Skip to content

1 Comment

  1. LuciaS
    aprilie 4, 2016 @ 9:28 pm

    Desi am avut rețineri si am in continuare sa aduc comentariul meu pe acest subiect, voi da totuși curs gândurilor mele cu durere si cu dragoste pentru cei despre care voi vorbi.
    Pentru mine 9 ani într-o tara nordica au fost un adevarat chin sufletesc, emoțional, desi am o familie cum numai Dumnezeu putea sa-mi randuiasca. Si asa cum Dumnezeu nu rămâne dator, ne-a dat doi duhovnici (singurii pe toata întinderea tării respective) pe care cu ușurintă de ex l-as putea compara pe cel sucevean cu pr. Cleopa (si putin din pr. Arsenie Boca) si pe cel moroșan cu doua brațe lungi si veșnic deschise pline de dragoste cum nu am mai întâlnit si nici auzit. Si acești doi preoți ne-au învățat cum arată jertfa personală si ce este Ortodoxia. Si sa mai mentionez ca amândoi erau tineri si au fost preotiti acolo, in diaspora, deci pe ei nu a avut timp sistemul sa-i corupă.
    Daca mai aveți putintica răbdare ajung si la legătura cu tema articolului.
    Cand am plecat din tara știam doar ca rânduiala cununiei nu este sambata, ci duminica, si am înțeles ca lasa, n-o fi bai acum, mai bine sa fie cununați si sambata decat deloc, si chiar discutam cu soțul meu ca biserica ortodoxa ba s-a mai schimbat, s-a mai adaptat vremurilor, nu cum spun gurile rele ca e îmbătrânită si neactualizată, si nu vedeam nimic rau in asta, din contra.
    Insa parintele sucevean mereu la predica tuna ca nu e bine, ca ducem o viata de huzur si apoi ne întrebam de ce nu ne asculta Dumnezeu rugăciunile..?!? Ca suntem plini de predici frumoase, dar oamenii nu se mai schimba cum reușea de ex pr. Teofil Paraian. Ca mereu găsim motive, scuze cand e legat de biserica, de comunitate, de ale sufletului, dar i-a sa-ti spun ca-ti dau 1 mil. de euro sa vii la Vecernie, duminica de la utrenie, sa fii spovedit si nemâncat pana la 12 cand împărtășeste preotul, asa vreun an întreg si sa vezi tu ce coada de oameni se face! Apoi nuntașii sau parintii copilului de botezat caută mai întâi localul sau vorbește cu nașii cand pot ei sa boteze, si ei spun peste 5 luni, si apoi zic ca hai si la popa ca asa trebuie si in biserica si ii prezintă preotului data stabilită si parintele trebuie sa se conformeze, nu? Si eventual ii si zic popei sa nu cumva sa-l scufunde pe copil in cristelnița ca au auzit ei de la tăticul lor din sufragerie, televizorul, cum un popa a înecat un copil ca la scufundat. Si daca mai găsesc si un popa ascultător si nu-l scufunda dupa rânduiala, te mai miri cum copilul nu pare împăcat ca altii dupa botez. Sau majoritatea căsătoriților in biserica de ce nu le merge si divorțează.. Pai d-aia, zice parintele sucevean, ca noi, oamenii, ne-am pierdut reperul, pe Dumnezeu. Totul este atat de simplu, doar ca regulile de fond le-am slăbit, iar regulile de forma le-am înăsprit. Vai de tine sa-i spui unui cuplu neumblat pe la biserica cum ca e o rânduiala si inainte si dupa ziua nunții, si iarăși vai de tine sa-i spui unei băbuțe foarte credincioase sa lase in pace puștoaica ce tocmai a venit sa-l întâlnească prima data pe Dumnezeu in biserica Lui, ca nu se aseaza in genunchi la Evanghelie sau nu face mătănii cand trece preotul, din respect..si daca mai are si un bebe in brațe, ce contează! De parca Dumnezeu caută la respectul nostru si nu la inima omului.. Cand m-am întors in tara m-am surprins ca am ca un tic, cum mi se părea ca o slujba nu e in rânduiala, nu puteam sta fara sa întreb daca se poate si asa..nu? Ca doar multe merg si-asa, nu?
    Asta pe de o parte cu rânduielile răsturnate, pe de alta parte, va rog sa ma iertati parinti, despre comoditatea parinților pe care am aflat-o tot de cand m-am întors in tara, sau mai bine zis am conștientizat-o. Ca sa fiu drept înțeleasă, uitați care este etalonul: cei doi preoți din diaspora. In ambele parohii comunitățile făceau donații la biserici cat sa acopere chiria bisericii si poate chiria preotului. Sa nu mai spun ca împreuna cu cei doi preoți s-au format primele catapeteasme si o mare parte din cheltuieli au fost acoperite din economiile lor, bani care nu au fost recuperați niciodată. Apoi oricine ii putea suna si se duceau sute de km ba sa facă un botez, ba o Liturghie, ba cineva a sunat la 11noaptea ca vrea sa se sinucidă. Tot timpul căutau sa fie disponibili pentru oameni, desi de multe ori nu-si recuperau banii pe transport, desi preotesele rămâneau acasă singure sa îngrijească de 3-4 copii, fara bunici sau alte ajutoare. Desi banii lor erau limitați, câștigați pe Santier ca muncitori necalificați, iar preotesele ca menajere la casele localnicilor, a musulmanilor si ce mai găseau. Pentru cei care nu știu, de obicei preotesele au studii superioare. Dupa un timp, preoții nu au mai vrut sa le fie plătită chiria, ci sa se strângă banii pentru a putea cumpara o biserica a noastra. In orașul in care am stat am fost nevoiți sa mutam biserica in trei locații, plecând de la o catapeteasma fixa si ajungând la catapeteasma mobila într-o sala de sport unde copiii urcau in joaca lor si pe sfânta masa fara sa țină cont de atenționări. Iar catapeteasma era așezată de preot, ca doar ceilalti eram prea ocupati.
    Si vin in Romania, in tara mea draga si chinuita, si vreau sa găsesc firescul si nu e la locul lui..e plecat prin diaspora.. Si vin numai cu doua exemple: marșul pentru viata si obținerea de semnături pentru căsătoria fireasca intre un bărbat si o femeie. La marșul pentru viata doar 2-3 preoți, din care unul ia interviuri. Cat despre campania cu strânsul semnăturilor, la ședinta despre respectarea procedurilor întocmirii corecte a dosarului cu semnături, am înlemnit de uimire la replica unui părinte tânăr la discuția daca si preoții sa însoțească împuterniciții pe teren, replica a fost: „preoții sa nu se amestece, sa stea acasă! Nu ati vazut ce au pățit la Braila? Vreți sa ne punem mass-media pe cap?”..eu, luată prin învăluire, m-am întors sa vad ce mirean zice asa o prostie, si vad ca e preot si ca e si tânăr..si imi pare rau ca nu sunt spontana, dar recuperez aici întrebându-va: si jertfa? si misiunea apostolica? Si cu atâția sfinți in închisorile comuniste..noi ne speriem de un bau-bau??? Si sfințiți parinti, cu dragoste va întreb, daca se aproba legea casătoriilor intre persoane de acelasi sex, si ei vin in biserica sa-i cununați, ca vor veni, cine cade primul sub incidența legii? Ati spus sa facă poporul, dar oare preoții nu sunt si ei din popor? Si veti avea neinspirația sa dați vina pe popor??
    Pe vremurile bunicilor se spunea ca e mare lucru omenia, eu mi-as permite sa spun ca e mare lucru asumarea in zilele noastre. E foarte greu ca preot in diaspora într-o comunitate mica, si nu numai, dar șlefuiește bine, așadar va recomand cel putin vreo 3 ani sa vedeți câta viata aveți si cate puteti lasa in urma voastra..
    Sa ma iertati.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *