 10. Daniel
  august 31, 2010 @ 5:14 pm

  Intradevar cu cat te apropii mai mult de Dumnezeu incepi sa simti pacatul ca fiind pacat si uraciune care te murdareste pe interior.

  Reply

 11. O pacatoasa
  august 31, 2010 @ 7:50 pm

  Mare dreptate este in articol.
  Am cazut si eu in capcanele iubirii actuale…sper ca intr-o buna zi sa ma ierte Bunul Dumnezeu pentru toate cate am gresit in fata sa.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *