Ma nevoiesc „inteligent”

pack_26_relax_confort_ecru_nSe intampla uneori sa sorbim cu sete invataturi din vietile sfintilor parinti pentru a ne mai inzdraveni duhovniceste caci ne-am saturat hranindu-ne cu gunoaiele lumii lipsite de Dumnezeu dar nu de putine ori avem strania senzatie, ca vietuirea pe care o duceau ei atunci, cea a crestinilor de odinioara, este imposibila in zilele noastre. Percepem vietile sfintilor ca pe niste basme care ne uimesc cu frumusetea simplitatii lor, dar ne gandim ca au trait niste vremuri de mult apuse, vremuri in care nu aveai nevoie nici de televizor ca sa-ti umpli viata, nici macar de frigider ca sa-ti duci traiul.

Astfel ne descurajam si ne inchidem in carapacea comoditatii noastre care este una din bolile cele mai raspandite in randul crediciosilor, si care a inmuiat statura duhovniceasca a omului contemporan incat a garbovit-o cu privirea spre pamant pentru a nu mai vedea frumusetea cereasca cu care ne asteapta Domnul. Acest duh al comoditatii este extrem de periculos pentru ca de el se leaga pacatul lenei si al iubirii de sine, iar iubirea de comoditati este paralizia mantuirii.

Si a intrat acest pacat al comoditatii mai cu spor prin descoperirile tehnologice din ultimii zeci de ani. Tehnologiile care ne iau mereu prin surprindere, ne fascineaza de multe ori si ne duc spre nebanuite descoperiri facandu-ne viata mai „frumoasa” cu un plus de noutate. Din ce in ce mai putini oameni ne punem intrebari elementare de vietuire crestina: „Ma ajuta pe mine lucrul acesta la mantuire?”, „Nu cumva aceasta imi dauneaza sufleteste?”, „Imi slabeste lucrul acesta pofta duhovniceasca, pofta de rugaciune?”

Dar nu ma intelegeti gresit, nu este de vina tehnologia in sine, nici cei care o fac si o promoveaza cu spor pentru ca si ei au o scuza cat de mica in ochii nostri, caci cauta si ei raiul, dar din pacate il cauta prost, aici pe pamant pentru ca s-au rupt de Dumnezeu. De vina suntem noi pentru ca in fiecare zi ne umplem viata cu lucruri care de cele mai multe ori nu ne sunt folositoare si ne putem lipsi de ele fara probleme.

Ca sa intelegem mai bine cate lucruri sunt in plus fata de ceea ce avem nevoie cu adevarat iata un exemplu banal: Folosesc telefonul mobil pentru a putea comunica, deci am nevoie de un telefon caruia sa-i tina bateria si sa pot vorbi cand este nevoie, pentru ca doar acesta este scopul unui telefon, sa vorbesc…nimic mai mult. N-am nevoie de 500 de melodii si 10 jocuri pentru a pierde vremea cu ele. Nici de camera foto pentru a vorbi la un telefon. Pentru a ma deplasa cu o masina nu am nevoie de scaune cu incalzire, nici de geamuri cu inchidere electrica ci doar de o masina care sa nu se strice repede si sa consume putin, atat si nimic mai mult.

Dar din pacate cei mai multi incurcam notiuni de bun simt elementar. Confundam necesitatea cu moftul. Numim cu atata lejeritate mofturile drept necesitati incat suntem de-a dreptul penibili. Cautam o viata cat mai comoda in orice aspect al ei dar daca ne-am departa o clipa de toate acestea pentru a vedea o imagine de ansamblu, am constata cu uimire ca noi, pe scara istoriei, facem lucrurile contrar crestinilor de odinioara (chiar si a acelora de acum 30-40 de ani) care ar trebui sa fie un exemplu de mantuire pentru noi. In loc sa urcam pe scara nevointei noi coboram si inca mai si sapam ca niste cartite in jos spre moarte.

Sfintii parinti se nevoiau sa fie cat mai liberi de lucrurile pamantesti, dar noi ne nevoim spre a ne complica viata cu cat mai multe, ei se nevoiau cu bucurie spre mantuire…iar noi ne nevoim „inteligent”, caci asa ne invata slugarnicul diavol, magulindu-ne cu amagirea „eu stiu de toate”.

Stie el ca pierde cand lupta frontal contra mantuirii noastre asa ca denatureaza lucrurile finut, pe nesimtite, soptindu-ne de multe ori in urechi: „Tine-ti omule contemporan credinta si sarbatorile, dar i-ati si un fotoliu comod in care sa stai uitat la televizor sau calculator pana seara tarziu uitand de rugaciune. Da si un ban la saraci, dar nu prea mult ca trebuie sa strangi bani si pentru un laptop ca doar ai nevoie tot timpul sa tii calculatorul dupa tine. Duminica mai bine citeste evanghelia in liniste pe internet, decat sa te mai chinui cu dusul la biserica ca este multa inghesuiala si nu ai aer… stai mai bine acasa. Daca totusi te duci, nu uita sa tii telefonul deschis in timpul slujbei ca sa stai cu gandul ca poate este vreo urgenta de rezolvat la care sa fii de folos.”

Haideti sa ne luam fratilor fiecare la puricat ca sa gasim toate comoditatile care ne tin paralizati la pamant si sa incepem sa ne nevoim din toata puterea noastra ca sa dobandim imparatia cerurilor, iar ce nu ne este cu putinta va completa Domnul…dar numai sa facem si noi ceva. Haideti sa invata sa transpiram si noi duhovniceste, asa cum ne invata Sfintii Parinti.

(Visited 9 times, 1 visits today)