Iubirea nu se naste printr-un cadou

Valentine’s Day…ziua cea mult asteptata de majoritatea adolescentilor. Citim in diferite reviste despre aceasta zi a indragostitilor, iar televiziunile au început si ele să aibe emisiuni legate de acest subiect, ca sa nu mai vorbim de agitatia obositoare prezenta in timpul intregii saptamani din mall-uri. Peste tot, pe unde privim, observam inimioare si diverse cadouri personalizate in spiritul aceste „sarbatori”, cu scopul de a fi cumparate si daruite persoanei iubite. Ma intreb ce folos au toate acestea…

Astazi, iubirea se naste si se daruieste printr-un ,,cadou” in viziunea adolescentilor. Fiecare doreste sa se faca placut, sa il atraga pe celalalt prin diferite daruri, gesturi pline de tandrete. Insa, ma indoiesc ca printr-un cadou ii poti arata celuilalt ceea ce simti cu adevarat…

Asa cum ne dorim sa fim placuti oamenilor, asa cum vrem sa ii atragem pe ei – tot in acest mod, si diavolul ne atrage pe noi. Insa nu ne dam seama. Intunericul domneste in inimile noastre, gandurile sunt ratacite si nu stim ce drum sa alegem. De vom alege drumul iubirii comerciale, ne vom insela cumplit. Caci iubirea lui Dumnezeu nu este una falsa, sau de vanzare, ci este Cea adevarata. Dumnezeu nu ne iubeste doar cand noi ii facem un ,,dar”, iar acest dar insemnand o fapta buna-asa cum cred unii, sau rostind o rugaciune. Dumnezeu ne iubeste in permanenta, neincetat, chiar si atunci cand suntem cazuti in pacate, mangaindu-ne, ridicandu-ne si dandu-ne nadejde.

Sa revenim la aceasta zi atat de ,,spectaculoasa” – Valentine’s Day. Asa cum spuneam, iubirea nu se manifesta neaparat printr-un cadou, si nici efectele ei nu le simtim imediat cand ne dorim noi. Ea vine de la sine, prin deschiderea inimii fata de celalalt, nu prin deschiderea unui cadou. Dar mai mult decat atat, Dumnezeu este Cel ce ne intareste dragostea fata de alesul (aleasa) inimii, si doar El zideste o prietenie adevarata  intre doua persoane.

Este frumos sa daruiesti, sa te bucuri alaturi de persoana iubita, sa fii tanar,liber…si indragostit de o persoana. Insa „Valentine’s Day” nu reprezinta ziua iubirii.

Intr-adevar, Sfantul Valentin este numit ,,ocrotitorul iubirii”, fiind sarbatorit in calendarul catolic pe 14 februarie, insa cei ce au creat „Valentine`s Day” nu vorbesc deloc de Sfântul Valentin ci doar de inimioare, ciocolată, şi multe alte dulcegarii, dar niciodată despre viata celui numit ,,ocrotitorul iubirii”. Nu vorbesc despre iubire ca sentiment de taina mare intre doua persoane, ci de o iubire materiala si senzuala, promovand o iubire bolnava.

Daca iubim, nu iubim in aceasta zi mai mult decat in celelalte, si gata. Caci iubirea noastra trebuie sa fie desarvarsita, precum si iubirea Tatalui este desavarsita pentru noi. Porunca ne-a dat El sa ,,ne iubim unul pe altul”…Nu a spus sa ne iubim intr-o zi de ocazie, cu sentimente tot de ocazie, ci doar sa ne iubim mereu unul pe altul, cu dragoste curata. Cat de minunat poate fi sa-ti iubesti aproapele! Chiar si persoana iubita – sa o vezi ca pe „aproapele” tau.

Ne-am obisnuit sa traim in minciuna, intr-o continua amagire ce se afla in lume. Insa iubirea nu apare printr-o atmosferă romantică, iubirea nu se cumpără şi nici nu se dovedeste cu daruri impresionante…iubirea se trăieşte necoditionat.

Pe de alta parte, sunt si multi tineri ce se intristeaza deoarece de „Valentine`s Day” nu au cu cine sa petreaca aceasta zi. Fratilor, trezirea! Decat sa sarbatorim aceasta zi intr-un mod superficial, cu cineva care mai tarziu ne va intoarce spatele, mai bine cadem in fata Domnului multumindu-I pentru iubirea si ocrotirea Sa, caci aceasta nu se compara cu nimic din lume. Chiar de nu il avem pe cel dupa care tanjeste inima, nu ramanem singuri. Si ne daruieste El, la momentul potrivit, iubirea adevarata a unei persoane, nu cea de ocazie a Valentine’s Day. Si pana la urma ce este frumos si ce este dureros? Sa sarbatorim iubirea de ocazie, cu prietenul(a), ca mai apoi sa plangem in pumni la despartire ca era defapt o amagire, sau sa fim rabdatori ca mai apoi sa sarbatorim zilnic, atunci cand suntem copti sufleteste, impreuna cu persoana potrivita?

Dar mai avem noi nevoie de cadouri, ciocolata si inimioare, cand Domnul ne ofera iubirea si bunatatea Sa cea nemasurata? Incepe Postul Sfintelor Pasti. Prin suferinta, patimile si prin rastignirea Sa, Domnul ne arata sensul distinct, pur si etern al iubirii. Se rastigneste pentru noi din iubire. Am avea noi curajul sa patimim macar un pic, pentru cel iubit? Nu. Insa Domnul o face. La fiecare Sfanta Liturghie se jertfeste pentru noi, cei nerecunoscatori si plini de pacate.

Dumnezeu este iubire, deci sa fim si noi copii ai Iubirii. Sa ne bucurăm oriunde si oricand. Avem dreptul de a fi fericiţi în orice loc si in orice zi, iar iubirea sa o daruim in orice clipa, caci Iubirea Lui nu are limite, ci este nemarginita si neasemanata…

,,Iubirea nu cade niciodată”. (Sfântul Apostol Pavel)

(Georgiana)

(Visited 10 times, 1 visits today)