Iubirea dintre părinți și copii – realități dureroase și repere necesare
Binecuvîntaţi sunt părinţii care cresc copii alături de Dumnezeu şi copiii care trăiesc în ascultare faţă de parinţi, cu ruşine de oameni şi în frică de Dumnezeu! Poruncă sfîntă este „cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta ca bine să-ţi fie şi să trăieşti mulţi ani pe pămînt”(Decalog).
Însă privind către viaţa de familie din timpurile noastre și către oamenii înstrăinați de Dumnezeu, cred că este nevoie să dezvoltăm puţin înțelesurile acestei porunci: iubiţi-vă copiii voştrii şi nu-i omorîţi, fiţi alături de dînşii şi nu-i abandonaţi, mângâiaţii şi nu-i maltrataţi, căci o să daţi socoteală pentru dânşii.
Ooo, câţi părinţi nu trăiesc în abisul patimilor şi câţi nu ar avea nevoie de urletul cerului ca să-i trezească?! Îmi plînge inima când aud de nou-născuţi abandonați pe străzi, la porţile spitalelor sau mai grav la coşul de gunoi, sau chiar omorîţi. Oare se mai poate vorbi în aceste situaţii de dragoste de mamă sau de conştiinţă? Cum mai poţi să-ți continui viaţa ştiind că ai aruncat o parte din tine, iar tu tată unde-ţi sunt copii tăi?!
Câtă suferinţă pentru acei copii care toată viaţa se întreabă: oare de ce pe mine nimeni nu mă iubesc cei care m-au abandonat, adică tocmai cei care trebuia să mă iubească mai mult? Ce n-ar da aceşti copilași să spună „sărut-mana mamă şi tată că mi-aţi dat viaţă”! Dar cui să spună?
Mulţi Irozi sub mii de chipuri omoară astăzi mai mulţi copii decât a omorât acel Irod de pe vremea Mântuitorului. Mai dureros este când afli într-o astfel de ipostază pe propria mamă și propriul tată, sau persoane dragi ție. Sunt multe forme în care poţi omorî un copil: contraceptive, avort, abandon care ia variate forme și nu în ultimul rând abuzuri sexuale. Cum poate un copil care este abuzat din copilărie sau care este maltratat în moduri greu de imaginat să se laude cu ai săi părinţi? Câţi dintre copii acestei lumi, și în particular ai acestei țări, nu suferă de indiferenţa părinţilor care uită că au copii cu suflet veșnic, copii care în loc de o mângâiere sau o vorbă bună primesc un telefon o dată pe săptămînă sau pe lună şi acela făcut în grabă.
Astfel de părinți nu conștinetizează că fiii lor au nevoie de altceva decât doar de o „alocaţie” pe care o trimit ei pe lună. Copiii au nevoie de mâna mamei pe creștet pentru a le da siguranță și de mâna tatălui la spate, pentru a le da curaj! Însă cât zbucium sufletesc pentru acei copii care luptă contra părinţilor pentru a fi alături de Dumnezeu! Câtă suferinţă e în sufletul acelui copil care vede pe tata beat, înjurînd şi lovind pe mama, sau pe mama nevoită să fugă din calea lui și să doarmă prin vecini!
Da, multă durere şi răni sufletești care nu prea se vindeca uşor, care ramân ascunse şi te urmăresc toată viaţa, deşi poate ți se pare că ai trecut peste ele. Dar în momente grele realizezi că acele răni nu se mai pot vindeca, cuiele le scoţi dar urmele rămîn.
DURERE e şi pentru părinţii care au „pierdut” copiii pe calea aceasta largă a păcatului spre care mulţi dintre noi alergăm. Râu de lacrimi curg din ochii unei mame care îşi vede copilul neascultător, că umblă nopţile prin discoteci, fumând, bând, drogându-se, ridicând mâna asupra tatălui care ar vrea oarecum să-l oprească, furând, bătând sau desfrânând. Cum se poate simţi o mamă care după ce și-a purtat copilul în pântece, l-a crescut, l-a educat acesta o dă afară în stradă sau o duce la o casă de bătrâni pentru că e prea bătrănă şi să n-o mai aibă ca un ghimpe în spate?
Mulţi sunt şi părinţii care când au nevoie de ajutorul copiilor aceştia le întorc spatele. Tocmai de aceea este nevoie de multă rugăciune încă înainte de a zămisli copii, dar mai ales când stă în pântece şi apoi toată viaţa! Pentru a ilustra mai bine această necesitate am ales nişte versuri care o să vorbească mai mult decât aş putea eu spune prin sărăcia cuvintelor mele:
Trăia odata într-o căsuţă
O mamă cu baiatul ei
Şi se bucura biata mamă
Că era langă fiul ei
Sărmana fiind credincioasă
Spunea băiatului mereu
De-a lui Iisus jertfire sfântă
De patima şi chinul Său.
Astfel crescu băiatul mare
Cu mare teamă de păcat
Spunea la toţi cu îndrăzneală
Că, dacă crezi, vei fi iertat
Ah,cât era de fericită
Mămica lui cand îl vedea
Că-n fiecare zi băiatul
Cânta mereu şi se ruga.
Dar când el se facu mai mare
Spunea mămicii cu dispreț,
M-am plictisit, eu plec în lume
Sunt tânăr, vreau să mă distrez.
Îndată plange biata mamă
Ca să rămână lângă ea
Şi în zadar ea il rugă frumos
Ca să rămînă credincios.
În fiecare zi băiatul
Cu lumea el îşi petrecea
La mama lui ce plânge într-una
El nicidecum nu se gîndea
Dar într-o zi fiind bolnavă
Zăcea în pat şi se ruga
La bal să nu se ducă seara
Şi să vegheze lânga ea.
El nici măcar nu vru s-asculte
Şi a plecat nepasător
Căci nu voia ca să rămînă
De râsul prietenilor.
Şi a plecat o noapte-ntreagă
La mama lui nici nu gândea
Că a rămas plângând sărmana
Când a plecat de langa ea.
Când se întoarse el acasă
Mămica lui îl părăsi
Şi-i zise: Sarut-mâna mamă
Dar ea nu mai putu vorbi.
S-apropie uşor de pat
Şi o privește mai atent
Şi iată că pe pieptul mamei
Observă că e un bilet.
Şi când desface el biletul
Citeşte ce e scris în el:
„Te-am părăsit, eu plec la Tatăl
Doresc să ne-ntîlnim la cer.”
Strîngînd, băiatul sărută
Braţele care l-au purtat
Din fragedă copilărie
Și ce cu drag l-au dezmierdat…
Şi zise atunci sărmanei mame
Eu am fost un copil rău
Căci nici în ultima secundă
Nu am vegheat la capul tău.
Din clipa asta, mamă scumpă
Voi sluji Domnului Iisus
Şi ne vom revedea în ceruri
Aşa cum în bilet e scris.
Să ne întâlnim în ceruri toţi, asta îmi doresc, şi să de-a Dumnezeu să lucreze la inimile tuturor ca să învie şi să facă lucrătoare credinţa, nădejdea şi dragostea!
„Dărueşte-mi Doamne înţelepciune ca să nu uit niciodată, nici în necazuri şi nici în bucurie, învăţătura Ta cum că „binecuvîntările părinţilor întăresc casele fiilor” şi iarăşi „cununa părinţilor sun fii lor şi lauda fiilor sunt părinţii lor”. Pentru aceasta rogu-te Doamne, Slăvite Împărate şi Bunule Părinte: întăreşte-mă să cresc înaintea feţei lor cu temerea de Tine şi cu ruşinea de oameni, pentru ca prin curăţirea de orice rău, prin împlinirea oricărui bine, prin fuga de orice păcat şi prin setea de orice virtute, viaţa mea să fie spre mântuirea mea şi a lor” (din Rugaciunea copiilor pentru părinţi)
(Elena)
Ana
mai 25, 2011 @ 1:46 pm
Dureros, dar adevarat.
Am vazut mai devreme un clip video despre [i]grija[/i] unui parinte ptr copilul sau. Video-ul s-ar putea numi: [b]un mod de a distruge un copil[/b]: [url]http://www.youtube.com/watch?v=JqbyVAiL3gU&feature=fvwrel[/url]
Rusu Catalin Teodor
mai 26, 2011 @ 5:27 am
Foarte frumos articolul.. dar cel mai mult mi-au placut acele versuri.
elena
mai 26, 2011 @ 9:46 am
Mă bucur că ţi-a plăcut Cătălin 🙂 Aceste versuri m-au marcat cand le-am auzit pentru prima data cantate de Pr. stareţ de la mănastirea Hadambu, nu ştiu dacă din cauza vocii extraordinare şi a puterii cu care o canta sau din cauza versurilor , dar mi-au dat lacrimile…
Maxineanu
mai 27, 2011 @ 7:56 am
Ce frumos ai spus Elena ….,,copii au nevoie de mana mamei pe crestet si de sigurenta ce le-o da prezenta tatalui,, asta ar fi ideea principala …cata nevoie are un copilas abia nascut de ingrijire ,cata nevoie are de afectiune ,sa auda glasul mamei …este unicul la care tresare si care il recunoaste….Doamne cum le prinde somnul pe cele care isi abandoneaza copii ,in containere de gunoi, in parcuri si gari…in toalete si haznale,…iar in cele mai fericite cazuri in maternitate ….cum reusesc sa se desprinda de un sufletel pe care l-au purtat in pantec 9 luni.Apoi ma gandesc si la cei din orfelinate..mi s-a intamplat sa merg de cateva ori acolo…este imposibil sa nu vibrezi de durere cand vezi atata suferinta in ochii lor….niste ochi anormali de mari si tristi.Toti intindeau manutele sa-i iei in brate,multi din ei se leganau pana la epuizare ,dupa care adormeau cu lacrima in coltul ochiului tanjind dupa un dram de afeciune materna.Cred ca o vizita la un astfel de centru este necesara pentru fiacare din noi ,in special pentru cele care si-au propus sa-si abandoneze copilul ,este imposibil sa ramai la fel de insensibil dupa o astfel de experienta.Dragele mele cele care aveti copii mici ..sa nu-i lipsiti de afectiune in nici o zi a vietii voastre …este singura care te marcheaza tot restul vietii….ori ai parte de prea multa si devii un alintat care crede ca totul i se cuvine si nu mai pune pret pe nimic…sau lipsa ei care duce la egoism …frustrare…si toate patimile ce deriva de la lipsa DRAGOSTEI.Masura in toate.si multa mangaiere veti avea. Mama ,,se incarca cu har,, prin grija fata de copii,daruieste continuu,dar si primeste in masura in care a daruit.Sa-i incredintam grijii MAICII DOMNULUI sa ne rugam pentru ei,sa le fim prieteni si sprijin, ca mare raspundere ai pentru un copilas adus pe lume. Doamne ajuta…!
Enculescu Nicoleta
februarie 23, 2012 @ 12:18 pm
Binecuvântați sunt părinții care nu-și abandonează copiii, care și-i cresc, care îi îngrijesc, veghind, zi de zi, la creșterea lor, atât spirituală, cât și fizică. Pentru aceea, respectați și iubiți ar trebui să fie ei de către noi, copiii lor. Și… trebuie să le arătăm acestea mereu, trebuie să le arătăm recunoștința de a ne fi adus pe lume, de a fi stat lângă noi, în clipe de bucurie și tristețe. De ce spun aceasta? Pentru că, inevitabil, vine o vreme în care, dacă nu le-am arătat mulțumirea, nu i-am ascultat, nu ne-am rugat pentru binele și sănătatea lor, vom regreta. Și regretul este dureros, iar neputința de a da timpul înapoi – răvășitoare…
Iubiți-vă părinții, respectați-i și rugați-vă mereu pentru ei! Chiar și când vă simțiți mai rău, sleiți de puteri, cel puțin un gând să-l îndreptați către Dumnezeu, pentru binele lor!
Nu vă uitați părinții, căci nici ei nu v-au uitat pe voi!