Liliana C.: „El a fost pregătit la 20 de ani să mă ia de soţie şi a vrut să-i fiu mama copiilor lui”
„Ca o minune m-am făcut multora, iar Tu eşti ajutorul meu cel tare.” (Psalmul 70, 8)
Felicit din tot sufletul această iniţiativă minunată a Ortodoxiei Tinerilor, această campanie care are o frumoasă şi înălţătoare menire: aceea de a încuraja tinerii de a se trezi din amorţeala păcatelor şi de a urma o viaţă frumoasă, fericită şi împlinită! Oricât de grele şi multe ar fi ispitele în viaţa de familie, au nişte poteci minunate, care te ajută să ajungi, cu greu, dar cu multă bucurie spre CALEA, ADEVĂRUL ŞI VIAŢA, şi anume: zâmbetele copiilor şi iubirea soţiei/soţului!
Mă bucur enorm că vă pot împărtăşi şi povestea mea, sper din suflet să fie drept reper măcar pentru un tânăr/ă.
Începutul relaţiei noastre nu este demn de urmat, dacă aş lua-o de la capăt, aş proceda altfel, aş da dovadă de mai multă înţelepciune şi răbdare, dacă aş pune pe cântar plăcerea şi viaţa frumoasă de familie, cu siguranţă, că a doua balanţă ar ieşi învingătoare!
Eu şi actualul meu soţ ne-am cunoscut la 18 ani, respectiv 19, eram în primul an de facultate. Nu are rost să mai spun de aventurile anterioare, pentru că le-am făcut faţă, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu toate că a fost enorm de greu. Doar diavolul mereu îmi şoptea că fetele de vârsta ta…duc o altă viaţă!
Nu! Până la 19 ani am fost foarte pe poziţie, deşi nu aveam inima rece (poate era mai bine aşa!), însă ştiam clar că dacă fac acest pas, Dumnezeu se va dezamăgi foarte mult de mine, nu mai zic de părinţii mei, viaţa mea de familie nu va fi aşa cum mi-o doresc, iar băieţii cu adevărat buni se vor îndepărta de mine! Aici nu mă refer la aceia pe care noi îi credem buni și la un moment dat ajung să ne zică să ne culcăm cu ei! Nu! De aceia să te ferească Dumnezeu! Spun aici de adevăraţii bărbaţi, care îşi caută o femeie adevărată pentru tot restul vieţii!
La 19 ani a început lupta reală, pentru că l-am întâlnit pe cel căruia nu aveai să-i reproşezi nimic, cel pe care îl simpatizau multe fete, cel care m-a cucerit din prima clipă când l-am văzut cu cartea în mână, iar candeluţa ardea pe policioara de lângă el, în camera lui de cămin!
În acea clipă mi-am zis: “Ăsta e al meu!”
Dragoste la prima vedere a fost şi din partea lui, doar că nu 100%, deoarece eram coafată, machiată, cu cizmuliţe şi poşetă roz cu pene, deci, m-a ţintit cu privirea, dar nu intram chiar în toate “standardele” unui băiat de la ţară, care a crescut numai cu mama. S-a gândit săracul: “Dac-o duc pe asta la mama acasă, cred că fac cale întoarsă şi eu o dată cu ea!” Aşa că… era îndrăgostit, însă foarte rezervat!
M-a condus într-o seară acasă, după ce le făcusem plăcinte cu brânză la cămin şi a încercat să-mi spună că sunt perfectă, doar că… ar trebui să mai îndrept ceva! M-am gândit foarte mult la vorbele lui. Orgoliul îmi zicea că trebuie să mă placă aşa cum sunt, dar conştiinţa îmi spunea că dacă îl iubesc, trebuie să mă dau după el, poate, într-adevăr nu e bine să fiu atât de mandră, el mă vroia… mai smerită!
A venit o zi în care am mers mai mulţi studenţi la sinistrații din Cosmeşti, să-i ajutăm. Acolo trebuia să dăm butuci de lemne din mână-n mână, să-i mutăm dintr-o parte în alta. Nu ştiu cum se făcuse că din mulţimea de fete şi băieți, tocmai eu nimerisem la baza grămezii, adică, doar eu trebuia să mă aplec la fiecare butuc şi să-l transmit mai departe. Nu mi s-a părut ceva imposibil sau foarte greu, aşa că am demarat operaţiunea şi după vreo 5 minute, începuse să facă băieţii glume că vin cam repede butucii, deci, Liliana e fată puternică şi isteaţă!
Ei, iată, că după ce am urcat în autobuz, înapoi spre cămin, prietenul meu mi-a rezervat loc lângă el, mi-a dat blana lui, pentru că era iarnă şi îngheţasem şi mi-a spus atunci: “Astăzi am cunoscut o altă Liliană, o Liliană simplă, frumoasă, chiar de avea baticul pe cap! Îmi place că eşti mereu elegantă, dar elegante pot fi multe femei, eu căutam femeia care să poată să fie şi… ţărăncuţă! Numai cu ea poţi face casă şi creşte copii! Nu credeam că poţi să fii aşa! Astăzi m-am îndrăgostit atât de mult de tine…!” Iar în faţa căminului, ne-am sărutat pentru prima dată.
Au urmat multe, relaţia noastră e de roman, dar acum vreau să spun cum au decurs lucrurile după ce în vară, după anul I, am hotărât că vrem să mergem împreună pe acelaşi drum!
Ne-am angajat ambii la un restaurant ca și chelneri şi munceam cu drag şi spor… pentru bugetul familiei! Nefiind căsătoriţi, nu puteam beneficia de o cameră în căminul pentru familişti, aşa că am stat până în următoarea vară la el la cămin. Asta nu a însemnat că am început să nu mai am chef de carte, învăţam la fel de bine şi eu şi el, eu eram şefă de grupă, toţi profesorii mă cunoşteau, nu-mi puteam permite să absentez. Chiar dacă trăiam în desfrânare din punct de vedere creştineşte, din punct de vedere social noi eram o familie, eu găteam, spălăm, călcam, banii îi aveam împreună, deci, toţi colegii ştiau că relaţia e cât se poate de serioasă. Cu ajutorul lui Dumnezeu ne-am şi cununat, căsătorit civil, am obţinut şi o cameră în căminul pentru familişti, aşa că în anul I de master, am primit cu mare bucurie vestea că vom deveni părinţi, cu toate că fusesem admisă la taxă la master, doar soţul era în anul IV la facultate, la buget, deci nu plătea căminul. Mai aveam uneori temerea că ne va fi greu, dar nădăjduiam la Domnul, soţul mai lucra pe ici, pe colo. Când a venit primul copil în familia noastră, a venit şi marea bucurie: că voi primi indemnizaţie pentru mame studente în valoare de 600 lei, şi alocaţia 200 lei, deci, era raiul pe lângă viaţa ce o duceam singuri cu 400 lei pe lună.
Nu absentam decât cu motive întemeiate de la ore, mi-am luat disertaţia cu 10, examenele la fel, doar 8, 9, 10. Bebe creştea, noi ne-am mai îmbogăţit un pic, şcoală făceam, slavă Ţie Doamne, nu ne-am aşteptat să fie atât de bine!
Când primul copil avea un an şi două luni, iarăşi am rămas însărcinată, terminasem numai primul an de master. În următorul an, s-au dat locuri mai multe pentru basarabeni la master, aşa că m-am înscris la al doilea master şi am luat un loc la “fără bursă, fără taxă!” E perfect, măcar nu plătesc căminul, în plus, fac şi Marketing în afaceri, că-mi plăcea acest domeniu!
Burtică, copil de un an şi câteva luni acasă, două programe de masterat… A fost anul cel mai greu din viaţa mea, dar am reuşit! Am mers şi la ore, soţul stătea cu băiatul, mi-am făcut şi teza de master, burtica a crescut frumos şi fără probleme! Pe 15 mai, chiar de ziua mea de naştere, am născut natural cel de-al doilea băieţel. Peste o săptămână eram pregătită şi în formă pentru sesiunea de vara, iar în iulie, am susţinut teza de master la MFB cu nota 10. Deci, un an pe cât de greu, pe-atât de încununat de succese!
În următoarea vara, trebuia să susţin cea de-a doua teză, însă am avut careva probleme şi am amânat-o pentru iarnă. Între timp ne-am mutat în Iaşi, acolo găsise soţul de muncă. Iarna a fost foarte grea, nămeții atât de mari, încât nu am putut ajunge pentru susţinerea tezei, deşi era gata demult. Am susţinut-o în următoarea vara, când aveam şi 4 luni de sarcină cu al treilea băieţel, la fel, cu nota 10.
Deci, se poate, fetelor! Numai dorință să aveţi! Glumeau colegele mele deseori: “Ţie trebuie să-ţi facă statuie ASE-ul! Ai fost nu doar o studentă bună, dar şi o mamă eroina!”
În aceste condiţii ne-am croit drumul prin viaţă, fără vreun ajutor material de la părinţi, dar cu mare dorinţă de a face carte, dar în acelaşi timp, de a plăcea Domnului! Şi ajutorul lui Dumnezeu l-am simţit de nenumărate ori, uneori, chiar imediat. Mi-amintesc o dată, rămăsesm fără bani, soţul era la serviciu, trebuia să ia salariu azi, mâine, dar eu, plimbându-mă cu primul băiat, mi-a zis că vrea un covrig. Când am văzut că nu am 50 de bani să cumpăr un covrig, mi-au dat lacrimile în stradă şi mă gândeam: “Doamne, să ajung să nu pot cumpăra un covrig…” La doi paşi, am găsit 1 RON şi am cumpărat 2 covrigi şi am dat slavă lui Dumnezeu! Seara a adus şi tati salariul.
Altă dată, iarăşi, s-au epuizat prea repede resursele financiare, pentru că răcisem. Deci, întotdeauna ne-am descurcat cu chiria, serviciile, mâncarea, dar dacă venea vorba de medicamente sau haine…. ieşeam pe minus. Aşa că banii pentru cămin s-au dus pentru medicamente. Şi nu ştiam ce să facem, am mai împrumutat de câteva ori, dar nu poţi la infinit şi aşa am început să vorbesc cu Dumnezeu.
Seara ne sună o cumătră de la Bucureşti, care era necăsătorită şi câştiga cât de cât, ne întreabă ce mai facem şi ne roagă să-i dăm un cont de card că vrea să ne transmită nişte bani pentru finuţul. N-a trimis nici mai mult, nici mai puţin, atât cât trebuia să achităm chiria! În aceste momente îl simţi pe Dumnezeu în tine, lângă tine, parcă nu în Cer, că e prea departe… faci metanii şi-I multimesti cu lacrimi că face atâtea minuni cu tine!
Momente grele sunt, nimeni nu spune că dacă te căsătoreşti repede, e numai lapte şi miere! Însă, cum spun şi Sfinţii Părinţi: “Cu traiul comod, nimeni nu s-a urcat la cer!”
Dumnezeu ne încearcă răbdarea, vrea să vadă de ce jertfă suntem în stare, câtă iubire putem oferi celuilat. Şi ne dă, frumos spunea cineva: “Nu ştim noi a cere, câte ştie Dumnezeu a da!”
Ce se întâmpla dacă nu mă căsătoream de la 19 ani? Simplu! Desfrânam câţiva ani cu prietenul meu, rămâneam cu acelaşi orgoliu şi înfumurare specifice unei femei “emancipate”; dacă iubitul meu nu făcea ceva cum vroiam eu, probabil mă aruncam în braţele altor admiratori, care îmi puteau oferi ceva… nou, din toate punctele de vedere. Cu siguranţă că sufeream când îmi vedeam prietenele cu copilaşi în braţe, alături de soţii lor, fericite şi-mi reproşam şi regretam că nu am fost în stare să am alături bărbatul căruia i-am oferir bucuria de a fi primul şi ultimul din viaţa mea, deci, mă consideram, din start, o ratată cu facultate şi două masterate!!!
Şi ca să nu crap chiar de invidie pentru femeile demne de bărbaţi buni, pentru că acelea îi merită şi îi au, femeile care oferă şi caută iubire, nu sex1, îmi înnecam amarul desfrânând din nou, încercând să mă amăgesc că toţi bărbaţii vor doar ceva de la femei, că nu exista iubirea adevărată, că e frumos şi bine să trăieşti azi cu unul, mâine cu altul şi să nu ai nici o obligaţie faţă de nici unul, şi… nici nu mai vreau să continui firul, pentru că mă îngrozesc! Probabil era scârbit cerul de mine şi-mi cădea în cap vreo cărămidă într-o zi, ducându-mă direct în fundul iadului, pentru că aş fi fost în stare de multe, la firea vulcanică pe care o am!
Aşa că îi mulţumesc din suflet lui Dumnezeu că primul bărbat din viaţa mea a avut credinţă şi s-a gândit, mai înaintea mea, că dacă suntem pregătiţi să facem acest pas important din vieţile noastre, înseamnă că suntem responsabili de urmări, iar el este pregătit la 20 de ani să mă ia de soţie şi vrea să-i fiu mama copiilor săi, era însă sigur că pot face asta, că mă voi descurca!
Aşa că sfatul meu pentru voi este că nu e bine să vă pisicăiți în orice moment şi: “Iubi, nu pot, iubi, ajută-mă!”, vrând să vă arătaţi să sunteţi foarte firave şi gingaşe. Sunt foarte puţine momentele de alint şi pisicăială, atunci când sunteţi în doi sau atunci când chiar ai o sarcină prea mare pe umeri, însă atunci e imposibil ca el să nu vadă, iar gingăşia o arătaţi seara când vine soţul de la serviciu şi copiilor, în rest, fii ”bărbată”, cum îmi mai zic şi băieţii mei când mă lovesc sau plâng “Mamă, fii bărbat adevărat!!!” Numai alături de o astfel de femeie, care nu se teme să gătească pentru 5-7-10 persoane, să spele şi să calce haine tot pentru atâtea, o femeie care e alături soţului şi e optimistă în toate momentele vieţii mai puţin placute, poate un bărbat să formeze o familie numeroasă și frumoasă, ştie că acasă are un stâlp pe care se poate baza.
Dar dacă ştie că pe soţia lui o enervează să hrănească copilul, nu-i place să facă curat în casă, nu vrea să iasă cu copilul la plimbare, darămite să mai facă şi o mini-piață în treacăt şi îi pune toate sarcinile doar pe umerii lui: “Du copii la grădi, să-i aduci înapoi, să faci piaţa, să plăteşti facturile, să duci gunoiul, să mă alinţi şi pe mine, să ieşi afară cu copiii, să mergi la serviciu, etc. etc.!”, normal ca acel bărbat va zice: “STOP! Unul şi ajunge! Am prea multe pe cap şi e atât de greu cu un copil, dar oare să am 3? Vai de mine, nu-mi place să am mulţi copii! Când, de fapt, lui i-ar place să aibă şi 7 copii, mai ales să fie toţi deştepţi şi să semene fizic cu el sau cu soţia pe care o iubeşte atât de mult, numai că NU ARE CU CINE, adică în soţia lui nu vede un adevărat tovarăş de viaţă, ci o vede ca pe un copil mic, care are nevoie de mult mai multe decâtpropriul lor copil!
Deci, dacă soţiile/mamele vor fi în aşa fel încât să inspire încredere, ajutor şi curaj soţilor/ bărbaţilor, atunci veţi fi cea mai bună armă în mâna celui mai viteaz ostaş! Numai aşa veţi ieşi buruitori din orice luptă văzută şi nevăzută!
Şi nu uitaţi: “Precum sunt armele în mâna celui viteaz, aşa sunt şi copiii părinţilor tineri!” – spune psalmistul David. Doamne ajută!!!
(Liliana Condur, 27 de ani, din Chișinău)
În fotografie sunt băieții mei: Nicolae, Cprian și Iustin – 3 trandafiri rupți cu blândețe din Grădina Domnului și dăruiți familiei noastre. Binecuvântarea Domnului peste noi!
1- Apropo, de melodia lui Pavel Stratan şi Liviu Varciu “Nata”… vedeţi fetelor ce-şi doresc bărbaţii? Acestea sunt adevăratele lor dorinţe, nu minciunile care le spun atunci când vor să te folosească ca obiect pentru obţinut plăcere!)
Claudiu Balan
noiembrie 20, 2014 @ 2:51 pm
Liliana, am citit cu bucurie mărturia ta.
Basarabencele sunt femei puternice. Probabil sunt mai puțin alintate, și învățate cu greul.
Dumnezeu să vă ocrotească pe toți 5.
Dan Tudorache
noiembrie 20, 2014 @ 3:05 pm
Lili, am avut ocazia să fiu primul care am citit această mărturie (sic!, mă laud).
Mi-ai făcut o imensă bucurie. Tare-mi plac creștinii ”bătăioși”.
Cei trei mușchetari sunt magnifici. Sunt frumoși tare ochioșii. Îmi vine să-i mănânc de simpatici ce-s, numai cât îi văd în poza asta. Nici nu vreau să mă gândesc ce aventuri aveți cu creșterea lor. Nici nu vreau să mă gândesc de ce-s în stare împreună, când mă gândesc că am acasă un mic uragan de doi ani jumate, și abia îi facem față.
În rest cuvintele sunt de prisos, că bucuria se trăiește, nu se povestește.
Liiana
noiembrie 20, 2014 @ 4:11 pm
Multumesc din suflet, Claudiu! Sa stii ca ai facut o constatare buna, veridica 🙂 Sa va aiba Domnul si Maica Domnului si pe voi in paza! Aveti si voi o familie minunata!
Liiana
noiembrie 20, 2014 @ 4:23 pm
Multumesc si tie, Dan pentru cuvintele frumoase! Sa stii ca ai intuit bine, uite acum, spre exemplu cel mic bate toba intr-o cratita, iar badeii repede s-au alaturat sa-i tina companie…! E foarte vesel, de multe ori, de la atata veselie, ajung seara cu dureri de cap, dar dupa ce adorm, ii pup pe toti si-i sorbesc de cuminti ce sunt, si-apoi imi trec toti nervii. Frumusetea unui prunc cand doarme, te linisteste si te odihneste! Ii multumesc lui Dumnezeu ca sunt sanatosi, iar maine… e o alta zi, poate mai usoara, poate mai grea, insa stiu sigur, ca atunci cand ajung la capatul puterilor, Dumnezeu imi strange lacrimile si-mi da in schimb mai multa putere.
Cum spune deseori bunelul meu, care e cel mai varstnic din sat, avand 97 de ani: „Eu pacatosul, sunt cu deosebire! Cine mai are in satul Tigheci asa ani bogati?” Asa ma incurajeaza si sotul meu: „Tu esti cu deosebire! Cine mai are la 27 de ani 3 copii frumosi si doua teze de master pe 10”. Asa ca trebuie sa fac fata pana la sfarsit, nu am voie sa ma plang sau sa zic ca nu mai pot! POT, REUSESC, NU E CHIAR ASA DE GREU!!! Si ca sa stie lumea, nu vrem sa ne oprim aici, speram sa ne mai daruiasca bunul Dumnezeu inca o Xenia, Ariadna si Iuliana! Asta e dorita baietilor, pentru foecare cate o surioara! Daca o fi si a lui Dumnezeu…asa sa fie!
Pentru mine, aceasta este cea mai usoara cale de mantuire: de a naste, iubi si educa copii!
Georgiana Tofoleanu
noiembrie 20, 2014 @ 4:57 pm
O mărturie excepțională, Liliana! Dumnezeu să vă ocrotească pe toți și să vă dăruiască multe bucurii netrecătoare! Mă bucur enorm că te-am cunoscut și personal!
Liiana
noiembrie 20, 2014 @ 5:32 pm
Multumesc Georgiana! Sa dea Domnul multe bucurii la toata lumea! Si eu ma bucur ca te-am cunoscut! Simt ca pun mana pe picioarele lui Dumnezeu cand intalnesc cate-un suflet bun si bland!
floare de cires
noiembrie 20, 2014 @ 6:32 pm
M-a impresionat mult povestirea Lilianei. O viata frumoasa, asa cum mi-as fi dorit si eu sa am. Eu am venit tarziu la credinta, si acum vad efectele pacatelor in viata mea. Singuratate la o varsta trecuta de 30 de ani, ar fi efectul principal… De aceea e bine sa ne educam copiii in spiritul credintei, sa le semanam inca de cand sunt in pantecul nostru dragostea de Dumnezeu. Asa, vor avea un drum drept si frumos in viata, asa cum a avut Liliana. Fie ca Dumnezeu sa va ajute in continuare, Liliana, sa va dea putere sa infruntati greutatile vietii, si va urez sa aveti in continuare o viata de familie fericita.
Bogos Oana Madalina
noiembrie 20, 2014 @ 9:01 pm
Minunata marturie si iubire! Am 18 ani si impreuna cu prietenul meu ne-am hotarat ca anul ce vine, in vara sa ne casatorim. Daca cei din jur aud ca ai ganduri de casatorie la 18 ani te privesc ciudat si de multe ori cu ironie..si chiar nu inteleg de ce. Noi doi ne iubim si ne dorim sa intemeiem cu voia lui Dumnezeu o familie, si speram ca o sa fie bine, desi gurile rele nu cred asta. Noi avem incredere in Dumnezeu ca nu ne va lasa, si ne va pazi pe drumul nou pe care dorim sa mergem amandoi. Doamne ajuta.
Claudiu Balan
noiembrie 20, 2014 @ 9:15 pm
Ce frumos. Mădălina.
Dumnezeu să vă întărească și să vă ajute!
Merla Bogdan
noiembrie 21, 2014 @ 6:27 am
Doamne ajuta…. sunt putin pe graba acum… dar as vrea sa trag un mic semnal de alarma… dupa umila mea opinie nu e bine ce se intampla… si va spun un lucru… nu te poti casatori asa dupa ureche pentru ca mai tarziu vei da cu capul de lucruri urate si nu se stie daca le vei putea duce… De fapt cu mila Domnului le vei duce… dar va urma o perioada mai neplacuta… Sa va dau 2 exemple despre ceea ce vreau sa spun… primul ni l-a zis doamna profesoara de engleza de la facultate… a fost acum cativa ani un baiat de la tara care vroia sa se faca preot… si a venit in Bucuresti si a facut seminarul si facultatea si apoi vroia hirotonia. si nu il lua nici o fata si atunci s-a insurat cu o prietena din copilarie de la tara si a primit hirotonia. s-a angajat apoi in structurile patriarhiei si a inceput sa umble prin lume si sa vada cu ce se manaca viata. si din motive evidente au inceput acasa certurile cu nevasta. la un moment dat a plecat cu o misiune de la patriarhie in Franta si acolo a cunoscut o frantuzoaica pusa la punct si s-a indragostit dar acasa il astepta nevasta. si a fost pus in fata unei mari alegeri in viata ce sa faca sa divorteze ca sa se implineasca sufleteste alaturi de respectiva sau sa isi tina preotia si sa isi duca mai departe Crucea cu nevasta. si dna profesoara si un parinte de la facultate ne-au spus ca el trebuie sa se jertfeasca si sa ramana cu nevasta. preotul in cauza a ales sa isi implineasca iubirea si cum patriarhia nu i-a dat dispensa de divort, a renuntat la nevasta si la preotie si s-a insurat si a facut copii cu frantuzoaica. Alta faza… a venit la noi la facultate o fata simpla, visatoare si smerita… si s-a luat de ea unul din anul 4 trecut prin ale vietii… „te iubesc, te doresc, vrei sa fii mama copiilor mei” si la inceput s-au indragostit si lucrurile mergeau bine. apoi el si-a dat seama ca nu se potriveau si erau prea diferiti si a vrut sa o lase… fata insa era indragostita nebuneste, baiatul ii intrase in inima si nu a vrut sa renunte. pana la urma a fost parasita si este de 1 an de zile in depresie si nu il poate uita… trist nu? incercati va rog frumos, va implor din suflet, sa nu judecati… dar ambele situatii puteau fi evitate daca respectivii priveau situatia cu mai multa luciditate si maturitate.
Merla Bogdan
noiembrie 21, 2014 @ 6:49 am
Ce vreau eu sa spun nu este ca nu trebuie sa ne indragostim… dar trebuie sa privim mult mia lucid si sa vedem daca ne potrivim ca si caractere si daca putem trage in aceesi directie… cazurile prezentate de Claudiu pe OT sunt cazuri fericite care prin pronis Sfantului Duh s-au terminat cu bine… dar ideea este urmatoarea… viata isi are etapele ei altfel gandesti ca si copil, adolescent, tanar, trecut prin viata, matur… comparati dragostea cu un copac cu fructe gustoase… in luna mai florile sunt frumoase… dar dupa ce le culegi se vestejesc… in lunile iunie si iulie, fructele sunt tinere, acre, nostime si placute la gust dar dupa ce le manaci iti ramane amar pe gat si daca le culegi intr-o luna se strica… fructele de august si septembrie in schimb nu sunt asa… sunt gustoase… zemoase… tin de foame… si daca le culegi tina pana in decembrie si chiar pana anul viitor in martie… iar prin fructe ma refer la intelepciune. totusi sunt 2 factori de luat in calcul pe care i-a punctat bine Claudiu. 1 indragostirea adolescentina care este atat de frumoasa incat visezi luna de pe cer. Imi spusese un coleg un lucru cand erau si eu in anul 1. i-a zis frate vreau o fata draguta cu parul lung la care acel coleg mi-a zis frate gandesti gresit. bun o gasesti si o iei si sa zicem face copii se ingrasa, face cancer ii cade parul, face acnee i se strica fata, ce faci atunci nu mai este cea de care te-ai indragostit.. ce faci o lasi? de aia dau si eu cu mila Domnului un sfat la tinerii indragostit… faceti-va un examen serios de constiinta inainte sa faceti pasul cel mare… atat timp cat mergeti pe campii, prin paduri si prin munti, pe la muzee conferinte si prin parcuri… toate sunt frumoase… dar ganditi-va cum ar fi sa mergeti prin desert, prin gropi, prin mlasitini, prin canale (aici ma refer la greutatile vietii) va veti mai iubi la fel de mult… daca nu vor fi bani in casa… si fata vrea sa mearge in Retezat… va veti mai intelege… sau daca unul o ia pe aratura, celalalt va putea duce Crucea sa il aduca pe calea cea buna… poate in 10 ani… si daca dragostea voastra este atat de puternica incat sa mergeti impreuna si in foc si in mormant (iertati-ma pentru cuvinte), atunci imi pun lacat la limba si va urez „casa de piatra”, „copii multi si fericiti” si sa va vedeti cu bine in Rai. Cealalta faza urata semnalata de Claudiu… oameni la 40 ani care nu se casatoresc… situatia cred cu mila Domnului ca este reala… dar toate se rezolva cu mila Domnului… la Domnul nimeni nu este singur.. si puteti sa cereti de la Domnul si de la Sfinti pe cineva sa va fie scos in cale si mai ales sa il vedeti… si pentru incurajare va voi da exemplu cum a lucrat Dumnezeu in viata Agathei Cristie, scriitoarea de romane politiste din seccolul trecut. era era anglicana deci neortodoxa dar Domnul a ajutat-o si pe ea. S-a casatorit mai intai cu un soldat. I-a dus dorul si i-a ramas credincioasa in primul razboi mondial cat el era pe front si cand s-a intors le-a mai mers bine o vreme, apoi soldatul a trebuit sa plece cu o misiune la Londra… acolo s-a indragostit de alta si a parasit-o pe Agatha care a suferit ca un caine ani de zile ajungand la depresie si sinucidere (a disparut un an din societate nimeni nu mai stia nimic de ea)… dupa 1945 cand ea deja avea vreo 40 ani a intalnit un arheolog cu vreo 10 ani mai tanar ca ea… si s-au potrivit de minune la caractere… si s-au luat… si au trait fericiti pana la adanci batraneti… cand el avea 70 ani si ea 80… asta spun la Domnul, daca ne punem nadejdea in El, nimeni nu ramane singur… toti avem pe cineva in viata… trebuie doar sa ne rugam sa il intalnim si sa ne hotarm noi mai intai.. prin mila Domnului ce vrem de la viata.. cu ajutorul duhovnicului… acum sper sa ma iertati pentru interventie si sa ma iertati… Va doresc numai bine… Doamne ajuta. Bucurie. Iertare… P.S. sper ca Claudiu si ceilalti de pe site, mai ales tinerii indragostiti sa ma ierte, vorbesc si eu dupa cum ma duce mintea mea slaba.
Luciana
noiembrie 21, 2014 @ 8:30 am
Frumoasă mărturie, Liliana!
Să fiți sănătoși cu toții și scumpii băieței să vă aducă numai bucurii!
Lavinia
ianuarie 15, 2015 @ 9:05 pm
Mi-a placut foarte mult povestirea dumneavoastra!! Ati trecut prin multe,dar cu ajutorul lui Dumnezeu ati reusit. Multa sanatate si mantuire!!
romeo
ianuarie 16, 2015 @ 9:16 am
Frumos..acum am descoperit acest articol 🙂
sdaniel
ianuarie 16, 2015 @ 7:05 pm
Nici eu nu vazusem acest articol.
“Ţie trebuie să-ţi facă statuie ASE-ul! Ai fost nu doar o studentă bună, dar şi o mamă eroina!”
Da, asa este. Bravo Liliana, te apreciez si te respect pentru ca ai stiut tot timpul ce vrei si ai luptat consecvent pentru asta!
Liiana
februarie 23, 2015 @ 2:11 pm
Multumesc frumos, Lawinia! Asa este! In 27 de ani am trait atatea, cate n-au trait multe femei pana la 35. Sunt si avantaje si dezavantaje. Eu ma bucur de avantaje, pentru ca sunt mai multe, cu siguranta! 🙂 Pentru toate, pentru toate, ii multumesc lui Dumnezeu!
Liiana
februarie 23, 2015 @ 3:51 pm
[b]R.Romeo[/b] si [b]sdaniel[/b], dupa afirmatiile voastre, imi dau seama ca ma cunoasteti! Mi-ar place sa stiu cine sunteti…! 🙂