Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie

 

Tu de ce crezi in Dumnezeu

 

     

  Euharistia continua

 

   

Vreau să spun că îți înțeleg foarte bine durerea. Am 26 de ani și nu am avut vreo relație cu o fată și la fel și frații mei mai mari. De multe ori sunt trist că sunt singur, că nu am pe nimeni. Sunt o persoană foarte timidă și mi-e greu să mă apropii foarte tare de oameni.

Am puțini prieteni de a cărui prezență pot spune că mă bucur iar Hristos îi ia din calea mea după destul de puțin timp (în sensul că acele persoane pornesc pe alt drum în viață și nu mai reușim să comunicăm). Cea mai lungă prietenie este cu o persoană ce are de gând în 2-3 ani să se mute într-un loc destul de departe și atunci voi fi cu totul singur( pentru că în perioada aceea și alți prieteni vor pleca la viețile lor).

Am fost mult timp ca tine în sensul că dădeam vina pe altcineva pentru neputințele mele. Foarte mult timp consideram că Hristos e de vină, că El nu mă ajută la fel de mult cum ajută pe alții și mi se părea totul nedrept

Totuși, din mila Lui au început să mi se deschidă ochii. Și știi ce am văzut? Că Hristos mi-a dat foarte, foarte multe oportunități și eu la toate am dat cu piciorul în întunecarea mea.

Sunt o persoană foarte timidă și ca să fii cu o fată ar implica să fii în stare să scoți 2-3 cuvinte. Și apoi să ai răbdare cu acea persoană și să fii destul de matur în a avea o relație cu o astfel de persoană. Eu nu am aceste lucruri. Eu văd în mine mult rău, mult egoism, multă imaturitate și simt că la ora actuală în loc să fiu bărbat care să își sprijine soția ajung mai degrabă să vreau eu să fiu sprijinit de soție. Și aceste lucruri pe lângă altele mă fac să realizez că Hristos face bine că nu îmi dă pe cineva și nici nu pot să Îi cer să îmi dea o fată.

Povestea avva Isaia (sper să nu mă înșel) despre copilăria lui și că atunci când era copil și făcea vreo greșeală mama lui îl lua și îl arunca într-o cameră întunecată fără mâncare. Tatăl copilului o întrebă la un moment dat pe mamă: "De ce ești așa dură cu el?". Mama dă un răspuns la care țin foarte mult: "Pentru că nu vreau să cresc o muiere cu barbă". Văd în foarte multe articole despre cum ar trebui să fie femeia dar nu prea există articole despre cum ar trebui să fie bărbatul. A fi bărbat înseamnă a fi puternic, a fi matur. Sf. Ioan Gură de Aur zicea despre bărbat că este capul familiei dar dacă te uiți la descrierile acestui Sfânt vedem un altfel de bărbat față de cei cu care suntem obișnuiți. Vedem un bărbat foarte matur care nu este influențat de sentimentalisme și care pune accent pe rațiune.

Dar să revin la subiect. Eu nu cred că ți s-au făcut blesteme. Nici ție, nici fratelui tău, nici familiei tale. Cred mai degrabă că nu ai avut mediul în care să te dezvolți așa cum s-au dezvoltat acei prieteni care mergeau în baruri și acum sunt căsătoriți. Spun chestia asta deoarece în primul rând văd la mine că nu m-am dezvoltat cum trebuie. Iar faptul că acei oameni au fost în discoteci și celelalte trebuie să înțelegi cu ce i-a ajutat. Nu băutura, nu discoteca, nu barul i-a ajutat ci faptul că mergând acolo și-au dezvoltat abilitățile de comunicare.

Îți spun ceva ce mi-a spus o prietenă și am văzut și în jurul meu. Un om sfânt va atrage toate femeile după el. Dar ce înseamnă om sfânt? Să îți explic cum văd eu lucrurile. Eu prin om sfânt văd bărbat. Un om matur, care oricâți pumni ar primi de la ceilalți este ca o pernă moale care absoarbe toți pumnii fără să se schimbe, este un om cald, un om deschis, un om puternic ( și nu mă refer atât la forță fizică cât la forță sufletească ).

Citesc în foarte multe locuri despre felul în care fete și băieți își imaginează căsătoria. Și este o imagine pe cât de romantică, pe atât de stricată. Căsătoria înseamnă suferință. Mai ales în zilele astea când trebuie să suferi foarte mult dacă vrei să ai o viață în Hristos. Am văzut la familia mea și la mine cât de greu e să fii părinte. Mai ales astăzi. Dumnezeu ne-a binecuvântat familia cu o surioară care s-a născut atunci când aveam 17 ani ( acum am 26 ). Și văd că părinții mei de multe ori o lasă la televizor ca să scape de ea. Și văd că nici eu nu am răbdarea și energia să mă joc cu ea în fiecare zi încât să nu aibă alte activități. Și asta înseamnă să fii părinte. Căci dacă tu îți uiți copilul în fața televizorului vei suporta consecințele peste câțiva ani. Iar acesta e un exemplu. Gândește-te ce te faci când familia ta trece printr-o criză financiară.

Tu ești bărbatul casei așa că se așteaptă toți din familie ( soția și copiii ) că tu ești cel care le va ridica lor moralul și le va spune că totul va fi bine. Și cum va fi asta dacă plângi din cauză că ești singur? Poate spui că nu e același lucru. Când ești singur atunci ești singur și suferi tu. Dar când ai o familie, când ai oameni la care ții foarte mult și suferă este mult mai dureros. În același timp a fi bărbat înseamnă să fii și foarte matur cu soția ta. Am cunoscut faptul că majoritatea soțiilor tind uneori să vorbească foarte mult ( așa cum noi avem o problemă cu curvia ele au probleme cu cârtitul ). Iar tu ca bărbat trebuie tot timpul să fii destul de matur încât să nu îți sară nervii ci tot timpul să o asiguri că va fi bine și să nu îți schimbi atitudinea caldă față de soție oricât te-ar enerva. Ai toate astea? Eu unul văd că nu am așa ceva deși aceste lucruri le doresc cu tot sufletul.

Aș vrea să mai adaug un lucru la sfârșit. Spui că ai o depresie puternică și că a renunțat și psihologul la tine și celelalte. Este foarte trist. Și nu e trist faptul că ești singur ci faptul că ești în această stare. Vrei să fii soț și să fii bărbat. Atunci tu ar trebu să fii pentru fratele tău și pentru mama ta un exemplu de bărbat și să îi mângâi și să le fii alături. Sunt oameni care plâng în durerile lor. Un bărbat nu ar plânge ci ar încerca să mângâie pe ceilalți deoarece este bărbat și fiind bărbat ascultă mai mult de rațiune decât de emoții. Încearcă să îți schimbi atitudinea față de viață. Uită-te la tine, la defectele tale și încearcă să le schimbi. Încearcă să vezi frumosul din viață, încearcă să te bucuri de munca ta. Încearcă să cauți să te faci Mireasă a lui Hristos. El e foarte dulce atunci când L-ai descoperit. Și poți fii și căsătorit cu o soție dar și mireasă a lui Hristos. Cred că tu trebuie să încerci să te maturizezi puțin, să te întărești puțin, să încerci să te pui pe picioare. Caută să îți iubești viața, caută să fii o sursă de bucurie și de optimism pentru ceilalți.

Nu te mai gândi la diavol. Spunea un părinte că noi vorbim prea mult de diavol și nu vorbim mai deloc de Hristos. Spunea un alt părinte că dacă Hristos e în inima noastră atunci diavolul nu mai are unde să intre. Nu ți s-au făcut blesteme și farmece ci totul e din cauză că ai fost depărtat de Hristos, de dragostea Lui. Nu e vorba de a împlini niște porunci ci de a trăi o relație de dragoste cu El. Eu când eram mic aveam vise cu diavolul. Era un clovn ce venea în vis și mă gâdilea și mă chinuia mult prin asta. Mă trezeam dimineața și simțeam o forță care îmi ținea picioarele cu forța și mă gâdilea. Să nu spun de faptul că de multe ori realizam că visez și atunci încercam să mă sinucid ca să mă trezesc. Eram înfricoșat de vise. Totuși de când m-am apropiat de Hristos lucrurile s-au schimbat foarte mult. Îi simt prezența Lui tot timpul și Îl simt cum îmi guvernează viața. Și văd că tot răul ce mi s-a întâmplat este din cauza mea și întotdeauna când nu încercam să mă protejez și mă lăsam cu totul în mâinile lui Hristos atunci venea El să mă protejeze.

Nu este sfârșit nici la 45 de ani, nici la 33 de ani. Persoana iubită poate apărea și la 50 de ani, și la 60 de ani. Problema e să te maturizezi îndeajuns de mult încât să poți să îți dai seama care e persoana potrivită și să fii destul de bărbat ca să ai curajul să începi o relație cu ea. Repet: nu ești singurul. Așa sunt și eu, și frații mei și mai am un prieten care are peste 30 de ani. Nu știu cum e în cazul lor dar eu simt câte o bucurie în fiecare zi. Sunt și zile de chin, de multă suferință dar cea mai mare suferință o am când nu Îi dau durerea mea lui Hristos.

De exemplu, de ce nu îți iei familia de Sf. Paști și să mergeți la o mănăstire? Sau să mai îți iei familia și să plecați undeva la munte să vă bucurați de natură. Practici vreun sport? Aveam și eu un timp depresii foarte mari și mă întrebase un ieromonah dacă practic sport. Sportul te mai scapă de depresii. Încearcă să ai o viață foarte activă, să îți cauți tot timpul ceva de făcut. E foarte greu să îți dau sfaturi concrete ce să faci deoarece ai avea nevoie de o persoană matură care să fie tot timpul cu tine și să te învețe ce să faci. Cel puțin până prinzi duhul vieții pe care să o trăiești că apoi te vei descurca.

Și în legătură cu preoții ce ai spus trebuie să știi că mulți preoți nu au maturitatea duhovnicească să fie părinți duhovnicești. Ba mai mult, spunea un părinte ortodox din Franța, ucenic al păr. Sofronie, că este o diferență între duhovnic (omul la care te spovedești) și părintele duhovnicesc. De spovedit o poți face la oricine. Părintele duhovnicesc în schimb nu trebuie să îl schimbi deoarece acesta e cel care te crește. Dar acel părinte duhovnicesc poate să fie simplu călugăr fără să fie preot (cum e cazul Sf. Antonie cel Mare) sau mirean sau chiar și fată. La mine pot spune că am o mamă duhovnicească care mă îndrume. Părintele la care mă spovedesc și e un părinte îmbunătățit și cu mult har mi-a spus să ascult de cea care îmi este mamă duhovnicească că este o persoană foarte înțeleaptă (și femeia respectivă se spovedește la acel părinte așa că o cunoaște). Oricum încearcă să eviți preoții care spun că diavolul e de vină pentru necazurile tale.

Ți-aș recomanda să cauți să vorbești și poate să te spovedești la părintele Serafim Bădilă de la Mănăstirea Cășiel, județul Cluj. Dar nu e de ajuns să vii odată. Caută să vii mai des ca să te cunoască și să știe ce se întâmplă cu tine. În București ți-aș recomanda pe părintele Ionuț de la Biserica Bucur sau pe părintele Iulian de la capela Universității Dimitrie Cantemir. Părintele Iulian s-ar putea să fie puțin dur dar eu personal am început să prefer oamenii duri că aceștia pe de o parte îmi calcă în picioare mândria iar pe de altă parte mă întăresc și eu.

În fine, am spus cam multe și nu știu câte au fost cu folos. Dumnezeu să te ajute pe tine și familia ta.
 
(Sorin)

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Tabără de Ziua Națională

Caută articole în site » Caută articole în site »

Ajută

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia 

 

 

Ediția a 3-a a cărții