Luxul de software
Din pacatele subtile ale secolului XXI: Luxul de software!
„Asta-i buna! Acum sa nu-mi spui ca e pacat sa folosesc si softurile! ” Nu, nu spun asta, dar spun ca goana dupa cele mai noi softuri poate fi un pacat, si inca unul care ne-a cuprins destul de mult.
Unde nu exista cumpatare, exista lacomie, si cum din lacomie ajungem sa dam in alte pacate mai mari cum ar fi curvia si badarania, asa si din lacomia de software ajungem sa facem alte pacate: piratarea de software, si pierderea subtila a vietii launtrice, datorita petrecerii necumpatate in fata calculatorului, amagiti de frumusetea, designul si capacitatile tehnice ale softurilor din ce in ce mai fermecatoare.
Cum oare aceasta? Putini sunt cei care si-au dat seama ca industria software se aseamana din ce in ce mai mult cu industria auto.
In industria auto, producatorii is fac an de an reclama masiva peste tot, la televizor, la reprezentante, in marile centre comerciale, si participa la targuri internationale de profil, expunandu-si cu mult fast cele mai noi modele de autoturisme pe care le-au conceput sau imbunatatit.
An de an ni se prezinta cu surle si trambite noile jante de aluminiu, noul volan si schimbator de viteza din clasa sport, noul portbagaj mai generos din gama „family”, noile scaune ergonomice din gama bussiness, si tot asa. Defapt toate masinile sunt facute ca sa ne deplasam in siguranta, dar pentru a fi vandute, trebuie mereu imbunatatite cu lucruri care adesea, pentru o viata de crestin, sunt mofturi. Moft nu este sa-mi cumpar o masina pentru a-mi scurta timpul de deplasare la servici sau pentru alte activitati necesre traiului decent, insa moft este sa-mi cumpar masina cu incalzire a scaunelor, cu eleroane, cu geamuri fumurii, moft este sa-mi cumpar un jeep cand defapt nu am nevoie de asa ceva in oras, si lista de mofturi si luxuri din industria auto poate continua cu multe altele.
La fel se intampla si in industria de software. Multe softuri lansate cu surle si trambite sunt defapt mofturi si luxuri, de care ne putem scuti usor: Windows Vista cu optiunea Aero Glass, cu ferestre mai fistichii si mai atractive si cu alte animatii mai atractive a componentelor vizuale: butoane rotunjite mai fin, progressbar-uri puternic animate, meniuri mai frumos colorate etc.
De aceea spun ca nu ne dam seama cat de amagiti devenim lasandu-ne prada entuziasmului de a dori sa avem noul „Windows”, noul „NeroBurn”, noul „Photoshop” , asa cum un impatimit auto vrea sa-si achizitioneze noul BMW, noul Megane, sau noul Ford Focus. Si din pricina ca nu suntem infranati in viata de zi cu zi, nu suntem infranati nici cand vine vorba de utilizarea de software, si din aceasta cauza incepem sa piratam softurile, impartasindu-ne nedrept din munca altcuiva, si incepem sa petrecem din ce in ce mai mult in fata calculatorului, in detrimentul vietii duhovnicesti.
Piratam Window 7, pentru ca nu mai suntem multumiti de „vechiul” XP, piratam cine stie ce alt program nou aparut, pentru ca prietenul cel mai bun il are si este peste poate de incantat, pentru ca toata lumea vorbeste despre acel soft si „trebuie” sa-l am si eu.
Insa tin sa va spun ca sunt destui oameni cumpatati ce folosesc cu brio Windows 98 si in clipa de fata, cu Office ’97 instalat, sau cu o varianta de NeroBurn, care pentru cei mai multi dintre tineri, pare demult depasita. Cu toate acestea, aparitia de softuri noi nu este ceva rau in sine, problema insa este scopul pentru care dorim sa avem acel soft de ultima generatie. Sa fim sinceri si sa ne intrebam daca dorinta de a avea un anumit soft este din necesitate sau este doar un moft! Constiinta va raspunde fiecaruia negresit.
Luxul si lacomia de software ne face sa ne lipim cu inima de cele materiale, ne face sa fim robi unor bucurii trecatoare. Asa cum un lacom de mancare petrece mult timp cu mancatul si isi ocupa mintea cu gandul la mancaruri alese, uitand de suflet, asa si lacomul de software se gandeste adesea la cele mai noi tehnologii software, uitand de rugaciune, si racindu-se fata de semeni. Deasemenea pot spune ca baietii sunt mult mai atrasi si mai ispititi de acest pacat decat fetele.
De multe ori m-am simtit robit dupa ce am dat frau entuziasmului de a avea un nou Windows sau un nou program, desi nu era nevoie cu adevarat. Am pierdut ore intregi ca sa instalez si descopar cine stie ce nimicuri noi, uitand de rugaciune, uitand de Dumnezeu si de cercetarea de sine. Am fost mai incantat atunci cand am instalat cine stie ce soft proaspat lansat, decat am fost atunci cand m-am dus duminica la slujba si din aceasta se vede ca sunt un om patimas, si ca iubesc putin pe Domnul, inima mea fiind atrasa mai mult de desertaciunile lumii. De aceea mi-as dori sa fiu si eu un pic mai infranat din punctul acesta de vedere, chiar daca pentru multi tineri, aceasta pare doar o gluma.
Patimile nu se sting decât cu cumpatarea. (…) Cel cumpatat stie ca prin cumpatare vine întelepciunea si cu ajutorul ei vine smerenia. (Avva Dorotei)
maxx_iasi
decembrie 2, 2009 @ 10:09 pm
da, foarte actual aritcolul. nici nu mi’am dat seama ca downloadul a tot soiul de programe sau filme poate deveni un pacat. multumesc!
daciana
decembrie 3, 2009 @ 12:02 pm
Foarte bun articolul. Stau si ma gandesc ca si eu am fost pasionata de calculatoare. Ajunsesem sa pierd noptile din aceasta cauza. Mai tarziu chiar m-am imbolnavit din cauza nesomnului. Acum regret foarte tare ca mi-am folosit timpul si inteligenta pentru lucruri de nimic, stand in fata calculatorului. M-am privat de somn atat de mult, incat si astazi resimt acest lucru. Am racit duhovniceste si am uitat de Hristos, fascinata de ce vedeam pe ecran. Astazi doar din necesitate mai folosesc calculatorul. Mi-as dori sa ma intorc la o munca simpla. Sa imi folosesc mainile cu adevarat util, nu sa tastez ore in sir la tastatura calculatorului.
Iuliu
ianuarie 16, 2011 @ 10:55 pm
Open Source 🙂
Multumesc lui Dumnezeu ca exista Linux 🙂
Scapi de toate cu el…nu mai trebuie sa dai bani, nu-ti mai pierzi timpul cu jocuri, ai timp doar pentru studiu. Totul e gratis…
Dan
ianuarie 17, 2011 @ 8:17 am
Da Iuliu, alternative gratis exista cu gramada acum, numai sa vrem sa le folosim.
Si faci tot ce ai nevoie cu ele, fara probleme.
Spre exemplu, pentru inscriptionarea CD/DVD-urilor eu folosesc CDBurnerXP, care e gratis si are si suport in limba romana, in loc sa folosesc clasicul Nero Burn, pentru care ar trebui sa platesc licenta ca sa beneficiez legal si moral de el.
Saurian
ianuarie 17, 2011 @ 10:17 am
Era o versiune de Nero acum 2-3 ani ce se dădea gratis ( o spun asta deoarece era full pe o revistă de specialitate… şi mi-e greu să cred că ei ar pune pe cd-ul pe care-l vinde cu revista soft-uri piratate).
denisia
ianuarie 19, 2011 @ 6:47 pm
lamentabil
1 :Daca Dumnezeu si-ar pierde timpul pedepsindu-i pe cei ce sunt in top cu…SOFTWARE-ul atunci mi-ar fi groaza sa ma gandesc la soarta noatra si a universului acesta.[e o reformulare la o cugetare de-a lui Einstein]
2 :Noutate inseamna progres, progresul inseamna dezvoltare, dezvoltarea inseamna descoperire, descoperirea inseamna rezolvarea problemelor ce in trecut nu aveau solutie sau speranta.
Du-te tu[ un "tu" fictiv adresat celor ce gandesc in concordanta cu acest articol ] si spune-le celor ce beneficieaza de proteze bionice,computere ce le pot da posibilitatea celor muti sa se exprime gandurile si tuturor celor nenorociti , care datorita tehnologiei pot duce o viata daca nu ca toti ceilalti macar cat de cat normala, du-te tu si spune-le ca e un pacat ca beneficiaza sau spera la un avans al tehnologiei , la o descoperire si la un progres.
Du-te tu si spune-le sa isi accepte viata nenorocita caci altfel savarsesc un pacat.
E o diferenta absolut substantiala intre a fi CREDINCIOS si a fi INDOCTRINAT.
Cu asta cred ca am acoperit chiar tot.
Ori a fi credinciosi inseamna a arata cu degetul in stanga si in dreapta la cei necredinciosi , si nu inseamna a face tot posibilul sa ii ajuti pe cei ce au disperata nevoie de ajutor.
Deschideti-va mintile alea odata si ganditi rational , scoateti capul ala din sacul cu prejudecati si faceti ceva intr-un scop bun ce poate ajuta, caci de aia am ajuns sa fim o tara de saraci si hoti:ca nu stim decat sa invinuim dar nu sa si reactionam.
Admin
ianuarie 20, 2011 @ 8:27 am
raspuns
Salut Denisia.
Iti voi raspunde schematic, asa cum ti-ai formulat opinia.
1. Cred ca Dumnezeu nu are timp de pierdut cu absolut nimic si nu cred ca sta sa pedepseasca pe cei care sunt in topul de softuri…si transpira din greu pentru asta, in mod cinstit.
Dar, in articol nu este vorba despre asta.
2. a) „Noutate inseamna progres, progresul inseamna dezvoltare, dezvoltarea inseamna descoperire, descoperirea inseamna rezolvarea problemelor ce in trecut nu aveau solutie sau speranta.”. Raspuns: Ai perfecta dreptate.
b) „Du-te tu … si spune-le celor ce beneficieaza de proteze bionice,computere ce le pot da posibilitatea celor muti sa se exprime gandurile si tuturor celor nenorociti , care datorita tehnologiei pot duce o viata daca nu ca toti ceilalti macar cat de cat normala, du-te tu si spune-le ca e un pacat ca beneficiaza sau spera la un avans al tehnologiei , la o descoperire si la un progres.
Du-te tu si spune-le sa isi accepte viata nenorocita caci altfel savarsesc un pacat.
„
Raspuns: in acest articol nu se vorbeste daca tehnologia este rea sau buna, ci se vorbeste despre [b]software si pericolele in care se poate cadea datorita neinfranarii: piratarea unei munci cinstite/ pierderea vietii launtrice si racirea fata de semeni.[/b]
Nu se vorbeste nicaieri in articol despre proteze bionice si nu se aduce niciun afront tehnologiei in sine. Se vorbeste doar despre software, facandu-se analogia cu industria auto.
Din aceste motive concluzia ca „spune-le ca e un pacat ca beneficiaza sau spera la un avans al tehnologiei” este in afara subiectului discutat. Unde dai si unde crapa…
Pentru ca nu s-a vorbit in articol despre niciun lucru care te-ar putea duce la o astfel de concluzie, inseamna ca ori ai citit alt articol (de oriunde pe pe blogosfera) si ai postat concluziile de acolo la acest articol, ori ti-ai formulat concluziile pe baza vreunei prejudecati?
Te rugam sa citesti tot articolul, si sa fii atenta la ce se discuta in articol. Concluziile formuleaza-le pe baza a ceea ce gasesti acolo, nu in alta parte.
Multumim pentru indemnul de la finalul comentariului. Asa ne straduim in fiecare zi. Speram sa reusim in toate aspectele intr-o buna zi.
Ana
ianuarie 20, 2011 @ 8:57 am
Avem o tara bogata
Denisa, admin ti-a multumit pentru indemnul de la finalul comentariului tau, insa eu am sa fac referire doar la acel comentariu:
"caci de aia am ajuns sa fim o tara de saraci si hoti:ca nu stim decat sa invinuim dar nu sa si reactionam."
Nu avem o tara saraca. Parintele Ioanichie Balan spunea ca este o mare taina cu pamantul nostru si cu tara noastra: "tara este bogata dar poporul sarac". Comparand tara in care locuiesc acum si tara mea Romania, ma minunez de cum traiesc unii din nimic si noi acasa in Romania nu putem sa traim nici din preaplinul pe care-l da tot pamantul tarii. [b]Romania nu este saraca, ci este foarte bogata. [/b] Din nefericire stam prost de tot la capitolul organizare si asta ni se trage din anii trecuti.
Trebuie insa sa ne dezmeticim si sa incepem o munca la fel cum este cea in manastirile noastre. Curatenie, curatenie, curatie!
Larisa
februarie 17, 2011 @ 4:43 pm
Cum ramane cu luxul din biserici?
Nu e ok sa avem masini scumpe cu incalzire in scaune sau Windows 7, dar e ok sa avem o catedrala de peste 200 milioane de euro? Cred ca Dumnezeu se uita foarte urat la noi acum pentru ca risipim toti banii astia! Mai bine am face un urias adapost pentru oamenii saraci, in care sa existe si o mica biserica. Sau rugaciunile sunt indeplinite in ordinea locului din care vin: cu cat mai scump, cu atat mai repede.
Sunt atatea lucruri necesare in tara asta: spitale, scoli etc si noi dam atatia bani pe O catedrala? Oamenii pot sa se roage si la biserica din colt cu ACELASI efect! Pot sa se roage si acasa… dar nu pot sa se opereze acasa, nu pot sa se trateze acasa, nu pot sa invete sa scrie si sa citeasca acasa.
Dumnezeu nu are nevoie de biserici mari si scumpe, ci de suflete curate, care se obtin fara niciun ban!
In cazul asta, nu e putin ipocrita biserica romana?
Dan
februarie 17, 2011 @ 5:06 pm
Draga Larisa, foarte buna ideea cu "un urias adapost pentru oamenii saraci".
Defapt asta si vrea sa fie Catedrala Mantuirii Neamului: un urias adapost pentru romanii cei multi si saraci sufleteste.
Ne-am racit fata de Dumnezeu si ne-am racit unii fata de altii. Peste tot numai barfim pe toti cei din jur ….de la vladica la opinca, fiecare crede ca face totul in timp ce ceilalti nu fac nimic sau nu fac ce trebui. Ne pricepem de minune la pus bete in roate, cand orice efort de impingere mai in fata a neamului este bine-venita. Dar noi nu vrem sa punem umarul la impins ci vrem sa punem degetul in ochii celor de langa noi pentru ca e mai usor de aratat cu degetul decat pusul umarului.
Insa daca ne uitam in propria oglinda a sufletului (constiinta) …ne apuca groaza:
suntem suferinzi de patimi grele precum minciuna, desfranarea, mandria, duhul dezbinarii, comoditatea si rasfatul de sine, lacomia, pofta de haine si de bani si cate si mai cate….suntem saraci si bolnavi. Iata de ce avem nevoie de un spital duhovnicesc mare precum Catedrala Mantuirii Neamului.
Dar noi, madularele Bisericii, ne taiem craca de sub picioare pentru ca punem problema in mod gresit, raportandu-ne la biserici ca la niste simple constructii fara sa realizam ce lucrare duhovniceasca si filantropica se desfasoara in sanul lor….cu ajutorul si cu participarea noastra: cata misiune sociala nu se face in biserici? dar cata misiune filantropica nu se face?
Mai multe detalii despre nemultumirea ta ai sa gasesti la articolul acesta:
https://www.ortodoxiatinerilor.ro/intrebari-incomode/16312-de-ce-construim-biserici-in-locul-spitalelor-scolilor-si-a-adaposturilor-pentru-saraci.html ([url][/url])
… si as ruga sa continuam discutia acolo, ca sa nu ne abatem de la subiectul articolului la care discutam acum.
Prin cele spuse mai sus nu am dorit si nu am in intentie sa fac o acuza personala asupra nimanui ci sa trag un semnal de alarma asupra unui fenomen de "reeducare" in spiritul anarhiei si dezbinarii ce ne-a cuprins inclusiv pe noi cei care ne consideram crestini practicant.