Mai lăsaţi blogurile, bucuraţi-vă de viaţă!

36407Mi-a plăcut foarte multe ce a spus Anca pe blogul Viaţa la ţară: Nu mai căutaţi adevărul online! Sunt foarte multe bloguri ortodoxe la nivel online, unele dintre ele foarte bune şi foarte muncite. Se scriu uneori articole superbe, se discută lucruri foarte interesante. se abordează teme actuale şi de mare importanţă. Traficul site-urilor ortodoxe arată că un număr foarte mare de cititori revin zilnic să citească ce mai e nou, dar….

Eu de când am început blogul acesta împreună cu ceilalţi prieteni care scriu aici, nu pot spune că m-am folosit duhovniceşte. De când administrez acest blog stau cel puţin 3-4 ore pe zi numai pentru asta, plus înca 8 ore pe zi cu ochii în calculator la servici.

De când am acest blog citesc mai puţine cărţi, sunt mai obosit, mă rog mai puţin, am mai puţin timp liber, îmi neglijez uneori soţia şi fetiţa, şi alteori prietenii, şi poate cel mai grav lucru este că m-am depărtat puţin de Dumnezeu. Sunt conştient că unele articole de pe acest site au fost folositoare tinerilor şi au fost cititori care ne-au încurajat şi s-au bucurat de munca noastră dar e şi o altă faţă a lucrurilor.

Sunt bloguri ortodoxe pe care intru cu bucurie mereu căutând să citesc un articol frumos, câutând bucuria sufletească pe care mi-au dat alte articole din trecut. Dar de multe ori nu găsesc această bucurie….de multe ori nu mă bucură nimic scris pe aceste bloguri ci uneori mă întristează, alteori mă obosesc.

Un părinte profesor drag nou studenţilor de la Teologie Ortodoxă din Bucureşti, ne spunea: „Băieţi citiţi mai întâi Sfânta Scriptură şi scrierile Sfinţilor Părinţi şi apoi altceva.” El ne zicea că astăzi se găsesc mii de cărţi duhovniceşti, dar nimic nu se compară cu scrierile Sfinţilor Părinţi, nimic nu se compară cu profunzimea lor, cu harul lor, cu realismul lor extraordinar, cu actualitatea lor pentru fiecare vreme….

Sfinţii n-au aruncat vorbe teoretice pe hârtie ci au scris ce au trăit, au vorbit din experienţă, L-au cunoscut în mod real pe Dumnezeu, L-au simţit în inimă în fiecare zi, L-au pierdut de multe ori pe Dumnezeu şi au alergat să-L caute fiind cuceriţi de bucuria Duhului Sfânt.

Deşi blogurile sunt folositoare, şi unele articole sunt frumoase, totuşi sunt departe de măreţia şi bucuria pe care o ai când citeşti pe Sfântul Ioan Gură de Aur, pe Sfântul Efrem Sirul, pe Sfântul Ioan de Kronstadt, pe Sfântul Siluan Athonitul, pe Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul….

E mult mai liniştitor să citeşti dintr-o carte decât cu ochii în calculator.

Blogurile Ortodoxe ar trebui să trimită către o relaţie personală cu Dumnezeu zi de zi, către rugăciune, către ceilalţi semeni. Blogurile nu-şi pot aroga un drept de auto-suficienţă, ci trebuie să trimită mereu la a-ţi trăi viaţa, la a te bucura de Dumnezeu prin mirosul unei flori, prin adierea vântului, prin jocul unui copil, prin dragostea mamei, prin liniştea unei poieniţe, prin petrecerea împreună a timpului cu ceilalţi oameni.

Părintele Coman ne spunea cu mare drag mereu: „mă băieţi să nu rămâneţi niciodată la nivel de manual ” ci mereu mereu să vedem lucrile mult mai adânc.

Blogurile sunt doar nişte mini-manuale, nu mai rămeneţi doar la nivelul lor, ci aplicaţi şi bucuraţi-vă de viaţă.

Nu mai staţi cu ochii toată ziua în bloguri căci aşa cum zice Părintele Stăniloaie:

Bucuria vine doar din relaţia cu oamenii şi cu Dumnezeu !

 

(Claudiu)

(Visited 10 times, 1 visits today)