Maica Siluana despre muzica rock
Adevărul de la capătul celălalt este legat de frică, de aceeaşi deznădejde care face nişte copii să strige după ajutor. E şi un adevăr în această muzică. Şi anume adevărul că în această realitate trăiesc milioane de tineri, de oameni, de suferinzi. Sunt sute, mii de tineri care trăiesc în această viaţă şi în violenţa ei. De aceea ei strigă după mamă, după tată, după un pic de iubire.
Strigătul se transformă în acorduri muzicale şi dintr-o dorinţă de a te dărui răului de care te simţi strivit. Ei trebuie înţeleşi, fiindcă nu ştiu că există iubire, scăpare, mântuire. Atunci, în momentele de mare durere, ei strigă. Dar să nu facem confuzii! Aceşti oameni care doresc iadul şi îl cheamă pe satana, nu sunt draci. Ei sunt tot oameni! Ştim, trebuie să ştim că un om oricât ar fi de căzut, oricât ar fi de îndrăcit, de strivit de răutate, de violenţă şi de ură, în el nu moare scânteia divină. În el este chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, care tânjeşte după dragoste şi mântuire.
Sunt mărturii în legătură cu rockeri care au fost în iad la propriu. Unul dintre ei, posedat fiind şi mergând spre locul de frig şi însingurare, şi-a adus aminte – când nu mai cânta necuratului, şi nici nu mai era întărit de bere, votcă sau drog – îngrozit de frică, de singurătate, durere, şi a strigat: „Iisuse am auzit că eşti Dumnezeu!”. Şi a venit Iisus şi cu Lumina Lui şi cu iubirea Lui l-a smuls din ghearele diavolului. Să ne uităm la aceşti rockeri ca la cea mai gingaşă minune. Acolo încă mai este un prunc gingaş, un sfânt în devenire…
(Maica Siluana în dialog la RADIO LOGOS cu Cristi Şerban, autorul cărţii „Între rock şi iubirea fără sfârşit”)
Laura Stifter
iulie 15, 2011 @ 4:25 pm
Foarte impresionant!
Nu m-aş fi gândit niciodată să-i consider pe necredincioşi drept copii care strigă după ajutor, căutând iubirea lui Dumnezeu. 🙁 Am mai observat un fapt foarte trist, dramatic: anumite persoane admit existenţa Divinităţii, dar Îl neagă pe Domnul Iisus Hristos. Ei se închină Lui fără să-şi dea seama, căci El este adevăratul Dumnezeu. Ei înalţă altare „Dumnezeului necunoscut”, asemenea atenienilor din vremea Sfântului Apostol Pavel, fără să ştie că Dumnezeu S-a întrupat tocmai pentru ca noi să-L cunoaştem.
SB
iulie 16, 2011 @ 8:08 am
Eu cunosc 2 baieti rockeri, cu plete si mai mereu imbracati in negru, care sunt foarte foarte credinciosi. unul dintre ei asculta chiar muzica rock dura, dar asta nu-l impiedica sa tina toate posturile de peste an si sa mearga duminicile la biserica.
Administrator
iulie 16, 2011 @ 8:20 am
Nu vedem noi ca-l impiedica, dar numai Dumnezeu stie ce este in sufletul lui.
Cu siguranta nu-l ajuta…ba dimpotriva il trage inapoi…
Micu Gerlinde
iulie 16, 2011 @ 5:53 pm
Da, e greu sa te mentii pe „linia de plutire” cand vrei sa fii si rocker si credincios. Nu merg amandoua deodata. Pana la urma , ori cazi, ori te ridici. Sa speram, sa ne rugam ca cei doi pe care-i cunoaste SB, de fapt toti „rockerii credinciosi” pana la urma sa se ridice si sa mearga pe calea cea buna, impreuna cu Hristos!
RESURECTION
iulie 17, 2011 @ 5:07 pm
Nu poti sa slujesti la 2 domni, si lui MAMONA si lui DUMNEZEU,ori pe unul il vei iubii mai mult iar pe celalalt mai putin…..ooooooo de ai fi rece sau fierbiente,insa esti caldicel si te voi scuipa afara…etc
alice
iulie 20, 2011 @ 3:35 pm
Inca incerc sa ma dezmeticesc din ceea ce am citit mai sus ! Voi chiar dezbateti acest subiect in necunostinta de cauza , sau va prefaceti ? „copii care strigă după ajutor, căutând iubirea lui Dumnezeu” ? Nu stiga nimeni dupa ajutor,calmati-va. E muzica si atat. Fiecarui om ii incanta urechea ceva anume,noua chitara,unde sunt satanele aici ? Nu pot sa cred ca mentalitatea asta ceausista inca a ramas si ne vedeti ca pe niste neajutorati , iesiti de pe calea cea dreapta, copii fara Tata , victime sigure ale desfranarii , iadului si cine stie ce neizbaviti. Suntem oameni normali ca si voi . Si asa, facultativ … in general oamenii care asculta genul asta de muzica sunt oameni destepti,oameni care stiu sa aprecieze frumosul,oamenii care au anumite talente, si aici nu ma refer la purtat colanti transparenti in fata Bisericii si scuipand seminte. Avem POATE , unii dintre noi, alte pareri ; poate nu toti credem in Biblie , poate nu avem idei preconcepute, poate nu o luam de buna, crede si nu cerceta,poate vrem mai mult. Evolutie se numeste,da. As mai avea multe de zis, dar cred ca este suficient,incat sa nu devin rautacioasa. Inca de mica am fost strigata „satanista” pe strada si a trebuit sa inghit in sec de o mie de ori la toate insultele care-mi erau adresata cand treceam pe langa vreun credincios convins. Nu asa se face. Nu trebuia sa va iubiti aproapele ? Macar din obraz. O seara placuta va doresc si scuze de deranj,dar devenise deranjant.
Administrator
iulie 20, 2011 @ 7:04 pm
Kay, ti-am sters comentariul intrucat tonul tau este unul rauvoitor. Daca esti dispusa la dialog, atunci trebuie sa dai dovada de respect, nu de zeflemea.
Apoi, nu a facut nimeni confuzie intre rockeri si satanisti desi unii rockeri sunt si satanisti. Citeste cu atentie articolul ca sa il intelegi. Este parte dintr-un dialog mai amplu iar maica Siluana se refera in special la ascultatorii de hard-rock, heavy metal si rock progresiv.
In mod obisnuit, cand un om nu intelege ceva, sau nu este de acord cu ceva, se asigura ca a inteles mesajul pe care il transmite autorul si contextul din care il face parte. Din pacate graba ne-a invatat sa tipam din tastatura.
Oricum, timpul nu este pierdut iar obiceiurile se pot schimba.
Administrator
iulie 20, 2011 @ 7:07 pm
SB, ti-am sters comentariul pentru ca nu incurajam atitudinile de partizanat gen „like” fara argumente, indiferent de opinia impartasita.
Asadar, intr-un dialog participam in mod activ cu idei si opinii argumentate.
Cris
iulie 20, 2011 @ 7:10 pm
Dialogul amplu nu este la dispozitie, de aceea am comentat asupra articolului de mai sus. Nu cred ca conteaza in acest caz despre ce fel de gen de muzica vorbim, metal sau hard rock sau altceva, atata timp cat eu, inclusiv si altii, suntem persecutati pentru ceea ce ascultam. Vreau sa subliniez ca totusi se exagereaza cu privire la sufletul pierdut al anumitor persoane care asculta o astfel de muzica. Suflete pierdute exista, indiferent de sex, credinta, muzica ascultata.
Administrator
iulie 20, 2011 @ 7:17 pm
Salutare Alice Verde!
Asa cum i-am spus si lui Kay, mai inainte de a te grabi cu zeflemeaua, este firesc sa te asiguri ca ai inteles despre ce se discuta in articol. Altfel facem dialogul telefonului fara fir.
Asadar, daca esti dispusa sa purtam un dialog, te invitam sa lasi de-oparte ironiile de genul „mentalitate ceausista”…ca tot nu vrei sa devii rautacioasa.
Citindu-ti finalul comentariului ma gandesc daca nu cumva motivatia de a scrie a fost un gest reflex de auto-aparare cauzat de rascolirea amintirilor din copilarie. Cu tot respectul, ne pare rau pentru durerile de care ai avut parte din partea oamenilor, dar incearca sa nu intri intr-un cerc vicios aruncand acum insulte precum cei pe care ii acuzi.
Multumim pentru urarea facuta si iti dorim si noi o seara cu bucurie in suflet si zambet pe buze.
Administrator
iulie 20, 2011 @ 7:31 pm
Kay, ba conteaza foarte mult despre ce fel de gen de muzica vorbim. Tocmai pentru a nu face generalizari nejustificate si tocmai pentru a localiza clar eventualele probleme.
Apoi nu inteleg ce intelegi tu prin persecutie cand vine vorba de ascultat metal sau hard rock? De ce consideri ca esti persecutata, mai ales in contextul de fata?
Noi nu credem ca se exagereaza cu ideea de sufletele pierdute ale anumitor persoane care asculta astfel de muzica. Marturiile unor astfel de oameni stau drept exemplu de necontestat: [url]http://www.sfaturiortodoxe.ro/tainelemuzicii.htm[/url]
Defapt hard rock nici nu este muzica ci zgomot. Muzica prin definitie trebuie sa exprime melodiosul/frumosul.
Dupa cum spunea Alice mai sus, rockerii (generic) apreciaza frumosul. Si eu sunt de acord ca sunt destui rockeri care stiu sa aprecieze frumosul, nu neaparat legat doar de muzica. Si manelistii stiu si pot sa aprecieze frumosul, fara ca asta sa insemne ca manelele sunt in general frumoase.
Insa atunci cand vine vorba de muzica, si in special de anumite genuri de rock cum este hard rock-ul…asta e zgomot nu frumusete. Frumusetea sta in delicatetea melodiei, in profunzimea ei, in mesajul ei, nicidecum in anarhie si sunete brutale.
Apoi da, „suflete pierdute exista, indiferent de sex, credinta, muzica ascultata”, insa noi vorbim de un caz particular acum, iar cazul particular este muzica rock agresiva (hard, metal, progresiva, etc.). Incearca sa nu „rezolvi” problema aceasta mutand discutia in alta parte.
Problema apare cand apreciem uratul si credem ca este frumos. Atunci este intr-adevar o problema pentru ca ni se distorsioneaza imaginea despre realitate, intrucat realitatea noastra intima a fost deteriorata. Si nu exista decat o singura cale de a ne restaura frumusetea interioara: Mantuitorul Iisus Hristos.
Cris
iulie 20, 2011 @ 7:48 pm
Atat eu, cat si altii, gasim un ritm melodic intr-o piesa de heavy metal si nu numai. De aceea, noi nu auzim acel zgomot nedeslusit despre care zici. Noi simtim ceea ce auzim, deci nu e doar o iluzie la nivel de sunet.
Daca tot se incearca sa se reduca discutia doar la genul de heavy metal, progressive s.a., atunci poate nu stiti cum e muzica extrema, care, uneori, poate fi descrisa ca haotica si lipsita de melodicitate si sens.
Vad ca se incearca sa se arate frumosul doar din punctul vostru de vedere, ceea ce e gresit si incorect. Frumosul ramane a fi descoperit de fiecare din noi.
Eu nu dispretuiesc Frumosul, dar il gasesc Si in alte surse, altele decat cele de care va atasati intr-un mod atat de limitat.
Discutia data nu isi mai are rostul, pentru ca niciodata nu vom avea o idee comuna.
Apropos de link-ul de mai sus, e ultracunoscut si nu reprezinta nimic decat o tentativa haioasa de ofensa si persecutare indirecta.
Administrator
iulie 20, 2011 @ 8:06 pm
Kay, faptul ca atat tu cat si altii gasiti un ritm melodic intr-o piesa heavy metal, nu spune nimic despre frumusetea muzicii respective. Spune doar ca tu rezonezi pe acea melodie asa cum si un manelist poate rezona (si rezoneaza) pe „femeile, banii si dusmanii”. Deci una este sa ai apetit si sa rezonezi pe un anumit gen de muzica si alta este ca muzica respectiva sa indeplineasca calitatea de „frumoasa”. Dar ca sa poti spune ca ceva este frumos, trebuie sa definesti ceea ce este frumusetea, adica trebuie sa ai un reper/ un etalon. Daca nu ai reperul/etalonul, atunci nu ai niciun punct de referinta/comparatie si practic ajung sa crezi ca tot ceea ce-ti place este automat „frumos”. Dar aici ajungem la marea drama a omului rupt de Dumnezeu: relativizarea tuturor lucrurilor si confundarea raului cu binele pe fondul ca tot ce ne place este automat bun. Mai stii…unii considera ca e frumos sa asculti muzica cu incantatii satanice (nu fac aluzii).
Intr-adevar, „frumosul ramane a fi descoperit de fiecare”, sau mai bine spus Frumosul ramane sa ni se descopere dupa bunavointa inimii noastre, insa te rog sa nu faci confuzia cu „frumosul ramane a fi definit de fiecare” caci altfel ajungem la anarhie.
Daca tie ti se pare ca suntem limitati de faptul ca admiram frumusetea lui Dumnezeu (fiinta nelimitata), si frumusetea creatiei Sale (la rang de frunte stand oamenii), lucrul acesta nu ne starneste niciun complex… Cu adevarat, o asfel de admiratie nu are limite. Restul trece, ca tot ce-i pe pamant.
PS: Daca simpla citare a unui link care duce la un articol al unui fost rocker, ce si-a impartasit argumentat experienta persoanala, reprezinta persecutare indirecta, atunci nu ma mir de ce te simti atat de persecutata de persoanele credincioase. Cred ca in cazul acesta ar trebui ori sa redefinim ceea ce inseamna persecutie, sau poate ar fi mai bine sa reflectezi daca nu cumva prin stilul acesta heavy metal iti persecuti propriul suflet, rupandu-te de Dumnezeu si oameni.
Administrator
iulie 20, 2011 @ 8:16 pm
Satariel, dupa cum vezi, acesta nu este un articol la care fiecare are „dreptul” din oficiu sa-si „scuipe” frustrarile acumulate de-a lungul timpului cauzate de dezamagirile unor fete bisericesti. (si noi suntem dezamagiti de anumite fete bisericesti, dar asta nu constituie un pretext de a generaliza si de a arunca cu noroi in toata lumea). Sunt destui preoti buni, slava Domnului…timp sa ne facem.
Din acest motiv ti-am sters comentariul.
Asadar, daca vrei sa participi la un dialog despre ceea ce se discuta in articol, atunci vom da curs discutiei, iar daca nu, atunci sa stii ca suntem satui de „sfintii” moralisti care habar au de smerenie si buna-crestere.
Se pare ca acest articol, desi este scris cu atata delicatete si buna intentie: [i]”Să ne uităm la aceşti rockeri ca la cea mai gingaşă minune. Acolo încă mai este un prunc gingaş, un sfânt în devenire…”[/i]…totusi deranjeaza pentru ca unii s-au simtit loviti in patima muzicii rock agresive. Am primit si injuraturi astazi, dar nu ne plangem si nici nu tragem concluzii tampe precum ca toti rockerii sunt prost crescuti din cauza unuia sau altuia, asa cum nu tragem nici concluzii tampe cum ca daca vezi un preot care merge cu faptele pe aratura, atunci asa sunt toti preotii.
In fine, ma opresc aici ca sa nu ma abat de la subiect mai mult decat este cazul. Eu cred ca acest articol isi face efectul, fie si prin simpul fapt ca deranjeaza, pentru ca omul caldicel in credinta, sau omul care rezoneaza doar pe orizontala…trebuie „deranjat” din cand in cand din propria-i comoditate si ignoranta.
von B
iulie 20, 2011 @ 8:41 pm
am hoatarat sa ma pocaiesc. ce trebuie sa fac? sa renunt la rock in primul rand?
Administrator
iulie 20, 2011 @ 8:42 pm
Dialogul mai amplu cu maica Siluana si domnul Cristian Serban (un fost rocker), il puteti gasi aici: [url]http://www.harrdelos.com/2009/03/muzica-rock-si-influentele-ei.html[/url]
Administrator
iulie 20, 2011 @ 8:53 pm
Satariel, desi intrebarea ta este o ironie ieftina, totusi iti voi raspunde la modul serios, ca poate cine stie…poate „acolo încă mai este un prunc gingaş, un sfânt în devenire…”.
Deci, in primul rand sa lasi deoparte badarania. Cu badarania ai doar de pierdut in viata pentru ca nu poti lega dialoguri si relatii cu oameni dand dovada de nesimtire.
In al doilea rand sa constientizam starea noastra de ignoranta si autosuficienta in care zacem zilnic. Ca tindem in mod natural spre perfectiune/desavarsire e una, dar cand ne-am facut un obicei din ignoranta, asta este alta poveste.
Deci, ca sa ajungem la constientizarea propriei nimicnicii trebuie ca ceva/Cineva din exterior…sa ne lumineze intunericul nostru interior…pe care il botezem singuri „lumina”.
Deci ne trebuie o vedere „out of the box”, sa ne vedem pe noi, din exterior. Ne trebuie o oglinda care sa arate imaginea noastra fidela (nu inchipuita). Iar oglinda aceasta este constiinta. Constiinta e glasul lui Dumnezeu in noi. Daca o ascultam ne spune ce am facut bine si ce nu, si ce mai avem de facut. Constiinta spune multe despre propria noastra persoana.
Daca nu o ascultam, ne formam o imagine surogat despre noi si despre lume. Iar rezultatele acestei perceptii gresite se vad in „popii” dezdrabalati pe care ii vedem la televizor, asa cum aceleasi rezultate nu le vedem in propria persoana. Stii tu povestea cu paiul si barna.
Deci ma opresc aici. Smerenie si buna-cuviinta. Asta ne lipseste. Si cel mai important…vointa! Ca dragoste cu de-a sila nu se poate.
Enache George-Matei
iulie 20, 2011 @ 9:02 pm
Dupa 16 ani intr-o biserica crestina (mers in fiecare vineri si duminica la biserica si implicare totala), am ajuns la conculzia ca ceva e gresit.
Am vazut si am fost invatat sa practic „dubluganditul” (mi se pare cel mai potrivit termen, folosit de George Orwell in romanul „1984”, care inseamna inlocuirea, din reflex, a unui gand cu potential daunator, cu altul bun). Am invatat multe contradictii biblice, dar care erau „corecte”, pentru ca apartineau lui Dumnezeu.
Am ales sa revin pe pozitia „default”, adica sa nu cred nici in Diavol, nici in Dumnezeu (o confuzie facuta de multi „crestini”: daca nu crezi in Dumnezeu, automat esti „satanist”, cand, defapt, daca tu crezi in Dumnezeu, crezi si in Diavol, si vice-versa), pozitie pe care se afla orice nou-nascut, el fiind incapabil de a-si alege un „Dumnezeu”.
Am asistat la multe scene de ipocrizie atat din partea crestinilor, cat si din partea ateilor (respectiv agnosticilor) si am ajuns la concluzia ca in fiecare religie este un gol inexplicabil; privesc acest „joc” al religiilor ca pe un puzzle, cu pisele din mijloc originale, unde fiecare religie a completat cu propriile ei piese, dupa bunul plac.
Dar am ales si sa nu incerc sa-i bag nimanui ideile mele in cap, sa nu ma cert cu nimeni pe aceasta tema; fiecare om este liber sa-si aleaga credinta si daca acea „credinta” ii ofera siguranta de care are nevoie, atunci bine lui.
Parintii mei m-au considerat un drogat, alcoolic, depravat din clipa in care le-am spus ca nu mai vreau sa merg la biserica si am avut si inca mai am enorm de multe probleme pe aceasta tema. M-am apucat de fumat. Dar nu pentru ca asa imi era anturajul (defapt, prietenii ma amenintau, mai in gluma, mai in serios, ca ma bat daca ma apuc de fumat si de droguri), ci pentru ca am vrut, intr-un fel sa le fac in ciuda, ca nu m-am apucat din cauza anturajului, ci pentru ca ei imi spuneau ca fumez, desi nu faceam asta. Dar nu conteaza asta, viata e frumoasa.
Enache George-Matei
iulie 20, 2011 @ 9:02 pm
Cel mai mult ma enerveaza cand un om ma judeca dupa ceea ce ascult, fara sa aiba rabdarea sa ma cunoasca, sa discute cu mine.
Da, ascult si „metale”, cum le zice, dar ascult si jazz, clasica, blues, pentru ca sa ai cultura nu inseamna sa asculti doar un gen muzical.
In muzica pe care o ascult, gasesc…liniste, as putea spune. Daca sunt nervos, nu ma exteriorizez, prefer sa ascult o melodie pe aceeasi tema, pentru ca in ea ma descarc, fara sa ranesc pe nimeni, sau ascult o melodie cantata de o persoana care a trecut prin aceleasi probleme, pentru ca…ma pot intelege, intr-un fel, cu acea persoana. Un fel de psiholog propriu.
Prin muzica ma pot exterioriza, cand imi este frica sa fac asta, pentru a nu rani pe cineva. Intoteaunda am cantat/compus o melodie dupa starea mea.
Acest „rock” despre care vorbiti voi, nu are legatura cu Diavolul, ci doar interpretarile i-o atribuie lui. Ca, pana la urma, poate ca Diavolul asculta Esbjorn Svensson Trio (un grup de jazz extraordinar, cautati-l), n-avem de unde sti.
Lumea trebuie sa invete ca daca o persoana are plete si barba, nu e neaparat o persoana „rea”.
Nu stiu daca s-a inteles ceva din asta, dar voiam sa zic, totusi.
Salut!
von B
iulie 20, 2011 @ 9:18 pm
Domnule, ignoranta zilnica nu ma priveste si nici badarania. Fata de crestinism, ca religie a neamului meu, am impulsuri interioare, insa dogmatismul pe care-l impuneti ma respinge. M-am tot intrebat de ce nu pot fi un bun crestin, asa cum cere Biserica si am cateva motive destul de serioase: in primul rand, asa cum se intampla si de aceasta data, exista o predilectie pentru indoctrinare si prejudecata in sanul Bisericii. Nu exista temeiuri destul de solide pentru ca sa condamnati muzica rock si totusi o faceti, printr-o simpla propaganda sofista. Nu ma impresioneaza. Asa cum am mai zis, ceea ce astept intotdeauna de la crestinii superiori e sa ma inspire si sa ma contamineze prin credinta, asa cum o poate face uneori Dostoevskii sau Steindhardt. Si ce patesc? Exact inversul – imi repugna caracterul constragator al retoricii bisericesti. De aceea intreb, eu, care ascult muzica ”interzisa” de religie, cum pot sa impac tendinta mistica din interior cu legile impuse? E o intrebare retorica.
Administrator
iulie 20, 2011 @ 9:31 pm
Salutare Gheara si bine ai venin!
E tarziu acum cand iti scriu, si pana imi voi asterne gandurile mai amplu despre ceea ce ne-ai impartasit, am sa va impartasesc si eu cateva ganduri pe care le-am adunat astazi, si care cred ca se reflecta in aceste cuvinte pline de durere ale tale: [i] „Cel mai mult ma enerveaza cand un om ma judeca dupa ceea ce ascult, fara sa aiba rabdarea sa ma cunoasca, sa discute cu mine.”[/i]:
„Ce bucurie ar fi pe pamant daca fericirea noastra ar izvora din oamenii de langa noi.”
Eu cred ca unul din cele mai puternice sentimente umane este sa stim ca suntem intelesi si acceptati asa cum suntem de catre cei din jur. Sunt convins ca in forul nostru cel mai intim, indiferent de cat de buni sau rai suntem, toti vrem sa fim intelesi si apreciati. Dar totusi nu se intampla asa. De ce oare? Diferentele de opinie? De gusturi in muzica? Eu zic ca nu din aceste cauze ci din cauza faptului ca nu mai avem cu totii acelasi numitor comun: purtarea de fii ai lui Dumnezeu. Am pierdut reperul cel mai important. Si din cauza aceasta cam naugragiem si ne „izbim” unii de altii. Dar e normal sa doara. Nu am fost facuti sa ne ciocnim ci sa ne iubim.
Noapte buna!
Administrator
iulie 20, 2011 @ 9:44 pm
Satariel, sustii ca „nu exista temeiuri destul de solide pentru ca sa condamnati muzica rock si totusi o faceti, printr-o simpla propaganda sofista.”
Raspunsul ti-l da un fost rocker, care poate candva, ca si tine s-a aflat intre ciocan si nicovala, intre tendinta mistica si „legile impuse”:
„Cristian Şerban: Vorbesc ca un om care a fost implicat în fenomen ani de zile, deci nu ca unul care poate să critice uşor fără să aibă habar ce înseamnă rockul. Libertatea rockerilor nu este libertate în sensul pur. Adeseori este confundată cu anarhia. Libertatea pentru rockeri, de exemplu la festivalurile pentru motocicilişti înseamnă tone de hectolitri de bere consumaţi, plimbări ,,kamikaze” cu peste 150 de kilometri/oră, desfrâu şi dormit în şanţ…Dacă muzica rock este ,,cea mai adevărată” aşa cum se spune, ce caută horcăieli, înjurături şi urlete acolo unde ar trebui să fie partea muzicală a solistului? Libertatea pentru rockeri este pe scurt definită astfel: nu am mamă, nu am tată, nu am sistem de valori şi nu am Dumnezeu…
R.R.L. – Deci am putea vorbi de un nihilism! Negarea oricărui sistem de valori. Hai să vorbim un pic de influenţele ritmurilor rock asupra personalităţii omului.
C.S. – Muzica este în primul rând energie! Este un mare creator de energii. Nu ar fi rău dacă ne-am încărca cu energii de la altfel de muzică. Găsim energii pozitive în muzica psaltică, în cea corală, în muzica clasică. Chiar şi unele piese pop au ceva pozitiv, poţi găsi uneori şi ceva divin în ele, de ce să nu recunoaştem. Însă ritmurile drăceşti dintr-o piesă rock, te îmbie spre atitudini drăceşti. De exemplu, dacă văd solistul pe scenă că urlă şi ţipă, automat şi mie îmi vine să urlu şi să ţip.”
Deci, analizand pragmatic efectele muzicii rock agresive, la cine se afla prejudecata si dogmatismul?
Satariel, eu si nimeni de pe acest site nu te vom contamina cu credinta. Nu suntem sfinti, dar avem macar repere. Suntem departe de numele de crestin dar vedem macar farul care lumineaza ca sa vedem unde trebuie sa ajungem. Dar daca renuntam la repere atunci am pierdut totul.
De credinta in Dumnezeu nu ne contaminam stand pe internet si „tipand” unii la altii din tastatura. De credinta te contaminezi prin trairea ei, prin asumarea ei in viata de zi cu zi si mai ales petrecand impreuna cu oamenii virtuosi. Daca nu avem oameni virtuosi langa noi, atunci si bobul de credinta pe care il mai avem se inaduse si moare.
Deci te indemn sa cauti oameni virtuosi. Sunt convins ca Dumnezeu ti-i va scoate in cale. Numai sa vrei.
von B
iulie 20, 2011 @ 10:20 pm
De ce muzica rock are ritmuri dracesti, de vreme ce isi trage radacinile din muzica clasica? Si piesa asta, tot draceasca e? Te instiga la ura/fapte nechibzuite etc?
http://www.youtube.com/watch?v=vdmFfVIg_Kc
Sa fim seriosi, nu e nevoie de generalizari si stigmatizari gratuite ale unei culturi. Mai ales cand nu sunteti destul de bine informati.
Nu neg, exista si rockeri sucombati in intuneric (poate asa sunt majoritatea), dar asta nu pentru ca asculta un asemenea gen de muzica, ci pentru ca asa sunt ei ca oameni. Si printre asa-zisii crestini exista destui farisei. In general, exista mai multa uscaciune, decat padure, oriunde te-ai uita, iar asta nu tine de vreo categorie sociala ci reprezinta o tendinta generala a timpurilor in care traim. Asa ca pace voua si nu semanati neghina.
Ana
iulie 20, 2011 @ 10:59 pm
Salut, vreau sa va intreb de ce voi simtiti nevoia sa ii judecati pe altii, pe cei care nu se simt atrasi de crestinism si de regulile acestei religii? Din ce am citit mai sus inteleg ca aveti o definite a frumosului pe care o folositi ca sa argumentati opinia voastra despre rock si metal, iar daca as fi de acord cu acea definitie, atunci v-as spune ca aveti deplina dreptate. Din pacate, dupa parerea mea, adjectivul frumos este un mod de a caracteriza intreaga lume, intregul univers, totul, adica „Dumnezeu”. In concluzie perspectiva mea asupra lumii este fundamental diferita decat perspectiva voastra dualista. Eu nu cred in bine sau in rau la un nivel moral, religios. Daca as incepe si eu acum, sa va bat la cap cu modul meu de viata si pe cei care nu vor sa treaca la „religia” mea sa ii judec simtindu-ma superioara in fata lor, ati simti o oarecare ostilitate fata de mine si de „adeptii” mei, asa cum simteau si primii crestini fata de alte religii sau popoarele „pagane” pe care le-ati convertit in decursul istoriei. Ceea ce vreau sa comunic este ca doresc sa primesc acelasi respect pe care il am si eu fata de voi si de religia voastra. Voi va afisati superiori fata de mine, si acest lucru il consider o insulta si o lipsa totala de respect. Crestinismul mi se pare o religie interesanta, si am accesat site-ul doar in scop informativ, iar in loc de niste informatii, primesc insulte atribuite persoanei mele, gusturilor mele, sexualitatii mele si nu numai. Intrebarea mea este, de ce?
Administrator
iulie 21, 2011 @ 6:55 am
Salutare Ana.
Pai uite, vezi, tocmai aici este problema rock-ului: cultiva duhul nihilismului, adica „totul o apa si-un pamant.”. Intreaga lume, intregul univers nu sunt „Dumnezeu”. Una e creatia si alta e Creatorul. Una sunt tablourile lui Nicolae Grigorescu si altceva este insusi Nicolae Grigorescu. Altfel ajungem sa facem confuziile cele mai elementare desper notiunile morale si psihologice care ne guverneaza viata si de aceea ni se schimba aiurea perspectiva despre cum ar trebui sa ne traim viata ca sa fim impliniti in mod real atat noi cat si semenii nostri.
Spui ca nu crezi in bine sau rau la un nivel moral religios. Bine, bine, atunci defineste tu ceea ce inseamna binele si raul in acceptiunea ta.
Problema batutului la cap sta in felul urmator: Acesta este un site care abordeaza lucrurile din perspectiva crestin-ortodoxa. Oamenii sunt liberi sa intre, sa vada despre ce este vorba, si sa discute in limita bunului simt. Nimeni nu intra cu de-a sila, ci fiecare isi da acceptul de vointa. Deci nu batem pe nimeni la cap atata timp cat stam in ograda noastra. Daca as fi intrat pe un site de rockeri si as fi inceput sa predic despre efectele nefaste ale multor subgenuri de rock, atunci intr-adevar ai fi putut sa ne acuzi ca batem la cap, dar in cazul acesta tu esti invitata iar noi gazdele. Sa pui problema ca batem la cap, e ca si cum intri intr-o casa de buna-voie, si dupa ce gazda te lasa frumos sa-i pasesti pragul casei, incepi sa-i spui gazdei ca te-a silit sa intri intr-o casa care nu-ti place.
Asteptam sa vedem locul in care ai primit insulte atribuite persoanei tale si sexualitatii tale, „si nu numai”. Eu ca moderator nu am zarit locul in care ai primit aceste insulte, dar poate imi scapa ceva. Sper totusi ca nu ai emis aceste acuze pe aceleasi rationamente ca si Kay, care s-a simtit „persecutata” pentru simplul fapt ca am dat un link la o marturie personala a unui fost rocker.
Ma intreb retoric ce fel s-ar simti un fumator daca ar citi un articol despre fumat pe acest site? Sau un betiv (de ocazie sau de cursa lunga), daca ar citi un articol despre betie? Sau daca un hot ar citi un articol despre „mica ciupeala”? Desigur ca ar invoca faptul ca este judecat iar crestinii sunt rai pentru ca nu inteleg alte moduri de viata. (prin aceset intrebari nu vreau sa fac aluzie la muzica rock ci la reactia de a te simti judecat ca persoana doar pentru ca critici un obicei gresit al acelei persoane.
Lilii
iulie 21, 2011 @ 7:17 am
Buna Ana,
Sa incep cu inceputu’…
„voi va afisati superiori fata de mine, si acest lucru il consider o insulta si o lipsa totala de respect.”-Sincer,intru de aproape un an pe acest site si au fost articole si pareri cu care am fost in intregime de acord,cu altele nu am fost,altele mi s-au parut foarte echilibrate,unele mai putin,etc dar in niciunul dintre articole nu am gasit acea superioritate despre care tu vorbesti.A fi superior inseamna a te considera mai bun decat X sau decat Y,dimpotriva de multe ori am vazut ca se pune mult pret pe egalitatea dintre oameni.
Lipsa de respect?Daca cineva iti spune ca nu este bine un lucru sa-l faci, de ex daca-ti spune: nu fuma,pt ca nu-i bine, asta inseamna ca nu te respecta?Nu,inseamna ca-ti vrea binele?Te-ai gandit un pic ca oamenii acestia care iti par tie ca „nu te respecta” de fapt iti vor binele?
Intotdeauna ne plac oamenii care sunt de acord cu noi si credem ca doar aceia ne vor binele..cand de fapt nu e tot timpul asa.
„in loc de niste informatii, primesc insulte atribuite persoanei mele, gusturilor mele, sexualitatii mele si nu numai.”-Iti pot spune ca am „colindat” toate articolele de pe acest site si n-am gasit niciodata vreo inssulta,ci dimpotriva admin cenzureaza comentariile care par lipsite de bun simt sau care ataca diferite persoane.
„vreau sa va intreb de ce voi simtiti nevoia sa ii judecati pe altii,”-Ai citit cu atentie articolul de sus?In articol tocmai despre lipsa de judecare se vorbeste !Se vorbeste despre faptul ca in spatele muzicii care o asculta cineva,in spatele hainelor,in spatele acceoriilor ce le poarta cineva se afla un suflet care are nevoie sa fie cunoscut,inteles,ascultat,in fond toti avem nevoie de asta fie ca suntem rockeri sau nu.
SB
iulie 21, 2011 @ 11:58 am
@admin
faptul ca de ceva timp preocuparea ta principala este acest sait eu il simt printr-o tenta usor extremista, lucrul pe care l-am simtit de mai demult, de aceea nu vroiam sa ma inregistrez pentru a lasa comentarii. pe vremea cand de sait te ocupai cel mai mult in timpul tau liber, avand deci si alte medii de socializare, simteam ca esti altfel apropiat de tineri; indragisem foarte mult acest sait.
si nicidecum nu ma refer la vreo acuzatie materiala,ci la faptul ca reactionezi mult mai usor la comentariile altora, in „real-time” pentru a fi la dispozitia utilizatorului, fara a mai lasa un timp prin care sa mai meditezi asupra comentariilor altora si raspunsurilor tale.
mai demult, intr-un articol despre Florin Salam promovai ideea: „nu toti manelistii sunt la fel, nu toti canta despre bani, dusmani si imoralitate” asa este. regula este general valabila pentru toti cantaretii sau ascultatorii, indeferent de ce gen de muzica promoveaza.
SB
iulie 21, 2011 @ 11:58 am
poate ca daca nu i-as fi cunoscut pe acei baieti rockeri datorita carora m-am apropiat mai mult de biserica la acea vreme si am cunoscut calitatea umana si dintr-o alta perspectiva, poate as fi sustinut 100% acest articol. apropo, unul dintre ei e chiar galatean, si are ca parinte duhovnic un calugar de la o manastire de pe-acolo. imi povestea ca in vacante ii mai ajuta pe calugarii de acolo la treaba, canta la strana (lucru pe care il facea de cativa ani, din cate am inteles) si e foarte apropiat si de mama lui. e un baiat foarte sufletist si cu simtul umorului, chiar daca pare fioros la prima vedere.
iarta-ma, te rog, pentru tenta acuzatorie a comentariului meu; nu o fac din rautate; de multe ori poate arat cu degetul catre altii fara sa ma uit mai mult la mine. insa mi se pare absurd sa resping pe cineva care slujeste si respecta foarte mult acelasi Dumnezeu ca si mine, doar pentru ca este rocker. nu e gay, nu e satanist, nu e sectar, nu isi bate joc de cele sfinte … e crestin ortodox!
poti sa nu-mi publici comentariiile
Administrator
iulie 21, 2011 @ 12:54 pm
@SB, multumim pentru gandurile sincere pe care ni le impartasesti. Gandurile voastre sincere, ale tuturor, fie ca ne plac sau nu, ne ajuta sa ne evaluam mai bine munca facuta.
Dat fiind ca suntem oameni, si supusi greselilor, acceptam ca este foarte posibil sa avut si scapari de extremism cumva. Insa dat fiind ca nu ai aratat pana acum unde anume consideri ca nu am procedat OK, nici nu putem da explicatii, lamuriri, sau eventuale scuze. De aceea te rugam sa arati unde nu am procedat cum trebuie, caci in articolul de fata, scris de maica Siluana, imi este imposibil sa accept ca este vorba de vreo urma de extremism si de neintelegere a rockerilor.
Ba din contra, maica Siluana a scris acest articol special pentru toti credinciosii care nu mai vad chipul lui Dumnezeu din strafundul rockerilor, fie ei cat de depravati ar fi. Citez concluzia de final a articolului: „Să ne uităm la aceşti rockeri ca la cea mai gingaşă minune. Acolo încă mai este un prunc gingaş, un sfânt în devenire… „
Desi articolul nu este adresat rockerilor, totusi ei sunt beneficiarii de drept, atata timp cat prin mesajul articolului suntem invatati sa avem rabdare cu ei, indiferent de apucaturile unora dintre ei.
In articolul cu Florin Salam am incercat sa subliniem aceeasi idee fata de manelisti, dar cu alte cuvinte si in alt stil. Si ce a iesit? Unii ne-au acuzat de aparatori si propavaduitori ai manelelor (in general).
La articolul acesta, care culmea, era dedicat nejudecarii rockerilor, si privirii lor ca si oameni facuti dupa chipul si asemanarea cu Dumnezeu, s-au simtit deranjati tocmai unii rockeri pentru am atins o rana idolatra (rockul agresiv), desi repet ca articolul nu era in mod special adresat pentru ei, ci crestinilor care urasc pacatosul ca si pacatul.
Mantuitorul nostru Iisus Hristos ne-a invatat care este calea cea dreapta: pacatul sa-l uram, iar pe pacatos sa-l iubim. Iar in categoria pacatosilor intra si manelistii care dau din buric pe mese, si rockerii care fac betii prin santuri, si noi crestinii care suferim de o doza mai mica sau mai mare de fariseism.
Deci, departe de a respinge pe oameni, indiferent de ceea ce sunt. Dar trebuie sa respingem pacatul din oamenii din jur, la fel ca si pacatul din noi. Si subliniez, nimeni nu poate sluji la doi domni. Si hard/death rock si Dumnezeu nu se poate. In final, unul din acestia va fi abandonat.
Sa nu ne miram ca in astfel de ipostaze ne vom pierde credinta. Pana si credinta e dar de la Dumnezeu.
Maria Vicol
iulie 21, 2011 @ 4:45 pm
cat adevar se afla in cuvintele acestui articol ce propovaduieste iubirea pentru aproapele nostru,oricat ar fi el de intinat sau sfant…si cat se chinuie altii in lipsa lor de discernamant si iubire sa anuleze aceste cuvinte atat de pline de speranta…vorba cuv.Paisie Aghioritul in „Trezire duhovniceasca”-„sa nu cerem de la porci sa aibe evlavie la crini”
daca Dumnezeu il indura,si-l iubeste si face ca si pentru el sa rasara soarele cum tu netribnicule te incumeti sa-l judeci si sa arunci cu pietre in el,poate el se va mantui dar oare tu care te socotesti atat de sfant si demn incat sa-l judeci oare vei reusi ?!
asta nu inseamna ca tre’ sa fim de acord si cu faptele lui…nicidecum…niciodata pe calea catre Dumnezeu nu va putea incapea acesta muzica satanica…
Doamne iarta-ne si lumineaza mintile noastre prea intinate,pune dragoste pt aproapele in inima noastra prea impietrita!
Dr.Horny
iulie 23, 2011 @ 9:16 am
salut! sunt nou pe site, dar vreau sa imi exprim parerea despre acest articol. Ca s-o iau cu inceputul, vreau sa mentionez ca sunt metalist de peste 8 ani. In general, parerea crestinilor este total gresita despre acest gen de muzica. De ce? Multi il considera „zgomot”, „satanist” etc. Cineva a spus mai demult:”Toti satanistii sunt rockeri(de fapt, ar fi mai potrivit metalist, pentru ca rock-ul si metal-ul sunt doua lucruri diferite), dar nu toti rockerii sunt satanisti.” Pornind de la aceasta afirmatie, tin sa specific ca genul specific satanist se numeste „Black Metal”. Desigur, sunt si trupe care canta acest gen fara a fi sau a vorbi neaparat de Satan. In genul Metal exista mai multe subgenuri. Vreau sa va vorbesc despre unul anume”Symphonic Metal”, si, cum ii spune si numele, contine elemente de muzica simfonica si metal. Nu puteti sa-mi spuneti ca acest gen nu este melodic etc. Am sa trec la alta chestiune acum: muzica difuzata la televizor. Ce credeti despre videoclipurile lor? Nu cumva instiga la pacat( la desfranare, droguri, alcool)? Sunt copii care se uita la asa ceva. Ce poate crede un prunc de 7-8 ani care se uita la un videoclip Lady Gaga si vede femei dansand lasciv in chiloti si sutien? Ce parere va avea acel copil despre viata corecta, fara pacat? Eu sunt ateu, dar vad ca toti crestinii din Romania au ceva cu rock-erii. Nu mai pot indura asa ceva! E timpul sa va treziti! Nu o spun cu rautate, agreez toate religiile, accept ca in jurul meu sa fie crestini, pagani, satanisti etc., dar acestia sa aiba o gandire corecta. Am vazut alte site-uri care instigau la ura, la violenta fata de rock-eri, site-uri care umileau si neindreptateau anumite persoane din muzica rock a anilor `60-`70 facandu-i satanisti!(F. Mercury, Jon Lennon) In tot acest timp, muzica adevarata satanista este lasata deoparte de aceste persoane foarte slab documentate. Nu am nimic cu acest gen de muzica, dar sa spui ca The Beatles, Queen sunt satanisti???? Asa ceva nu se poate!
Ludmila Doina
iulie 23, 2011 @ 9:55 am
Un articol deosebit, care ne arata cat de curat este ochiul Maicii Siluana, si multa ei dragoste pentru tineri. Acest articol, pe mine personal ma invata nu sa-i privesc altfel, ci sa-i privesc, ca sa le vad inocenta inca pastrata si frumusetea, nu doar teribilismul afisat.
Exceptional articol !
Administrator
iulie 23, 2011 @ 11:05 am
Salutare domnule roker!
In primul rand, pentru ca noua ne place sa respectam toti oamenii indiferent de crezul lor, chiar daca unii dintre ei au renuntat sa-si mai poarte ei insisi respect, avem rugamintea la tine sa ne spui numele tau mic pentru a face modificarile de rigoare in baza de date, asfel incat sa apara un nume de bun simt iar nu unul de maidan.
Dat fiind ca ai scris un mesaj de bun simt (zic eu), am dat curs discutiei desi in mod normal nu acceptam sa stam la discutii cu oameni care se autobatjocoresc atribuindu-si nume de genul „Public Urination” sau „Dr. Horny”.
Asadar, pentru eventuala continuare a dialogului in limitele decentei asteptam un nume la urmatorul tau comentariu.
Acum trecem la raspunsurile propriuzise:
Pentru a eluda esenta discutiei din comentarii (nu din articol) ai incercat sa muti atentia de la „efecteke muzicii rock agresive” la „efectele videoclipurilor care promoveaza desfranarea”.
Aici tin sa precizez doua lucruri:
a) O problema nu se poate rezolva mutand datele problemei (influientele nefaste ale muzicii rock) pe alt subiect (videoclipurile gen Lady Gaga), care desigur ca este important de combatut. Ba mai mult, noi am vorbit deja despre „videoclipuri” care promoveaza desfranarea in articole precum:
[url]https://www.ortodoxiatinerilor.ro/tinerii-in-societate/ispite-barbatesti/18049-solutii-de-rezistenta-impotriva-fenomenului-de-reeducare-prin-sexualizare-mediatica.html[/url]
[url]https://www.ortodoxiatinerilor.ro/tinerii-in-societate/mass-media/4017-companiile-de-stiri-promoveaza-pornografia-pe-internet.html[/url]
b) ai vazut foarte usor un comportament imoral in ochii altora (Lady Gaga), insa faptul ca te-ai inregistrat sub numele de „Dr. Horny” este la fel de nescuzabil. Nu ti-am spus asta ca sa iti tin o predica de moralitate, dar macar atunci cand condamnam pe altii sa nu fim si noi cu musca pe caciula.
Ai spus ca „eu sunt ateu, dar vad ca toti crestinii din Romania au ceva cu rock-erii.”. Eu cred ca nu toti crestinii au ceva cu rockerii, ci cu multele genuri de muzica rock care cultiva razvratirea, dezmatul si mai ales nihilismul. La fel cum crestinii nu au ceva de impartit cu manelistii ci cu cea mai mare parte din genul „manele”, si care produce influiente nefaste. (Apropo de manele si efectele lor asupra ascultatorilor (badarania e una)…azi noapte cel putin 3 blocuri din cartierul in care stau, nu au putut dormi pana pe la orele 4 din pricina unor manelisti: muzica la maxim)
Ai spus ca „… agreez toate religiile, accept ca in jurul meu sa fie crestini, pagani, satanisti etc., dar acestia sa aiba o gandire corecta.” Uite, prin asta vreau sa subliniez inca odata de ce muzica rock in genere indreapta oamenii spre un curent nihilist. Iar ceea ce ai spus tu, tocmai asta inseamna: lipsa reperelor, a valorilor, totul o apa si-un pamant. Nu se poate sa fie pagani, crestini ori satanisti impreuna dar ei sa aibe o gandire corecta. Ca sa poti vorbi de o gandire corecta trebuie sa ai un etalon de gandire, omun acceptat, cu care sa compari toate tipurile de gandire si sa vezi daca sunt sau nu corecte celelalte gandiri. Dar care este reperul/etalonul? Asta e problema. Care e gandirea corecta daca ateul crede si se comporta intr-un fel, crestinul crede si se comporta in alt fel, etc?. Deci fara un reper/etalon comun acceptat nu poti vorbi de gandire corecta, desi ea este necesara si toti facem apel la ea. Noi crestinii, cand vorbim de etalon vorbim de Hristos, om desavarsit dar si Dumnezeu prin fire. El este etalonul nostru de gandire. Cand facem ceva, ne straduim sa vedem daca ceea ce facem corespunde Modelului nostru:
[i]„Ati auzit ca s-a zis: sa iubesti pe aproapele tau si sa urasti pe vrajmasul tau. Iar Eu zic voua: Iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blesteama, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va vatama si va prigonesc… Caci daca iubiti pe cei ce va iubesc, ce rasplata veti avea? Au nu fac si vamesii acelasi lucru? Si daca imbratisati numai pe fratii vostri, ce faceti mai mult? Au nu fac si neamurile acelasi lucru? Fiti, dar, voi desavarsiti, precum Tatal vostru Cel ceresc desavarsit este.„[/i]
Deci iata cum doar asa putem vorbi de gandire corecta: cand avem un model pe care sa-l urmam, iar modelul sa indeplineasca conditia de a corespunde cu realitatea si cu nevoile reale ale tuturor oamenilor. Altfel vorbim de false repere sau…repere nereusite.
Ai spus ca ai vazut alte site-uri „care instigau la ura si violenta fata de rockeri…”…insa noi nu raspundem fata de continutul acelor site-uri, ci de ceea ce facem aici. Treaba lor ce fac altii. Noi aici ne straduim sa reprezentam dreapta-credinta, deci iubirea de Dumnezeu si de oameni, dar nu de pacat. Cat ne iese nu stiu. Dar cel putin ne straduim.
Lilii
iulie 24, 2011 @ 2:13 pm
Eu nu inteleg un lucru…de ce toti oamenii care sunt mai …rebeli(nu neaparat razvratiti),care nu incearca sa vada prima data partea frumoasa la oameni,asculta implicit muzica rock?;))
Am o prietena,este foarte de treaba,m-a ajutat cu foarte mult,doar ca e ciudat,cu mine e foarte intelegatoare,ma asculta cand am o problema,e serioasa,etc..dar cu parintii si cu cei din jur e dura,rebela,vede prima data partea urata la oameni,etc..asculta rock puternic,asa e…nu am incercat sa-i schimb gusturile pt ca e ff incapatanata,iar despre religie avem pareri diferite,foarte putine sunt comune,nu este o persoana rea,doar ca nu stiu…pe multi ii deruteaza faptu’ ca ii place rocku’,hainele negre,motocicletele,etc…
Apropo,Elvis P. unde se incadreaza?[nu-l ascult,intreb doar din curiozitate]
Lilii
iulie 24, 2011 @ 2:13 pm
fara „cu”*
Enache George-Matei
iulie 24, 2011 @ 2:27 pm
@Lilii, gresesti. Nu rock-ul e vinovat pentru comportamentul lor. Nu toti oamenii mai „rebeli”, cum le-ai spus tu asculta rock. Si tocmai tu ai zis, defapt, ca oamenii „rebeli” asculta rock. Nu rock-ul face oamenii rebeli, prin coincidenta, razvratitii asculta rock. Sunt melodii mult mai vulgare, pe un tempo de sub 120pbm.
Si, da, dupa cum ati vazut si-aici, nu toti „rockerii” (nu-mi place termenul) sunt destepti, sunt multi care lasa gura sa scoata sunete, in loc sa vorbeasca si sar in declaratii idiotice fara vreun motiv.
Site-ul se cheama „Ortodoxia Tinerilor”, deci aici nu gasesti articole care ar fi pe placul unui „rocker”. Dar m-as bucura daca oamenii nu ar mai sari cu concluzii nefondate asupra tuturor persoanelor care asculta „rock”.
Eu ascult rock. Defapt, ascult [b]si[/b] rock, si clasica, jazz, blues, pop. Asta ma face o persoana rea? In ochii parintilor mei, da, sunt. In ochii oamenilor din jur, da, sunt, pentru ca nu stau langa ei, la manele, la fluierat si pipait fete, la expunerea burtii in public, la scuipat de seminte si la alte lucruri „normale” si „acceptate”.
Nu. Rock-ul nu e vinovat pentru caracterul unor persoane, ci persoanele din jur sunt vinovate pentru caracterul celui de langa ei.
Micu Gerlinde
iulie 24, 2011 @ 6:09 pm
Gheara… daca te referi la familie, prieteni, persoane apropiate ca sunt vinovate pentru caracterul tau…da, intr-o oarecare masura ei au o „vina” in formarea caracterului tau pana la un anumit punct, dar tu esti cel mai mare „vinovat” pentru caracterul tau. Rock-ul influenteaza comportamentul unei persoane, pe unii chiar foarte mult. Orice fel de muzica influenteaza comportamentul unui om. Rock-ul, in general, nu transmite sentimente pozitive, de pace si bucurie, etc. iar asta isi pune serios amprenta asupra comportamentului si gandirii unei persoane. Cei care asculta rock au un comportament specific, de-aia sunt astfel priviti de catre ceilalti oameni. Ma refer la imbracaminte, atitudine…etc. Si faptul ca toti rock-erii sun considerati satanisti….sa stii ca multi chiar sunt, si vor sa fie. Altii nu se considera satanisti, dar se inchina celui rau fara sa stie, indiferent la ce gen de rock am face referire… Ma ierti daca te-am jignit cu ceva…. Dumnezeu sa-i ajute pe toti!
Serban
septembrie 26, 2011 @ 6:15 pm
Am cateva intrebari legate de expresia: „Sunt mărturii în legătură cu rockeri care au fost în iad la propriu. Unul dintre ei, posedat fiind şi mergând spre locul de frig şi însingurare, şi-a adus aminte….”
1. Cine a fost martor? roacherul sau altcineva? Daca era un alt observator, atunci observatorul asta trebuie sa fi fost si el in iad. Cum a vorbit autoarea cu acest observator?
2. Cum adica „mergand spre locul de frig si insingurare”? Parca expresia era „sa ARZI in iad”, nu „sa INGHETI in iad”
3. de ce e locul de insingurare? Nu se duc TOTI ateii in iad? Cum ar putea fi singuri atunci?
Sorin
septembrie 26, 2011 @ 7:54 pm
@thomas_paine: Focul iadului este un foc rece, un foc care te arde dar nu produce căldură ca un foc normal. Ideea e că focul iadului, întunericul cel din afară, focul gheenei, etc. trebuie luate totul simbolic. Focul iadului sau focul gheenei simbolizează patimile ce te ard deoarece nu le poţi satisface. Întunericul cel din afară reprezintă necunoştinţa celui de lângă tine ( de aici şi faptul că iadul e un loc de însingurare ) deoarece fiind în viaţă şi izolându-te prin egoism de aproapele tău ajungi ca şi în iad să trăieşti singur. Oamenii în iad deşi sunt împreună totuşi fiecare e singur deoarece fiecare în egoismul lui, în patimile care îl ard este singur, este atât de prins de răul din el încât nu mai vede pe aproapele. Sf. Macarie cel Mare a întâlnit odată un schelet al unui preot păgân ce ajunsese în iad şi îl întreabă despre o mângâiere ce o primesc sufletele din iad pentru rugăciunea acestui sfânt. Acesta îi spune că fiecare suflet poate să vadă pe cel de lângă el dintr-o parte ceea ce iarăşi e simbolic şi înseamnă că prin acele rugăciuni sunt momente când acele suflete pierdute reuşesc să simtă slab prezenţa unui alt suflet. Iar în legătură cu prima întrebare e vorba despre o mărturie a unui rocker ce a ajuns în iad. Cel puţin asta înţeleg eu din text…
silvia
septembrie 27, 2011 @ 9:14 am
am constatat singura efectele distrugatoare ale acestei muzici, la care se ataseaza automat filosofiile de viata ale vedetelor respective, chiar asupra unor persoane foarte dragi. chestia cu „ascultam, dar nu credem in toate alea…” e o tampenie. o gramada de tineri se mint singuri cu asta. daca nu crezi de ce asculti?
Administrator
septembrie 27, 2011 @ 9:31 am
Salut Sebastian!
Nu-ti acceptam ultimul comentariu. Motiv este ca ai facut trolling: [url]http://ro.wikipedia.org/wiki/Troll[/url]
Catalina
mai 18, 2012 @ 3:47 pm
Buna ziua! Menţionez de la bun început că nu sunt aici să aduc niciun fel de injurii, nu cred că este locul şi nici cazul, vreau doar să povestesc lucruri din viaţa mea şi să împărtăşesc opinia cu restul cititorilor, aşa cum cred cu tărie că este corect să o facem cu toţii.
Da, sunt ascultătoare de rock, hard rock, dar că nu sunt o împătimită a genului, nu am manifestaţii de niciun fel, nu sunt singurele genuri de muzică pe care le ascult, ba chiar am o gamă variată: de la muzică jazz, soul până la muzica clasică. Este un lucru frumos, cel puţin aşa consider eu, să ascultăm muzica de dragul ei şi de a trece de aparenţe. Muzica rock mi-a fost „insuflată” de tatăl meu – Dumnezeu să-l ierte-, un om extraordinar, care asculta muzica din aceleaşi motive ca şi mine, adică din plăcere. În primul rând, voi trata un subiect destul de dificil: al discriminării. ( I )
Catalina
mai 18, 2012 @ 3:48 pm
Ei bine, de la bun început, muzica hard-rock a început ca o manifestare muzicală ca oricare alta, dar de-a lungul timpului i s-au atribuit diverse conotaţii care sunt aşa cum sunt strict pentru publicitate şi imagine. Pentru că piaţa muzicii este una foarte aglomerată, fiecare trebuie, indiscutabil, să aducă ceva nou, ceva cu care să iasă, într-un fel sau altul din tipare. Cum fiecare gen de muzică are un lucru pentru care este recunoscut (şi putem da exemple cu uşurinţă din pop, dance, raggae, etc), muzica rock nu face excepţie. Acum, oamenii sunt învăţaţi de mici cu ideei fixe de bine si rău. Ca studentă a Facultăţii de Filosofie şi pasionată de etică, vă imaginaţi doar cât de convinsă sunt că aceste lucruri nu depind doar de noi: ele depind de societate, de educaţie, de experienţă, de religie,, istorie, locaţie şi de multe, multe alte lucruri. Evident, există lucruri de care putem spune că sunt definitv rele şi definitiv bune. Luând acest aspect în considerare şi apelând puţin la psihologia de bază, putem înţelege cu uşurinţă de ce unii oameni sunt îngroziţi de cei care ies, într-un fel sau altul în evidentă ( I I )
Catalina
mai 18, 2012 @ 3:54 pm
Un lucru ştiut de toţi oamenii este că Biserica Ortodoxă Română a încercat dintotdeauna să ţină orice manifestări dubioase sub control şi asta cu un motiv foarte bine întemeiat: discriminarea de acest gen aduce altercaţii verbale, apoi cel mai probabil fizice, dar , ca să fim cât se poate de obiectivi, aşa ceva nu este nicidecum doar din partea unei singure părţi. Cât despre rockeri şi modul în care aceştia se îmbracă, există o singură explicaţie, şi aceasta este foarte populară în domeniul publicitaţii. În publicitate, pentru ca un produs să fie cumpărat, este musai să-l faci pe consumator ca aparţinând unui grup. Socioloic vorbind, suntem fiinţe făcute să trăiască împreună, nicidecum separat, deci apartenenţa e un lucru foarte convenabil. Aşa este şi cu stitlul vestimentar puţin exagerat: tinerii (pentru că să recunoaştem, majoritatea sunt tineri sau sunt in domeniul ăsta) se îmbracă aşa pentru a aparţine unui grup. Lucru perfect normal şi de nejudecat ( III )
Catalina
mai 18, 2012 @ 3:59 pm
Ceea ce este incorect, sau cel puţin, aşa îl văd, este ca oamenii să reacţioneze violent la astfel de manifestări vizuale. În general, cand există manifestări violente se răspunde cu violenţă, şi asta indiferent de domeniul despre care vorbim. Cred că lucrul cel mai potrivit este să împăcăm cele două tabere: unii să înţeleagă că e doar muzică şi ca mai există oameni pasionaţi, că cel mai bine este să nu se uite ciudat pentru că un om rămâne tot om- deci are trăiri, sentimente, judecată- şi că daca sunt consideraţi normali ei nu se vor mai dezlipi prea tare de „turma”; şi ceilalţi să înţeleagă că un anumit comportament e deranjant şi că special eşti pentru ceea ce gândeşti şi faci, nu pentru ce muzică asculţi sau cărui grup aparţii ( IV)
Catalina
mai 18, 2012 @ 4:05 pm
Cât despre satanism…. Sunt cuvinte grele pe care oamenii le spun şi pentru care ar trebui iertaţi. Mulţi, foarte mulţi, ba chiar majoritatea ascultătorilor nu sunt influenţaţi de muzica pe care o ascultă când vine vorba de religia pe care o au, ci mai degrabă de impactul nepotrivit pe care religia o are în şcoli ( din păcate ştim că uneori religia, pentru că este explicată mai puţin corect, are sunetul unei poveşti în comparaţie cu vocea ştiinţei), de experienţe neplăcute de genul ” unde a fost Dumnezeu cand….” , etc
( V)
Catalina
mai 18, 2012 @ 4:09 pm
Şi ca o povestioară de sfârşit: în clasa a 11a am fost întrebată de profesorul de religie dacă nu cumva sunt satanista pentru că ascult rock:) i-am răspuns calmă ca nu şi am încercat să nu mă las influenţată de o atitudine corectă din punct de vedere social. Ba chiar mă mândesc cu faptul că am fost imediat după la o olimpiadă de religie şi că la sfârşitul clasei a 12a, profesorul s-a arătat vizibil marcat de poeziile mele care îl includeau şi pe Dumnezeu 🙂 Mi-a recunoscut că la început m-a judecat, că fac o greşeală că ascult rock, dar că nu e un lucru neapărat pentru a mă inflenta învreun fel în alegerile mele. Sper că nu am speriat pe nimeni cu comentariul meu dispus pe atât de multe părţi, vă urez succes în educarea tinerilor ( cât mai corect, sper), şi o zi frumoasă!
Gyorkos Karoly
mai 18, 2012 @ 4:21 pm
Cred ca le faceti o mare nedreptate rockerilor prin articole de genul asta, pentru ca s-ar putea sa fie ultimul bastion al natiunii romane impotriva manelizarii intelectuale si a influentei sectelor. Aveti aici un exemplu concret de rockeri „satanisti”:
http://www.nouadreapta.org/actiuni_prezentare.php?idx=401
Gyorkos Karoly
mai 18, 2012 @ 4:28 pm
Si sa nu imi spuna cineva ca tinerii nationalisti (din orice tara) nu se trag in marea majoritate din randul rockerilor. E singurul mediu muzical (cu exceptia folk-ului si a muzicii militare) care are agresivitatea ceruta pentru a induce un sentiment combativ (si nu e absolut nimic rau in asta).
crysty
mai 19, 2012 @ 8:37 am
Doamne ajuta si Hristos a inviat.
Sunt un fost metalist care am fost implicat la propriu in aceasta muzica.Nu am cantat-o dar am promovat-o la radio.De la hard rock pana la death metal si inapoi.Au fost ani de zile in care am fost dedicat total pt aceasta muzica sacrificand tot timpul,energia si banii.De fapt cuvantul dedicat nu e cel potrivit.Ci subjugare sau posedare daca vreti ,e mai potrivit.Credeti-ma nu exagerez atata timp cat ajunsesem sa fiu atat de dependent de aceasta muzica incat ma sculam noaptea ca sa o ascult.Oare cum vine asta,doar e o simpla muzica nu-i asa?
Un lucru de care imi aduc aminte acum este faptul ca in camera aveam afisat un poster imens al unei trupe extremiste in care era afisat un cap de diavol cu coarne.
Insa eu nu realizam asta atunci,habar nu aveam ca ala era chip de diavol,de fapt nu ma interesa asta,iar cei care il vedeau…nu spuneau nimic,inclusiv un preot a vazut asta dar nu a spus nimic.De fapt nu contientizam deloc pacatul sau satanismul,mi se pareau firesti pt ca duhul meu era nefiresc de subjugat.Nu mergeam la biserica,nu ma spovedeam,nu aveam duhovnic,nu realizam ca eram ortodox botezat nici un moment.
Cum am iesit din nebunia asta?
Desi contiinta era adormita,eu fiind intunecat cu totul,nimeni nu m-a atentionat in vreun fel toti anii astia,desi eram rupt total de tainele bisericii si implicit de adevarata viata traind ca intr-un vis,Hristos nu m-a lasat.Ceva ma indemna spre biserica dar nestiind absolut nimic,imi era o frica teribila de a merge la un preot.
In urma unei discutii cu un prieten din aceasi gasca,care incepuse sa mearga la biserica,m-am hotarat sa merg la spovedanie pt prima data in viata la 25 de ani.
Trecerea a fost brutala si fara cale de intoarcere.Pentru Hristos.
De ce am spus toate astea?
crysty
mai 19, 2012 @ 8:38 am
Au trecut cred vreo 15 ani de cand nu mai ascult asa ceva dar aceasta muzica,mai bine zis duhul acestei muzici a persistat mult timp si chiar si acum unele pasaje din acele piese mi le amintesc perfect.La asa subjugare platesc un pret pe masura.
Iar pretul pacatului e moartea atata timp cat nu te ridici.
Trebuie sa spun ca nu doar ascultam aceasta muzica,ci ma interesau foarte mult oamenii din spatele acestei muzici,cum gandeau,ce marturiseau prin interviuri.
Majoritatea spun ca nu sunt satanisti,ca nu cred nici in Dumnezeu nici in diavol.
Atunci cum se explica invocarea lui in textele pieselor?Cititi versurile si va veti lamuri.
Sigur nu toate trupele il invoca pe fata,unii mai fatis,altii vorbesc de mizeria vietii,altii de razboaie,desfrau,misticismul gotic,pe scurt se invoca un duh.Iar acest duh e cel al deznadejdii,dincolo de rebeliunea afisata.
Pe cand crestinismul iti da bucuria vietii si lumina Lui Hristos.Si mai mult decat atat iti da viata vesnica.Ce alegem?
Din aceasta muzica se degaja o energie foarte puternica care ajunge sa te domine in timp iar pana ce duhul nu se schimba si se curata prin spovedanie si impartasanie,
e aproape imposibil sa realizezi cu adevarat ce se intampla.Pentru ca e pe fond spiritual si implicarea sufletului e inevitabila,si de aici ranirea lui.
crysty
mai 19, 2012 @ 8:40 am
Cunosc multe persoane care au trait aceasta muzica si s-au intors la biserica si marturisesc la fel ca mine,nu sunt singurul.
Si… da,nu exista nici o legatura intre Hristos si mamona,iar daca cineva crede ca se poate sluji la 2 domni,Dumnezeu cu mila.Eu insa marturisesc ca nu se poate,e doar amagire si atat.Dumnezeu nu ne paraseste vreodata,doar noi il parasim atata timp cat avem inima impartita.Un singur pas cat de mic si El ne vine in intampinare.Dar stiu din proprie experienta cat de greu e,la mine puteau veni zeci de mii de oameni sa imi spuna ca nu e ok si tot degeaba.Asta pt ca duhul fiind intunecat nu poate primi lumina decat prin mila Lui Hristos.Si El de abia asteapta.
Am vrut doar sa fac o marturisire si atat.Iertare.
Doru popovici
mai 20, 2012 @ 8:41 pm
D-le admin,
faceti referire in repetate randuri la o serie de sub-genuri ale rockului, „in special la ascultatorii de hard-rock, heavy metal si rock progresiv”. Din moment ce tineti la specifitate atat de vadit, tind sa cred ca aveti studii de specialitate (muzicologie, psihologie, sociologie) si ca ma puteti lamuri, prin ce aceste sub-genuri, si NUMAI ele, influenteaza in mod negativ ascultatorii?
Administrator
mai 21, 2012 @ 7:48 am
Salut Doru!… si bun venit!
Cred ca daca nu ar fi lasat Cristi marturia personala despre efectele negative ale acestor genuri de rock, ca unul care le-a simtit din plin pe propria piele, s-ar fi impus aducerea unor argumente suplimentare, fata de cele aduse pana acum.
Totusi, sa ceri argumente lamuritoare din aria sociologiei si psihologiei in conditiile in care deja ai aceste argumente aduse de Cristi (desigur, nu in limbaj academic, de speciaitate, ci in limbajul experientei personale) e ca si cum ceri argumente din aria medicinei ca sa te convingi ca intr-adevar focul produce efecte negative asupra corpului (arsuri) in conditiile in care ai deja in fata un fost suferind de arsuri pe corp. Deci avem omul care a avut ”arsuri” din cauza focului si iti povesteste experienta lui dureroasa dar tu nu esti convins de ceea ce spune si ceri argumente medicale pentru a crede ca intr-adevar focul produce arsuri si ca doare.
Am facut aceasta analogie ca sa intelegi mai bine concluzia pe care incerc sa o transmit: cred ca problema nelamuririi tale sade in alta parte decat in necesitatea argumentarii. De aceea, te rog sa nu te superi, deoarece faptul ca nu aduc alte argumente in situatia de fata nu reprezinta un refuz de a aduce argumente, ci pentru ca deja le ai. (sigur, ele nu sunt epuizate dar cred ca esentialul a fost atins de Cristi).
PS1: conditionarea ”NUMAI” nu imi apartine. Nu am transmis asa ceva.
PS2: rog, daca nu este cu suparare, sa ma tutui pentru ca este mai familiar.
Albinuta
mai 21, 2012 @ 8:09 am
Doamne ajuta ,multumersc Crysty pentru marturisire ,foarte importanta ,Dumnezeu sa te ajute si sa te calauzeasca in tot ceea ce faci.
Maria Vicol
iulie 7, 2012 @ 8:24 am
Satanismul in Muzica Rock – Filmul SIRENELE
http://www.ortodoxtv.ro/filme-video/satanismul-in-muzica-rock.php
alma
iulie 8, 2012 @ 8:12 pm
recunosc ca am intrat prima oara pe site ca sa vad ce imi imaginam eu ca e ortodoxia pe viu.adica oamenii ca si mine,care povestesc despre cum vad ei,ca ortodocsi ,viata.am cautat articolele care mi se pareau mie mai interesante-de ex,spovedanie,patimi si fapte rele,chiar epilatul care s-a dovedit a fi asa un bau bau,si acum,muzica
alma
iulie 8, 2012 @ 8:19 pm
precizez de la inceput ca e un subiect foaaarte drag mie si ca nu stiu ce m-as face fara muzica.pana la 20 ani nu ascultam muzica deloc,dar apoi am trecut serios la recuperari.sper sa nu se supere nimeni daca spun ca si pe Dumnezeu l-am descoperit odata cu muzica,sau chiar prin intermediul ei.eu sunt un om fflinistit si retras,nu tip si nu ma enervez-asta nu-i lauda de sine,o spun toti care vin in contact cu mine.si totusi,ador muzica metal.mie nu-mi vine,cand dau sparg unii chitarele pe scena,sa fac la fel-bine,cu ceva mai la indemana decat o chitara.daca solista de la archenemy urla,nu simt nevoia sa fac la fel
alma
iulie 8, 2012 @ 8:24 pm
la fel cum,atunci cand ascult maria callas,nu-mi vine sa fredonez cu ea,din simplul motiv ca n-am voce,nu stiu notele,n-am nici o treaba sa cant.depinde enorm cum percepi muzica,pe mine ma relaxeaza enorm,de ex,rammstein.dau exemple pt ca nu-mi place sa generalizez.nu diferentiez death metal de black metal sau rock progresiv? de industrial?eu stiu doar trupe care-mi plac si nu tin sa le „categorisesc’
alma
iulie 8, 2012 @ 8:27 pm
cum ziceam,conteaza enorm cum esti ca structural ca individ,unii de ex nu suporta opera.nu suporta notele atat de inalte.asta nu inseamna ca sunt insensibili sau ca e ceva neinregula cu opera.am citit si marturiile fostilor rockeri si sa spun sincer,m-am si amuzat putin.pt mine,fost rocker suna ca fost operist sau fost jazzist sau fost liederist-de la Lieder,cantece germane
alma
iulie 8, 2012 @ 8:33 pm
nu toti oamenii isi pliaza viata si personalitatea dupa muzica pe care o asculta.eu de ex,nu beau si nufumez.iarasi,nu ca sa ma laud,ci ca sa explic faptul ca pot asculta metal fara sa prind obiceiuri proaste.si,apropo,tigara,bautura si drogurile chiar nu sunt apanajul exclusiv al rockerilor.exista vicii in toate straturile societatii.poti fi vicios fara sa asculti deloc muzica.stiu acuma ca trupe ca metallica si de ex.nightwish si dimmu borgir nu pot fi bagate-n aceeasi oala
alma
iulie 8, 2012 @ 8:41 pm
a,si nu judec muzica dupa sunetul placut,bine zicea cine zicea,ci dupa ecoul pa care-l produce in mine.de ex,nu pot suferi popul si jazzul.si recunosc ca suna placut.dar asta nu e suficient,muzica trebuie sa fie vie,vibranta,palpabila.deci eu sunt incompatibila cu aceste doua genuri,nu-i un defect al meu,nici al lor.nu cred ca are rost sa mai spun si eu ca satanismul si metalul sunt paralele,au mai zis-o si altii pe site.nu vreau sa ma lungesc,dar ce vreau sa subliniez e ca fiecare e diferit,fiecare are o legatura numai a lui cu Dumnezeu si nu putem judeca ce se petrece in sufletul omului.
alma
iulie 8, 2012 @ 8:47 pm
nu ma ascund dupa deget,stiu ca multe trupe se autodeclara sataniste,de ex gorgoroth,au pe scena capete de porc,isi inchipuie ca sunt foarte deosebiti pt ca il venereaza pe satan,dar mie cel putin mi se par ridicoli.dar,repet,nu putem baga tot metalul in aceeasi oala.metallica, iar de ex.,se bazeaza doar pe muzica pt a-si arata valoarea.mai pot da alte ex,ca,dupa mine,altel e prea discutie in abstract-nightwish,evanescence,within temptation,care nu-l proclama pe satan,care nu horcaie pe scena,care nu vor decat sa faca muzica.
alma
iulie 8, 2012 @ 8:54 pm
au,iar de ex,cei de la evanescence 2texte care imi plac fmult-hello si lies.lies are un text ultra crestin,daca pot zice asa.nu stiu cati vor avea rabdare sau interes sa le caute,dar asa este.eu nu sunt crestin model,dar absolut in nici un caz satanista,si chiar daca as fi,asta nu s-ar reflecta in gusturile mele muzicale.ascult si enya si rammstein.kirsten flagstad si metallica.brigitte fassbaender si him.
alma
iulie 8, 2012 @ 9:00 pm
deci,de ar fi sa-si faca cineva o parere despre mine bazata exclusiv pe muzica pe care o ascult,clar ar avea o f.mare problema si n-ar sti ce sa spuna.bun,inchei ,dar nu inainte de a mai da cateva nume-nu va speriati,nu de rockeri!si,ca o paranteza,pt cei care vor texte f.bune si religiously correct,pot garanta ca nu vor fi dezamagiti ascultand Lieder.vocile sunt exceptionale,iar versurile apartin unor poetii ca de ex,goethe,heine,schiller.
alma
iulie 8, 2012 @ 9:16 pm
imi cer scuze ca am postat in bucati,dar am mai scris posturi lungi si nu stiu ce-am facut de n-am putut sa le trimit.in fine,am deviat usor de la rock/satanism,dar am vrut doar sa arat ca metalul nu e baubau pt toti si ca nu are neaparat efecte negative asupra tuturor si ca poate coexista cu alte genuri,inclusiv muzica religioasa-de ex.poate vrea cineva sa asculte psalmul 50 pe muzica lui mendelssohn,MISERERE MEI.n-am scris din auzite sau citite,strict din experienta mea de actuala metalista/operista/liederista/clasicista.fara nici o ironie.
crysty
iulie 9, 2012 @ 7:31 am
Draga Alma,citind opiniile tale m-am amuzat putin vazand cum faci tu apologia metalului pe un site ortodox.Caile de a-L cunoaste pe Dumnezeu sunt nenumarate si toate sunt cu putinta la El.Ar fi interesant ce varsta ai,presupun ca in jur de 22 dar poate ma insel.Daca se poate ajunge la Hristos prin aceasta muzica,eu am retinerile mele in aceasta privinta.Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui este „aceasta muzica ma apropie sau nu de Dumnezeu”?Din ce ai scris mai sus vad ca nu cauti neaparat asta ci mai mult cauti sa aperi aceasta muzica si implicit faptul ca tu o asculti.E ok.De ce ar trebui neaparat sa fi o crestina clasica si habotnica?
Numai ca vezi tu,uneori avem senzatia ca nu e nimic rau in a face una sau alta,in a asculta un anume tip de muzica…Dar asta o credem doar la suprafata,in interior s-ar putea chiar sa fie cu totul invers.Mari sunt tainele sufletului nostru.
Daca imi bat capul imi gasesc justificari la orice fac.E foarte usor sa ma mint pe mine insumi ca as fi ok.
Ai grija draga copila ce muzica asculti pt ca in timp acea rana pe care ti-o produci in suflet(inconstient de altfel) va avea reverberatii la care nici nu te gandesti.
Desigur ca nu tot rockul e satanist, dar aici trebuie mare discernamant pt ca umbli pe nisipuri miscatoare.Sa stii ca versurile lor spun totul, asta daca vei avea rabdare sa le citesti,dar eu cred ca merita daca tot iubesti aceasta muzica.
Spuneai de trupe care canta chiar psalmi pe muzica death.E adevarat,exista .Insa daca strecori o lingurita de otrava intr-un borcanel cu miere,totul se otraveste.
Toti cei pe care i-ai enumerat tu,inclusiv Enya,sa stii nu-L marturisesc pe Hristos ca Mantuitor,asta asa doar ca o paranteza.
Stiu ca sunt si multe trupe care suna extrem de fascinant,chiar si din cele mai brutale.E greu sa nu le asculti,doar te relaxeaza, nu-i asa?O simpla schimbare de acorduri,si efectul shimbarii sufletesti se produce instantaneu.Ce simti in timpul ascultarii acestei muzici?Te mai poti ruga dupa asta?Eu nu prea pot, drept sa iti spun.
Cu cat fac rugaciunea cea mica si spun „Doamne Iisuse miluieste-ma” , cu atat mai mult imi dau seama ca Dumnezeu intrupat Hristos,este coloana vertebrala a omului.
Dezlipit de aceasta coloana vertebrala, ma tarasc ca un vierme in noroi.
alma
iulie 9, 2012 @ 9:28 am
bun,e clar ca nu m-am exprimat deslusit.nici nu stiu de unde sa incep.intr-adevar,poate scriu pe siteul gresit,dar ma gandeam ca daca marturiile unor fosti rockeri sunt bine primite,tot asa va fi si marturia mea,chiar daca difera de ale celorlalti.credeam ca primeaza sinceritatea,nu aderenta la o anumita opinie.deci,intai,nu fac si nu faceam apologia metalului.
alma
iulie 9, 2012 @ 9:36 am
secundo,citeste te rog,cu atentie ce-am scris.poate canta si trupe death psalmi,dar en una n-am auzit.ziceam doar ca metalul,in cazul meu,poate coexista foarte bine cu genuri aparent total diferite,adicalea,opera,lieder si muzica corala.si dadeam exemplu textul,miserere mei,adica in traducere libera,miluieste-me,Doamne(psalmul 50,daca nu ma insel),pe muzica lui mendelssohn,care nu e death metalist,s-veam iertare,ci compozitor de muzica clasica.nu stiu cum s-a inteles fix pe dos.tertio,intr-adevar,enya nu vorbeste concret despre Dumnezeu,dar textele ei nu sunt anticrestine.iar dau ex,sper sa nu mai fie intelese gresit,piese ca pilgrim,paint the sky with stars,secrets,may it be,a moment lost nu reprezinta nici un pericol pt nici un crestin sau necrestin,la o adica
alma
iulie 9, 2012 @ 9:42 am
as da chiar citate din unele texte,dar poate se supara unii ca tin curs de muzici.si nu fac nici apologia lui enya.e doar un artist valoros si original,cu texte cu substanta,voce deosebita si atat.mai ziceam si ca lies si hello de la evanescence n-ar zgaria urechile nici unui crestin-rest in me and i’ll comfort you/i have lived and died for you/abide in me and i vow to you/i will never forsake you.pe asta ma duce clar cu gandul la Dumnezeu.bun,nu incep acuma sa disec tot felul de versuri
alma
iulie 9, 2012 @ 9:46 am
ca n-ajungem nicaieri,sunt mult prea multe.as mai zice si de fosta vocalista nightwish,tarja turunen,care are acum cariera solo,si pomenesc doar doua cantece-underneath si i feel immortal.cum sa nu te simti aproape de El ascultand asemenea voce si asa texte de suflet,ca sa zic,asa.bine,acuma asta,repet ,e cazul meu.nu dau cu parul si nu vorbesc in numele nimanui
alma
iulie 9, 2012 @ 9:56 am
si pt crysty,am mult mai mult de 22ani,desi nu vad ce legatura ar avea aici varsta.beethoven,schubert si brahms,ca sa ma opresc la 3,au lieder nemaipomenite,de ex,herbstgefuhl,standchen(zogernd leise) si vom tode,complet inofensive.si nu fac apologia lieder.nu ma apar nici pe mine,nici muzica pe care o ascult.toata ideea era ca nu tot ce nu vorbeste in mod direct despre Dumnezeu e si nociv.ca ritmurile ale agresive le metalului nu sunt neaparat dracesti,ca muzica sai in fine,arta in general,e foarte vasta si nu poate fi inteleasa la prima vedere/ascultare si ca nu strict vorbitul despre Dumnezeu iti largeste orizontul spiritual.si tot pt chrysty,da,ma pot ruga si dupa metallica si dupa maria callas.
alma
iulie 9, 2012 @ 10:10 am
si tot pt chrysy,da,se poate ajunge intr-o mie de feluri la Hristos.depinde doar de calator.si aici iar as cita pilgrim,de la enya.si muzica buna nu provoaca rani de nici un fel,doar vindeca.nu-mi place sa tot vorbesc de mine,dar fiind marturia mea,asta e;pe mine muzica m-a linistit enorm si orice vor spune unii,m-a apropiat de Dumnezeu.si iti pot spune toti cei care o inteleg profund,muzica nu e bine sa o percepi pe genuri.pt mine trecerea de la callas la rammstein e foarte lina.in fine,ma opresc ca probabil plictisesc lumea si sper ca n-o sa fiu gresit inteleasa.nu caut sa conving pe nimeni,nu apar nimic,sunt constienta ca sunt pe un site ortodox,vreau doar sa spun ca muzica buna nu este pro sau anti ceva,nu dascaleste,nu face propaganda,nu e strict crestina sau iudaica sau budista sau mai stiu eu ce.la fel ca rugaciunea,daca-mi permiteti comparatia,nu cauta decat sa-ti deschida ochii mintii si ai sufletului.
alma
iulie 9, 2012 @ 10:18 am
aoleu,am gresit compozitorul.miserere mei e de allegri si hear my prayer de mendelssohn.
crysty
iulie 9, 2012 @ 10:55 am
Eu vroiam sa iti atrag doar putin atentia in legatura cu muzica pe care o asculti.Asta pt ca pana la urma conteza duhul care se revarsa din aceasta muzica si mai putin faptul daca credem ca ne relaxeaza sau ne face sa ne simtim bine.Uneori simturile ne inseala si nu ne dam seama.Nu trebuie sa canti death sau black ca sa fi satanist,aia o fac mai mult sau mai putin pt a soca sau din razvratire daca vrei,nu neaparat din convingere.
Sa stii ca si in muzica clasica din perioada romantica si mai ales dupa aceasta perioada se simte o decadenta a muzicii care a dus la aceasta muzica clasica contemporana care chipurile nu se mai adreseaza sufletului ci doar mintii.Dar iti produce niste stari extrem de ciudate, chiar nocive.Adica pana la urma daca acea muzica pe care o ascult nu imi da o stare de bucurie,mai bine o las deoparte.
Atentie!Bucurie si nu patima.Presupun ca si sufletul se chinuie cand il brutalizam cu tot felul de sunete.
Periculosi nu sunt aceia care se declara pe fata satanisti,ci aceia care o fac intr-un mod ascuns,vezi tot ce inseamna new-age-ul,nu numai in muzica .Dar cum in prezent cam toata muzica e de tip new age,e cam greu sa mai gasesti ceva nu care sa te apropie de Dumnezeu,dar macar sa nu te desparta de El.Personal recomand muzica fara cuvinte,sunt si in rock chitaristi care se pot asculta ca Satriani sau Marty Friedman de exemplu.Asta daca simti nevoia oarecum de ceva mai dinamic.
Pt ca eu cred ca o muzica chiar daca suna bine dar versurile sunt cu mesaje intunecate,nu poate fi benefica sufletului,si chiar daca iti spui ca oricum nu intelegi versurile,tot isi face efectul in timp.Presupun ca tu Alma stii toate lucrurile astea,eu scriam pt altii care poate nu stiu.
Ioan
aprilie 1, 2015 @ 7:39 pm
Mie unuia mi se pare dovada de o oaresce ingamfare sa spunem ca rock-ul, in general, este satanist. Desigur ca exista cantareti care sunt si promoveaza acest tip de mesaj dar daca aveti curiozitatea sa cautati veti afla ca acest lucru este frecvent in anumite subgenuri foarte extremiste, de pilda death metal sau black metal, in niciun caz in rock-ul clasic. Dar oare daca stam sa ne gandim, orice lucru dus la extrem devine foarte periculos. Si ar trebui sa ne gandim daca intr-adevar noi suntem aceia in masura sa ii judecam pe ceilalti. Nu stiu cati au citit Stapanul Inelelor ( eu o citesc si recitesc) dar cred ca acolo zace adevarul despre judecata celorlalti. Si anume intr-un citat din primul volum : „Multi din cei care traiesc merita sa moara si unii din cei care mor merita sa traiasca. Le poti da tu ceea ce merita ? Atunci nu te grabi sa imparti judecata si moarte, caci nici cel mai intelept nu poate sa spuna cum se va termina totul. ” Important este sa nu judecam atunci cand nu cunoastem viata celor care canta rock. Exemplul cel mai graitor l-am gasit intamplator in biografia lui James Hethfield ( solistul Metallica ). Pentru cei mai multi dintre noi, trupa reprezinta un model al violentei, nebuniei si anticrestinismului. Cei care sustin asta aduc un argument in aparenta revelator: o melodie intitulata ” The god that failed ” ( Dumnezeul care a dat gres). Acest argument pare a fi strivitor de relevant. Oare ? Putini stiu ca in copilarie, familia lui Hethfield facea parte din biserica scientista, iar baiatul si-vazut mama murind pe cand el avea doar 6 ani, din cauza ca acesteia nu-i era ingaduit sa ia medicamente de regulile sectei….imaginati-va ce a trait el atunci. Nu vreau sub nicio forma sa fac o apologie pentru Metallica dar cred ca in oricare si fiecare din noi salasluieste Dumnezeu, si oare nu Apostolului Petru i-a spus Dumezeu ” Sa nu numesti spurcat ceea ce Domnul a curatit „.
Cum au remarcat si altii, versurile melodiilor ( pe care multi le ignoram) spun adevarul despre cantareti. Ati ascultat vreodata cu atentie versurile melodie ” Send me an angel ” ?? Sau ” November rain ” ?
Dar rock-ul inteligent, nu cel facil ascultat de toti si fara niciun mesaj, vorbeste nu despre ceva deja aflat ci despre o cautare. Cautarea acelui ceva din noi care este mai adanc decat noi insine. Cine suntem noi sa spunem ca am gasit Adevarul, ca l-am gasit cu adevarat pe Dumnezeu ? Important nu este sa gasim, oricine gaseste cate ceva, ci sa cautam cu adevarat Adevarul.
Merla Bogdan
aprilie 2, 2015 @ 11:48 am
Doamne ajuta… fac si eu cu mila Domnului un mic comentariu… dupa mica mea opinie (pentru ca desi nu am citit toate comentariile voastre.. vad ca unii luati apararea rock-ului) partea negativa a rock-ului e urmatoarea: chiar si in melodiile poetice precum ale celor de la Nightwish se induce o stare mentala de placere si eliberare… chestia asta e clasica tuturor genurilor de rock… starea psihologica de eliberare mentala… aceasta stare stinge sentimentele… blocheaza inima si o rupe de minte… creand o stare de falsa libertate.. rupta de libertatea harica autentica…si de starea de rugaciune… spus intr-un mod mai simplu muzica rock induce o falsa libertate care deregleaza sufletul…. acum voi comenatati ce va lumineaza Domnul… ramaneti cu bine. Doamne ajuta
Andrei Calin
aprilie 4, 2015 @ 6:34 am
@bogdan
Pai orice tip de muzica care iti place face acest lucru. Ar trebui sa ascultam numai coruri religioase?
Ioan
mai 18, 2015 @ 7:19 pm
Inainte de a vorbi despre muzica rock as vrea sa subliniez ca MUZICA este acea forma de expresie artistica ( poate singura ) care are un efect transcendental imediat si total. Prin MUZICA, omul se poate rupe de contextul cotidian, de cele mai multe ori absolut nesatisfacator, si poate atinge cumva acele idealuri virtuale ale unei realitati , la randul ei virtuale. La fel ca un drog.
Deci, fie ca ne place sau nu, fie ca recunoastem sau ba, nu suntem pe deplin satisfacuti de existenta noastra ” lumeasca ” iar singura explicatie a acestei dorinte covarsitoare cognitive si prezente in strafundul fiintei umane este ( dupa cum ar spune Lewis ) faptul ca nu suntem facuti pentru aceasta lume. Acesta este motivul pentru care ascultam muzica, citim, vedem filme etc. Pentru ca cotidianul ne sufoca, lumea se strange si cautam altundeva decat in lume implinirea acelei dorinte a trupului cat si a sufletului. Altundeva……..Nu stim ce cautam, dar totusi nu ne oprim.
Vă rog să-mi permiteți anonimatul
iulie 23, 2015 @ 7:19 pm
In primul rand sunt mai multe nuante aici: este rock clasic, metal si satanisti; plus multi, multi altii. A-i pune pe toti in aceeasi oala duce la o discutie superficiala.
Anyway, am dat peste o formatie de folk-metal si m-am gandit imediat la aceasta discutie.
http://dirtyshirt.bandcamp.com/album/dirtylicious-2015
Recomandare de ascultare:
– casti care acopera toata urechea sau sistem
– bass pe 0 apoi volumul se creste incet pana cand suna placut
– apoi se creste si basul pana devine doar usor sesizabil.
– muzica are masuri foarte rapide deci daca e data prea tare sau cu basul prea puternic nu suna bine.