Luxul de software

Din pacatele subtile ale secolului XXI: Luxul de software!

„Asta-i buna! Acum sa nu-mi spui ca e pacat sa folosesc si softurile! ” Nu, nu spun asta, dar spun ca goana dupa cele mai noi softuri poate fi un pacat, si inca unul care ne-a cuprins destul de mult.

windows7-conceptartUnde nu exista cumpatare, exista lacomie, si cum din lacomie ajungem sa dam in alte pacate mai mari cum ar fi curvia si badarania, asa si din lacomia de software ajungem sa facem alte pacate: piratarea de software, si pierderea subtila a vietii launtrice, datorita petrecerii necumpatate in fata calculatorului, amagiti de frumusetea, designul si capacitatile tehnice ale softurilor din ce in ce mai fermecatoare.

Cum oare aceasta? Putini sunt cei care si-au dat seama ca industria software se aseamana din ce in ce mai mult cu industria auto.

In industria auto, producatorii is fac an de an reclama masiva peste tot, la televizor, la reprezentante, in marile centre comerciale, si participa la targuri internationale de profil, expunandu-si cu mult fast cele mai noi modele de autoturisme pe care le-au conceput sau imbunatatit.

An de an ni se prezinta cu surle si trambite noile jante de aluminiu, noul volan si schimbator de viteza din clasa sport, noul portbagaj mai generos din gama „family”, noile scaune ergonomice din gama bussiness, si tot asa. Defapt toate masinile sunt facute ca sa ne deplasam in siguranta, dar pentru a fi vandute, trebuie mereu imbunatatite cu lucruri care adesea, pentru o viata de crestin, sunt mofturi. Moft nu este sa-mi cumpar o masina pentru a-mi scurta timpul de deplasare la servici sau pentru alte activitati necesre traiului decent, insa moft este sa-mi cumpar masina cu incalzire a scaunelor, cu eleroane, cu geamuri fumurii, moft este sa-mi cumpar un jeep cand defapt nu am nevoie de asa ceva in oras, si lista de mofturi si luxuri din industria auto poate continua cu multe altele.

La fel se intampla si in industria de software. Multe softuri lansate cu surle si trambite sunt defapt mofturi si luxuri, de care ne putem scuti usor: Windows Vista cu optiunea Aero Glass, cu ferestre mai fistichii si mai atractive si cu alte animatii mai atractive a componentelor vizuale: butoane rotunjite mai fin, progressbar-uri puternic animate, meniuri mai frumos colorate etc.

De aceea spun ca nu ne dam seama cat de amagiti devenim lasandu-ne prada entuziasmului de a dori sa avem noul „Windows”, noul „NeroBurn”, noul „Photoshop” , asa cum un impatimit auto vrea sa-si achizitioneze noul BMW, noul Megane, sau noul Ford Focus. Si din pricina ca nu suntem infranati in viata de zi cu zi, nu suntem infranati nici cand vine vorba de utilizarea de software, si din aceasta cauza incepem sa piratam softurile, impartasindu-ne nedrept din munca altcuiva, si incepem sa petrecem din ce in ce mai mult in fata calculatorului, in detrimentul vietii duhovnicesti.

Piratam Window 7, pentru ca nu mai suntem multumiti de „vechiul” XP, piratam cine stie ce alt program nou aparut, pentru ca prietenul cel mai bun il are si este peste poate de incantat, pentru ca toata lumea vorbeste despre acel soft si „trebuie” sa-l am si eu.

Insa tin sa va spun ca sunt destui oameni cumpatati ce folosesc cu brio Windows 98 si in clipa de fata, cu Office ’97 instalat, sau cu o varianta de NeroBurn, care pentru cei mai multi dintre tineri, pare demult depasita. Cu toate acestea, aparitia de softuri noi nu este ceva rau in sine, problema insa este scopul pentru care dorim sa avem acel soft de ultima generatie. Sa fim sinceri si sa ne intrebam daca dorinta de a avea un anumit soft este din necesitate sau este doar un moft! Constiinta va raspunde fiecaruia negresit.

Luxul si lacomia de software ne face sa ne lipim cu inima de cele materiale, ne face sa fim robi unor bucurii trecatoare. Asa cum un lacom de mancare petrece mult timp cu mancatul si isi ocupa mintea cu gandul la mancaruri alese, uitand de suflet, asa si lacomul de software se gandeste adesea la cele mai noi tehnologii software, uitand de rugaciune, si racindu-se fata de semeni. Deasemenea pot spune ca baietii sunt mult mai atrasi si mai ispititi de acest pacat decat fetele.

De multe ori m-am simtit robit dupa ce am dat frau entuziasmului de a avea un nou Windows sau un nou program, desi nu era nevoie cu adevarat. Am pierdut ore intregi ca sa instalez si descopar cine stie ce nimicuri noi, uitand de rugaciune, uitand de Dumnezeu si de cercetarea de sine. Am fost mai incantat atunci cand am instalat cine stie ce soft proaspat lansat, decat am fost atunci cand m-am dus duminica la slujba si din aceasta se vede ca sunt un om patimas, si ca iubesc putin pe Domnul, inima mea fiind atrasa mai mult de desertaciunile lumii. De aceea mi-as dori sa fiu si eu un pic mai infranat din punctul acesta de vedere, chiar daca pentru multi tineri, aceasta pare doar o gluma.

Patimile nu se sting decât cu cumpatarea. (…) Cel cumpatat stie ca prin cumpatare vine întelepciunea si cu ajutorul ei vine smerenia. (Avva Dorotei)

(Visited 11 times, 1 visits today)