Skip to content

4 Comentarii

  1. Boitos
    ianuarie 20, 2012 @ 10:11 am

    Eu zic ca poate sa lucreze cel rau in sufletul unui copilas cat de mic e el, dar binenteles ca acel copil nu stie. S-au intamplat cazuri cand dupa nastere copilul era f rau si nu dormea si plangea nonstop si nu era nici bolnav , dar dupa botez copii se linistesc asa cum ne linistim si noi dupa spovedanie si impartasanie.Copii dupa nastere vin in lumea noastra plina de pacate si de ispite.Aici e si Dumnezeu dar si cel rau ,iar o familie crestina are obligatia sa isi protejeze copilul. Sigur ca atunci cand un copil vine intr-o familie crestina diavolul se lupta sa il piarda, sa nu se mai inmulteasca altii din aceea familie. Dar de aceea trebuie botezati copii, ca Duhul Sfant sa ii protejeze.
    S-au vazut cazuri cand copii nou nascuti de cateva zile aproape ca mureau dar dupa ce preotul i-a botezat urgent s-au vindecat. Mai spunea cineva, un preot , ca daca un copil mic e bolnav, si nu e nici un preot prin preajma, mama are dezlegare sa ia apa intr-un vas sa fac semnul crucii peste ea si sa isi boteze copilul cum stie, si poate acel copil va scapa de moarte si va deveni om credincios.Binenteles ca aceste practici aveau loc mai demult, in catune, unde preotul ajungea poate o data pe luna.
    Si un mare preot , era si batran si episcop, zice odata la o predica ca el pana la varsta asta nu a crezut ca se nasc in lume copii buni si copii rai.Dar acuma a vazut si a crezut.
    Datoria noastra de crestini este sa ne botezam copii, si mai ales sa ne pregatim noi sufleteste si crestineste pt. botezul lor.
    Referitor la:,,Vor spune mulți că există milioane de copii nebotezați în lumea aceasta și au ajuns oameni cumsecade, fără a face rău altora” , cei care nu il cunosc si nu au avut ocazia sa il cunoasca pe Dumezeu vor fi judecati dupa ceea ce au facut : bun sau rau.
    Iar noi crestinii dupa ce am facut, dupa ce am zis si dupa cat il avem pe Dumezeu in viata noastra.

    Reply

  2. sdaniel
    ianuarie 24, 2012 @ 4:51 pm

    Frumos articolul dar, din experienta vazuta, botezul nu are niciun efect. In primul rand ca daca efectele botezului ar fi cele din articol „eliminarea predispozitiei catre pacat” am avea o lume mult mai buna. Ori lumea, este o lume frumoasa dar nu este chiar asa buna. Si unele rautati se rasfrang si asupra copiilor si bebelusilor. Au tot fost cazuri de bebelusi neprotejati de Sfantul Duh. Gen bebelusi arsi de vii in maternitatea Giulesti, gen bebelusi inecati in cristelnita la botez, sau care mor de foame zilnic in Africa. Departe de mine gandul de a acuza pe cineva, dar cred totusi ca trebuie sa ne protejam singuri si sa fim atenti si rationali. In definitiv, cred ca botezul este doar o traditie (destul de costisitoare) iar daca vrei sa-i faci educatie ortodoxa copilului, o poti face de la o varsta la care este constient si capabil sa inteleaga.

    Reply

  3. Claudiu Balan
    ianuarie 24, 2012 @ 5:57 pm

    Salut Daniel,

    Cazurile pe care le-ai invocat tu sunt excepții, dar toate aceste fapte se întâmplă tot cu voia lui Dumnezeu și tot pentru binele tuturor celor implicați.

    Prezența Duhului Sfânt în sufletul copilașului începând de la Botez nu este ca o programare software prin care oamenii devin automați buni, ci Dumnezeu îi lasă și pe oameni să contribuie la binele înfăptuit prin voința lor.

    Oamenii nu devin automat buni la Botez ci din acel moment începe creșterea lor fizică și spirituală. Pas cu pas, zi de zi, gând cu gând, bebelușul crește, învață, și începe să afle ce e binele și ce e răul, și observă că poate alege. Duhul Sfânt e cel care călăzuiește copilul să aleagă binele, dar fără să-l oblige în vreun fel.

    Oamenii cresc duhovnicește și devin buni, curați și în definitiv sfinți, colaborând cu Dumnezeu, făcându-i voia.

    Moartea bebelușilor la maternitatea Giulești e o lecție pe care Dumnezeu a dat-o parinților și în definitiv societății întregi, și nouă tuturor. O lecție din care va ieși mult bine….Încurcate sunt căile Domnului…doar El știe ce planuri are și cum așează lucrurile.

    Dumnezeu guvernează lumea și îngăduirea răului în lume este tot o metodă pedagogică având ca scop binele tuturor.

    Totuși gândește-te ce s-ar întâmpla dacă Duhul Sfânt nu i-ar păzi pe copilași.

    Eu am doua fetițe: Sofia de 3 ani jumate și Ilinica de un an jumate.
    Acum 2-3 luni sau poate mai mult, Sofia a plecat de lângă mine și a fugit către mama (soția mea) care era de celalaltă parte a străzii. În acel moment din partea stângă venea în viteză un jeep mare al unei firme de securitate. Sofia urmă să traverseze strada. Era noapte și fiind în fața blocului pe o stradă îngustă și necirculată, probabil nu s-ar fi asigurat și ar fi trecut strada fără să se uite. Ca prin minune, Iulia (soția mea) o vede și strigă către ea să se oprească. Sofia se oprește exact înainte de a trece jeepul prin fața ei și scapă teafără.

    Pentru noi a fost o mare minune și atribuim ajutorul Maicii Domnului, ocrotitoarea familiei noastre, care mereu ne păzește.

    O altă situația s-a întâmplat cu câteva săptămâni în urmă când fetițele noastre făceau baie și se jucau prin cadă. Sofia, cea mare era cățărată într-un colț iar Ilinca, ce mică, jucându-se și sărind prin apă a alunecat și a intrat cu capul sub apă. A intrat în panică și finnd scufundată dădea din mâini dar nu putea să iasă. Sofia n-a observat. Dacă eu n-aș fi fost acolo împreună cu ele Ilinca s-ar fi înnecat și ar fi murit, în timp ce noi eram prin bucătărie.

    De asta spun eu că Duhul Sfânt păzește pruncul de multe rele.

    Și câte de astea s-au întâmplat în lume….

    Reply

  4. Ana
    ianuarie 24, 2012 @ 9:49 pm

    @SDaniel
    „iar daca vrei sa-i faci educatie ortodoxa copilului, o poti face de la o varsta la care este constient si capabil sa inteleaga”

    Stii de cand tu incepi sa faci educatie viitorului tau copil? De acum. Exact din clipa asta. Da, ai inteles, e legat de educatia ta. Tu te pregatesti sa devii parinte acelui copilas.

    Citeste la sf Ioan Gura de Aur si sa vezi ce bogatii descoperi legat de educatia ortodoxa.

    Doamne ajuta

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *