Lupt duhovniceşte, concentrându-mă pe-un singur păcat
Sfântul Vasile cel mare zicea că e bine să ne luptăm, concetrându-ne pe o anumită patimă. Ne sfătuia să nu ne risipim încercând să lăsăm toate patimile deodată, pentru că nu vom reuşi. El zicea să ne punem în gând ca de azi sau mâine să lăsăm patima cutare şi să-ncepem războiul împotriva ei: să ne rugăm lui Dumneezeu să ne ajute, să evităm împrejurările în care deobicei făceam acel păcat, să ne depărtăm măcar o perioadă de oamenii care ne împingeau cu voie sau fără voie să cădem în acea patimă, şi uşor uşor vom vedea roadele.
Începe de luni Postul patimilor şi mi-am pus în gând să las una din multele mele patimi: lăcomia pântecelui. Aş fi putut alege şi alt păcat de al meu, dar pentru că ştiu că mâncarea multă şi diversificată mă predispune sufleteşte spre majoritatea păcatelor mele, am hotărât nu numai să ţin post, ci să şi mănânc puţin şi simplu, să mai sar câte o masă din trei, să fiu şi eu mai uşor, şi să mă pot ruga mai bine.
De ţinut post am mai ţinut, dar şi în post pot să mănânci lacom, să mănânci mult şi diversificat, de aceea am zis că mă voi ruga seara la Domnul să mă ajute să las lăcomia asta… că mă doboară zilnic.
Concentrându-mă numai pe o patimă nu înseamnă că voi da frâu liber la celelalte: la vorba multă, la bârfire, mândrie, şi celelalte multe pe care le am, ci dimpotrivă, lăsând una din ele mă va ajuta Domnul să le las şi pe celalalte.
Mâncarea multă şi de toate felurile mă doboară la pământ, mă face ca un animal, nu mă lasă să mă gândesc la Dumnezeu, nu mă lasă să mă rog, dă frâu şi celorlalte plăceri şi mă face să fiu mai supărăcios, mai egoist…
Vreau să mă bucur şi eu de Învierea Domnului aşa cum se cuvine, pentru că şi după măsura nevoinţei vine bucuria Învierii. Vreau şi eu să mă rog mai mult seara, să vorbesc cu Domnul în linişte, vreau şi eu să zic mai uşor „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu milueşte-mă pe mine păcătosul !” oriunde sunt, vreau şi eu să mă lumineze Domnul şi să înţeleg câte ceva din tainele dumnezeieşti, vreau şi eu să dorm mai puţin, să citesc mai mult, să mă enervez mai puţin, să muncesc mai cu spor, să fiu de folos şi altora….
Vreau şi eu să trăiesc fără păcat, vreau şi eu să mă hrănesc cu cuvintele dumnezeieşti, vreau să simt harul lui Dumnezeu mai des, vreau şi eu să fiu cu Domnul!
Pregătiţi-vă ! începe lupta.
(Claudiu)
Alexandra
februarie 27, 2009 @ 11:49 pm
Foarte frumos articolul, scris din suflet, cu durere si speranta. Sa ne ajute Dumnezeu pe toti sa ne curatim in acest post si sa ne bucuram impreuna cu ingerii de slavita Inviere!
Claudiu
februarie 27, 2009 @ 11:53 pm
Ma bucur ca-ti place 🙂
Sa ne ajute Dumnezeu sa ne bucuram impreauna la Inviere!
felicitas
martie 1, 2009 @ 6:50 pm
Imi permit un sfat: Incearca sa faci sport atunci cand ai timp, cel putin de trei ori pe saptamana, te va ajuta mult in aceasta problema a mancatului excesiv sau poate deja stiai asta
admin
martie 2, 2009 @ 8:43 am
Nu m-am gandit la asta. Oricum e super buna ideea avand in vedere ca la servici stau 8 ore in fata calculatorului si acasa mai stau vreo 3-4 ore, adica sedentarism in ultimul hal. Multumesc de sfat. Poate ma ajuta Domnul sa ma duc prin Cismigiu si sa alerg putin.
Ana
martie 4, 2009 @ 6:32 pm
Ascultam o conferinta a unui parinte care spunea ca in timp ce el facea flotari ptr muschi, mama lui i.a spus ca stie ea niste exercitii care intrec flotarile si care face muschi peste tot: mataniile:-). Parintele tanar fiind, s-a apucat sa citeasca la parinti si calugari si s-a apucat si de matanii. Prima data le-a facut ptr sport, dar pe urma a vazut ca incepe sa simta ceva in suflet.
Drag parinte
Ati vazut ce munti puternici de calugari si maicute avem? Cu „flotari” se intretin.
admin
martie 4, 2009 @ 8:33 pm
esti simpatica Ana 🙂
marcel
ianuarie 15, 2012 @ 9:14 am
Mersi Ana tocmai eu aveam boala flotarilor bine zis am sa ma las de ele si am sa fac cat de multe matanii pot 😀
Dan Tudorache
ianuarie 15, 2012 @ 10:49 am
Marcel, nu este nimic rau in a face flotari pentru sanatatea trupului si consumul de energie, mai ales la tinerete. Rau este daca prin flotari satisfacem cultul trupului, daca prin ele ne starnim iubirea de trup. Dar a face sport pentru sanatate, mai ales ca generatiile de astazi duc o viata sedentara (cu efecte serioase pe termen lung), este chiar un lucru necesar.
Eu te sfatuiesc ca decat sa renunti la flotari si sa te apuci de matanii, mai bine urmezi calea de mijloc si faci atat flotari cat si matanii.
Mai redu din flotari daca te mustra constiinta ca le acorzi prea mult timp si adauga mataniile, dar fara sa pui accentul pe partea fizica ci pe partea duhului (rugaciunea care insoteste metaniile).
Doamne ajuta!