Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

tourists2tourists2Nu de putine ori, am simtit candva in viata noastra, ca o anumita porunca, lasata de Dumnezeu ni s-a parut prea greu de indeplinit si atunci am zis in sinea noastra ca ori nu este o porunca generala care are si exceptii precum noi insine, ori ca nu a fost transmisa bine, sau ca s-a aplicat doar intr-o anumita perioada a istoriei, ori ca unele porunci sunt adresate doar pentru cei care vor sa ajunga sfinti, iar noi ceilalti ''mai slabi de inger' putem sa ne multumim pe drumul mantuirii si cu poruncile mai ''accesibile''.

Printre poruncile boicotate de constiinta noastra, se afla iubirea de vrajmasi, curatia inainte de casatorie, nefolosirea piedicilor pentru facerea de copii (prezervativ, anticonceptionale etc) si multe, multe altele. Aproape toti am avut mai devreme sau mai tarziu ceva de obiectat asupra unei porunci. Si-atunci acea porunca ni s-a parut grea, de nesuportat si am invetat in mintea noastra un motiv de a ne sustrage si de a ne impaca constiinta. Dar oare chiar sunt grele poruncile Domnului? Chiar ne-a poruncit Domnul atatea ca sa ne chinuiasca, sa ducem o viata de cazna? Doar El ne-a zis: "Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihnă sufletelor voastre căci jugul Meu e bun şi povara Mea este uşoară."

Insa toti sfintii care s-au nevoit pe pamant au demonstrat ca poruncile Domnului nu sunt grele...ci imposibile...fara El. De ce?...Pe scurt, noi toti oamenii avem ca aspiratie esentiala fericirea, toti vrem sa fim fericiti pentru totdeauna. Pacat ca  nu intelegem ca doar Dumnezeu este fericirea noastra, pentru ca El este izvorul vietii si tot ce poate fi bun izvoraste doar din El si ajunge la noi tot datorita Lui.

Fiind facuti din dragoste si pentru dragoste, implinirea si bucuria noastra ca oameni este doar dragostea, iar culorile dragostei sunt tocmai poruncile pe care ni le-a lasat. Problema intervine atunci cand vrem sa fim fericiti in afara lui Dumnezeu. Nu realizam ca orice este in afara lui Dumnezeu este pacat...iar pacatul inseamna suferinta. Dumnezeu iubire fiind, a dat poruncile pentru noi din iubire, pentru a ajunge si noi la iubire, adica la fericirea pe care o tot cautam singuri, de cele mai multe ori pe drumuri gresite.

Deci, pe de alta parte, poruncile Domnului sunt eliberatoare, ne fac sa ne eliberam de pacat, iar daca suntem liberi de pacat, inseamna ca nu mai suntem sub umbra pacatului: suferinta. Iar daca nu suferim din pricina pacatului atunci, in sfarsit ajungem la fericirea pe care o cautam. Iata cum in final toate poruncile Domnului inseamna fericire. "Fie mie dupa cuvantul Tau" asa a spus Maicuta noastra...asa sa spunem si noi ca sa ne impartasim de slava Domnului Hristos in vecii vecilor, impreuna cu toti sfintii si toti cei dragi ai nostri.

Toate poruncile se rezuma la doua "Iubeste-l pe Dumnezeul tau din toata inima ta, din tot cugetul tau si din toata puterea ta, iar pe aproapele tau ca pe tine insuti"...si in amandoua este vorba de iubire. Ce sunt poruncile Domnului? A invata sa iubim...drept! Chemarea iubirii o avem cu totii in noi, dar ce-am iubit...de multe ori am iubit stramb, si-atunci ni s-a strambat si statura duhovniceasca, iar poruncile actioneaza exact ca niste atele...ne indreapta. Din acest motiv avem senzatia de greutate, dar nu este din cauza ca unele porunci ar fi grele sau absurde...ci din cauza patimilor...din cauza ca suntem bolnavi, cazuti, fracturati si indoiti cu sufletele. Noi defapt avem nevoie de poruncile bisericii mai ceva decat de aer...pentru ca ele sunt sanatatea, implinirea, si fericirea noastra.

"Doamne, dă-mi robia care eliberează sufletul şi ia-mi libertatea care-mi robeşte sufletul." Valeriu Gafencu

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Curs online interactiv (live) de introducere în Taina Sfintei Liturghii

Revista Creatorul Universului

Pr. Crăciun Opre

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Tabere

Pelerinaj Israel (24 feb.- 1 martie 2019). Asociația Ortodoxia Tinerilor în colaborare cu Basilica Travel.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia 

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești