LAUDĂ de Nichifor Crainic
Tu, cel ce te ascunzi în eterna-ți amiază
Și lumea o spânzuri în haos de-o rază,
Metanie ție, Părinte.
Izvod nevăzut al văzutelor linii,
Mă scalzi și pe mine în unda luminii
Un mugur de carne fierbinte.
Sunt duh învălit în năluca de humă,
Sunt om odrăslit dintr-un tată și-o mumă,
Dar sunt nerăspunsa-ntrebare.
Ce glas destoinic să-mi spună-ncotro e
Oceanul de somn ce icnind fără voie
M-a-mpins și pe mine-n mișcare?
Nici maica nu știe ce tainică normă
Îmi dete din carnea-i vremelnică formă,
Neant înflorit în minune.
Căci toate izvoadele umbrelor noastre
Roiesc mai presus de arhangheli și astre
Din veșnica ta-nțelepciune.
În ceruri, Părinte, sunt abur în aburi
Și-asemeni cu apa ce-ngheață pe jgheaburi
Prind coajă de carne din spațiu.
Tu cugeți, se naște; voiești și durează;
Respiri și-nflorește; iubești și vibrează
De-adancul luminii nesatiu.
De tine mi-e foame, de tine mi-e sete,
Fac dară de umbră acestei planete
Cu spumă de soare pe creste;
Și-n saltul credinței gustând veșnicia,
Din pulberea lumii îmi strig bucuria
Că sunt intru Cel care este!
Puzderii de stele ascunse-n amiază,
Făpturile-n tine de-a pururi durează
Și-n spațiu vremelnic colindă.
A fi, bucurie eternă și sfântă!
O vrajă a toată lumina răsfrântă
De-a gloriei tale oglindă.
(Nichifor Crainic)
Anonim
martie 17, 2011 @ 10:54 am
De ce in scoli nu se invata poezii de Nichifor Crainic ?
Dan
martie 17, 2011 @ 11:29 am
Raspuns: De ce in scoli nu se invata despre "experimentul Pitesti" si despre "binefacerile" prigoanei comunist-ateiste asupra acestui neam?
Saurian
martie 17, 2011 @ 12:38 pm
Păi se învaţă. Îmi amintesc acum câţiva ani când parcă făceam ceva poezie de nichifor la liceu unde era exprimată rugăciunea lui Iisus în grădina Ghetsimani. ŞI respectiva poezie era într-un manual de lb română parcă de humanitas.
Guest
martie 17, 2011 @ 1:13 pm
Anonim,
Are dreptate Saurian, se studiază Nichifor Crainic în cadrul orelor de limba română. Eu am terminat liceul anul trecut şi reţin că Nichifor Crainic era încadrat în categoria scriitorilor tradiţionalişti. De asemenea, am studiat, tot în cadrul lecţiilor despre tradiţionalism, câte o poezie din opera poeţilor Vasile Voiculescu (tot poezie religioasă, ca şi Nichifor Crainic) şi Ion Pillat.
Dan, comunismul se studiază la istorie… ÎNtr-adevăr, nu se pune accentul pe ideea că principalele victime ale acestui regim totalitar au fost creştinii şi că motivul persecuţiei dezlănţuite de acel sistem politic împotriva cetăţenilor a fost ateismul ideologiei comuniste. Totuşi, aceste adevăruri istorice sunt menţionate în manualele de istorie şi… elevii care au "urechi de auzit" şi simţ critic înţeleg că ateismul este esenţa ideologiei marxist-leniniste. Oricum, reţin că profesorii noştri de istorie ne-au vorbit suficient de mult despre crimele comunismului, poate chiar mai mult decât despre istoria antică şi medievală a românilor.
Doamne ajută!
Cu respect si prietenie,
A voastră soră întru Hristos,
Laura Stifter
P S. Superbă poezie! De fapt, toate poeziile lui Nichifor Crainic sunt minunate. 🙂
Laura-optimista
martie 17, 2011 @ 1:21 pm
Reţin că prima dată când am aflat, de la ora de istorie, despre experimentul tragic de la Piteşti, la care au fost supuşi adversarii regimului comunist, eram în clasa a VIII-a… şi mi-a rămas în minte faptul că domnul profesor de istorie, o persoană deosebită, nu ştia cum să ne explice ceea ce s-a întâmplat acolo, astfel încât să înţelegem adevărul, dar să nu ne întristăm, auzind despre acele crime abominabile. Desigur, Dan, un anumit capitol din istorie poate fi studiat mai serios sau mai superficial, în funcţie de competenţa şi de preferinţele fiecărui profesor. Astfel, unii profesori preferă să aprofundeze lecţiile despre Antichitate şi Evul Mediu, alţii insistă mai mult pe epoca modernă şi cea contemporană, căci este foarte dificil ca, în cadrul studiului unei discipline umaniste, să rămâi în totalitate obiectiv.
Doamne ajută! O zi binecuvântată!
Laura Stifter
Dan
martie 17, 2011 @ 1:32 pm
Ma bucur tare mult sa aud asta Laura. Cand am trecut eu prin scoala nici pomeneala de asa ceva. Nu spun asta ca o acuza la adresa profesorilor (sa nu se inteleaga gresit)…dar practic generatia mea…si cele dinaintea mea nu au stiut in liceu nimic despre asta. Dar absolut nimic.
Laura-optimista
martie 18, 2011 @ 9:08 pm
Dan, este foarte trist ceea ce-mi spui… 🙁 Din fericire, acum comunismul se studiază mai serios în şcoli. Minunat ar fi dacă, aşa cum sistemul de învăţământ a progresat în această privinţă, la fel să se întâmple şi cu orele de religie. M-aş bucura ca, peste câţiva ani, să aflăm că această disciplină esenţială pentru dezvoltarea morală şi intelectuală a copiilor – religia – nu mai este contestată şi că, astfel, toţi elevii pot beneficia de o educaţie creştină.
Dumnezeu să fie cu tine!
Laura