Prima Sfântă Liturghie la Periprava, pe locul unde au suferit martirii și mărturisitorii din lagărul de muncă forțată (30 iunie 2018)

În data de 30 iunie 2018, Maica Stareță de la Mănăstirea Poartă Albă – Galeșul (jud. Constanța), a organizat cu ajutorul lui Dumnezeu hramul Schitului „Soborului celor 12 Sfinți Apostoli” din delta Dunării, la Periprava. E primul hram la care se săvârșește Sfânta Liturghie, în acest loc în care a curs mult sânge al martilor din fostul lagăr de muncă forțată din regimul comunist.

La invitația maicii am venit și noi cu drag, ca să ne rugăm ca Domnul să ne dăruiască putere să urmăm viața sfântă a acestor martiri, și poate pe viitor, aici la Periprava, să înceapă viața unei mănăstiri și să se construiască un muzeu dedicată memoriei lor.

Am plecat de dimineață și în jurul orei 7.30 am ajuns în portul Tulcea. De aici am plecat cu o barcă către Periprava. Abia în jurul orei 10.30 am ajuns acolo, de aici urmând să luam o altă mașină de teren care să ne ducă departe, la câțiva kilometri, la locul unde se află clădirile și ruinele fostului lagăr comunist.

La Sfânta Liturghie a fost invitat și a slujit PS Visarion, Episcopul Tulcii alături de alți preoți și monahi apropiați. Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a sprijinit organizarea acestui hram, venind aici cu câțiva zeci de voluntari.

În fotografiile de mai sus veți vedea pe final și clădirile în care au viețuit în fostul lagăr, martirii noștri, astăzi fiind în paragină, folosite de oamenii locului ca grajduri, din păcate.

(Claudiu Balan)

(Visited 167 times, 1 visits today)