Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

Cel care nu îndrăznește să (mai) caute sfințenia este acela în care s-a stins dorul după Dumnezeu. Dar sfințenia nu este vizată de Mântuitorul Hristos ca un statut opțional ci ca o restaurare de drept a creației dintru început. Deci, în planul lui Dumnezeu, sfințenia este normalitatea duhovnicească a întregii creații, după normalitatea Celui care a creat-o, căci ”aşa cum Cel ce v-a chemat pe voi e sfânt, fiţi şi voi sfinţi în întreaga voastră purtare. Că scris este: Voi veţi fi sfinţi, pentru că Eu sunt sfânt.” (I Petru, 1: 15-16)

De aceea, dorul după sfințenie nu este un moft duhovnicesc, o exaltare  sau fuga după un ideal realizabil ”doar pentru unii”,  ci este  necesitatea primară a firii umane, tânjirea omului după ceea ce a fost la început când toate erau ”bune foarte”. Așadar, dorul după sfințenie este dorul după sănătate duhovnicească, la fel de firesc ca și dorul orbului după vedere sau a surdului după auz.

Anormalitate este tocmai lipsa dorului după sfințenie, altfel spus surzenia la chemarea ”fiţi voi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este!”. Cine nu are dor după sfințenie nu are nici înaintare duhovnicească întrucât dorul acesta este singurul sentiment care naște în om nemulțumirea de sine, nemulțumire care  îl convinge să se angajeze în viața de asceză, în lupta cu propriile patimi și neputințe. Iar asceza este singura luptă prin care omul poate dobândi sfințenia, căci "din zilele lui Ioan Botezătorul până acum, împărăţia cerurilor se ia prin asalt, iar cei ce dau asaltul o cuceresc" (Matei 11:12)

Numai în oamenii care îl caută necontenit pe Dumnezeu se naște dorul după sfințenie, dorul care aduce sfințenia. În memoriile sale, Richard Wurmbrand își amintește că atunci când îl îmbărbăta pe fericitul mărturisitor Benedict Ghiuș după ce fusese torturat, acesta ”și-a ridicat frumoșii ochi către mine și a răspuns: Frate Wurmbrand, eu nu cunosc decât o singură tristețe: aceea de a nu fi sfânt.”

(Dan)

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Curs online interactiv (live) de introducere în Taina Sfintei Liturghii

Revista Creatorul Universului

Pr. Crăciun Opre

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Tabere

Pelerinaj Israel (24 feb.- 1 martie 2019). Asociația Ortodoxia Tinerilor în colaborare cu Basilica Travel.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia 

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești